IELTS academic reading yes/no/not given practice questions

  • By Kanan Team
  • 11-04-2022
ielts academic reading yes no not given 5+practice questions

Table of contents

  1. IELTS academic reading yes/no/not given practice questions 
  2. 5 IELTS academic reading yes/no/not given practise questions & tips to solve them (With Answer Key) 
  3. IELTS academic reading yes/no/not given practice question 1 
  4. IELTS academic reading yes/no/not given practice question 2 
  5. IELTS academic reading yes/no/not given practice question 3 
  6. IELTS academic reading yes/no/not given practice question 4 
  7. Answers for practise questions 
  8. IELTS academic reading yes/no/not given question list for practice    
  9. Conclusion 

We've included 5+ IELTS academic reading yes/no/not given practice questions in this blog to familiarise you with the yes/no/not given question type. Your answer will be 'yes', 'no,' or 'not given’ depending on the context of the given passage. You should decide whether the statement fits the writer's viewpoint. Understand the meaning of the passage and question. Read the question and identify the keyword to locate the exact text in the passage. 

Yes/no/not given question type is one of the most frequently asked IELTS academic reading question types. You will find at least five IELTS academic reading yes/no/not given practice questions in this blog. Practice all the given questions to get a good band score in the IELTS academic reading tasks.

ielts academic reading yes no not given practice questions and tips to solve them

5 IELTS academic reading yes/no/not given practice questions & tips to solve them (With Answer Key)

To solve the IELTS academic reading yes/no/not given question, you need to know some tips and strategies. You will be given a passage to read and a set of questions to answer. Read the passage and question thoroughly. Choose the best keywords from the questions and go to the passage. Find the relevant sentence in the passage using keywords. You won't have to be tense since the question will be in sequence. Analyze whether the information matches the writer's point of view and then answer.

Also, read the IELTS academic reading tips

IELTS academic reading yes/no/not given practice question 1

Answer questions 1- 7 which are based on the reading passage below.

Communication

The concept of networking has gained an unwarranted aura of modernity. In the corporate world, it is regarded as a necessary tool for modern businessmen as they travel the globe drumming up business for themselves or a company. Not just in the corporate sphere, the concept is worn as a badge of honor.

People can be divided into two groups: those who keep their personal contacts and information to themselves, and those who are willing to share what they know, including their acquaintances, with others. A person who is insecure, for example, finds it difficult to share knowledge with others and cannot bring people together, especially friends, is not a good networker. The typical networker is someone who has the inner strength to connect others, particularly close friends, with one another. For example, a businessperson or scholar might meet someone who could be a good contact in the future, but that person would benefit from meeting another associate or buddy right now.

To bring these people together and allow a relationship to evolve independently of him, it takes a confident person. From the perspective of a non-networker, such a development may be unpleasant, especially if it occurs outside of their control. The bad part is that the contact's originator if he knew, would be the one to benefit the most. And why is that?
Because, all other things being equal, people travel in circles, and that person risks getting drawn into ever-expanding spheres of new acquaintances. According to legend, if you know eight people, you have contact with everyone on the globe. With the ability to rely on the experience of an increasing number of individuals, it does not take much common sense to recognize the potential for any kind of endeavor.

Unfortunately, while creating new business or social contacts might lead to success, it can also lead to troubles. It broadens a person's horizons. This isn't necessarily a bad thing, but it increases the pressure on the networker by requiring him to maintain a broader circle of contacts. Perhaps the most straightforward way out is to purge old relationships, but this would be anathema to our networker because it would destroy the purpose of networking entirely. Another issue is how friends and colleagues react. Spreading oneself too thin leaves less time for people who may have been closer in the past. In the workplace, this can lead to conflict with envious coworkers and even supervisors who may feel compelled to rein in a more successful subordinate. When dealing with an insecure boss, jealousy and envy may be extremely harmful, since this person may try to hinder or even entirely stop someone's growth.

Questions 1 - 7

Do the following statements agree with the information given in the Reading Passage?

Write

YES if the statement agrees with the claims of the writer
NO, if the statement contradicts the claims of the writer
NOT GIVEN if it is impossible to say what the writer thinks about this

  1. Networking is an important tool for modern businessmen
  2. People who find it difficult to share knowledge with others will be a good networker
  3. If you know eight people, you have contact with everyone on the globe.
  4. While creating new business or social contacts might lead to success, it will never lead to troubles.
  5. No business or institution can afford to be an island in today’s environment.
  6. Maintaining the broader circle of contacts will never be pressurized to the networker.
  7. Jealousy of the insecure boss may be extremely harmful.

