IELTS academic reading Multiple Choice Questions Exercises with answers

  • By Kanan Team
  • kanan-ftr-twitterkanan-ftr-facebookkanan-ftr-linkedinkanan-ftr

Table of Contents

  1. IELTS academic reading Multiple Choice Questions Exercises with answers 
  2. 3 2022 IELTS academic reading Multiple Choice Questions Exercises with answers 
  3. IELTS Academic Reading Multiple Choice Questions Exercise 1 
  4. IELTS Academic Reading Multiple Choice Questions Exercise 2 
  5. IELTS Academic Reading Multiple Choice Questions Exercise 3 
  6. Conclusion 

 

In IELTS Academic Reading Multiple Choice Questions Exercises with Answers, a list of options along with the questions followed by the reading text will be provided. Your task will be to choose the suitable option to the question based on your understanding of the text. You need to read the text in detail in order to choose an accurate option. Skimming and scanning is not proved to be effective for this question type.

IELTS students claimed that IELTS Academic Reading Multiple Choice Question took more time to complete compared to other IELTS academic reading question types. To acquire a high score in IELTS academic reading, practice is vital. For that, we provided 3 IELTS academic reading multiple choice questions exercises with answers for you

3 2022 IELTS academic reading Multiple Choice Questions Exercises with answers

Tips are necessary to solve any type of questions, effectively. This question type is not an exception. In IELTS academic multiple choice questions, use the process of elimination - eliminate options which are not related to the question. 

Also read:  IELTS academic reading tips

IELTS Academic Reading Multiple Choice Questions Exercise 1

Answer questions 1-5 which are based on the reading passage below.

On the Pleasure of Painting

There is a pleasure in painting which none but painters know.' In writing, you have to contend with the world; in painting, you have only to carry on a friendly strife with Nature. You sit down to your task, and are happy. From the moment that you take up the pencil, and look Nature in the face, you are at peace with your own heart. No angry passions rise to disturb the silent progress of the work, to shake the hand, or dim the brow: no irritable humours are set afloat: you have no absurd opinions to combat, no point to strain, no adversary to crush, no fool to annoy—you are actuated by fear or favour to no man. 

There is 'no juggling here,' no sophistry, no intrigue, no tampering with the evidence, no attempt to make black white, or white black: but you resign yourself into the hands of a greater power, that of Nature, with the simplicity of a child, and the devotion of an enthusiast—'study with joy her manner, and with rapture taste her style.' The mind is calm, and full at the same time. The hand and eye are equally employed. In tracing the commonest object, a plant or the stump of a tree, you learn something every moment. You perceive unexpected differences, and discover likenesses where you looked for no such thing. You try to set down what you see—find out your error, and correct it. 

You need not play tricks, or purposely make mistakes: with all your pains, you are still far short of the mark. Patience grows out of the endless pursuit, and turns it into a luxury. A streak in a flower, a wrinkle in a leaf, a tinge in a cloud, a stain in an old wall or ruin grey, are seized with avidity as the spolia opima of this sort of mental warfare, and furnish out labour for another half-day. The hours pass away untold, without chagrin, and without weariness; nor would you ever wish to pass them otherwise. Innocence is joined with industry, pleasure with business; and the mind is satisfied, though it is not engaged in thinking or in doing any mischief.

Source: Table-Talk, by William Hazlitt


Questions 1-5

Choose the correct letter, a, b, c or d.

  1. Who knows the pleasure in painting?
    1. Writers know
    2. Painters wives know
    3. Painters know
    4. Dancers know
  2. From the moment that you take up to the pencil to paint
    1. Violent feelings will occur
    2. Will become sadden
    3. You’ll be die
    4. You are at your peace with your own heart
  3. When you’re painting, you will perceive
    1. Ghosts
    2. Society’s equalities
    3. God
    4. Unexpected differences
  4. Patience grows out of
    1. In walking
    2. Endless pursuit of life
    3. Endless pursuit in painting
    4. Meditation and Yoga
  5. Innocence is joined with
    1. Business
    2. Work
    3. Industry
    4. Playing

Answer For Exercise 1

(Note: The text in italics is from the reading passage and shows the location from where the answer is taken or inferred. The text in the regular font explains the answer in detail.)

