IELTS academic reading note completion practice questions

  • By Kanan Team
  • 19-05-2022
  • kanan-ftr-twitterkanan-ftr-facebookkanan-ftr-linkedinkanan-ftr

Table of contents

  1. IELTS academic reading note completion practice questions 
  2. 5 IELTS academic reading note completion practice questions & tips to solve them ( With Answer Key) 
  3. IELTS academic reading note completion practice question 1 
  4. IELTS academic reading note completion practice question 2 
  5. IELTS academic reading note completion practice question 3 
  6. IELTS academic reading note completion practice question 4 
  7. IELTS academic reading note completion practice question 5
  8. Answers for practice questions 
  9. IELTS academic reading note completion question list for practice
  10. Conclusion 

IELTS academic reading note completion practice questions are given in this blog for your preparation purposes. Read the instructions first and start practicing the given exercises. In the note completion question, you will be given some paragraphs followed by a set of notes based on the given passage. Read the paragraph and notes thoroughly, fill in the gaps with the word you guess. Then, compare with the given passage and find the correct answer. 


IELTS academic reading note completion question is one of the most vital IELTS academic reading question types. This blog includes at least five IELTS academic reading note completion practice questions to help you score well in the IELTS academic reading tasks.

5 IELTS academic reading note completion practice questions & tips to solve them ( With Answer Key) 

To clear the note completion question type, it is more important to be aware of tips and instructions. Read the given paragraphs and understand the main idea. Then, read the set of notes twice and try to assume the word which completes the note perfectly. Now, identify the ideal keyword and go to the passage. Locate the proper text using a keyword and find the correct word that suits the note. Remember that the question will not be in sequence. 


To know more about threading tips click IELTS academic reading tips, 


IELTS academic reading note completion practice question 1 

Answer questions 1-7 which are based on the reading passage below.

Art

Art involves a wide range of human efforts that result in visual, aural, or performing artifacts. These pieces of art demonstrate the author's creative or technical abilities. Art is meant to be appreciated for its aesthetic value or emotional impact. The creation of works of art, the criticism of works of art, the study of the history of art, and the aesthetic diffusion of art are all examples of these activities in their broadest sense.

Before the 17th century, art referred to any aptitude or mastery, and it was not divided from trades or sciences. In current usage after the 17th century, the fine arts are separated and distinguished from educated abilities in general, such as the decorative or applied arts, where aesthetic concerns are important.

Throughout history, art has served a multitude of objectives, making it hard to simplify or quantify its purpose to a single concept. This isn't to imply that art's purpose is "ambiguous," but rather that it has evolved for a number of reasons. Art can have a personal purpose, it is a manifestation of the primal human desire for harmony, balance, and rhythm. At this level, art is not an action or an item, but rather an inward awareness of balance and harmony, and hence a quality of being human that goes beyond utility. Art also allows one to experience oneself in relation to the rest of the universe. As someone who enjoys art, music, or poetry, this experience may occur without prompting.

Art, on the other side, may serve a social purpose. Art is a very fundamental level, a means of communication. Its goal is to relax or enjoy the viewer by entertaining them and eliciting a specific emotion or attitude. Art may also be a form of social protest, questioning various aspects of society.


Questions 1-7 

Complete the notes below.

Write NO MORE THAN TWO WORDS from the passage for each answer.

  • Art is a broad range of human 1 ______________
  • Arts are separated and differentiated from educated abilities, after 2  ________ century
  • Art is valued for its 3 _____________ value or emotional power. 
  • Art allows one to 4 __________ oneself in relation to the rest of the universe. 
  • Art is separated and distinguished such as 
      - the 5 ___________- or 
      - applied arts, where aesthetic concerns are important.
  • Art is a means of 6 ______________
  • For someone who enjoys 

            - art, 
            - 7 __________, or 
            - poetry, 
a great experience may occur without prompting.

Check the answer for this exercise 

Check more IELTS academic reading note completion exercises with answers

IELTS academic reading note completion practice question 2 

Answer questions 1-6 which are based on the reading passage below.

Advantages of Humor

Humor, or the proclivity for certain cognitive events to elicit laughter and amusement, has an impact on how we view and respond to life. It improves one's quality of life and may help the body overcome a variety of health issues. Humans are, in reality, the only creatures on earth with the ability to laugh.

