IELTS academic reading sentence completion practice questions

  • By Kanan Team
  • kanan-ftr-twitterkanan-ftr-facebookkanan-ftr-linkedinkanan-ftr

Table of contents

  1. IELTS academic reading sentence completion practice questions 
  2. 5 IELTS academic reading sentence completion practice questions & tips to solve them ( With Answer Key)
  3. IELTS Academic Reading Sentence completion practice question 1 
  4. IELTS Academic Reading Sentence completion practice question 2 
  5. IELTS Academic Reading Sentence completion practice question 3
  6. IELTS Academic Reading Sentence completion practice question 4
  7. Answers for practice questions 
  8. IELTS Academic Reading Sentence completion question list for practice
  9. Conclusion

The major purpose of the sentence completion question is to assess your reading and understanding skills. Before everything, you must pay attention to the task's instructions. Then, you need to fill in the blanks with the suitable words/numbers in the IELTS academic reading sentence completion practice questions.

In the IELTS academic reading section, sentence completion question type is one of the important IELTS academic reading question types. In this article, you can find at least five practice questions about IELTS academic reading sentence completion questions in order to help you score high in the IELTS academic reading.

5 IELTS academic reading sentence completion practice questions & tips to solve them (With Answer Key)

Having knowledge about how to solve the question type is very helpful. Go through the question thoroughly and understand the meaning. Predict the missing word that completes the sentence. Then, identify the proper keyword from the question. Remember that you will not find the same keyword in the passage. So, look for the synonyms of the keyword. Try to find the correct word/number using the keyword. 

Also, read IELTS academic reading tips

IELTS academic reading sentence completion practice question 1

Carbon credits of 700 million dollars for sea otters

Do you want to reduce global warming? Save a sea otter. According to Chris Wilmers of the University of California, Santa Cruz, the animals remove at least 0.18 kg of carbon from the atmosphere for every square metre of populated coastal waters. That means that if healthy populations of sea otters were restored along North American coasts, they might lock up a massive 1010 kg of carbon. On the European carbon-trading market, this is estimated to be worth more than $700 million. Wilmers spoke about this at the Society for Conservation Biology's annual meeting in Edmonton, Canada, earlier this month.

The figures are part of a wider understanding that predators play an important ecological role in supporting vegetation development by limiting herbivore numbers. Sea otters benefit trees and shrubs by eating sea urchins, the same as wolves support trees and shrubs by eliminating deer.

To calculate the minimum amount of the carbon sink that sea otters might provide in North America, Wilmers and his coworkers calculated the total available kelp habitat – rocky reefs in up to 20 metres of water – and combined the quantity of carbon that would be locked away in kelp either if no otters were available or if otters were available in huge numbers to handle sea-urchin numbers.

According to Wilmers, the actual volume of the sink is likely to be more than the estimated 1010 kg, because some carbon absorbed from the atmosphere by kelp forests may make its way into the deep ocean and be buried for extended periods of time.

Questions 1 – 5

Complete the sentences below.

Choose NO MORE THAN TWO WORDS AND/OR A NUMBERS from the passage for each answer.

1. Increasing the otter population might be a way to reduce the amount of _______ in the atmosphere.

2. The amount of carbon that a restored population of otters could remove would be worth over _______.

3. Limiting herbivore numbers to support vegetation development, predators play an important ___________ role.

4. Rocky reefs up to _______ metres of water, summed the amount of carbon that would be locked up in kelp

5. Some carbon absorbed from the atmosphere by _______________ may make its way into the deep ocean and be buried for extended periods of time.

Check answer for this exercise

Check more IELTS academic reading sentence completion exercises with answers

IELTS academic reading sentence completion practice question 2

Elephant’s Ivory trade

The Elephant tusks trade is a danger to elephants' own survival. Elephants were wiped out in North Africa some 1,000 years back, in much of South Africa in the 19th century, and in most of West Africa by the end of the 20th century, thanks to ivory hunters. Around 800 to 1,000 tonnes of ivory were brought to Europe alone at the peak of the ivory trade, pre 20th century, during the colonisation of Africa. Elephant tusks have been traded for millennia between Africa and Asia, with records dating back to the mid-14th century. Throughout Africa's colonialism, ivory was removed, frequently with the support of slaves, to utilize for piano keys, billiard balls, and other signs of exotic richness.

