IELTS academic reading yes/no/not given exercises with answers

  • By Kanan Team
  • kanan-ftr-twitterkanan-ftr-facebookkanan-ftr-linkedinkanan-ftr

Table of contents

  1. IELTS academic reading yes/no/not given exercises with answers
  2. 3 2022 IELTS academic reading yes/no/not given exercises with answers
  3. IELTS academic reading yes/no/not given exercise 1 
  4. IELTS academic reading yes/no/not given exercise 2
  5. IELTS academic reading yes/no/not given exercise 3 
  6. Conclusion 

We've included at least three IELTS academic reading yes/no/not given exercises with answers in this article to help you prepare. Complete all of the exercises to improve your ability. A set of statements with or without matching the passage writer's perspective is given as a question. Also, you will get a statement that is irrelevant to the given passage. Your work is to understand the question and compare it with the passage to find whether the information matches the writer’s opinion. 
In the IELTS academic reading question types, the yes/no/not given question is one of the most significant types. Get three IELTS academic reading yes/no/not given exercises with answers in this article and attain the best band score in the IELTS academic reading tasks

3 2022 IELTS academic reading yes/no/not given exercises with answers

It’s more important to know tips to solve the IELTS academic reading yes/no/not given question type before moving to the exercises. Read the given passage and grasp the main idea. Go to the questions and identify the proper keyword. Now, compare it with the passage and find the exact text. Analyze whether the question statement matches the writer’s opinion. Note that, you will also get a question that is not spoken by the writer. A good focus will be a great help here.

Also, read the IELTS academic reading tips

IELTS academic reading yes/no/not given exercise 1 

Answer questions 1- 6 which are based on the reading passage below.

The Sydney Opera House

It's nearly hard to talk about Australia's arts without mentioning the Sydney Opera House, the structure that initially put the country on the global cultural map. It is not simply the most well-known Australian structure in the world, but also possibly the most recognized design of any modern building anywhere, having been completed in 1973 after 14 years of passionate debate and at a cost of about £60 million.

The Opera House's unusual and extremely original shape has been compared to everything from sailing ship sails to cracked eggshells, yet few would deny that it is a great contribution to world architecture. It is a reminder to all Australians of their deep and undying love of all things cultural, set within the graceful splendor of Sydney Harbour, ruling like a queen over the hustle and brashness of a modern metropolis attempting to create a financial name in a tough commercial sector.

The Opera House was designed by Jorn Utzon, a well-known Danish architect who won an international competition in the late 1950s. It was, however, not completed according to his original specifications. The plans for much of the building's intended interior designs were just recently unearthed. Unfortunately, the State Government at the time intervened with Utzon's designs due to financial concerns, which was understandable given that the building was initially estimated to cost only £5.5 million.

Utzon departed the country before finishing the project and vowed never to return in a fit of rage. A state-run lottery eventually paid for the project. A team of architects whose task was to finish construction on time and within budget significantly reduced the size of the building's interior. Rehearsal rooms and other facilities for the many theatres inside the complex were either drastically reduced or eliminated, and some artists have been vocal about their dissatisfaction ever since.

Despite the controversies surrounding its construction, the Opera House has risen above the quarreling and is now regarded as a modern architectural marvel. The facility was officially opened by the Queen in 1975, and since then, audiences of all nationalities have flocked to see the many world-class performances by Australian opera, ballet, and theatrical stars within its bent and twisted walls.

Questions 1 - 6 

Do the following statements agree with the information given in the Reading Passage?

Write

YES if the statement agrees with the claims of the writer

NO, if the statement contradicts the claims of the writer

NOT GIVEN if it is impossible to say what the writer thinks about this

1. We can’t miss the Sydney Opera House while considering Australia’s arts.

2. Sydney Opera House having been completed in 1973 after 14 years of passionate debate.

3. Everyone accepts that it is a great contribution to world architecture. 

4. Opera House was designed by Jorn Utzon, a well-known Danish architect

5. Prior booking is not required for the Sydney Opera House.

6. Rehearsal rooms and other facilities for the many theatres inside the complex were increased.


Answers for exercise 1
1. Yes 

Explanation: Paragraph 1 -  It's nearly hard to talk about Australia's arts without mentioning the Sydney Opera House, the structure that initially put the country on the global cultural map. 

2. Yes 

Explanation: Paragraph 1 - having been completed in 1973 after 14 years of passionate debate and at a cost of about £60 million.

3. No 

Explanation: Paragraph 2 - yet few would deny that it is a great contribution to world architecture. 

4. Yes 

Explanation: Paragraph 3 - The Opera House was designed by Jorn Utzon, a well-known Danish architect who won an international competition in the late 1950s. 

5. Not given 

Explanation: The particular information is not available in the passage. 

6. No 

Explanation: Paragraph 4 -  Rehearsal rooms and other facilities for the many theatres inside the complex were either drastically reduced or eliminated,... 


Check more IELTS academic reading yes/no/not given practise questions

IELTS academic reading yes/no/not given exercise 2 

Answer questions 1- 5 which are based on the reading passage below.