Humor differs from laughter in that it is a perceptual process, whereas laughter is a behavioral response. A good giggle is loved by individuals of all ages and cultures. The majority of people can feel humor, that is, be amused, laugh or grin at something amusing, and hence are said to have a sense of humor. The conduct generated by humor would be perplexing, unusual, or even unreasonable to the hypothetical person who lacked a sense of humor. Though a people's level of enjoyment is ultimately determined by personal desire, a person's level of amusement is influenced by a number of elements such as geographic location, culture, maturity, amount of education, intelligence, and context.

Laughing sessions on a regular basis might have a significant impact on our health and well-being. Laughter, for example, is thought to be a stress reliever, and researchers have discovered a direct correlation between laughter and healthy blood vessel function. Laughter improves blood flow by dilation of the endothelium, the inner lining of blood vessels. 

Laughter has also been linked to lower levels of stress chemicals like cortisol and adrenaline. When you laugh, your brain releases endorphins, which might help you feel better. Laughter also increases the number of antibody-producing cells and improves the efficacy of T-cells, which help the immune system function better. Because laughter changes the physical, emotions, and soul, the only thing you need to do to live a wonderful life is to LAUGH.

Questions 1-6 

Complete the notes below.

Write NO MORE THAN TWO WORDS from the passage for each answer.

  • One’s life and many health issues can be improved by 1 ___________.
  • Only 2  ____________ is a creature, have the ability to laugh.
  • Good laugh os appreciated by all 3 _________ and cultures.
  • Laughter is a 4 ___________ response.
  • Laughter changes the
        -  Physical,
        -  Emotions, and
        -  5 __________
  • Laughter makes a significant impact on our health and 6 _________.

Check answer for this exercise 

Attempt the free IELTS academic reading note completion mock test

IELTS academic reading note completion practice question 3 

Answer questions 1-8 which are based on the reading passage below.

Renewable energy

Renewable energy is energy that is good for the environment since it is derived from renewable resources that are renewed naturally. Sunlight, wind, rain, tides, waves, and geothermal heat are examples of renewable resources. The terms "renewable energy" and "alternative energy" are not interchangeable. The latter is produced using non-renewable alternatives to fossil fuels.

In 2015, it was predicted that global investments in renewable technologies totaled more than US$286 billion. Wind, hydro, solar, and biofuels are all major investments in China and the United States. Renewable energy businesses employ an estimated 7.7 million people worldwide, with solar photovoltaics being the largest renewable employer. In 2015, renewable energy accounted for more than half of all new power capacity installed globally.

Renewable energy also has other clear advantages. Renewable technologies are also well-suited to rural and distant places, as well as emerging countries, where energy is frequently a critical component of human growth. Ban Ki-moon, the former UN Secretary-General, has stated that renewable energy has the potential to propel the world's poorest countries to unprecedented heights of prosperity. Furthermore, because most renewables generate electricity, renewable energy deployment is frequently combined with increased electrification.

In worldwide public opinion polls, supporting renewable energy sources such as solar and wind power receives considerable support. At the national level, renewable energy already accounts for more than 20% of the global energy supply in at least 30 countries. National renewable energy markets are expected to expand rapidly over the next decade and beyond. Some places and at least two countries, Iceland and Norway, already generate all of their electricity from renewable sources, and many more have set a target to achieve 100% renewable energy in the future. In Denmark, for example, the government has committed to converting the whole energy supply to renewable energy by 2050.

Renewable energy technologies are becoming more efficient and less expensive all the time. Their contribution to total energy use is growing. Increased adoption of renewables and natural gas might bring coal and oil usage to a halt by 2020.

Questions 1- 8 

Complete the notes below.

Write NO MORE THAN THREE WORDS from the passage for each answer.

  • 1 ________________ energy is a eco-friendly energy as it is collected from renewable resources
  • Renewable energy examples:
       -  Sunlight, 
       -  wind, 
       -  rain, 
       -  tides, 
       -  waves, and 
       -  2 _____________ heat
  • Renewable energy is also called as 3 ____________
  • Major investments in China and the United States:
       -  Wind, 
       -  4 __________, 
       -  solar, and 
       -  biofuels
  • Renewable energy deployment is often combined with increased 5 ____________.
  • Some places and at least two countries, Iceland and 6 _________, already generate all of their electricity from renewable sources
  • In Denmark, the government has committed to converting the whole energy supply to renewable energy by 7 _________.
  • Renewable energy technologies are becoming more efficient and 8 _____________.