Despite the reality that numerous ivory dealers said the issue was habitat failure, it became evident that the primary threat was the international ivory trade. Is it allowable to trade elephant ivory lawfully? This issue dates back to 1989 when the Convention on International Trade in Endangered Species (CITES) agreed to "ban" the international trade in ivory following a savage wave of poaching in Africa that resulted in the slaughter of hundreds and thousands of elephants.

While some environmentalists claim that restricted authorised ivory trade is essential to meet demand in a cool way, especially in China, environmental activists question whether elephants can sustain such a trade. They claim that the 1989 prohibition should be maintained to protect elephants, especially now that hunting has returned to epidemic proportions.

Questions 1 – 6

Complete the sentences below.

Choose NO MORE THAN TWO WORDS AND/OR A NUMBERS from the passage for each answer.

1. ________________trade is a risk to the elephant to its own life.

2. In much of South Africa in the 19th century, and in most of West Africa by the end of the ___________ century, thanks to ivory hunters.
3. Between Africa and Asia, Elephant ivory have been traded for ____________.
4. ____________ became evident that the major threat was the international tusk trade.
5. The Convention on International Trade in Endangered Species (CITES) agreed to "ban" the international trade in ivory on ___________.
6. Environmental activists contend that the 1989 prohibition should be maintained to ____________ elephants, particularly now that hunting has returned to epidemic proportions.

Check answer for this exercise

Attempt this free IELTS academic reading sentence completion mock test

IELTS academic reading sentence completion practice question 3

A global celebration of water

Since 1993, the 22nd of March has been declared as World Water Day. The United Nations General Assembly confirmed it to be so. Agenda 21 at the 1992 United Nations Conference on Environment and Development (UNCED) in Rio de Janeiro, Brazil, was the first explicit proposal for this day. The tradition started in 1993 and has steadily increased since then.This day is dedicated by the United Nations and its member countries to putting UN proposals into action and promoting tangible initiatives in their countries related to the world's water resources. Every year, one of the United Nations' water-related organisations takes the initiative in publicising and organising international activities for World Water Day.

A number of NGOs working to promote clean water and healthy aquatic environments have utilised World Day for Water to draw people's attention to the crucial water concerns of our day, in addition to UN member states. The World Water Council, for example, has attracted thousands of people to its World Water Forum during the week of World Day for Water every three years since 1997. Participating agencies and non-governmental organisations (NGOs) have raised concerns about a billion individuals who do not have safe water, as well as the role of gender in family access to safe drinking water.

World Water Day is a worldwide celebration. The goal is to motivate people all over the world to educate more about water-related challenges and take action to help.  Owing to the COVID-19 pandemic in 2020, there was a greater emphasis on hand washing and cleanliness. 

Lack of water, pollution, an insufficient supply of water, cleanliness, and the effects of climate change are all relevant issues. The day emphasises the disparities in access to wash services and the importance of ensuring the fundamental right to water and sanitation.

Questions 1 – 8

Complete the sentences below.

Choose NO MORE THAN TWO WORDS AND/OR A NUMBERS from the passage for each answer.

1. World’s water day has been declared on 22nd March, since __________.

2. World’s water day is dedicated by the ________________ and its member countries to putting UN proposals into action and promoting tangible initiatives in their countries related to the world's water resources. 

3. Several NGOs functioning to advertise _____________ and healthy aquatic environments have utilised World Day for Water to draw people's attention to the crucial water concerns of our day, in addition to UN member states. 

4. The World Water Council has attracted ___________ of people to its World Water Forum during the week of World Day for Water every three years since 1997. 

5. The intention for the worldwide water day celebration is to encourage people all over the globe to educate more about _____________ challenges.
6. COVID-19 pandemic in 2020, made a great impact on  hand washing and _____________.

7. The United Nations' water-related organisations take the initiative in publicising and organising ________________ for World Water Day, every year.

8. _________________ and non-governmental organisations (NGOs) have raised concerns about a billion individuals who do not have safe water.

