IELTS academic reading sentence completion exercises with answers

  • By Kanan Team
  • kanan-ftr-twitterkanan-ftr-facebookkanan-ftr-linkedinkanan-ftr

Table of contents

  1. IELTS academic reading sentence completion exercises with answers 
  2. 3 2022 IELTS academic reading sentence completion exercises with answers 
  3. IELTS academic reading sentence completion exercise 1
  4. IELTS academic reading sentence completion exercise 2
  5. IELTS academic reading sentence completion exercise  3
  6. Conclusion

In the IELTS academic reading sentence completion question, one or more paragraphs with questions will be given. You are asked to answer the questions by filling the blanks based on the given passage. It is important that the instructions must be known before starting  to answer the questions. 3+ IELTS academic reading sentence completion exercises with answers are given in this blog for your reference.

Sentence completion question is one of the most vital IELTS academic reading question types in the IELTS academic reading section. 3+ IELTS academic reading sentence completion exercises with answers are given in this article to enrich your confidence. We believe that practising these will definitely make you achieve an 8+ band score in the IELTS academic reading task.

3 2022 IELTS academic reading sentence completion exercises with answers

Paying attention to the tips and suggestions is an important thing you must do. Be focused and understand the main idea of the passage. Read the question properly and start filling the gaps by picking the correct words/numbers from the passage.


To read more IELTS academic reading tips

IELTS academic reading sentence completion exercise 1

Cloud computing

Cloud computing refers to the process of storing and accessing data and programmes through the Internet rather than on your hard disc. It entails computing via a network, in which a programme or application may run simultaneously on numerous connected computers.

Cloud computing is a representation of the Internet for some. It usually makes use of servers, which are connected hardware machines. Regular users can utilize the processing power of the server to run applications, save data, or perform any other computing operation. As an outcome, instead of having to handle the application on a private computer every time, the user can now execute it from anywhere in the world.

Cloud computing is an ideal option for organisations to cut costs. Companies, for instance, may buy cloud-based services. To put it another way, instead of installing applications on each and every computer in the organisation, cloud computing allows employees to log onto a Web-based service (a cloud) that contains all of the programmes they'll need for their work. Everything would be executed on remote machines, and tasks on local computers would rely solely on linking to them.

Since cloud computing has the potential to revolutionise the computer industry, some people are anxious about the guard of data kept on external devices. It is obvious that it promises to free up a lot of time. This method, however, raises a fundamental question. Is it secure to put private data on another person's computer? The cloud service provider must provide clear and applicable policies that outline how each cloud user's data will be accessed and used. To prevent unwanted access, cloud service users should be able to encrypt data that is handled or stored in the cloud.

Questions 1 - 5 

Complete the sentences below.

Choose NO MORE THAN TWO WORDS AND/OR A NUMBERS from the passage for each answer.

1. Cloud computing refers to the process of __________ and accessing data and programmes through the Internet rather than on your hard disc. 

2. _______________ helps users to access applications anywhere from all over the world.

3. Cloud computing is the metaphor of the ____________ for some.

4. Cloud computing allows employees to log onto a ________________ service that holds all of the programs they'll need for their work. 

5. Cloud service users should be able to _________ data that is handled or stored in the cloud, to avoid unwanted entry.

Answers for exercise 1 

(Note: The text in italics is from the reading passage and shows the location from where the answer is taken or inferred. The text in the regular font explains the answer in detail.)

1. storing 

Explanation: Paragraph 1 - Cloud computing refers to the process of storing and accessing data and programmes through the Internet rather than on your hard disc. 

2. Cloud computing 

Explanation: Paragraph 2 - Cloud computing is a representation of the Internet for some. It usually makes use of servers, which are connected hardware machines.  …the user can now execute it from anywhere in the world.

3. Internet 

Explanation: Paragraph 2 - Cloud computing is the metaphor of the internet for some.

4. Web-based 

Explanation: Paragraph 3 - …cloud computing allows employees to log onto a Web-based service that contains all of the programmes they'll need for their work. 

5. encrypt 

Explanation: Paragraph 4 - To prevent unwanted access, cloud service users should be able to encrypt data that is handled or stored in the cloud.


Check more IELTS academic reading sentence completion practice questions

IELTS academic reading sentence completion exercise 2

Recycling

The process of converting trash resources into new materials and things is known as recycling. It can help preserve resources and reduce greenhouse gas emissions. Recycling is used to reduce "conventional" trash disposal. It helps to avoid the disposal of potentially usable resources and cuts down on the utilisation of fresh raw materials, lowering energy consumption, air pollution, and water pollution.