Check answer for this exercise

Check more IELTS academic reading yes/no/not given exercises with answers

IELTS academic reading yes/no/not given practice question 2

Answer questions 1- 5 which are based on the reading passage below.

Setting aside time for science

Chronobiology may sound pretty futuristic like something out of a science fiction novel, maybe but it's actually a branch of research that focuses on one of the planet's earliest processes, short-term time rhythms, and their impact on flora and wildlife. This can take a variety of forms. Marine life is affected by tidal patterns, for instance. Depending on the location of the sun or moon, animals are active or inactive. Many creatures, including humans, are diurnal, which means they prefer to be active throughout the day. Bats and possums, for example, are nocturnal species that prefer to forage at night. Crepuscular animals grow in the dark light of dawn and dusk but are dormant during the day.

Chronobiologists are fascinated by the circadian rhythm in humans. This is the whole cycle that our bodies are designed to go through over the course of a 24-hour day. Aside from sleeping at night and waking up during the day, each cycle is influenced by a variety of elements such as blood pressure and body temperature fluctuations. Everyone's circadian rhythm is different. 'Night folks,' for example, frequently explain how they struggle to function in the morning but become aware and focused by the evening. A chronotype is a benign variation in circadian rhythms.

Long-term changes in chronobiological demands are difficult for scientists to achieve. Artificial light machines and melatonin injection, for example, are recent medicinal advances for humans that can reset our circadian rhythms, but our bodies can recognize the difference, and our health suffers when we disrupt these natural rhythms for long periods of time. Plants appear to be no more pliable in this regard, studies reveal that vegetables grown in season and ripened on the tree have significantly more important elements than those grown in greenhouses and ripened by laser.

Understanding chronobiological trends can have a variety of practical implications in our everyday lives. While modern life may appear to subjugate biology - after all, who needs circadian rhythms when we have caffeinated pills, energy drinks, shift work, and cities that never nap? – It's crucial to get in touch with our bodies. The average city resident, for instance, wakes up around 6.04 a.m., which specialists believe is far too early. Even getting up at 7:00 a.m. has detrimental health repercussions, according to one study, unless it is followed by 30 minutes of activity. The optimal time was found to be 7.22 a.m. when participants in the study had the least muscle aches, headaches, and mood fluctuations.

Questions 1- 5

Do the following statements agree with the information given in the Reading Passage?

Write

YES if the statement agrees with the claims of the writer

NO, if the statement contradicts the claims of the writer

NOT GIVEN if it is impossible to say what the writer thinks about this

  1. Chronobiology is the research of one of the oldest processes.
  2. Marine life is unaffected by tidal patterns.
  3. Chronobiologists are fascinated by the circadian rhythm in humans.
  4. Scientists can achieve the long-term changes in chronobiological demands with ease.
  5. According to a study, waking up around 5 am is the best time for humans

Check answer for this exercise

Attempt this free IELTS academic reading yes/no/not given mock test

IELTS academic reading yes/no/not given practice question 3

Answer questions 1- 5 which are based on the reading passage below.

All about Talc powder

At Mount French Pyrenees, about 1,700 m above sea level, lies Trimouns, the largest deposit of hydrated magnesium silicate talc to you and me. Used in the manufacture of a wide range of everyday products ranging from talc, paper, paint, and plaster to cosmetics, plastics, and car tires from Trimouns and ten other Luzenac mines around the world. Of course, there is always the best end use of talcum powder, talcum powder for newborn bottoms. But the true diversity of this significant mineral has not been better demonstrated than the sometimes surprising use in particular niche markets in the food and agricultural industries.

Take the chewing gum business, for instance. Talc de Luzenac France owns and operates the Trimouns mine each year and is a member of the international Luzenac Group, providing approximately 6,000 tons of talc to chewing gum manufacturers in Europe. "We have been selling to this marketplace since the 1960s," says Laurent Fournier, Sales Manager, Luzenac's Specialized Business Unit in Toulouse. "Admittedly, the amount we provide to chewing gum manufacturers is somewhat small in terms of our total annual sales, but we see it as a valuable core market, with customers placing a premium on securing reliable, high-quality products. Because of this, long-term loyalty to a proven supplier is a part of this segment of the talc market. "Changing the sources so that you select to buy paper clips from Supplier A instead of buying from Supplier B is not an easy way for chewing gum manufacturers," states Fornier. "The expense of reformulating is raised, so it's comprehensible that clients are hesitant to change, even if it's costly when they use the quality of the work talc."