Check answer for this exercise

IELTS academic reading sentence completion practice question 4

Rap Music

Rap music is a famous music genre created in the late 1970s by disc jockeys and urban blacks. It's a musical kind of singing style that combines "rhyme, rhythmic speech, and street vernacular," and is frequently sung or chanted over a backbeat or musical background. Rap is different from spoken-word poems in that it is frequently done to the beat of an instrumental recording. Rap is frequently connected with hip-hop music and is a key component of it, however, the trend predates hip-hop culture.

Rap music is a famous music genre created in the late 1970s by disc jockeys and urban blacks. It's a musical kind of singing style that combines "rhyme, rhythmic speech, and street vernacular," and is frequently sung or chanted over a backbeat or musical background. Rap is different from spoken-word poems in that it is frequently done to the beat of an instrumental recording. Rap is frequently connected with hip-hop music and is a key component of it, however, the trend predates hip-hop culture.

Raps are occasionally presented in a melodic style. Egyptian Lover, a West Coast rapper, was the first well-known MC to perform "sing-raps." Some rappers, like 50 Cent and Ja Rule, add a slight melody to their otherwise solely percussive raps, but others, like Cee-Lo Green, can harmonise their raps with the beat. Bone Thugs-n-Harmony, a Midwestern group, was one of the first to gain national attention for its use of fast-paced, melodic, and harmonic raps, which are also used by Do or Die another Midwestern group.

Questions 1 – 6

Complete the sentences below.

Choose NO MORE THAN TWO WORDS AND/OR A NUMBERS from the passage for each answer.

1. In the late __________ Rap music has been created by disk jockeys and urban blacks.

2. Rap is vary from _______________ poetry in that it is frequently done to the beat of an instrumental recording. 

3. Rap is often performed over a beat, produced by a _____________, turntablist, or Beatboxer, or performed a cappella without support.

4. The peculiarity of a rapper's _________ on the recording is referred to as vocal presence.

5. ______________, or the ability to take in air without disrupting one's performance, is a crucial talent for any rapper to perfect, and a must for every Rapper. 

6. Bone Thugs-n-Harmony, a Midwestern group, was one of the first to gain national attention for its use of fast-paced, melodic, and harmonic raps, which are also used by Do or Die another ________________.

Check answer for this exercise

 

Answers for practice questions

  • Answers for practice questions 1 

(Note: The text in italics is from the reading passage and shows the location from where the answer is taken or inferred. The text in regular font explains the answer in detail.)

1. Carbon

Explanation: Paragraph 1 - Want to slow global warming? Save a sea otter… the animals remove at least  0.18 kilograms of carbon from the atmosphere

2. $700 million

Explanation: Paragraph 1 - That means that if sea otters were restored to healthy populations along the coasts of North America, they could collectively lock up a mammoth 1010 kg of carbon – currently worth more than $700 million … The passage sentence states that increasing otter population could reduce 1010 kg which is equivalent to over $700million in terms of money and in the question sentence, the words just before the blank( worth over) indicate that the answer is a money value.   

3. ecological 

Explanation: Paragraph 2 - The figures are part of a wider understanding that predators play an important ecological role in supporting vegetation development by limiting herbivore numbers. 

4. 20 

Explanation: Paragraph 3 - Rocky reefs in up to 20 metres of water and combine the quantity of carbon that would be locked away in kelp

5.  Kelp forests 

Explanation: Paragraph 4 - some carbon absorbed from the atmosphere by kelp forests may make its way into the deep ocean and be buried for extended periods of time.aExplanation: Paragraph 4 - some carbon absorbed from the atmosphere by kelp forests may make its way into the deep ocean and be buried for extended periods of time.

  • Answers for practice questions 2

(Note: The text in italics is from the reading passage and shows the location from where the answer is taken or inferred. The text in regular font explains the answer in detail.)

1. Elephant tusk

Explanation: Paragraph 1 - The Elephant tusks trade is a danger to elephants' own survival.

2. 20th

Explanation: Paragraph 1 - Elephants were wiped out in North Africa some 1,000 years ago, in much of South Africa in the 19th century, and in most of West Africa by the end of the 20th century, thanks to ivory hunters. 

3. millennia

Explanation: Paragraph 1 - Elephant tusks have been traded for millennia between Africa and Asia, with records dating back to the mid-14th century. 

4. habitat loss

Explanation: Paragraph 2 - Despite the fact that many ivory dealers stated the problem was habitat loss, it became evident that the primary threat was the international ivory trade.

