IELTS Academic Reading True False Not Given Practice Questions

  • By Kanan Team
  • 19-05-2022
  • kanan-ftr-twitterkanan-ftr-facebookkanan-ftr-linkedinkanan-ftr

Table of Contents

  1. IELTS Academic Reading True False Not Given Practice Questions 
  2. 5 IELTS Academic Reading True False Not Given Practice Questions & Tips to Solve them ( With Answer key) 
  3. IELTS Academic Reading True False Not Given Practice Question 1 
  4. IELTS Academic Reading True False Not Given Practice Question 2
  5. IELTS Academic Reading True False Not Given Practice Question 3
  6. IELTS Academic Reading True False Not Given Practice Question 4
  7. Answers for Practice Questions 
  8. True False Not Given Question List for Practice
  9. Conclusion

In this IELTS Academic Reading True False Not Given Practice Questions, a list of statements will be provided followed by the reading text. Your task is to spot which statements are True or False or Not Given by reading the text. If you find the statement agreeing with the text, then it's True. If you find the statement is not agreeing with the text, then it’s False. If you do not find the statement in the reading text, then it will be Not Given.

The significant IELTS academic reading question type that you can find will be IELTS Academic Reading True False Not Given. In this post, you’ll see 5 IELTS Academic Reading True False Not Given Practice Questions to improve your solving capacity to 96%. These practice questions are approved by IELTS Trainers, who are experts in the IELTS Academic Reading section.

5 IELTS Academic Reading True False Not Given Practice Questions & Tips to Solve them ( With Answer key)

Read the statements carefully and underline the keywords. Go to passages and find out the location with the help of keywords. And, most of the time, text doesn’t have the exact keywords so you need to look for synonyms. Remember, don’t write “yes” in the place of “true” and “no” in the place of “false”. We hope that these tips will help you to perform well in the following practice questions.


Also read: IELTS academic reading tips

IELTS Academic Reading True False Not Given Practice Question 1

Answer questions 1-5 which are based on the reading passage below.

Ethics

Ethics is also called Moral philosophy. Morality is only about moral principles and particular ways to act. But, Ethics deals with one’s philosophy of life such as how one should live in the society. It also explores the right and wrong in societal context as well as in existential context. There is a section in the ethics called normative ethics. It invents a set of rules and practices to understand the ethical action. It deals with various topics such as how one should value things or how to behave with fellow beings.

Normative ethical theory is divided into three types: Consequentialism, Deontology and Virtue ethics. As the name implies, Consequentialism judges the actions whether it is right or wrong based on its outcomes or consequences. Deontology considers action itself whether it is right or wrong. Based on this type, people should make decisions by considering the rights of others. Virtue ethics explores the virtues to live a good life.

Meta-ethics is trying to examine the judgements, attitudes and ethical properties. If there is an issue, it examines the nature of the issue rather than figuring out which choices are better. Meta-ethics comprises two types: 1: Moral Realism and 2. Moral Antirealism. Moral realism declares that there are objective moral values regardless of one’s beliefs and judgements. Moral Antirealism states that there are no objective values.

Descriptive ethics observes the ethical choices of an individual. It also compares ethical systems of different regions in order to describe the ethical choices and actions of an individual. Applied ethics strives to apply ethical theory in actual situations. It crafts principles and policies that one should follow. There are different types of meta ethics: medical ethics, legal ethics and media ethics. 

Questions 1-5

Do the following statements agree with the information given in the reading passage?

Write

  • TRUE                if the statement agrees with the information
  • FALSE              if the statement contradicts the information
  • NOT GIVEN      if there is no information on this in the passage
  1. Ethics is also known as political philosophy.
  2. There are three types in normative ethical theory.
  3. Virtue ethics judges the actions and decisions based on its outcomes.
  4. Moral realism is one of the types of meta-ethics.
  5. Applied ethics faced several criticisms

Check answer for this exercise

Check more IELTS academic reading true false not given exercise with answers

IELTS Academic Reading True False Not Given Practice Question 2 

Answer questions 1-5 which are based on the reading passage below.

Grebes

Grebes are birds having a duck-like body, but with pointed bills. Their feet, too, are unlike those of the Ducks, each toe having its separate web, and having a broad flat nail. Their wings are very small for the size of the body, making it impossible for them to rise in flight from the land. They rise from the water by running a few yards along the surface until they have secured sufficient headway to allow them to launch themselves into the air. 

