IELTS Academic Reading Short Answer Questions Exercises with answers

  • By Kanan Team
  • kanan-ftr-twitterkanan-ftr-facebookkanan-ftr-linkedinkanan-ftr

Table of Contents

  1. IELTS Academic Reading Short Answer Questions Exercises with answers 
  2. 3 2022 IELTS Academic Reading Short Answer Question Exercises with answers
  3. IELTS Academic Reading Short Answer Questions Exercise 1 
  4. IELTS Academic Reading Short Answer Questions Exercise 2 
  5. IELTS Academic Reading Short Answer Questions Exercise 3 
  6. Conclusion 

These IELTS Academic Reading Short Answer Questions Exercises with Answers are devised by the experienced IELTS trainers to level up your answering skills. In this task, you will be provided with a reading text along with a list of questions. You need to answer those questions by choosing the words directly from the text. In Instructions, a word limit will be mentioned, so read it carefully. If you write more than the word limit, the answer will be marked wrong.

Students stated that they have always been taking extra time to prepare IELTS Academic Reading Short Answer Questions as this being a tricky IELTS academic reading question type. In this article, you will be provided with at least 3 IELTS academic reading short answer questions exercises with answers for effective preparation and to get a better IELTS Academic Reading score.

3 2022 IELTS Academic Reading Short Answer Question Exercises with answers 

Solving the IELTS academic reading short answer questions will be easier, if you’re equipped with good tips. Identifying the keywords in the question statement will help you to locate the answer in the passage where the information is present. And also, Focus on interrogative words such as Where, What, When, to know which type of information to look for in the passages.

Also read: IELTS academic reading tips

IELTS Academic Reading Short Answer Questions Exercise 1 

Answer questions 1-5 which are based on the reading passage below.

Global Warming

The term global warming defines the rising temperature in the earth’s atmosphere. Global warming is the prime cause of ice glaciers melting. There you can find both natural and man made causes of global warming. Greenhouse gases increase the temperature of the earth because it can't escape from the earth. Volcanic eruption also leads to rising of the temperature in the earth as it releases tons of carbon dioxide. Mostly, everyone starts using automobiles for travelling purposes, which emits the carbon dioxide contributing to global warming. 

The greenhouse effect happens when the gases in earth traps the sun’s heat. Burning fossil fuels increases the concentration of greenhouse gases. Agriculture also consumes the water, which becomes another cause of global warming. It has become a necessity to create ponds and other conservation practices to reserve water. Forest can sink the carbon dioxide in itself but wide practice of deforestation causes global warming even more. It is important to detect the problems to rejuvenate the earth. It is essential to pass the earth in a good manner to the next generation.

One of the major consequences of global warming is extreme weather. Weather patterns will change as a result of global warming. In some places, the effects of global warming will make the weather colder than normal. Hurricanes will become even more intense after the climate change. Scientists emphasized that there will be frequent occurrences of droughts, heat waves and rainstorms due to global warming.

Questions 1–5 

Answer the questions below.

Write NO MORE THAN THREE WORDS from the passage for each answer.

  1. What is the prime cause of ice glaciers melting ?
  2. Which gas is released by volcanic eruption ?
  3. What increases the concentration of greenhouse gases ?
  4. What is the major consequence of global warming ?
  5. What will become intense after the climate change ?

Answer For Exercise 1

(Note: The text in italics is from the reading passage and shows the location from where the answer is taken or inferred. The text in the regular font explains the answer in detail.)

1. Global warming 

Explanation: Paragraph 1 - The term global warming defines the rising temperature in the earth’s atmosphere. Global warming is the prime cause of ice glaciers melting.

2. carbon dioxide 

Explanation: Paragraph 1 - Volcanic eruption also leads to rising of the temperature in the earth as it releases tons of carbon dioxide.

3. Burning Fossil Fuels 

Explanation: Paragraph 2 - Burning fossil fuels increases the concentration of greenhouse gases.

4. extreme Weather 

Explanation: Paragraph 3 - One of the major consequences of global warming is extreme weather.

5. Hurricanes 

Explanation: Paragraph 3 - Hurricanes will become even more intense after the climate change.

Check more IELTS academic reading matching headings practice questions 

IELTS Academic Reading Short Answer Questions Exercise 2 

Answer questions 1-5 which are based on the reading passage below.

Gautama Buddha

Gautama Buddha was born in the 6th Century BC in Nepal. Siddhartha Gautam is the real name of Buddha. He married Yashodara when he was 18. He led a happy married life but he wasn't able to find peace and his longing for truth penetrated him. In a Buddha manuscript, it was stated that he realized material aspects of life are temporary when he encountered an old man, ailing person and a corpse. After that point, he left his family and kingdom to find truth and the purpose of life.

He meditated and suffered for about 6 years and got enlightened at 35. He enlightened when he sat under the banyan tree. It was later named as Bodhi Vriksha. He mentioned the Noble Eightfold Path to attain liberation and enlightenment. In the noble eightfold path, there are 8 paths: Right Understanding, Right Thought, Right Speech, Right Action, Right Livelihood, Right Effort, Right Mindfulness and Right Concentration. 
Buddhism has become one of the topmost religions in the world. Those in Buddhism are called Buddhists which means Enlightened Being. Buddha died in 483 BC. He showed us a way to achieve nirvana. He didn’t invent God or create a book. He didn’t tell us to pray to God or something. He just wants us to be mindful. 

Questions 1–5 

Answer the questions below.

Write NO MORE THAN THREE WORDS from the passage for each answer.

  1. When was Buddha born ?
  2. Why did Buddha leave his family and kingdom ?
  3. Where did Buddha sit when he attained enlightenment ?
  4. How many paths are there in Noble eightfold paths ?
  5. When did Buddha die ?