5. 1989

Explanation: Paragraph 2 - This issue dates back to 1989 when the Convention on International Trade in Endangered Species (CITES) agreed to "ban" the international trade in ivory… 

6. safeguard

Explanation: Paragraph 3 - They contend that the 1989 prohibition should be maintained to safeguard elephants, particularly now that hunting has returned to epidemic proportions.

  • Answers for practice questions 3

(Note: The text in italics is from the reading passage and shows the location from where the answer is taken or inferred. The text in regular font explains the answer in detail.)

1. 1993

Explanation: Paragraph 1 - Since 1993, the 22nd of March has been declared as World Water Day.

2. United Nations

Explanation: Paragraph 1 - This day is dedicated by the United Nations and its member countries to putting UN proposals into action and promoting tangible initiatives in their countries related to the world's water resources.

3. clean water

Explanation: Paragraph 2 - A number of NGOs working to promote clean water and healthy aquatic environments have utilised World Day for Water to draw people's attention to the crucial water concerns of our day, in addition to UN member states. 

4. thousands

Explanation: Paragraph 2 - The World Water Council, for example, has attracted thousands of people to its World Water Forum during the week of World Day for Water every three years since 1997.

5. water-related

Explanation: Paragraph 2 - The goal is to motivate people all over the world to educate more about water-related challenges and take action to help. 

6. cleanliness

Explanation: Paragraph 3 - Owing to the COVID-19 pandemic in 2020, there was a greater emphasis on hand washing and cleanliness.  

7. publicising

Explanation: Paragraph 1 - Every year, one of the United Nations' water-related organisations takes the initiative in publicising and organising international activities for World Water Day.

8. Participating agencies

Explanation: Paragraph 2 - Participating agencies and non-governmental organisations (NGOs) have raised concerns about a billion individuals who do not have safe water… 

  • Answers for practice questions 4

(Note: The text in italics is from the reading passage and shows the location from where the answer is taken or inferred. The text in regular font explains the answer in detail.)

1. 1970s

Explanation: Paragraph 1 - Rap music is a famous music genre created in the late 1970s by disc jockeys and urban blacks.

2. spoken-word

Explanation: Paragraph 1 - Rap is different from spoken-word poems in that it is frequently done to the beat of an instrumental recording.

3. Disk Jockey

Explanation: Paragraph 2 - Rap is frequently performed over a beat, which is usually produced by a Disk Jockey, turntablist, or Beatboxer, or performed a cappella without support. 

4. voice

Explanation: Paragraph 2 - The peculiarity of a rapper's voice on the recording is referred to as vocal presence. 

5. Breath control

Explanation: Paragraph 2 - Breath control, or the ability to take in air without disrupting one's performance, is a crucial talent for any rapper to perfect, and a must for every Rapper. 

6. Midwestern group

Explanation: Paragraph 3 - Bone Thugs-n-Harmony, a Midwestern group, was one of the first to gain national attention for its use of fast-paced, melodic, and harmonic raps, which are also used by Do or Die another Midwestern group.

 

Also, check IELTS academic reading sentence completion tips

 

IELTS academic reading sentence completion question list for practice

The Halloween celebration

Halloween is an annual holiday that occurs on October 31st each year. Its origins can be traced back to the Celtic holiday of Samhain and the Christian feast of All Saints. Halloween was a Gaelic celebration that was mostly observed in Ireland and Scotland. This event, also known as the "Celtic New Year," marks the conclusion of the "lighter half" of the year and the start of the "darker half."

Some aspects of the event are similar to those of a dead festival. On Samhain, the ancient Celts thought that the veil between this world and the other world thawed, allowing spirits (both good and bad) to pass through. The ancestors of the family were venerated and invited home, while evil spirits were repelled. The urge to fend off evil spirits is thought to have led to the use of clothes and masks. Their objective was to impersonate a dangerous spirit in order to protect individuals.

As Christianity expanded, the church attempted to replace these pagan celebrations with a Christian holiday, which was moved from May 13 to November 1. Despite the fact that All Saints' Day is now observed one day after Halloween, the two celebrations were once observed on the same day.

