IELTS academic reading summary completion exercises with answers

  • By Kanan Team
  • kanan-ftr-twitterkanan-ftr-facebookkanan-ftr-linkedinkanan-ftr

Table of contents

  1. IELTS academic reading summary completion exercises with answers 
  2. 3 2022 IELTS academic reading summary completion exercises with answers 
  3. IELTS academic reading summary completion exercise 1 
  4. IELTS academic reading summary completion exercise  2
  5. IELTS academic reading summary completion exercise  3 
  6. Conclusion

IELTS academic reading summary completion section has one or more passages from the general topic. In this section, you will be given questions followed by paragraphs. Before you look for answers, it's more necessary to grasp the meaning of the passage. Read the passage once or twice and fill in gaps with the right words/numbers. For your practicing purpose, you will find 3 IELTS academic reading summary completion exercises with answers in this article.


IELTS academic reading summary completion task is one of the most effective question types that you must practice. This article is so fruitful to you since it includes three IELTS academic reading summary completion exercises with answers. If you really want to boost your score in the IELTS academic reading section, start your practice right away with our other IELTS academic reading question types.

3 2022 IELTS academic reading summary completion exercises with answers 

You may find difficulties in finding answers if you don't understand the passage properly. Try to get the answers by analyzing the content and structure of the sentence. Prior to anything else, it's crucial to know the task's tips and suggestions.

 
Also, read IELTS academic reading tips

IELTS academic reading summary completion exercise 1

Learning of Architect 

Since every job done by the other arts is evaluated by his decision, the architect should be well-versed in a wide range of subjects and types of learning. Method and approach have created this knowledge. Practice is the continuous and regular exercise of employment in which manual labour is performed using any essential materials in accordance with a drawing's design. The capability to illustrate and explain dexterous productions based on proportional principles, on the other hand, is known as thesis.

As a result, architects who focused solely on manual talent rather than study have never been able to achieve a position of power commensurate with their sufferings, whilst those who relied solely on ideas and academics were clearly pursuing the shadow instead of the substance. Those who have good learning of both, such as males who are armed at all times, have achieved their objective quickly and carried power with them.

There are two points in all things, but particularly in architecture: the item indicated and the thing that provides it its significance. The subject about which we may be discussing is denoted, and what adds importance is a demonstration based on scientific principles. As an outcome, it seems that a self-proclaimed architect seems to be well in both directions. As an effect, he should be both inherently gifted and receptive to training. Natural ability without teaching, or instruction without natural ability, cannot produce the ideal artist.


Questions 1-6

Complete the summary below.

Choose NO MORE THAN TWO WORDS AND/OR A NUMBER from the passage for each answer.


The architect should be well-known in all range of subjects and sorts of 1 ____________. In accordance with a 2 ____________ design, practice is the continuous and regular exercise of employment in which manual labour is performed using any essential materials. An architect who focuses on 3 ____________ skill other than learning has never been able to achieve a position of power commensurate with their sufferings. The subject about which we may be discussing is denoted, and what adds importance is a demonstration based on 4 _____________ principles. Ideal artists come by the natural ability with 5 __________ or instruction with 6 ________________.

Answer for exercise 1
1. learning 

Explanation: Paragraph 1 - Since every work done by the other arts is judged by his judgment, the architect should be well-versed in a wide range of subjects and types of learning.

2. drawing’s

Explanation: Paragraph 1 - Practice is the continuous and regular exercise of employment in which manual labour is performed using any essential materials in accordance with a drawing's design. 

3. Manual 

Explanation: Paragraph 2 - As a result, architects who focused solely on manual talent rather than study have never been able to achieve a position of power commensurate with their sufferings,...

4. Scientific

Explanation: Paragraph 3 - The subject about which we may be discussing is denoted, and what adds importance is a demonstration based on scientific principles. 

5. teaching
6. natural ability

Explanation: Paragraph 3 - Natural ability without teaching, or instruction without natural ability, cannot produce the ideal artist. 

 

Check more IELTS academic reading summary completion practice questions 

IELTS academic reading summary completion exercise 2

The city's unfriendliness

As the number and importance of the entertainers evolved, and Londoners arrived in ever-increasing masses to see plays, the hatred of two forces, Puritanism and Civic Government, developed, fighting the play for various causes, but nearly equally violently. When the city's governors became Puritans over time, the resulting hatred was enough to push the players out of London and into the suburbs.