After having risen from the water their flight is very swift and strong. On land they are very awkward and can only progress by a series of awkward hops; they generally lie flat on their breasts, but occasionally stand up, supporting themselves upon their whole tarsus. Grebes, together with the Loons, are the most expert aquatic birds that we have, diving like a flash and swimming for an incredible distance under water.

It is situated in the range of Western parts of North America, from southern Alaska southward; east to Minnesota and south in winter to the southern parts of the United States and Mexico. Breeds from the Dakotas and northern California northward. American Grebes owing to their unusually long necks, they are frequently called "Swan Grebes." They are very timid birds and conceal themselves in the rushes on the least suspicion of danger.

At times, to escape observation, they will entirely submerge their body, leaving only their head and part of the long neck visible above the water. This Grebe cannot be mistaken for any other because of the long slender neck and the long pointed bill, which has a slight upward turn. They nest abundantly in the marshes of North Dakota and central Canada. Their nests are made of decayed rushes, and are built over the water, being fastened to the rushes so that the bottom of the nest rests in the water.

Source: The Bird Book, by Chester A. Reed 

Questions 1-5 

Do the following statements agree with the information given in the reading passage?

Write

  • TRUE                if the statement agrees with the information
  • FALSE              if the statement contradicts the information
  • NOT GIVEN      if there is no information on this in the passage
  1. Grebes are one of the types of ducks.
  2. Grebes can walk elegantly on land.
  3. American Grebes are also called as “Swan Grebes”
  4. When there is a danger, American grebes courageously approach it.
  5. Indian Grebes are the largest grebe.

Check answer for this exercise

Attempt this free IELTS academic true false not given mock test 

IELTS Academic Reading True False Not Given Practice Question 3

Answer questions 1-5 which are based on the reading passage below.

The Vegetative Organs

Grasses vary very much in their habits. Some grasses grow erect forming tufts and others form cushions with the branches creeping along the ground. We usually find all intermediate stages from the erect to the prostrate habit. Underground stems such as stolons and rhizomes occur in some grasses. Grasses of one particular species generally retain the same habit but this does not always hold good. For example Tragus racemosus grows with all its branches quite prostrate in a poor, dry, open soil. If, on the other hand, this happens to grow in rich soils, or amidst other plants or grasses, it assumes an erect, somewhat tufted habit. Andropogon contortus and Andropogon pertusus are other grasses with a tendency for variation in habit. Plants that are usually small often attain large dimensions under favourable conditions of growth. Ordinarily the grass Panicum javanicum grows only to 1 or 2 feet. 

Some grasses are annual while others are perennial. It is often difficult to determine whether a certain grass is annual or perennial. But by examining the shoot-system this can be ascertained easily. In an annual all the stems and branches usually end in inflorescences and they will all be of the same year. If, on the other hand, both young leafy branches and old branches ending in inflorescences are found mixed, it must be a perennial grass. The presence of the remains of old leaves, underground stolons and rhizomes is also evidence showing the perennial character of the plant.

Grasses are eminently adapted to occupy completely large areas of land. They are also capable of very rapid extension over large areas, on account of the production of stolons, rhizomes and the formation of adventitious roots.

The root-system of grasses is very striking in its character. In most grasses, especially in erect ones, several roots all of about the same diameter arise in a dense tuft from nearly the same level and from the lower-most nodes of the stems. The roots are all thin and fibrous in the vast majority of these plants, and they are tough and wiry only in a few cases such as in the case of the roots of Pennisetum cenchroides, P. Alopecuros, Ischæmum pilosum and Andropogon Schœnanthus.

Source: A Handbook of Some South Indian Grasses, by Rai Bahadur K. Ranga Achariyar and C. Tadulinga Mudaliyar

Questions 1-5

Do the following statements agree with the information given in the reading passage?

Write

  • TRUE                if the statement agrees with the information
  • FALSE              if the statement contradicts the information
  • NOT GIVEN      if there is no information on this in the passage
  1. Stolons and Rhizomes are never occur in grasses
  2. Tragus racemosus grows with all its branches.
  3. All grasses are annual.
  4. Grasses occupy large areas of land.
  5. The root-system of grasses is not very striking in its character. 