Recycling is an important part of the modern reduction of waste, and it is the third stage in the "Reduce, Reuse, and Recycle" waste hierarchy, which strives to get the most out of products while producing the least amount of waste. Glass, paper, and cardboard, as well as metal, plastic, tyres, fabrics, and electronics, are all recyclable materials. Composting or other biodegradable waste reuse, such as food or garden waste, is also categorized as recycling.

Internal and external recycling processes are the two main types of recycling processes. Internal recycling is the reuse of materials that are scrap products of a manufacturing procedure within that process. On the other hand, External recycling is the recycling of materials from a tattered or outdated product.

The decision of whether and how much to recycle is largely based on financial concerns. Affluence and the availability of inexpensive raw resources encourage people to simply throw away used materials. When the price of recycling waste or reusable materials is less than the cost of treating and throwing the materials or processing fresh raw materials, recycling becomes economically beneficial.

 

Questions 1 - 7 

Complete the sentences below.

Choose NO MORE THAN ONE WORD AND/OR A NUMBER from the passage for each answer.

1. ___________ is a process of changing waste materials into fresh materials.

2. Recycling helps to avoid the disposal of potentially usable resources and cuts down on the utilisation of fresh raw materials, reducing _________ consumption, air pollution, and water pollution.

3. Recycling is the ___________ stage in the "Reduce, Reuse, and Recycle" waste hierarchy,...

4. Composting or other _______________ waste reuse, such as food or garden waste, is also categorized as recycling.

5. ___________  recycling is the recycling of materials from a worn-out or outdated product.

6. ___________  recycling is the reuse of materials that are scrap products of a manufacturing procedure within that process. 

7. Recycling becomes financially ____________,  when the price of recycling waste or reusable materials is less than the cost of treating and throwing the materials or processing fresh raw materials… 

Answers for exercise 2 

(Note: The text in italics is from the reading passage and shows the location from where the answer is taken or inferred. The text in the regular font explains the answer in detail.)
1. Recycling 

Explanation: Paragraph 1 - The process of converting trash resources into new materials and things is known as recycling.

2. energy 

Explanation: Paragraph 1 - It helps to avoid the disposal of potentially usable resources and cuts down on the utilisation of fresh raw materials, lowering energy consumption, air pollution, and water pollution.

3. third 

Explanation: Paragraph 2 - Recycling is an important part of the modern reduction of waste, and it is the third stage in the "Reduce, Reuse, and Recycle" waste hierarchy,...

4. biodegradable 

Explanation: Paragraph 2 -  Composting or other biodegradable waste reuse, such as food or garden waste, is also categorised as recycling.

5. External 
 
Explanation: Paragraph 3 -  External recycling is the recycling of materials from a tattered or outdated product.

6. Internal 
 
Explanation: Paragraph 3 - Internal recycling is the reuse of materials that are scrap products of a manufacturing procedure within that process.

7. beneficial (h6)

Explanation: Paragraph 4 - When the price of recycling waste or reusable materials is less than the cost of treating and throwing the materials or processing fresh raw materials, recycling becomes economically beneficial.


Attempt this free IELTS academic reading sentence completion mock test

IELTS academic reading sentence completion exercise  3

Causes of obesity

Obesity is a condition in which extra body fat has gathered to the point where it may be harmful to one's health, resulting in a shorter lifespan and/or more health issues. Overweight people are defined by their body mass index (BMI), which compares their weight and height. Obesity increases the risk of a variety of ailments, including heart disease, type 2 diabetes, sleep breathing issues, several types of cancer, and osteoarthritis. 

Obesity is most usually caused by a combination of too many calories in the diet, insufficient physical exercise, and hereditary vulnerability, though genes, hormonal disorders, drugs, and psychotic problems can also play a role. There is minimal evidence to support the concept that some fat people eat less but put on weight due to slow metabolism, obese persons, on average, burn more energy than thin people due to the energy required to maintain a higher body mass.

Obesity is treated mostly by dieting and physical exercise. Anti-obesity medicines that decrease appetite or limit fat absorption may be used to supplement this or in the event of failure. In severe situations, surgery or the insertion of an intragastric balloon is used to lower stomach volume and/or bowel length, resulting in quicker satiation and a reduced capability to absorb nutrients from food.

Obesity is a primary preventable cause of death in adults and kids around the globe, and authorities consider it one of the most important public health issues of the twenty-first century. Obesity is stigmatised in much of the world today, despite the reality that it was once commonly seen as a sign of prosperity and fertility, and it still is in other parts of the globe.

Questions 1 - 6 

Complete the sentences below.