Check answer for this exercise


IELTS academic reading note completion practice question 4 

Answer questions 1- 8 which are based on the reading passage below.

Computer/Internet addiction

Computers and the Internet both began to emerge as a personal and comfortable medium that could be utilized by anybody who wanted to. With the rapid increase in the number of people using computers and the Internet, the question of whether misuse or excessive use of this new technology was also conceivable arose. It was believed that, like any technology designed expressly for human consumption and use, abuse might have serious short- and long-term effects for individuals and society. Excessive or compulsive computer use that persists despite substantial negative implications for the personal, social, or vocational function is referred to as computer addiction. Playing games, Sexual interests, and e-mail/text messaging are three subcategories of the addiction, which can occur both online and offline.

The term "computer addiction" is separated into two categories, offline and online computer addiction. When talking about excessive gaming activity, both offline and online, the term "offline computer addiction" is commonly used. Because the majority of cases of computer addiction are tied to excessive use of the Internet, online computer addiction, also known as Internet addiction, receives more attention from scientific studies than offline computer addiction. Researchers have found a correlation between internet/computer addiction and mental health disorders, particularly depression. According to studies, the majority of people who fit the criteria for internet/computer addiction experienced interpersonal difficulties and stress, and those hooked to online gaming, in particular, expressed a desire to escape reality.

Computer addiction has a slew of negative repercussions. Excessive computer use, for example, may lead to a lack of face-to-face social engagement. Computer Vision Syndrome (CVS) can result in headaches, vision problems, neck discomfort, fatigue, eye pain, eye irritation, red eyes, blurred vision, vertigo, or dizziness. There are several tips to follow in order to avoid becoming addicted to computers or the Internet: Discover why computer use is so attractive, create coping skills, reduce time spent on the computer, eliminate computer use for entertainment, replace computer use, and use the computer as a tool to assist you to overcome computer addiction.

Questions 1 - 8 

Complete the notes below.

Write NO MORE THAN TWO WORDS from the passage for each answer.

  • Computers and the Internet both started to appear as a 1 _____________ and comfortable medium
  • Any technology designed expressly for 2 ___________ consumption and use
  • Three subcategories of the addiction are:
       -  3 ________________, 
       -  Sexual interests, and 
       -  e-mail/text messaging
  • Researchers have found a correlation between 4 ______________ addiction and mental health disorders, particularly depression. 
  • Computer addiction is separated into two types, offline and 5 _________ computer addiction.
  • Excessive computer use may lead to a lack of face-to-face 6 ________ engagement.
  • Computer addiction has 7 _____________ consequences.
  • Reduce time spent on the computer and stop computer use for 8 _____________.

Check answer for this exercise 

IELTS academic reading note completion practice question 5 

Answer questions 1- 6 which are based on the reading passage below.

Fasting 

Fasting is an element of several religions' practises, including Islam, Judaism, and Christianity. Many people today are attempting to unearth the benefits of fasting. Some people fast for spiritual reasons, while others fast to discipline their bodies physically. Fasting has been scientifically proven to provide enormous health benefits, whatever the reasons may be. 

For starters, fasting is thought to aid in the detoxification of the body. Detoxification is the natural process of the colon, liver, kidneys, lungs, lymph glands, and skin to eliminate or neutralize toxins. When you fast, this process begins. Food is no longer ingested, and the body must rely on fat reserves for energy. Excess glucose and carbs were not used for energy or growth, were not eliminated, and were converted to fat, resulting in these fat reserves. When fat reserves are used for energy during a fast, compounds from the fatty acids are released into the system, which is then removed through the body organs, resulting in total body cleaning.

Another well-known advantage of fasting is the visible healing process that occurs in the body while fasting. Due to the lack of usage of the digestive system, energy is shifted to the metabolism and immune system during fasting. The body's search for energy sources aids the healing process during a fast. Abnormal growths in the body, such as tumours, do not receive full support from the body's supply and are thus more likely to fade away.