Check answer for this exercise

IELTS Academic Reading True False Not Given Practice Question 4

Answer questions 1-4 which are based on the reading passage below.

The Inflorescence and Flower

The flowers of grasses are reduced to their essential organs, the stamens and the pistil. The flowers are aggregated together on distinct shoots constituting the inflorescence of grasses. Sooner or later all the branches of a grass-plant terminate in inflorescences which usually stand far above the foliage leaves. As in other flowering plants, in grasses also different forms of inflorescence are met with. But in grasses the unit of the inflorescence is the spikelet and not the flower.

The forms of inflorescence usually met with are the spike, raceme and panicle. When the spikelets are sessile or borne directly along an elongated axis as in Enteropogon melicoides the inflorescence is a spike. If the spikelets borne by the axis are all stalked, however short the pedicels may be, it is a raceme. It must, however, be remembered that true spikes are very rare. An inflorescence may appear to be a spike, but on a close examination it will be seen to consist of spikelets more or less pedicelled. Such an inflorescence, strictly speaking, is a spiciform raceme. 

The branches of the inflorescence in Paspalum scrobiculatum or Panicum javanicum are racemes and the whole inflorescence is a compound raceme. The inflorescence is a panicle when the spikelets are borne on secondary, tertiary or further subdivided branches. Panicles differ very much in appearance according to the relative length and stoutness of the branches. In Eragrostis tremula the panicle is very diffuse, in Eragrostis Willdenoviana less so. The panicle in Sporobolus coromandelianus is pyramidal and the branches are all verticillate, the lower being longer than the upper. The branches of a panicle are usually loose, spreading or drooping in most grasses.

But in some species of grasses such as Pennisetum Alopecuros and Setaria glauca, the paniculate inflorescences become so contracted that the pedicels and the short branches are hidden and the inflorescence appears to be a spike. Such inflorescences as these are called spiciform panicles. The inflorescences in several species of Andropogon consist of racemes so much modified as to appear exactly like a spike. What looks like a spike in these cases consists of a jointed axis and each joint bears a pair of spikelets, one sessile and the other pedicelled.

Source: A Handbook of Some South Indian Grasses, by Rai Bahadur K. Ranga Achariyar and C. Tadulinga Mudaliyar

Questions 1-4

Do the following statements agree with the information given in the reading passage?

Write

  • TRUE                if the statement agrees with the information
  • FALSE              if the statement contradicts the information
  • NOT GIVEN      if there is no information on this in the passage
  1. The unit of inflorescence in the grasses is spikelet.
  2. The forms of inflorescence in the grasses are only met with panicle.
  3. The panicle in Sporobolus coromandelianus is very diffuse.
  4. Short branches are very apparent in spiciform panicles.

Check answer for this exercise

Answers for Practice Questions

  • Answer for Practice Question 1 - (Ethics)

(Note: The text in italics is from the reading passage and shows the location from where the answer is taken or inferred. The text in the regular font explains the answer in detail.)

  1. False
    Explanation: Paragraph 1 - Ethics is also called Moral philosophy.
  2. True
    Explanation: Paragraph 2 - Normative ethical theory is divided into three types: Consequentialism, Deontology and Virtue ethics.
  3. False
    Explanation: Paragraph 2 - Virtue ethics explores the virtues to live a good life.
  4. True
    Explanation: Paragraph 3 -  Meta-ethics comprises two types: 1: Moral Realism and 2. Moral Antirealism. Moral realism declares that there are objective moral values regardless of one’s beliefs and judgements.

  5. Not Given
    Explanation: In the reading text, they talked about the applied ethics but they didn’t mention the criticisms that it faced. 
Answer for Practice Question 2  - Grebes

(Note: The text in italics is from the reading passage and shows the location from where the answer is taken or inferred. The text in the regular font explains the answer in detail.)

  1. False
    Explanation: Paragraph 1 - Grebes are birds having a duck-like body, but with pointed bills. Their feet, too, are unlike those of the Ducks, each toe having its separate web, and having a broad flat nail.
  2. False
    Explanation: Paragraph 2 - On land they are very awkward and can only progress by a series of awkward hops.
  3. True
    Explanation: Paragraph 3 -  American Grebes owing to their unusually long necks, they are frequently called "Swan Grebes."
  4. False
    Explanation: Paragraph 3 and 4 - They are very timid birds and conceal themselves in the rushes on the least suspicion of danger.