  1. c. Painters know
    Explanation: Paragraph 1 - There is a pleasure in painting which none but painters know.'
  2. d. You are at your peace with your own heart
    Explanation: Paragraph 1 - From the moment that you take up the pencil, and look Nature in the face, you are at peace with your own heart. 
  3. d. Unexpected differences
    Explanation: Paragraph 2 - In tracing the commonest object, a plant or the stump of a tree, you learn something every moment. You perceive unexpected differences, and discover likenesses where you looked for no such thing. 
  4. c. Endless pursuit in painting
    Explanation: Paragraph 3 -  Patience grows out of the endless pursuit, and turns it into a luxury.
  5. c. Industry
    Explanation: Paragraph 3 - Innocence is joined with industry, pleasure with business; and the mind is satisfied, though it is not engaged in thinking or in doing any mischief.


Check more IELTS academic reading multiple choice questions practice questions 

IELTS Academic Reading Multiple Choice Questions Exercise 2 

Answer questions 1-5 which are based on the reading passage below.

Literature

A literature can be simply defined as a written form of work. It can be a piece of life or different forms of life. A reading of literature can be imagined as living a life. There are four types of main genres: poetry, drama, fiction and nonfiction. Mostly poems are written in lines or stanzas which express a single moment of life or some ideas about different aspects of life. Some poems strictly follow the rules and others are written in a much more free flowing manner. Most of the poems employ figurative language to achieve the brilliant form. Fiction is written work which is not real, on the contrary, non fiction comes from real life. 

It touches on many aspects of life from tragedies to childhood experiences to love. Though those life experiences are written on paper, one can imagine and appropriate it as one's own life experiences. Literature puts us in another one’s place. It makes us look through another 's perspective. Writer provides the reader his or her life experiences in a legible manner. Reader ingests the life experiences and can derive some life lessons or unique feelings from that. Reading from an early age is a good thing. If one is able to comprehend the different forms of life situations and empathize with others from an early age, they will reap enormous amounts of benefits over a period of time. 

Some of the benefits of reading literature are as follows: Reading literature can relieve us from stress and anxiety. It gives you different perspectives to look at life. You can gain different kinds of experiences without going through them by yourself. It is also stated that reading literature can improve imagination and creativity within oneself. It also helps us to increase our attention span. To add, it develops vocabulary and develops reasoning skills in childrens.

Questions 1-5

Choose the correct letter, a, b, c or d.

  1. How many types of genre are there in literature?
    1. Three
    2. Seven
    3. Four
    4. Two
  2. Fiction is 
    1. Written work of real life experiences
    2.  Written work of events which is going to happen.
    3.  Written work which is not real
    4.  All of the above
  3. Literature touches on
    1. Only one aspect of life
    2. Love experience
    3. Pleasant experiences
    4. Many aspects of life
  4. Reading literature helps us to
    1. Relieve from stress and anxiety
    2. Travel worldwide
    3. gain more money
    4. gain muscles
  5. What are the benefits of reading?
    1. It provides different perspectives of life
    2. improve imagination
    3. improves attention span
    4. All of the above

Answer For Exercise 2

(Note: The text in italics is from the reading passage and shows the location from where the answer is taken or inferred. The text in the regular font explains the answer in detail.)

  1. c. Four
    Explanation: Paragraph 1 -  A reading of literature can be imagined as living a life. There are four types of main genres: poetry, drama, fiction and nonfiction. 
  2. c. Written work which is not real
    Explanation: Paragraph 1 - Fiction is written work which is not real, on the contrary, non fiction comes from real life. 
  3. d. Many aspects of life
    Explanation: Paragraph 2 - It touches on many aspects of life from tragedies to childhood experiences to love. Though those life experiences are written on paper, one can imagine and appropriate it as one's own life experiences. 
  4. a. Relieve from stress and anxiety
    Explanation: Paragraph 3 - Reading literature can relieve us from stress and anxiety. 
  5. d. All of the above
    Explanation: Paragraph 3 -  It gives you different perspectives to look at life. You can gain different kinds of experiences without going through them by yourself. It is also stated that reading literature can improve imagination and creativity within oneself. It also helps us to increase our attention span.


Attempt this free ELTS academic reading multiple choice questions mock test

IELTS Academic Reading Multiple Choice Questions Exercise 3

Answer questions 1-4 which are based on the reading passage below.

Baruch Spinoza

Spinoza was born on 24th November, 16 32, in Jewish Community. He is one of the greatest rationalist philosophers. Rationalists believed that the world we’re living in can  be explained by reason itself. He developed morality which expresses naturalistic views and he denies the idea of an immortal soul. One of his controversial works is Theological-Political Treatise. In this work, he explained how religious leaders have political power over the people. For Spinoza, Miracles are superstitions. It doesn't have natural explanations.

One of his significant and detailed works is Ethics. He claimed that God has different amounts of attributes. Humans are only aware of two attributes which are thought and extension. Through these two attributes we can understand God. He stated that extension and thought are not two separate entities but an expression of one thing which is human. 