Fasting also results in a sense of rejuvenation and a longer lifespan. This could be related to fasting's detoxifying impact. Earthworms were studied in order to see if fasting may extend their lives. In the 1930s, the experiment was carried out by isolating one worm and putting it on a fasting and feeding cycle. The single worm outlived the other worms by 19 generations while retaining its young and physiological traits.

Questions 1- 7 

Complete the notes below.

Write NO MORE THAN TWO WORDS from the passage for each answer.

  • 1. __________ is an element of several religions' practises.
  • Fasting has been scientifically proven to provide enormous 2 __________.
  • Detoxification is the natural process to remove or neutralize 3 _________
  • Excess glucose and 4 ________ were not used for energy or growth.
  • The best advantage of fasting is the visible 5 ___________ process 
  • Fasting also results in a sense of rejuvenation and a longer 6 _________.

Check answer for this exercise 

Answers for practice questions 

Answers for practice questions 1 

(Note: The text in italics is from the reading passage and shows the location from where the answer is taken or inferred. The text in regular font explains the answer in detail.)

1. efforts 

Explanation: Paragraph 1 - Art involves a wide range of human efforts that result in visual, aural, or performing artifacts. 

2. 17th

Explanation: Paragraph 2 - In current usage after the 17th century, the fine arts are separated and distinguished from educated abilities in general, such as the decorative or applied arts, where aesthetic concerns are important.


3. aesthetic 

Explanation: Paragraph 1 - Art is meant to be appreciated for its aesthetic value or emotional impact.

4. experience 

Explanation: Paragraph 3 - Art also allows one to experience oneself in relation to the rest of the universe.

5. decorative 

Explanation: Paragraph 2 -  In current usage after the 17th century, the fine arts are separated and distinguished from educated abilities in general, such as the decorative or applied arts, where aesthetic concerns are important.


6. communication 

Explanation: Paragraph 3 - Art, on the other side, may serve a social purpose. Art is a very fundamental level, a means of communication.   

7. music 

Explanation: Paragraph 1 -  As someone who enjoys art, music, or poetry, this experience may occur without prompting.


Answers for practice questions 2 

(Note: The text in italics is from the reading passage and shows the location from where the answer is taken or inferred. The text in regular font explains the answer in detail.)

1. Humor 

Explanation: Paragraph 1 - Humor, or the proclivity for certain cognitive events to elicit laughter and amusement, has an impact on how we view and respond to life. It improves one's quality of life and may help the body overcome a variety of health issues.

2. Human 

Explanation: Paragraph 1 - Humans are, in reality, the only creatures on earth with the ability to laugh.

3. ages 

Explanation: Paragraph 2 -  A good giggle is loved by individuals of all ages and cultures. 

4. behavioral 

Explanation: Paragraph 2 - Humor differs from laughter in that it is a perceptual process, whereas laughter is a behavioral response.

5. soul 

Explanation: Paragraph 4 - Because laughter changes the physical, emotions, and soul, the only thing you need to do to live a wonderful life is to LAUGH.

6. well-being 

Explanation: Paragraph 3 - Laughing sessions on a regular basis might have a significant impact on our health and well-being.   


Answers for practice questions 3 

(Note: The text in italics is from the reading passage and shows the location from where the answer is taken or inferred. The text in regular font explains the answer in detail.)

1. Renewable 

Explanation: Paragraph 1 - Renewable energy is energy that is good for the environment since it is derived from renewable resources that are renewed naturally.

2. geothermal 

Explanation: Paragraph 1 - Sunlight, wind, rain, tides, waves, and geothermal heat are examples of renewable resources.

3. alternative energy

Explanation: Paragraph 1 - The terms "renewable energy" and "alternative energy" are not interchangeable. 

4. hydro 

Explanation: Paragraph 2 - Wind, hydro, solar, and biofuels are all major investments in China and the United States.

5. electrification 

Explanation: Paragraph 3 - Furthermore, because most renewables generate electricity, renewable energy deployment is frequently combined with increased electrification.

6. Norway 

Explanation: Paragraph 4 - Some places and at least two countries, Iceland and Norway, already generate all of their electricity from renewable sources.

7. 2050 

Explanation: Paragraph 4 - In Denmark, for example, the government has committed to converting the whole energy supply to renewable energy by 2050.

8. Less expensive 

Explanation: Paragraph 2 - Renewable energy technologies are becoming more efficient and less expensive all the time. 

