IELTS academic reading note completion exercises with answers

  • By Kanan Team
  • kanan-ftr-twitterkanan-ftr-facebookkanan-ftr-linkedinkanan-ftr

Table of contents

  1. IELTS academic reading note completion exercises with answers
  2. 3 2022 IELTS academic reading note completion exercises with answers 
  3. IELTS academic reading note completion exercise 1
  4. IELTS academic reading note completion exercise 2    
  5. IELTS academic reading note completion exercise 3 
  6. Conclusion 

Three IELTS academic reading note completion exercises with answers are included in this article for your practising purpose. IELTS academic reading note completion task has one or more paragraphs given with a set of notes. You need to analyze the given passage and notes as well. Simply predict the word that completes the note and identify the keyword. Search for the relevant text using keywords to find the correct answer. 
In the IELTS academic reading question types, note completion is one of the most significant question types. You will find here at least three IELTS academic reading note completion exercises with answers in order to practise and score high in the IELTS academic reading task. 

3 2022 IELTS academic reading note completion exercises with answers

One key thing to do before starting to answer questions is to thoroughly read the tips and instructions carefully. Then, read the given passage and notes. Remember that the answers may not be in sequence. Underline the keyword and look for the relevant portion in the passage. Mark your answer and complete the note.

Also, read the IELTS academic reading tips 

IELTS academic reading note completion exercise 1

The Guardian Newspaper’s Travel Photography Competition

The photo contest that gave another chance to win the amazing travel to Swedish Lapland is back.

Do you have a camera and love to travel? If yes, our annual photo contest conducted by The Guardian's Travel section is for you. This is a chance to enjoy the nature of the trips you make, both remotely or close to home, and visualize your work online. The winner of each month's contest can be seen placing and showing their shot at The Guardian's offices in London at the end of the year exhibition for the public. At the end of the exhibition, each monthly winner will receive a framed copy of their shot to proudly place on their own wall.
Each month will have a different theme. Members of The Guardian travel writing team and photographer Michael Ryan of Fotovue.com will determine the monthly entries and overall winner.
The overall winner will make an exciting four-night trip to Swedish Lapland. The host of this special holiday is Fredrik Broman, who has been a nature photographer for 21 years. Fredrik will help the winner and other participants in photographing a variety of winter lessons. Each day pays specific attention. The trip has winter light photography workshops, an photo editing workshop, a night photography course, and an action photography workshop.
The prize includes fully-fledged Wild Guides and Instructors for return flights from the UK, a four-night shelter with full board, winter clothing for the trip, winter boots, gloves, hats, and wool socks.
The overall winner will have to write a travel report and take accompanying photos, which will then be published in The Guardian's travel section. However, the Guardian reserves the right to alter your report and photos as needed. Your name will definitely appear with the article and photos.

Questions 1 - 6 (h4)

Complete the notes below.

Write NO MORE THAN TWO WORDS AND/ OR A NUMBER from the passage for each answer. 

  • The overall winner will make an exciting four-night trip to 1 __________
  • Guardian travel writing team member and Michael Ryan will decide the monthly 2________ and overall 3 ____________.
  • The prize includes fully-fledged Wild Guides and Instructors for return flights from the 4 __________
  • Annual photo contest chance to enjoy the nature of the 5 _________
  • Travel report and accompanying photos of the overall winner will be published in the 6 ________________  section. 
Answers for exercise 1

(Note: The text in italics is from the reading passage and shows the location from where the answer is taken or inferred. The text in the regular font explains the answer in detail.)

1. Swedish Lapland

Explanation: Paragraph 3 - The overall winner will make an exciting four-night trip to Swedish Lapland. The host of this special holiday is Fredrik Broman, who has been a nature photographer for 21 years. 

2 & 3 entries, winner

Explanation: Paragraph 2 - Members of The Guardian travel writing team and photographer Michael Ryan of Fotovue.com will determine the monthly entries and overall winner.

4. UK

Explanation: Paragraph 4 - The prize includes fully-fledged Wild Guides and Instructors for return flights from the UK, a four-night shelter with full board, winter clothing for the trip, winter boots, gloves, hats, and wool socks.

5. trips

Explanation: Paragraph 1 -  If yes, our annual photo contest conducted by The Guardian's Travel section is for you. This is a chance to enjoy the nature of the trips you make, both remotely or close to home, and visualize your work online.

5. Guardian’s travel 

Explanation: Paragraph 5 - The overall winner will have to write a travel report and take accompanying photos, which will then be published in The Guardian's travel section. 

Check more IELTS academic reading note completion practise questions

IELTS academic reading note completion exercise 2

Anorexia

Anorexia is an eating disorder marked by abnormally low body weight, food deprivation, a profound fear of gaining weight, and a strong desire to be slim. Even when anorexia patients are underweight, they feel themselves to be obese. Anorexics are frequently in denial about their low body weight.