But how is talc actually utilized in the production of chewing gum? PatrickDelord, a graduate engineer in agriculture and food, who has been with Lucerne for 22 years and is now Senior Market Development Manager in Europe, describes that chewing gum has four key components. “The most critical of them is gum base,” he expresses. "It's the gum base that puts the chew into the chewing gum. It binds all the ingredients together and creates a smooth, soft texture. To this, the manufacturer then adds sweeteners, emollients, and flavors. Used as a filler in our talc gum base. The amount differs from ten to 35 percent, relying on the kind of gum. For instance, fruit-flavored chewing gum is slightly acidic and may react with calcium carbonate, which the manufacturer would otherwise use as a filler. Talc, on the other hand, makes an excellent filler because it is chemically non-reactive. In the factory, talc is used to dust gum base particles and to stop chewing gum during lamination and baking, ”Delord added.

Questions 1- 5

Do the following statements agree with the information given in the Reading Passage?
Write

YES if the statement agrees with the claims of the writer
NO, if the statement contradicts the claims of the writer
NOT GIVEN if it is impossible to say what the writer thinks about this

  1. Talc de Luzenac France is a member of the international Luzenac Group, providing approximately 6,000 tons of talc to chewing gum manufacturers in Europe.
  2. The amount we provide to chewing gum manufacturers is somewhat big in terms of our total annual sales.
  3. Farmers usually use chemicals or spray a continuous thin canopy of fog over fruit trees or shrubs.
  4. Patrick Delord has been with Lucerne for 24 years and is now Senior Market Development Manager in Europe.
  5. Fruit-flavored chewing gum is slightly acidic and may react with calcium carbonate.

Check answer for this exercise

IELTS academic reading yes/no/not given practice question 4

Answer questions 1- 5 which are based on the reading passage below.

Artificial Intelligence is returning

After years of obscurity, the phrase "artificial intelligence" (AI) appears to be making a comeback. In the 1980s, artificial intelligence was all the rage, but by the 1990s, it had faded away. With the debut of Al, a film about a robot youngster, it re-entered the popular mind. This has sparked a public debate about AI, but the phrase is also being used in the computer business once more. Without irony or inverted commas, researchers, executives, and marketers are now adopting the phrase. And it isn't always glitz and glam. The word is being used, for some reason, to describe goods that rely on technology produced by AI researchers. To be sure, the term rehabilitation has a long way to go, and some businesses still choose not to use it. However, the fact that others are beginning to use it again indicates that AI has progressed from its reputation as an overly ambitious and underperforming field of study.

At a meeting in 1956, a group of researchers including Marvin Minsky, John McCarthy, Herbert Simon, and Alan Newell, all of whom went on to become key players in the area, founded the discipline, and created the phrase "artificial intelligence." The phrase served as a catchy but instructive moniker for a study program that brought together previously diverse subjects like operations research, cybernetics, logic, and computer science. Their common goal was to use machines to capture or duplicate human talents. However, diverse groups of academics approached different problems in different ways, from speech recognition to chess-playing; AI merely unified the discipline in a name. However, it was a term that sparked much interest.

Most experts feel that AI reached its pinnacle around 1985. An audience used to science-fiction films and enthralled by the increasing capability of computers had high hopes. For years, AI experts have hinted that a breakthrough was on the horizon. In 1967, Marvin Minsky predicted that the problem of creating artificial intelligence would be solved in a generation. Medical-diagnosis programs and speech recognition software prototypes appeared to be progressing. It turned out to be a ruse. When thinking computers and home robots did not materialize, there was a backlash. 'There was an overabundance of optimism in the early 1980s,' says David Leaky, an Indiana University scholar. ‘ Then there was a retrenchment when people realized these were difficult difficulties.

Questions 1- 5

Do the following statements agree with the information given in the Reading Passage?

Write

YES if the statement agrees with the claims of the writer

NO, if the statement contradicts the claims of the writer

NOT GIVEN if it is impossible to say what the writer thinks about this

  1. In the 1980s, artificial intelligence was all the rage, but by the 1990s, it had faded away.
  2. Researchers, Executives, and Marketers are now adopting AI.
  3. Rehabilitation has a long way to go, and businesses are choosing to use it.
  4. As per Dr. Leaky, HNC is emphasizing the use of AI is itself an impressive development.
  5. Most experts feel that AI has still not reached its peak.