Answers for practice questions 4 

(Note: The text in italics is from the reading passage and shows the location from where the answer is taken or inferred. The text in regular font explains the answer in detail.)

1. personal 

Explanation: Paragraph 1 - Computers and the Internet both began to emerge as a personal and comfortable medium that could be utilized by anybody who wanted to. 

2. Human 

Explanation: Paragraph 1 - It was believed that, like any technology designed expressly for human consumption and use, abuse might have serious short- and long-term effects for individuals and society. 

3. playing games 

Explanation: Paragraph 1 - Playing games, Sexual interests, and e-mail/text messaging are three subcategories of the addiction, which can occur both online and offline.

4. internet/computer 

Explanation: Paragraph 2 - Researchers have found a correlation between internet/computer addiction and mental health disorders, particularly depression. 

5. online 

Explanation: Paragraph 2 - The term "computer addiction" is separated into two categories, offline and online computer addiction. 

6. social 

Explanation: Paragraph 3 - Excessive computer use, for example, may lead to a lack of face-to-face social engagement. 

7. negative 

Explanation: Paragraph 3 - Computer addiction has a slew of negative repercussions. 

8. entertainment 

Explanation: Paragraph 3 - Discover why computer use is so attractive, create coping skills, reduce time spent on the computer, eliminate computer use for entertainment, replace computer use, and use the computer as a tool to assist you to overcome computer addiction.


Answers for practice questions 5 

(Note: The text in italics is from the reading passage and shows the location from where the answer is taken or inferred. The text in regular font explains the answer in detail.)

1. Fasting 

Explanation: Paragraph 1 - Fasting is an element of several religions' practices, including Islam, Judaism, and Christianity. 

2. health benefits 

Explanation: Paragraph 1 - Fasting has been scientifically proven to provide enormous health benefits, whatever the reasons may be. 


3. toxins 

Explanation: Paragraph 2 - Detoxification is the natural process of the colon, liver, kidneys, lungs, lymph glands, and skin to eliminate or neutralize toxins. 

4. carbs 

Explanation: Paragraph 2 - Excess glucose and carbs were not used for energy or growth, were not eliminated and were converted to fat, resulting in these fat reserves. 

5. healing 

Explanation: Paragraph 3 - Another well-known advantage of fasting is the visible healing process that occurs in the body while fasting. 

6. lifespan 

Explanation: Paragraph 4 - Fasting also results in a sense of rejuvenation and a longer lifespan. 

Also, check the IELTS academic reading note completion tips

IELTS academic reading note completion question list for practice 

A robot is a mechanical or digital artificial entity that is controlled by a computer programme or electrical circuit. Robots are typically electromechanical mechanisms. Bots are commonly used to refer to robots that are virtual software agents. Robotics is the branch of technology that deals with the design, manufacture, operation, and use of robots, as well as the computers that control them, provide sensory feedback, and analyze data.

Robots can be autonomous or semi-autonomous in general, and they are presently used in a variety of fields. They have taken over monotonous and risky duties that humans would rather not do, or are unable to accomplish because to size restrictions, or that occur in extreme environments such as space or at the bottom of the sea. Robots, for example, can now be utilized in industry, such as vehicle manufacture, or in households to help with housework. Some robots may be able to respond to speech or even serve as medical equipment. Caterpillar Inc. developed a dump truck that can drive autonomously without the need for a human operator in 2008. Many experts predict that self-driving trucks will change logistics in the future. Caterpillar had a self-driving dump truck by 2014, which is expected to revolutionize the mining industry. In the year 2015, Some analysts anticipate that most trucks will be self-driving in the next few decades.

Marge, a literate or ‘reading robot,' is programmed with artificial intelligence. She is able to read newspapers, identify and correct spelling errors, learn about banks such as Barclays, and recognize that some restaurants are better than others. Baxter is a modern industrial robot that can learn, which sets it apart from existing industrial robots. By moving its hands in a necessary manner and having Baxter memorise it, a worker may teach Baxter how to do a task. For added precision and features, Baxter's arm has additional dials, buttons, and controls. Baxter can be programmed by any regular worker in a matter of minutes, unlike most industrial robots, which require substantial programming and coding to operate. This means Baxter doesn't require any programming to function. There are no software engineers required. This also means Baxter can be trained to perform a variety of more difficult jobs.