Anorexia is caused by a variety of factors that are unknown. Genetic predisposition and cultural variables, according to experts, are at least two sorts of elements that lead to this form of an eating disorder. Identical twins, for example, have been shown to be more affected than non-identical twins. Furthermore, it appears that anorexia is more prevalent in civilizations that place a high emphasis on thinness. Additionally, those who work in modeling, athletic performance, or dance are more likely to develop this eating issue.

Anorexics frequently measure themselves, eat little amounts of food, only eat particular foods, exercise excessively, force themselves to vomit up, and may use laxatives to reduce weight. As a result, anorexia can cause serious health concerns. Osteoporosis, infertility, heart damage, and other problems are possible. Reduced testosterone levels in males, absence of menstrual cycles in females, kidney problems. Anorexics are frequently depressed on a psychological level.

Anorexia is treated in three ways, medical, dietary, and psychological. The main goal is to address any major health issues that may have arisen as a result of the eating disorder, such as amenorrhea, malnutrition, or an irregular heartbeat. Furthermore, the treatment focuses on regaining a healthy weight through the installation and supervision of a specific diet as well as teaching about typical eating behaviors. 

Patients must also go through therapy aimed at identifying the root causes of their eating disorders. Traumatic life events are also addressed and healed throughout therapy. Patients must also adopt healthy coping methods and coping abilities. Finally, drugs may be utilized to alleviate anxiety or depression that may be present.

Questions 1 - 7

Complete the notes below.

Choose NO MORE THAN ONE WORD AND/OR A NUMBER from the passage for each answer.

 

  • 1 ___________ are frequently in denial about their low body weight.
  • Although anorexia patients are underweight, they feel themselves to be 2 ________.
  • Anorexia is caused by a variety of factors that are 3 ___________
  • Anorexia is more prevalent in 4 __________ that place a high emphasis on thinness. 
  • Osteoporosis, 5 _________, heart damage, and other problems are possible to Anorexia
  • Anorexia is treated in three ways, medical, dietary, and 6 _______________.
  • Patients must also adopt 7 ___________ coping methods and coping abilities. 
  • Anorexics are often 8 _____________ on a psychological level.
Answers for exercise 2

(Note: The text in italics is from the reading passage and shows the location from where the answer is taken or inferred. The text in the regular font explains the answer in detail.)

1. Anorexics

Explanation: Paragraph 1 - Anorexics are frequently in denial about their low body weight.

2. obese

Explanation: Paragraph 1 - Even when anorexia patients are underweight, they feel themselves to be obese.

3. unknown 

Explanation: Paragraph 2 - Anorexia is caused by a variety of factors that are unknown.

4. civilizations 

Explanation: Paragraph 2 - Furthermore, it appears that anorexia is more prevalent in civilizations that place a high emphasis on thinness.

5. infertility
 

Explanation: Paragraph 3 -  Osteoporosis, infertility, heart damage, and other problems are possible. 

6. psychological
 

Explanation: Paragraph 4 - Anorexia is treated in three ways, medical, dietary, and psychological.

7. healthy

Explanation: Paragraph 5 - Patients must also adopt healthy coping methods and coping abilities. Finally, drugs may be utilized to alleviate anxiety or depression that may be present.

8. depressed

Explanation: Paragraph 3 -  Reduced testosterone levels in males, absence of menstrual cycles in females, kidney problems. Anorexics are frequently depressed on a psychological level.


Attempt this free IELTS academic reading note completion mock test

IELTS academic reading note completion exercise  3

Occupation

An occupation is a common activity that is frequently undertaken for a fee. A lot of people work numerous jobs. A person can start a job by becoming an employee, volunteering, or beginning a business, for example. A job can last anywhere between a few weeks and a lifetime. Work is an activity that involves a person's mental or physical effort. A person can have a professional if they have received training in that field. A person's employment is usually a subset of their whole career. The latter term is far broader, referring to a person's metaphorical "journey" through education, job, and other elements of life. The fact that a career ends with retirement but a job ends with resignation is one method to distinguish between the two.

Full-time employment, in which a person works a minimum number of hours established by his or her employer, and part-time employment, in which a person works a minimum number of hours defined by his or her employer. Benefits are frequently provided to full-time employees that are not normally provided to workers in other sorts of occupations. Part-time jobs entail working fewer hours per week than full-time positions. A day job is a job that you do to earn money so that you can do something else that you enjoy but does not pay well. 