    At times, to escape observation, they will entirely submerge their body, leaving only their head and part of the long neck visible above the water.
  5. Not Given
    Explanation: In the reading text, Indian grebes are not mentioned.
  • Answer for Practice Question 3 - ( The Vegetative Organs )

(Note: The text in italics is from the reading passage and shows the location from where the answer is taken or inferred. The text in the regular font explains the answer in detail.)

  1. False
    Explanation: Paragraph 1 -  Underground stems such as stolons and rhizomes occur in some grasses.
  2. True
    Explanation: Paragraph 1 - Tragus racemosus grows with all its branches quite prostrate in a poor, dry, open soil.
  3. False
    Explanation: Paragraph 2 - Some grasses are annual while others are perennial. It is often difficult to determine whether a certain grass is annual or perennial.
  4. True
    Explanation: Paragraph 3 - Grasses are eminently adapted to occupy completely large areas of land. They are also capable of very rapid extension over large areas, on account of the production of stolons, rhizomes and the formation of adventitious roots.
  5. False
    Explanation: Paragraph 4 - The root-system of grasses is very striking in its character. 
  • Answer for Practice Question 4 - (The Inflorescence and Flower)

(Note: The text in italics is from the reading passage and shows the location from where the answer is taken or inferred. The text in the regular font explains the answer in detail.)

  1. True
    Explanation: Paragraph 1 - As in other flowering plants, in grasses also different forms of inflorescence are met with. But in grasses the unit of the inflorescence is the spikelet and not the flower.
  2. False
    Explanation: Paragraph 2 - The forms of inflorescence usually met with are the spike, raceme and panicle.
  3. False
    Explanation: Paragraph 3 - In Eragrostis tremula the panicle is very diffuse, in Eragrostis Willdenoviana less so. The panicle in Sporobolus coromandelianus is pyramidal and the branches are all verticillate, the lower being longer than the upper.
  4. False
    Explanation: Paragraph 4 - But in some species of grasses such as Pennisetum Alopecuros and Setaria glauca, the paniculate inflorescences become so contracted that the pedicels and the short branches are hidden and the inflorescence appears to be a spike. Such inflorescences as these are called spiciform panicles.
  •  
  1.  

Also check IELTS academic reading true false not given tips

IELTS Academic Reading True False Not Given Question List for Practice


Answer questions 1-4 which are based on the reading passage below.

The Muscles and Motors Powers in General

The muscles are by weight about forty-three percent of the average in an adult male human body. They expend a large fraction of all the kinetic energy of the adult body, which a recent estimate places as high as one-fifth. The cortical centers for the voluntary muscles extend over most of the lateral psychic zones of the brain, so that their culture is brain building. In a sense they are organs of digestion, for which function they play a very important rôle. Muscles are in a most intimate and peculiar sense the organs of the will. They have built all the roads, cities, and machines in the world, written all the books, spoken all the words, and, in fact, done everything that man has accomplished with matter. If they are undeveloped or grow relaxed and flabby, the dreadful chasm between good intentions and their execution is liable to appear and widen.

Character might be in a sense defined as a plexus of motor habits. To call conduct three-fourths of life, with Matthew Arnold; to describe man as one-third intellect and two-thirds will, with Schopenhauer; to urge that man is what he does or that he is the sum of his movements, with F.W. Robertson; that character is simply muscle habits, with Maudsley; that the age of art is now slowly superseding the age of science, and that the artist will drive out with the professor, with the anonymous author of "Rembrandt als Erzicher" that history is consciously willed movements, with Bluntschli; or that we could form no conception of force or energy in the world but for our own muscular effort; to hold that most thought involves change of muscle tension as more or less integral to it—all this shows how we have modified the antique Ciceronian conception vivere est cogitari, [To live is to think] to vivere est velle, [To live is to will] and gives us a new sense of the importance of muscular development and regimen.