Concerns have been raised concerning the growing use of robots and their impact on society. Robots are being blamed for increased unemployment as they increasingly replace employees in a variety of activities. Ethical considerations surround the use of robots in military warfare. The potential for robot autonomy and its ramifications has been explored in fiction, and it may become a serious issue in the future.

Questions 1- 6 

Complete the notes below.

Write NO MORE THAN TWO WORDS from the passage for each answer.

  • 1 ____________ is a  mechanical or virtual artificial entity
  • 2 _____________ are generally used to refer to robots that are digital  software agents.
  • Generally, Robots can be autonomous or 3 ______________
  • Some robots may be able to respond to speech or even serve as medical 4 ____________.
  • 5 ____________, a literate or ‘reading robot,' is programmed with artificial intelligence
  • Robots are being blamed for increased 6 ________________.

Answers 

(Note: The text in italics is from the reading passage and shows the location from where the answer is taken or inferred. The text in regular font explains the answer in detail.)

1. Robot 

Explanation: Paragraph 1 - A robot is a mechanical or digital artificial entity that is controlled by a computer programme or electrical circuit.

2. Bots 

Explanation: Paragraph 1 - Bots are commonly used to refer to robots that are virtual software agents. 

3. semi-autonomous 

Explanation: Paragraph 2 - Robots can be autonomous or semi-autonomous in general, and they are presently used in a variety of fields. 

4. equipment 

Explanation: Paragraph 2 - Some robots may be able to respond to speech or even serve as medical equipment.

5. Marge 

Explanation: Paragraph 3 - Marge, a literate or ‘reading robot,' is programmed with artificial intelligence.

6. unemployment 

Explanation: Paragraph 3 - Robots are being blamed for increased unemployment as they increasingly replace employees in a variety of activities. 

Conclusion 

Constant practice will bring your desired result. Practice all the exercises given in this blog to develop your skills and confidence. Prepare yourself to score better on your IELTS academic reading test. 

Kanan Blog

The latest tips and news from Kanan International team

4

Making your study abroad planning exciting, bright and way more easier.

Sign up for a free 30-minute consultation

study abroad consulation

Making your study abroad planning exciting, bright and way more easier.

Sign up for a free 30-minute consultation

study abroad consulation

Global Headquarters

Kanan Intl EdTech Inc

Ph-1, 220, George Street, Toronto Ontario, Canada M5A 2N1

India Headquarters

Kanan International Pvt. Ltd.

D-wing, 2nd Floor, Trident Complex, Ellora Park Vadiwadi Road, Vadodara, Gujarat 390007

IT/ Digital Campus

Chennai Office

132, Habibullah Rd, Satyamurthy Nagar, T. Nagar, Chennai, Tamil Nadu 600017. Ph: +91 73051 21113

kanan-ftr-phone+91 63570 12000

kanan-ftr-phoneadmissions@kanan.co

kanan-ftr-fbkanan-ftr-twitterkanan-ftr-youtube

About Kanan International

A truly global higher education partner to learners and education institutions. Supports learners at every point in their global education journey with its reliable services, products and solutions.

kanan-ftr-logo

Copyright © 2022 KANAN INT EDTECH INC. All rights reserved.

Global Headquarters

Kanan Intl EdTech Inc

Ph-1, 220, George Street, Toronto Ontario, Canada M5A 2N1

India Headquarters

Kanan International Pvt. Ltd.

D-wing, 2nd Floor, Trident Complex, Ellora Park Vadiwadi Road, Vadodara, Gujarat 390007

IT/ Digital Campus

Chennai Office

132, Habibullah Rd, Satyamurthy Nagar, T. Nagar, Chennai, Tamil Nadu 600017

kanan-ftr-phone+91 63597 73959

kanan-ftr-phoneadmissions@kanan.co

kanan-ftr-fbkanan-ftr-twitterkanan-ftr-youtube

Locations

Navsari|Ahmedabad|Surat|Vadodara|Vallabh VidyanagarChennai|Dehradun|Vapi|Nadiad|Thrissur|Karnal|Indore|Bardoli

About Kanan International

A truly global higher education partner to learners and education institutions. Supports learners at every point in their global education journey with its reliable services, products and solutions.

Copyright © 2022 KANAN INT EDTECH INC. All rights reserved.