Allergy testing

Allergic rhinitis affects more than 50 million Americans, and asthma, which often has an allergic component, affects another 20 to 30 million. Allergies are becoming more prevalent in metropolitan areas. As a result, a growing number of primary care physicians are offering or recommending allergy testing. Serum IgE testing is the most common test performed by primary care physicians because it is simple to interpret and compare. Mast cells are triggered by IgE antibodies in reaction to an allergen, which is how allergy testing works. Two types of cytokines are then released by mast cells. The first degranulates quickly, causing an allergic reaction. The second type results in a delayed allergic inflammatory reaction. As a result, serum IgE testing can be used to determine whether specific allergen-induced IgE antibodies have been generated in response to past exposures, and the data can be used to anticipate allergic reactions.

There has been an upsurge in reported antibiotic allergies as practitioners utilize more antibiotics. However, only around 10% of individuals who believe they are allergic to penicillin are actually allergic. To be sure, some doctors are referring their patients for allergy testing. An allergist will do skin tests, and some will also conduct oral challenges. Food allergies are growing more widespread, and oral challenges and skin tests are becoming more common since there has been a significant increase in food allergies. Allergy testing can be done in four different ways. In the primary care context, IgE serum levels are easily measured. The level of circulating IgE is determined by this test. The conventional skin prick test, intradermal testing, and patch testing are normally done by professionals. Mast cell degranulation in response to an allergen is measured using skin prick and intradermal testing methods. The T4 cell hyper-reactivity is measured via a skin prick test.

Allergy testing can be used for a variety of reasons. Persistent asthma, suspected medication allergies, suspected insect allergies, suspected food allergies, seasonal rhinitis, rhinoconjunctivitis, and rhinitis accompanying otitis media are the most common causes. Patients who can't stop taking their antihistamines, can't handle skin prick testing or have other skin problems that make skin testing difficult can benefit from serum IgE testing. Food allergies are typically diagnosed with skin prick tests, while IgE serum tests are increasingly being performed by primary care clinicians instead of an instant referral to an allergist.

Questions 1 - 6 

Do the following statements agree with the information given in the Reading Passage?

Write

YES if the statement agrees with the claims of the writer

NO, if the statement contradicts the claims of the writer

NOT GIVEN if it is impossible to say what the writer thinks about this

1. Allergic rhinitis affects approximately 50 million Americans.

2. Allergies are becoming more prevalent in metropolitan areas. 

3. Each allergen is injected intradermally to make a wheel, similar to conducting a tuberculin test.

4. Food allergies are decreasing, and oral challenges and skin tests are becoming more common.

5. Food allergies are typically diagnosed with skin prick tests.

Answers for exercise 2
1. No 

Explanation: Paragraph 1 -  Allergic rhinitis affects more than 50 million Americans, and asthma, which often has an allergic component, affects another 20 to 30 million. 

2. Yes 

Explanation: Paragraph 1 - Allergies are becoming more prevalent in metropolitan areas. 

3. Not given 

Explanation: The particular information is not available in the passage. 

4. No 

Explanation: Paragraph 2 -  Food allergies are growing more widespread, and oral challenges and skin tests are becoming more common since there has been a significant increase in food allergies.

5. Yes 

Explanation: Paragraph 3 - Food allergies are typically diagnosed with skin prick tests, while IgE serum tests are increasingly being performed by primary care clinicians instead of an instant referral to an allergist.
A set of statements with or without matching the passage writer's perspective is included in the IELTS academic reading yes/no/not given question. Also, you will get a question that is irrelevant to the given passage. Your work is to understand the question and compare it with the passage to find wh
Attempt this free IELTS academic reading yes/no/not given mock test now

IELTS academic reading yes/no/not given exercise 3 

Answer questions 1- 6 which are based on the reading passage below.


Oymyakon, the world's coldest town

To go to Oymyakon, you don't need a GPS. From Yakutsk, cross the Lena River and continue virtually the entire way on the M56 until turning left at Tomtor for the last few kilometers. It takes two days of hard driving to penetrate the heart of Siberia and reach the world's coldest inhabited place; two days of glistening landscapes, frozen rivers, and untouched snow; two days of endless forest and breathtaking beauty; two days to penetrate the heart of Siberia and reach the world's coldest inhabited place. I was taken aback by the beauty. Siberia isn't famed for its attractiveness. It's always portrayed as a location of adversity. But the icy beauty was bathed in crisp, clear sunlight for hour after hour, providing a constant vision of fir trees wreathed in quiet and snow.

The road started to twist and swirl as we left the flat plain, carrying us into virgin hills and on towards the Verkhoyansk Mountains. The slopes became steeper and the valleys deeper beneath their snow-capped peaks. We came to a halt in a valley to inspect a hot spring near the road. A place enveloped in the heavy mist was readily visible against the snow. Trees appeared as ghostly outlines through the weird cloud.