Check answer for this exercise

Answers for practice questions

  • Answers for practice questions 1
1. Yes

Explanation: Paragraph 1 -  In the corporate world, it is regarded as a necessary tool for modern businessmen as they travel the globe drumming up business for themselves or a company.

2. No 

Explanation: Paragraph 2 - A person who is insecure, for example, finds it difficult to share knowledge with others and cannot bring people together, especially friends, is not a good networker.

3. Yes 

Explanation: Paragraph 3 - According to legend, if you know eight people, you have contact with everyone on the globe. 

4. No 

Explanation: Paragraph 4 - Unfortunately, while creating new business or social contacts might lead to success, it can also lead to troubles. 

5. Not given 

Explanation: The particular information is not available in the passage

6. No 

Explanation: Paragraph 4 - This isn't necessarily a bad thing, but it increases the pressure on the networker by requiring him to maintain a broader circle of contacts. 

7. Yes 

Explanation: Paragraph 4 - When dealing with an insecure boss, jealousy and envy may be extremely harmful, since this person may try to hinder or even entirely stop someone's growth.

  • Answers for practice questions 2
1. Yes 

Explanation: Paragraph 1 - Chronobiology may sound pretty futuristic like something out of a science fiction novel, maybe but it's actually a branch of research that focuses on one of the planet's earliest processes, short-term time rhythms, and their impact on flora and wildlife.

2. No 

Explanation: Paragraph 1 - Marine life is affected by tidal patterns, for instance.

3. Yes 

Explanation: Paragraph 2 -  Chronobiologists are fascinated by the circadian rhythm in humans.

4. No 

Explanation: Paragraph 3 - Long-term changes in chronobiological demands are difficult for scientists to achieve. 

5. Not given 

Explanation: The particular information is not found in the passage.

  • Answers for practice questions 3 
1. Yes

Explanation: Paragraph 2 - Talc de Luzenac France owns and operates the Trimouns mine each year and is a member of the international Luzenac Group, providing approximately 6,000 tons of talc to chewing gum manufacturers in Europe.

2. No

Explanation: Paragraph 2 -  "Admittedly, the amount we provide to chewing gum manufacturers is somewhat small in terms of our total annual sales, but we see it as a valuable core market, with customers placing a premium on securing reliable, high-quality products. 

3. Not given

Explanation: The particular information is not mentioned by the writer in the passage.  

4. No

Explanation: Paragraph 3 -  PatrickDelord, a graduate engineer in agriculture and food, who has been with Lucerne for 22 years and is now Senior Market Development Manager in Europe, describes that chewing gum has four key components.

5. Yes

Explanation: Paragraph 3 - For instance, fruit-flavoured chewing gum is slightly acidic and may react with calcium carbonate, which the manufacturer would otherwise use as a filler.

  • Answers for practice questions 4
1. Yes 

Explanation: Paragraph 1 -  In the 1980s, artificial intelligence was all the rage, but by the 1990s, it had faded away. 

2. Yes 

Explanation: Paragraph 1 - Without irony or inverted commas, researchers, executives, and marketers are now adopting the phrase.

3. No 

Explanation: Paragraph 1 - To be sure, the term rehabilitation has a long way to go, and some businesses still choose not to use it. 

4. internet/computer 

Explanation: The mentioned information is not found in the passage.


5. No

Explanation: Paragraph 3 - Most experts feel that AI reached its pinnacle around 1985.

Also, check the IELTS academic reading yes/no/not given tips

IELTS academic reading yes/no/not given question list for practice

Answer questions 1- 6 which are based on the reading passage below.

Health in the wild

Dr Engel, a lecturer at Britain’s Open University handling environmental science subjects stating examples of self-medication behaviour in wild animals for the past 10 years. A book was published by her related to that subject. At the Edinburgh Science Festival she said that the behaviour of animals treating themselves is known when her colleague discussed it without a doubt. But the huge number of animal behaviourists think that wild animals can handle their own medical needs.