Jobs can also be classified according to the amount of experience necessary. Entry-level jobs are those that are developed or allocated for recent graduates of a specific discipline and do not often require prior experience in the field or profession. An internship is a brief period of work experience provided by a company for a set amount of time. Many entry-level jobs are part-time and don't come with any benefits. Cooperative Education is a program that offers academic credit in exchange for structured work experience. By alternating a school term with a work term in a systematic manner, it falls under the umbrella of work-integrated learning.

Moonlighting is another term for working two or more jobs at the same time. It is the habit of working a second or third job, usually at night, in addition to one's primary employment, in order to supplement one's income. A person who moonlights may find that he or she has little time for sleep or recreational activities.


Questions 1 - 7

Complete the notes below.

Choose NO MORE THAN ONE WORD AND/OR A NUMBER from the passage for each answer.

  • An 1 ____________ is a common activity that is undertaken for a fee.
  • 2 ___________ employment, in which a person works a minimum number of hours established by his or her employer
  • Work is an activity that involves a person's mental or 3 ___________ effort. 
  • 4 _____________ jobs are those that are developed or allocated for recent graduates 
  •  A person who moonlights may find that he or she has little time for 5 __________.
  • 6 ____________ Education is a program that offers academic credit in exchange for structured work experience. 
Answers for exercise 3

(Note: The text in italics is from the reading passage and shows the location from where the answer is taken or inferred. The text in the regular font explains the answer in detail.)

1. occupation

Explanation: Paragraph 1 - An occupation is a common activity that is frequently undertaken for a fee. A lot of people work numerous jobs.

2. Full-time

Explanation: Paragraph 1 - Full-time employment, in which a person works a minimum number of hours established by his or her employer

3. physical

Explanation: Paragraph 2 - Work is an activity that involves a person's mental or physical effort. A person can have a professional if they have received training in that field.

4. Entry-level (h6)

Explanation: Paragraph 2 - Entry-level jobs are those that are developed or allocated for recent graduates of a specific discipline and do not often require prior experience in the field or profession. 

5. sleep
 

Explanation: Paragraph 3 -  A person who moonlights may find that he or she has little time for sleep or recreational activities.

6. Cooperative
 

Explanation: Paragraph 4 - Cooperative Education is a program that offers academic credit in exchange for structured work experience.


Also, check the IELTS academic reading note completion tips

Conclusion

Get practised well before you attempt the IELTS academic reading test. Try all the exercises given and verify your answers instantly. This makes you do better in your IELTS academic reading exams. Since practising is the best key to success. 

Kanan Blog

The latest tips and news from Kanan International team

4

Making your study abroad planning exciting, bright and way more easier.

Sign up for a free 30-minute consultation

study abroad consulation

Making your study abroad planning exciting, bright and way more easier.

Sign up for a free 30-minute consultation

study abroad consulation

Global Headquarters

Kanan Intl EdTech Inc

Ph-1, 220, George Street, Toronto Ontario, Canada M5A 2N1

India Headquarters

Kanan International Pvt. Ltd.

D-wing, 2nd Floor, Trident Complex, Ellora Park Vadiwadi Road, Vadodara, Gujarat 390007

IT/ Digital Campus

Chennai Office

132, Habibullah Rd, Satyamurthy Nagar, T. Nagar, Chennai, Tamil Nadu 600017. Ph: +91 73051 21113

kanan-ftr-phone+91 63570 12000

kanan-ftr-phoneadmissions@kanan.co

kanan-ftr-fbkanan-ftr-twitterkanan-ftr-youtube

About Kanan International

A truly global higher education partner to learners and education institutions. Supports learners at every point in their global education journey with its reliable services, products and solutions.

kanan-ftr-logo

Copyright © 2022 KANAN INT EDTECH INC. All rights reserved.

Global Headquarters

Kanan Intl EdTech Inc

Ph-1, 220, George Street, Toronto Ontario, Canada M5A 2N1

India Headquarters

Kanan International Pvt. Ltd.

D-wing, 2nd Floor, Trident Complex, Ellora Park Vadiwadi Road, Vadodara, Gujarat 390007

IT/ Digital Campus

Chennai Office

132, Habibullah Rd, Satyamurthy Nagar, T. Nagar, Chennai, Tamil Nadu 600017

kanan-ftr-phone+91 63597 73959

kanan-ftr-phoneadmissions@kanan.co

kanan-ftr-fbkanan-ftr-twitterkanan-ftr-youtube

Locations

Navsari|Ahmedabad|Surat|Vadodara|Vallabh VidyanagarChennai|Dehradun|Vapi|Nadiad|Thrissur|Karnal|Indore|Bardoli

About Kanan International

A truly global higher education partner to learners and education institutions. Supports learners at every point in their global education journey with its reliable services, products and solutions.

Copyright © 2022 KANAN INT EDTECH INC. All rights reserved.