On Halloween, trick-or-treating is a popular activity for kids. "Trick or treat?" children ask as they go from home to home in different costumes, asking for gifts such as sweets or sometimes money. If no treat is given, the term "trick" relates to a threat of harm on the householders or their property. Children still go guising in various regions of Ireland and Scotland. In this tradition, the youngster earns goodies by putting on a presentation, such as singing a song or telling a horror story.

Questions 1 – 6

Complete the sentences below.

Choose NO MORE THAN THREE WORDS AND/OR A NUMBERS from the passage for each answer.

1. Every year, Halloween is an annual holiday that happens in ________ October.

2. _______________ is also known as the “ Celtic New Year”.
3. Halloween event’s some elements are identical to those of the ___________ festival.

4. The main goal is to dress up like a scary spirit is to ___________ individuals.

5. Halloween celebration has been moved from May 13 to ____________ due to the development of Christianity.

6. _______________ is a famous activity for children on Halloween day.

Answers 

(Note: The text in italics is from the reading passage and shows the location from where the answer is taken or inferred. The text in regular font explains the answer in detail.)

1. 31st

Explanation: Paragraph 1 - Halloween is an annual holiday that occurs on October 31st each year. 

2. Halloween

Explanation: Paragraph 1 - This event, also known as the "Celtic New Year," marks the conclusion of the "lighter half" of the year and the start of the "darker half."

3. dead

Explanation: Paragraph 2 - Some aspects of the event are similar to those of a dead festival. 

4. protect

Explanation: Paragraph 2 - Their objective was to impersonate a dangerous spirit in order to protect individuals.

5. November 1

Explanation: Paragraph 3 - As Christianity expanded, the church attempted to replace these pagan celebrations with a Christian holiday, which was moved from May 13 to November 1. 

6. “Trick or treat”

Explanation: Paragraph 3 - On Halloween, trick-or-treating is a popular activity for kids. 

Conclusion 

These sample exercises of IELTS academic reading sentence completion question type will be more useful for you to predict the question format and structure. Try all the practice questions given to optimize your skills.

Kanan Blog

The latest tips and news from Kanan International team

4

Making your study abroad planning exciting, bright and way more easier.

Sign up for a free 30-minute consultation

study abroad consulation

Making your study abroad planning exciting, bright and way more easier.

Sign up for a free 30-minute consultation

study abroad consulation

Global Headquarters

Kanan Intl EdTech Inc

Ph-1, 220, George Street, Toronto Ontario, Canada M5A 2N1

India Headquarters

Kanan International Pvt. Ltd.

D-wing, 2nd Floor, Trident Complex, Ellora Park Vadiwadi Road, Vadodara, Gujarat 390007

IT/ Digital Campus

Chennai Office

132, Habibullah Rd, Satyamurthy Nagar, T. Nagar, Chennai, Tamil Nadu 600017. Ph: +91 73051 21113

kanan-ftr-phone+91 63570 12000

kanan-ftr-phoneadmissions@kanan.co

kanan-ftr-fbkanan-ftr-twitterkanan-ftr-youtube

About Kanan International

A truly global higher education partner to learners and education institutions. Supports learners at every point in their global education journey with its reliable services, products and solutions.

kanan-ftr-logo

Copyright © 2022 KANAN INT EDTECH INC. All rights reserved.

Global Headquarters

Kanan Intl EdTech Inc

Ph-1, 220, George Street, Toronto Ontario, Canada M5A 2N1

India Headquarters

Kanan International Pvt. Ltd.

D-wing, 2nd Floor, Trident Complex, Ellora Park Vadiwadi Road, Vadodara, Gujarat 390007

IT/ Digital Campus

Chennai Office

132, Habibullah Rd, Satyamurthy Nagar, T. Nagar, Chennai, Tamil Nadu 600017

kanan-ftr-phone+91 63597 73959

kanan-ftr-phoneadmissions@kanan.co

kanan-ftr-fbkanan-ftr-twitterkanan-ftr-youtube

Locations

Navsari|Ahmedabad|Surat|Vadodara|Vallabh VidyanagarChennai|Dehradun|Vapi|Nadiad|Thrissur|Karnal|Indore|Bardoli

About Kanan International

A truly global higher education partner to learners and education institutions. Supports learners at every point in their global education journey with its reliable services, products and solutions.

Copyright © 2022 KANAN INT EDTECH INC. All rights reserved.