Answer for Exercise 2

(Note: The text in italics is from the reading passage and shows the location from where the answer is taken or inferred. The text in the regular font explains the answer in detail.)

1. 6th Century BC 

Explanation: Paragraph 1 - Gautama Buddha was born in the 6th Century BC in Nepal.

2. to find truth  

Explanation: Paragraph 1 - After that point, he left his family and kingdom to find truth and the purpose of life.

3. the banyan tree 

Explanation: Paragraph 2 - He enlightened when he sat under the banyan tree.

4. 8 paths 

Explanation: Paragraph 2 - In the noble eightfold path, there are 8 paths: Right Understanding, Right Thought, Right Speech, Right Action, Right Livelihood, Right Effort, Right Mindfulness and Right Concentration. 

5. 483 BC 

Explanation: Paragraph 3 - Buddha died in 483 BC.

Attempt this free IELTS academic reading short answer questions mock test

IELTS Academic Reading Short Answer Questions Exercise 3 

Answer questions 1-5 which are based on the reading passage below.

Stoicism

Stoicism is found to be one of the practical philosophies. Some of the popular proponents of Stoicism are Epictetus, Seneca and Marcus Aurelius. Stoics believed that knowledge can be attained through the faculty of reason. To Stoics, Nature is divided into two classes: Active and Passive. By active, they meant fate or universal reason and by passive, they meant matter. They believed individual souls are eternal and perishable.

For Stoics, Reason is the foundation of humanity. Living according to reason is the same as living according to Nature. Nowadays, the meaning of the stoic becomes unemotional. But, it is not the case, Stoics advise people to develop a mental clarity and inner calmness. There is even a Stoic rule which is “Follow where the reason leads”. The idea is to set people free through apathia or peace of mind.
The four cardinal virtues of Stoic philosophy are: Wisdom, Courage, Justice and Temperance. One of key lessons in Stoics is control what you can control and don’t care about what is not in your hands. They believed that everyone in the world is the manifestation of Universal God, so they should live in a brotherly manner. They advocated brotherhood rather than rank or wealth.

Questions 1–5 

Answer the questions below.

Write NO MORE THAN THREE WORDS from the passage for each answer.

  1. How many classes are there in nature according to Stoics ?
  2. What is the belief of Stoics about the soul ?
  3. What is the foundation of humanity, according to Stoics ?
  4. How many cardinal virtues are there in Stoicism ?
  5. How should people live according to stoics ?

Answer for Exercise 3 

(Note: The text in italics is from the reading passage and shows the location from where the answer is taken or inferred. The text in the regular font explains the answer in detail.)

1.two classes 

Explanation: Paragraph 1 - To Stoics, Nature is divided into two classes: Active and Passive. 

2.eternal and perishable

Explanation: Paragraph 1 - They believed individual souls are eternal and perishable.

3.Reason

Explanation: Paragraph 2 - For Stoics, Reason is the foundation of humanity. 

4.four cardinal virtues 

Explanation: Paragraph 3 - The four cardinal virtues of Stoic philosophy are: Wisdom, Courage, Justice and Temperance. 

5.brotherly manner

Explanation: Paragraph 3 -They believed that everyone in the world is the manifestation of Universal God, so they should live in a brotherly manner

Also check IELTS academic reading short answer questions tips

Conclusion 

IELTS Trainers employed these IELTS academic reading short answer questions exercises with answers to their students and got good outcomes. Practice these exercises during your preparation time to score a 8+ band score in the IELTS Exam. 

Kanan Blog

The latest tips and news from Kanan International team

4

Making your study abroad planning exciting, bright and way more easier.

Sign up for a free 30-minute consultation

study abroad consulation

Making your study abroad planning exciting, bright and way more easier.

Sign up for a free 30-minute consultation

study abroad consulation

Global Headquarters

Kanan Intl EdTech Inc

229, Yonge Street Suite 450 Toronto Ontario, Canada M5B 1N9

India Headquarters

Kanan International Pvt. Ltd.

D-wing, 2nd Floor, Trident Complex, Ellora Park Vadiwadi Road, Vadodara, Gujarat 390007

IT/ Digital Campus

Chennai Office

132, Habibullah Rd, Satyamurthy Nagar, T. Nagar, Chennai, Tamil Nadu 600017. Ph: +91 73051 21113

kanan-ftr-phone+91 63570 12000

kanan-ftr-phoneadmissions@kanan.co

kanan-ftr-fbkanan-ftr-twitterkanan-ftr-youtube

About Kanan International

A truly global higher education partner to learners and education institutions. Supports learners at every point in their global education journey with its reliable services, products and solutions.

kanan-ftr-logo

Copyright © 2022 KANAN INT EDTECH INC. All rights reserved.

Global Headquarters

Kanan Intl EdTech Inc

229, Yonge Street Suite 450 Toronto Ontario, Canada M5B 1N9

India Headquarters

Kanan International Pvt. Ltd.

D-wing, 2nd Floor, Trident Complex, Ellora Park Vadiwadi Road, Vadodara, Gujarat 390007

IT/ Digital Campus

Chennai Office

132, Habibullah Rd, Satyamurthy Nagar, T. Nagar, Chennai, Tamil Nadu 600017

kanan-ftr-phone+91 63597 73959

kanan-ftr-phoneadmissions@kanan.co

kanan-ftr-fbkanan-ftr-twitterkanan-ftr-youtube

Locations

Navsari|Ahmedabad|Surat|Vadodara|Vallabh VidyanagarChennai|Dehradun|Vapi|Nadiad|Thrissur|Karnal|Indore|Bardoli

About Kanan International

A truly global higher education partner to learners and education institutions. Supports learners at every point in their global education journey with its reliable services, products and solutions.

Copyright © 2022 KANAN INT EDTECH INC. All rights reserved.