In 1987, an example of animal self-medication was founded. In the Mahale Mountains National Park in Tanzania two people Michael Huffman and Mohamedi Seifu were working. In that case, they found that chimpanzees which are affected by intestinal worms medicate themselves with a plant called Veronia. The poisonous chemicals like terpenes are secreted by that plant. The pith it secretes is a strong concentrated substance which will kill parasites but not strong enough to kill chimpanzees or humans either. But this plant is named as a goat-killer, it shows that all animals are not smart like chimps and also as humans. Some consume it unsystematically or to stop fighting from something.

As the chimpanzees eating the veronia plant was found by someone, more evidence was shown by explaining that animals don't eat such leaves for nutritional reasons than medicinal reasons. Most species have a behaviour of eating dirt, known as geophagy. Historically it was mentioned that soil supplies minerals such as salt. But that geophagy appears only where there is no valuable source of minerals. And also from places where those minerals that are rich-source can easily be found in some plants. This clearly shows that animals are getting great sources by consuming earth.

Many currently believe that the soil and the clay which is in it helps in detoxifying the defensive poisons which some plants produce to protect themselves from getting eaten. This detoxification of clay was discovered in the experiment on macaws by James Gilardi and his colleagues at the University of California, Davis. Macaws generally eat seed which contains alkaloids and has a group of chemicals which includes toxic one such as strychnine. In the wild birds perching on eroding river banks eating clay are seen frequently. Dr. Gilardi separated macaws in two groups, one given with a mixture of harmless alkaloid and clay and another with just alkaloid. Hours later, the clay eaten macaws had 60% less alkaloid in the bloodstreams than others, which suggests that the hypothesis is correct.

Questions 1- 6

Do the following statements agree with the information given in the Reading Passage?

Write

YES if the statement agrees with the claims of the writer

NO, if the statement contradicts the claims of the writer

NOT GIVEN if it is impossible to say what the writer thinks about this

1. Dr Engel experimenting self-medication for past decade
2. Animals walk longer distance to find the plants for medication
3. Birds like macaw eat clay as part of their natural diet
4. Animal self-medication is discovered in Tanzania
5. The pith of the plants kill chimpanzees
6. Birds eat alkaloid and clay

Answers 

(Note: The text in italics from the reading passage shows the location from where the answer is taken or inferred. The text in the regular font explains the answer in detail)

1. Yes 

Explanation: Dr Engel, a lecturer at Britain’s Open University handling environmental science subjects stating examples of self-medication behaviour in wild animals for the past 10 years - This statement clearly shows that self-medication experiments have been done for decades.

2. Not Given

Explanation: Animals eat plants for medication is given in the passage but there is no such statement mentioned as they walk for a long distance to eat the plants.

3. No

Explanation: In the wild birds perching on eroding river banks eating clay is seen frequently - This statement shows that birds eat clay but it doesn’t mention like they eat it for natural diet.

4. Yes

Explanation: In 1987, an example of animal self-medication was founded. In the Mahale Mountains National Park in Tanzania two people Michael Huffman and Mohamedi Seifu were working - This line of the second paragraph gives that animal self-medication was founded in Tanzania.

5. No

Explanation: The pith it secretes is a strong concentrated substance which will kill parasites but not strong enough to kill chimpanzees or humans either - The statement mentions that the pith kills parasites not chimpanzees.

6. No

Explanation: In the wild birds perching on eroding river banks eating clay are seen frequently - This statement shows that birds eat clay not alkaloid.

Conclusion 

We have provided you with enough IELTS academic reading yes/no/not given practice questions in this blog to help you prepare for this question type. You can easily solve the yes/no/not given question in your final test if you are familiar with the question type. Practice well and increase your score on the IELTS academic reading tests.

Subscribe and get our weekly updates straight in your inbox.

A truly global higher education partner to learners and education institutions Support learners at every point in their global education journey with reliable services, products and solutions.

Global Headquarters

Kanan Intl EdTech Inc

229, Yonge Street Suite 450 Toronto Ontario, Canada M5B 1N9

Indian Headquarters

Kanan International Pvt. Ltd.

D-wing, 2nd Floor, Trident Complex, Ellora Park Vadiwadi Road, Vadodara, Gujarat 390007

IT/ Digital Campus

Chennai Office

132, Habibullah Rd, Satyamurthy Nagar, T. Nagar, Chennai, Tamil Nadu 600017

kanan-ftr-phone+91 63570 12000

kanan-ftr-phoneadmissions@kanan.co

kanan-ftr-fbkanan-ftr-igkanan-ftr-twitterkanan-ftr-youtubekanan-ftr-linkedin

Copyright © 2022 KANAN.CO All rights reserved.