Despite the wonderful atmosphere of the Siberian forest, I was reminded of its reputation for suffering every time I exited the truck. The skin on my face began to feel like it was burning in less than a minute. I quickly lost feeling in my fingertips if I didn't wear my two sets of gloves. I quickly learned not to take too deep a breath since the shock of chilly air in my lungs would always send me into a coughing fit. In the winter, Siberia is a planet that is scarcely fit for human habitation. This is an area where the cold is so intense that it pierces numerous layers of clothes as if they aren't even there.

Oymyakon is a sleepy little town of around 550 people, home to the world's coldest power station, a school, two businesses, and a small hospital. It was most likely founded as a summer village for reindeer herders on the banks of the Indigirka River.

When I arrived, the temperature was -45°C, which was described as "not particularly chilly." The record low temperatures in Oymyakon are due to a combination of causes. It's a long way from the ocean, which has a cooling influence on the air temperature. Furthermore, the town is located in a valley below the general level of the Oymyakon Plateau, which is surrounded by mountains rising to 2,000 metres. As the cold air lowers, it condenses in the valley, where it is untouched by the wind. In January, the average temperature in Oymyakon is -50°C. Antarctica has colder temperatures than the rest of the world, but there are no permanent residents there.

Questions 1 - 6 

Do the following statements agree with the information given in the Reading Passage?

Write

YES if the statement agrees with the claims of the writer

NO, if the statement contradicts the claims of the writer

NOT GIVEN if it is impossible to say what the writer thinks about this

1. You need GPS To go to Oymyakon.
2. It takes three days of hard driving to penetrate the heart of Siberia and reach the world's coldest inhabited place.
3. Oymyakon is always portrayed as a location of adversity. 
4. The slopes became steeper and the valleys deeper beneath their snow-capped peaks. 
5. Oymyakon’s two shops keep a decent stock of basic foods in tins and packets.
6. Antarctica has colder temperatures than the rest of the world, also there are permanent residents there.

Answers for exercise 3 
1. No

Explanation: Paragraph 1 -  To go to Oymyakon, you don't need a GPS.

2. No 

Explanation: Paragraph 1 -  It takes two days of hard driving to penetrate the heart of Siberia and reach the world's coldest inhabited place;... 


3. Yes 

Explanation: Paragraph 1 - It's always portrayed as a location of adversity. 

4. Yes 

Explanation: Paragraph 2 - The slopes became steeper and the valleys deeper beneath their snow-capped peaks. 

5. Not given 

Explanation: The particular information is not available in the passage. 

6. No 

Explanation: Paragraph 5 -  Antarctica has colder temperatures than the rest of the world, but there are no permanent residents there.


Also, check the IELTS academic reading yes/no/not given tips

Conclusion 

We believe that all the three IELTS academic reading yes/no/not given exercises with answers given in this article will be more helpful for you to achieve your expected band score in your IELTS academic reading. Continue to practise to achieve your dream score.

 

Kanan Blog

The latest tips and news from Kanan International team

4

Making your study abroad planning exciting, bright and way more easier.

Sign up for a free 30-minute consultation

study abroad consulation

Making your study abroad planning exciting, bright and way more easier.

Sign up for a free 30-minute consultation

study abroad consulation

Global Headquarters

Kanan Intl EdTech Inc

Ph-1, 220, George Street, Toronto Ontario, Canada M5A 2N1

India Headquarters

Kanan International Pvt. Ltd.

D-wing, 2nd Floor, Trident Complex, Ellora Park Vadiwadi Road, Vadodara, Gujarat 390007

IT/ Digital Campus

Chennai Office

132, Habibullah Rd, Satyamurthy Nagar, T. Nagar, Chennai, Tamil Nadu 600017. Ph: +91 73051 21113

kanan-ftr-phone+91 63570 12000

kanan-ftr-phoneadmissions@kanan.co

kanan-ftr-fbkanan-ftr-twitterkanan-ftr-youtube

About Kanan International

A truly global higher education partner to learners and education institutions. Supports learners at every point in their global education journey with its reliable services, products and solutions.

kanan-ftr-logo

Copyright © 2022 KANAN INT EDTECH INC. All rights reserved.

Global Headquarters

Kanan Intl EdTech Inc

Ph-1, 220, George Street, Toronto Ontario, Canada M5A 2N1

India Headquarters

Kanan International Pvt. Ltd.

D-wing, 2nd Floor, Trident Complex, Ellora Park Vadiwadi Road, Vadodara, Gujarat 390007

IT/ Digital Campus

Chennai Office

132, Habibullah Rd, Satyamurthy Nagar, T. Nagar, Chennai, Tamil Nadu 600017

kanan-ftr-phone+91 63597 73959

kanan-ftr-phoneadmissions@kanan.co

kanan-ftr-fbkanan-ftr-twitterkanan-ftr-youtube

Locations

Navsari|Ahmedabad|Surat|Vadodara|Vallabh VidyanagarChennai|Dehradun|Vapi|Nadiad|Thrissur|Karnal|Indore|Bardoli

About Kanan International

A truly global higher education partner to learners and education institutions. Supports learners at every point in their global education journey with its reliable services, products and solutions.

Copyright © 2022 KANAN INT EDTECH INC. All rights reserved.