Spinoza states that there are three ways to attain knowledge: Through Imagination, Reason and Intuition. Spinoza says that knowledge from sense perceptions and imagination is not reliable. The second kind of knowledge is reason, it means one gains knowledge through rationality. Rationality enables us to gain an adequate idea. Adequate idea is an idea which comprises all of the causal connections. He claims that humans don’t have free will. It is because everything is determined by everything. He concludes that Knowledge of God makes us to love other beings and objects, but blessedness.

Questions 1-4

Choose the correct letter, a, b, c or d.

  1. Spinoza is one of the
    1. Empiricist philosophers
    2. Rationalist philosopher
    3. Naturalistic philosopher
    4. Biologist
  2. Spinoza claims God has different amounts of
    1. Food
    2. Technology
    3. Attribute
    4. Objects
  3. Extension and Thought are the expression of
    1. Peacock
    2. God
    3. Human
    4. Rat
  4. Adequate Idea can be attained by
    1. Imagination
    2. Perception
    3. Exercise
    4. Rationality

Answer For Exercise 3

(Note: The text in italics is from the reading passage and shows the location from where the answer is taken or inferred. The text in the regular font explains the answer in detail.)

  1. b. Rationalist philosopher
    Explanation: Paragraph 1 - Spinoza was born on 24th November, 16 32, in Jewish Community. He is one of the greatest rationalist philosophers. 
  2. c. Attribute
    Explanation: Paragraph 2 - He claimed that God has different amounts of attributes.
  3. c. Human
    Explanation: Paragraph 2 - He stated that extension and thought are not two separate entities but an expression of one thing which is human. 
  4. d. Rationality
    Explanation: Paragraph 3 - The second kind of knowledge is reason, it means one gains knowledge through rationality. Rationality enables us to gain an adequate idea. 


Also check IELTS academic reading multiple choice questions tips

Conclusion 

Finding one’s strengths and weaknesses is a sure way to improve oneself. These IELTS academic reading multiple choice questions exercises with answers constructed for  the purpose of detecting strengths and weaknesses in your answering ability. And, We’ve covered everything from IELTS academic tips and strategies to practice questions for each question type. You can check out those on our website.

Kanan Blog

The latest tips and news from Kanan International team

4

Making your study abroad planning exciting, bright and way more easier.

Sign up for a free 30-minute consultation

study abroad consulation

Making your study abroad planning exciting, bright and way more easier.

Sign up for a free 30-minute consultation

study abroad consulation

Global Headquarters

Kanan Intl EdTech Inc

Ph-1, 220, George Street, Toronto Ontario, Canada M5A 2N1

India Headquarters

Kanan International Pvt. Ltd.

D-wing, 2nd Floor, Trident Complex, Ellora Park Vadiwadi Road, Vadodara, Gujarat 390007

IT/ Digital Campus

Chennai Office

132, Habibullah Rd, Satyamurthy Nagar, T. Nagar, Chennai, Tamil Nadu 600017. Ph: +91 73051 21113

kanan-ftr-phone+91 63570 12000

kanan-ftr-phoneadmissions@kanan.co

kanan-ftr-fbkanan-ftr-twitterkanan-ftr-youtube

About Kanan International

A truly global higher education partner to learners and education institutions. Supports learners at every point in their global education journey with its reliable services, products and solutions.

kanan-ftr-logo

Copyright © 2022 KANAN INT EDTECH INC. All rights reserved.

Global Headquarters

Kanan Intl EdTech Inc

Ph-1, 220, George Street, Toronto Ontario, Canada M5A 2N1

India Headquarters

Kanan International Pvt. Ltd.

D-wing, 2nd Floor, Trident Complex, Ellora Park Vadiwadi Road, Vadodara, Gujarat 390007

IT/ Digital Campus

Chennai Office

132, Habibullah Rd, Satyamurthy Nagar, T. Nagar, Chennai, Tamil Nadu 600017

kanan-ftr-phone+91 63597 73959

kanan-ftr-phoneadmissions@kanan.co

kanan-ftr-fbkanan-ftr-twitterkanan-ftr-youtube

Locations

Navsari|Ahmedabad|Surat|Vadodara|Vallabh VidyanagarChennai|Dehradun|Vapi|Nadiad|Thrissur|Karnal|Indore|Bardoli

About Kanan International

A truly global higher education partner to learners and education institutions. Supports learners at every point in their global education journey with its reliable services, products and solutions.

Copyright © 2022 KANAN INT EDTECH INC. All rights reserved.