The Puritans condemned the production as a violation of Holy Scripture, a desecration of religion, and a threat to public morality. They conducted a battle of ferocious fanaticism in the pulpit and flyer against plays, performers, and audience members. The charges they leveled of godlessness, idolatrousness, lewdness, profanity, wicked practices, enormities, and different "abuses" are much too countless to list here; they are noteworthy only for their irrationality and the violence with which they were leveled.

After all, no matter how angry the Puritans were, they were powerless to stop the Lord Mayor, his brethren19 the Aldermen, and the Common Council from acting. The city officials' view toward the drama was straightforward: they had no more affection for the performers than the Puritans did. They found that "plays and players" caused them more issues than anything else in municipal management.

The promise of some "great inns" to the use of entertainers and the joy of the city's delight element created fresh and severe problems for those entrusted with maintaining civic law and order. The existence of private rooms adjacent to the yard and balconies in these inns provided opportunities for immorality, gambling, cheating, and other "evil practices"—an opportunity that, according to the Common Council, was not squandered.

Questions 1-7

Complete the summary below.

Choose NO MORE THAN TWO WORDS AND/OR A NUMBER from the passage for each answer.

When the city's governors became 1 _____________ over time, the resulting hatred was enough to push the players out of London and into the suburbs. The Puritans condemned the production as a violation of 2 _______________, a desecration of religion, and a threat to public morality. They are noteworthy only for their irrationality and the 3 ___________ with which they were leveled. The existence of private rooms adjacent to the 4 ____________ and balconies in these inns provided opportunities for immorality, gambling,... The charges they leveled of godlessness, 5 ___________, lewdness, profanity, wicked practices, enormities,... they were powerless to stop the 6 ______________, his brethren19 the Aldermen, and the Common Council from acting. other 7 ____________—an opportunity that, according to the Common Council, was not squandered. 

Answer for exercise 2 

(Note: The text in italics is from the reading passage and shows the location from where the answer is taken or inferred. The text in the regular font explains the answer in detail.)

1. Puritans

Explanation: Paragraph 1 - When the city's governors became Puritans over time, the resulting hatred was enough to push the players out of London and into the suburbs.

2. Holy Scripture 

Explanation: Paragraph 2 - The Puritans condemned the production as a violation of Holy Scripture, a desecration of religion, and a threat to public morality. 

3. violence 

Explanation: Paragraph 2 - they are noteworthy only for their irrationality and the violence with which they were leveled.

4. yard 

Explanation: Paragraph 4 - The existence of private rooms adjacent to the yard and balconies in these inns provided opportunities for immorality, gambling,...

5. idolatrousness

Explanation: Paragraph 2 - The charges they leveled of godlessness, idolatrousness, lewdness, profanity, wicked practices, enormities,...

6. Lord Mayor 

Explanation: Paragraph 3 - they were powerless to stop the Lord Mayor, his brethren19 the Aldermen, and the Common Council from acting.

7. "evil practices" 

Explanation: Paragraph 4 - other "evil practices"—an opportunity that, according to the Common Council, was not squandered.


Attempt this free IELTS academic reading summary completion mock test

IELTS academic reading summary completion exercise 3

Music - lifeline

Music is a creative expression that impacts us in a variety of ways. Rhythm, pitch, texture, timbre, and dynamics make up the soul of music. Music is used in a variety of methods and in a variety of areas, with effects that are outside one's dream. Music has the power to cure certain mental illnesses, such as anxiety, insufficient energy, or wretchedness. It's also one of the most unique and useful strategies to support a sleeping disorder sufferer.

Music also has the ability to de-stress and heal. Also, it motivates us to relax, calm our fury, and heal our worries. We appreciate hearing different types of music, relying on the band or vocalist, and this differs from person to person. It stimulates us to contemplate while practicing Yoga and connects us to our deeper selves by connecting us to the otherworldly realm.

Beautiful music may be found all throughout the world, and each culture and period in history has its own unique tune. Everyone must be extremely happy with the capability to hear music on an everyday basis since it improves the beauty of life. My favourite element of music is that it is feasible to choose a song to suit practically any event or mood. Thankfully, we live in a period when this is becoming a fact, which we can witness every day in a variety of settings.

Life is incomplete without music. It has the power to cure and can help you rest. Again, listening to the music you enjoy is always pleasant. When they have the opportunity, individuals appreciate hearing it. It is a crucial subject in schools, as well as a powerful tool for promoting culture. Maybe this is why everyone enjoys music so much.