Modern psychology thus sees in muscles organs of expression for all efferent processes. Beyond all their demonstrable functions, every change of attention and of psychic states generally plays upon them unconsciously, modifying their tension in subtle ways so that they may be called organs of thought and feeling as well as of will, in which some now see the true Kantian thing-in-itself the real substance of the world, in the anthropomorphism of force. Habits even determine the deeper strata of belief; thought is repressed action; and deeds, not words, are the language of complete men. 

Source: Youth: Its Education, Regimen, and Hygiene, by G. Stanley Hall

Questions 1-4 

Do the following statements agree with the information given in the reading passage?

Write

  • TRUE                if the statement agrees with the information
  • FALSE              if the statement contradicts the information
  • NOT GIVEN      if there is no information on this in the passage
  1. Muscles are useful to execute good intentions.
  2. Character can be defined as an intricate network of motor habits.
  3. Every change of attention does not affect muscles in a subtle way.
  4. Animals muscles is different from human muscles
  • Answer for this Exercise

(Note: The text in italics is from the reading passage and shows the location from where the answer is taken or inferred. The text in the regular font explains the answer in detail.)

1. True

Explanation: Paragraph 1 -  Muscles are in a most intimate and peculiar sense the organs of the will. They have built all the roads, cities, and machines in the world, written all the books, spoken all the words, and, in fact, done everything that man has accomplished with matter. If they are undeveloped or grow relaxed and flabby, the dreadful chasm between good intentions and their execution is liable to appear and widen.

2. True

Explanation: Paragraph 2 - Character might be in a sense defined as a plexus of motor habits.

3. False

Explanation: Paragraph 3 - every change of attention and of psychic states generally plays upon them unconsciously, modifying their tension in subtle ways so that they may be called organs of thought and feeling as well as of will

4. False

Explanation: Animals muscles are not even mentioned in the reading text.

Conclusion

We believe you’ve learned how to answer the IELTS True False Not Given task effectively by attempting these 5 practice questions. As this is one of the important as well as the trickiest questions, you must practice more to get familiar with the topics. 

Kanan Blog

The latest tips and news from Kanan International team

4

Making your study abroad planning exciting, bright and way more easier.

Sign up for a free 30-minute consultation

study abroad consulation

Making your study abroad planning exciting, bright and way more easier.

Sign up for a free 30-minute consultation

study abroad consulation

Global Headquarters

Kanan Intl EdTech Inc

Ph-1, 220, George Street, Toronto Ontario, Canada M5A 2N1

India Headquarters

Kanan International Pvt. Ltd.

D-wing, 2nd Floor, Trident Complex, Ellora Park Vadiwadi Road, Vadodara, Gujarat 390007

IT/ Digital Campus

Chennai Office

132, Habibullah Rd, Satyamurthy Nagar, T. Nagar, Chennai, Tamil Nadu 600017. Ph: +91 73051 21113

kanan-ftr-phone+91 63570 12000

kanan-ftr-phoneadmissions@kanan.co

kanan-ftr-fbkanan-ftr-twitterkanan-ftr-youtube

About Kanan International

A truly global higher education partner to learners and education institutions. Supports learners at every point in their global education journey with its reliable services, products and solutions.

kanan-ftr-logo

Copyright © 2022 KANAN INT EDTECH INC. All rights reserved.

Global Headquarters

Kanan Intl EdTech Inc

Ph-1, 220, George Street, Toronto Ontario, Canada M5A 2N1

India Headquarters

Kanan International Pvt. Ltd.

D-wing, 2nd Floor, Trident Complex, Ellora Park Vadiwadi Road, Vadodara, Gujarat 390007

IT/ Digital Campus

Chennai Office

132, Habibullah Rd, Satyamurthy Nagar, T. Nagar, Chennai, Tamil Nadu 600017

kanan-ftr-phone+91 63597 73959

kanan-ftr-phoneadmissions@kanan.co

kanan-ftr-fbkanan-ftr-twitterkanan-ftr-youtube

Locations

Navsari|Ahmedabad|Surat|Vadodara|Vallabh VidyanagarChennai|Dehradun|Vapi|Nadiad|Thrissur|Karnal|Indore|Bardoli

About Kanan International

A truly global higher education partner to learners and education institutions. Supports learners at every point in their global education journey with its reliable services, products and solutions.

Copyright © 2022 KANAN INT EDTECH INC. All rights reserved.