Choose NO MORE THAN THREE WORDS AND/OR A NUMBERS from the passage for each answer.

1. __________ is a condition in which extra body fat has gathered to the point where it may be harmful to one's health, resulting in a shorter lifespan and/or more health issues.

2. Overweight people are defined by their _____________, which compares their weight and height.

3. Some fat people eat less but put on weight due to slow ___________, obese persons, on average, burn more energy than thin people due to the energy required to maintain a higher body mass.

4. Obesity is most usually caused by a combination of too many calories in the diet, insufficient ____________ exercise, and hereditary vulnerability, though genes,... 

5.  Surgery or the insertion of an __________ balloon is used to lower stomach volume and/or bowel length, in severe cases.

6. Authorities consider it one of the most important public health issues of the ___________ century.

Answers for exercise 3

(Note: The text in italics is from the reading passage and shows the location from where the answer is taken or inferred. The text in the regular font explains the answer in detail.)

1. Obesity 

Explanation: Paragraph 1 - Obesity is a condition in which extra body fat has gathered to the point where it may be harmful to one's health, resulting in a shorter lifespan and/or more health issues.

2. body mass index (BMI) 

Explanation: Paragraph 1 - Overweight people are defined by their body mass index (BMI), which compares their weight and height.

3. metabolism

Explanation: Paragraph 2 - …some fat people eat less but put on weight due to slow metabolism, obese persons, on average, burn more energy than thin people due to the energy required to maintain a higher body mass.

4. physical

Explanation: Paragraph 2 - Obesity is most usually caused by a combination of too many calories in the diet, insufficient physical exercise, and hereditary vulnerability, though genes,...  

5. intragastric

Explanation: Paragraph 3 - In severe situations, surgery or the insertion of an intragastric balloon are used to lower stomach volume and/or bowel length, resulting in faster satiation and a decreased ability to absorb nutrients from food. 

6. twenty-first 

Explanation: Paragraph 3 - Obesity is a primary preventable cause of death in adults and children around the world, and authorities consider it one of the most important public health issues of the twenty-first century. 

Also, check IELTS academic reading sentence completion tips 


Conclusion

Continued practice will make you perfect. Keep practising the exercises given in this blog to increase your knowledge level about this question type. This will help you to get a high band score in your final IELTS exam. 

 

 

 

Kanan Blog

The latest tips and news from Kanan International team

4

Making your study abroad planning exciting, bright and way more easier.

Sign up for a free 30-minute consultation

study abroad consulation

Making your study abroad planning exciting, bright and way more easier.

Sign up for a free 30-minute consultation

study abroad consulation

Global Headquarters

Kanan Intl EdTech Inc

Ph-1, 220, George Street, Toronto Ontario, Canada M5A 2N1

India Headquarters

Kanan International Pvt. Ltd.

D-wing, 2nd Floor, Trident Complex, Ellora Park Vadiwadi Road, Vadodara, Gujarat 390007

IT/ Digital Campus

Chennai Office

132, Habibullah Rd, Satyamurthy Nagar, T. Nagar, Chennai, Tamil Nadu 600017. Ph: +91 73051 21113

kanan-ftr-phone+91 63570 12000

kanan-ftr-phoneadmissions@kanan.co

kanan-ftr-fbkanan-ftr-twitterkanan-ftr-youtube

About Kanan International

A truly global higher education partner to learners and education institutions. Supports learners at every point in their global education journey with its reliable services, products and solutions.

kanan-ftr-logo

Copyright © 2022 KANAN INT EDTECH INC. All rights reserved.

Global Headquarters

Kanan Intl EdTech Inc

Ph-1, 220, George Street, Toronto Ontario, Canada M5A 2N1

India Headquarters

Kanan International Pvt. Ltd.

D-wing, 2nd Floor, Trident Complex, Ellora Park Vadiwadi Road, Vadodara, Gujarat 390007

IT/ Digital Campus

Chennai Office

132, Habibullah Rd, Satyamurthy Nagar, T. Nagar, Chennai, Tamil Nadu 600017

kanan-ftr-phone+91 63597 73959

kanan-ftr-phoneadmissions@kanan.co

kanan-ftr-fbkanan-ftr-twitterkanan-ftr-youtube

Locations

Navsari|Ahmedabad|Surat|Vadodara|Vallabh VidyanagarChennai|Dehradun|Vapi|Nadiad|Thrissur|Karnal|Indore|Bardoli

About Kanan International

A truly global higher education partner to learners and education institutions. Supports learners at every point in their global education journey with its reliable services, products and solutions.

Copyright © 2022 KANAN INT EDTECH INC. All rights reserved.