Questions 1-6 

Complete the summary below.

Choose NO MORE THAN TWO WORDS AND/OR A NUMBER from the passage for each answer.


Music has the power to cure certain mental 1 ___________, such as anxiety, insufficient energy, or wretchedness. Rhythm, pitch, texture, timbre, and dynamics make up the 2 _________ of music. Beautiful music may be found all throughout the world, and each culture and period in history has its own 3 ________ tune. Music motivates us to relax, calm our fury, and heal our 4 ___________. It stimulates us to contemplate while practicing 5 __________ and connects us to our deeper selves by connecting us to the otherworldly realm. Everyone enjoys music so much because it 6 ______________.

Answers for exercise 3 

(Note: The text in italics is from the reading passage and shows the location from where the answer is taken or inferred. The text in the regular font explains the answer in detail.)

1. illnesses 

Explanation: Paragraph 2 - Music has the power to cure certain mental illnesses, such as anxiety, insufficient energy, or wretchedness.

2. soul

Explanation: Paragraph 1 - Rhythm, pitch, texture, timbre, and dynamics make up the soul of music. 

3. unique (h6)

Explanation: Paragraph 3 - Beautiful music may be found all throughout the world, and each culture and period in history has its own unique tune. 

4. worries 

Explanation: Paragraph 2 - Music also has the ability to relax and recover. Furthermore, it motivates us to relax, calm our fury, and heal our worries. 

5. Yoga 

Explanation: Paragraph 2 - It stimulates us to contemplate while practicing Yoga and connects us to our deeper selves by connecting us to the otherworldly realm. 

6. promoting culture 

Explanation: Paragraph 4 - It is a crucial subject in schools, as well as a powerful tool for promoting culture. Maybe this is why everyone enjoys music so much.

Also, check IELTS academic reading summary completion tips

Conclusion

Practicing sample exercises will improve your understanding, answering time, and also learn more about the IELTS academic reading summary completion questions. Keep practicing with us to increase your band score in IELTS academic reading section.

Kanan Blog

The latest tips and news from Kanan International team

4

Making your study abroad planning exciting, bright and way more easier.

Sign up for a free 30-minute consultation

study abroad consulation

Making your study abroad planning exciting, bright and way more easier.

Sign up for a free 30-minute consultation

study abroad consulation

Global Headquarters

Kanan Intl EdTech Inc

Ph-1, 220, George Street, Toronto Ontario, Canada M5A 2N1

India Headquarters

Kanan International Pvt. Ltd.

D-wing, 2nd Floor, Trident Complex, Ellora Park Vadiwadi Road, Vadodara, Gujarat 390007

IT/ Digital Campus

Chennai Office

132, Habibullah Rd, Satyamurthy Nagar, T. Nagar, Chennai, Tamil Nadu 600017. Ph: +91 73051 21113

kanan-ftr-phone+91 63570 12000

kanan-ftr-phoneadmissions@kanan.co

kanan-ftr-fbkanan-ftr-twitterkanan-ftr-youtube

About Kanan International

A truly global higher education partner to learners and education institutions. Supports learners at every point in their global education journey with its reliable services, products and solutions.

kanan-ftr-logo

Copyright © 2022 KANAN INT EDTECH INC. All rights reserved.

Global Headquarters

Kanan Intl EdTech Inc

Ph-1, 220, George Street, Toronto Ontario, Canada M5A 2N1

India Headquarters

Kanan International Pvt. Ltd.

D-wing, 2nd Floor, Trident Complex, Ellora Park Vadiwadi Road, Vadodara, Gujarat 390007

IT/ Digital Campus

Chennai Office

132, Habibullah Rd, Satyamurthy Nagar, T. Nagar, Chennai, Tamil Nadu 600017

kanan-ftr-phone+91 63597 73959

kanan-ftr-phoneadmissions@kanan.co

kanan-ftr-fbkanan-ftr-twitterkanan-ftr-youtube

Locations

Navsari|Ahmedabad|Surat|Vadodara|Vallabh VidyanagarChennai|Dehradun|Vapi|Nadiad|Thrissur|Karnal|Indore|Bardoli

About Kanan International

A truly global higher education partner to learners and education institutions. Supports learners at every point in their global education journey with its reliable services, products and solutions.

Copyright © 2022 KANAN INT EDTECH INC. All rights reserved.