IELTS academic reading yes/no/not given practice questions

  • By Kanan Team
  • 19-05-2022
  • kanan-ftr-twitterkanan-ftr-facebookkanan-ftr-linkedinkanan-ftr

Table of contents

  1. IELTS academic reading yes/no/not given practice questions 
  2. 5 IELTS academic reading yes/no/not given practise questions & tips to solve them (With Answer Key) 
  3. IELTS academic reading yes/no/not given practice question 1 
  4. IELTS academic reading yes/no/not given practice question 2 
  5. IELTS academic reading yes/no/not given practice question 3 
  6. IELTS academic reading yes/no/not given practice question 4 
  7. Answers for practise questions 
  8. IELTS academic reading yes/no/not given question list for practice    
  9. Conclusion 

We've included 5+ IELTS academic reading yes/no/not given practice questions in this blog to familiarise you with the yes/no/not given question type. Your answer will be 'yes', 'no,' or 'not given’ depending on the context of the given passage. You should decide whether the statement fits the writer's viewpoint. Understand the meaning of the passage and question. Read the question and identify the keyword to locate the exact text in the passage. 

Yes/no/not given question type is one of the most frequently asked IELTS academic reading question types. You will find at least five IELTS academic reading yes/no/not given practice questions in this blog. Practice all the given questions to get a good band score in the IELTS academic reading tasks.

5 IELTS academic reading yes/no/not given practice questions & tips to solve them (With Answer Key)

To solve the IELTS academic reading yes/no/not given question, you need to know some tips and strategies. You will be given a passage to read and a set of questions to answer. Read the passage and question thoroughly. Choose the best keywords from the questions and go to the passage. Find the relevant sentence in the passage using keywords. You won't have to be tense since the question will be in sequence. Analyze whether the information matches the writer's point of view and then answer.

Also, read the IELTS academic reading tips

IELTS academic reading yes/no/not given practice question 1

Answer questions 1- 7 which are based on the reading passage below.

Communication

The concept of networking has gained an unwarranted aura of modernity. In the corporate world, it is regarded as a necessary tool for modern businessmen as they travel the globe drumming up business for themselves or a company. Not just in the corporate sphere, the concept is worn as a badge of honor.

People can be divided into two groups: those who keep their personal contacts and information to themselves, and those who are willing to share what they know, including their acquaintances, with others. A person who is insecure, for example, finds it difficult to share knowledge with others and cannot bring people together, especially friends, is not a good networker. The typical networker is someone who has the inner strength to connect others, particularly close friends, with one another. For example, a businessperson or scholar might meet someone who could be a good contact in the future, but that person would benefit from meeting another associate or buddy right now.

To bring these people together and allow a relationship to evolve independently of him, it takes a confident person. From the perspective of a non-networker, such a development may be unpleasant, especially if it occurs outside of their control. The bad part is that the contact's originator if he knew, would be the one to benefit the most. And why is that?
Because, all other things being equal, people travel in circles, and that person risks getting drawn into ever-expanding spheres of new acquaintances. According to legend, if you know eight people, you have contact with everyone on the globe. With the ability to rely on the experience of an increasing number of individuals, it does not take much common sense to recognize the potential for any kind of endeavor.

Unfortunately, while creating new business or social contacts might lead to success, it can also lead to troubles. It broadens a person's horizons. This isn't necessarily a bad thing, but it increases the pressure on the networker by requiring him to maintain a broader circle of contacts. Perhaps the most straightforward way out is to purge old relationships, but this would be anathema to our networker because it would destroy the purpose of networking entirely. Another issue is how friends and colleagues react. Spreading oneself too thin leaves less time for people who may have been closer in the past. In the workplace, this can lead to conflict with envious coworkers and even supervisors who may feel compelled to rein in a more successful subordinate. When dealing with an insecure boss, jealousy and envy may be extremely harmful, since this person may try to hinder or even entirely stop someone's growth.

Questions 1 - 7

Do the following statements agree with the information given in the Reading Passage?

Write

YES if the statement agrees with the claims of the writer
NO, if the statement contradicts the claims of the writer
NOT GIVEN if it is impossible to say what the writer thinks about this

  1. Networking is an important tool for modern businessmen
  2. People who find it difficult to share knowledge with others will be a good networker
  3. If you know eight people, you have contact with everyone on the globe.
  4. While creating new business or social contacts might lead to success, it will never lead to troubles.
  5. No business or institution can afford to be an island in today’s environment.
  6. Maintaining the broader circle of contacts will never be pressurized to the networker.
  7. Jealousy of the insecure boss may be extremely harmful.

Check answer for this exercise

Check more IELTS academic reading yes/no/not given exercises with answers

IELTS academic reading yes/no/not given practice question 2

Answer questions 1- 5 which are based on the reading passage below.

Setting aside time for science

Chronobiology may sound pretty futuristic like something out of a science fiction novel, maybe but it's actually a branch of research that focuses on one of the planet's earliest processes, short-term time rhythms, and their impact on flora and wildlife. This can take a variety of forms. Marine life is affected by tidal patterns, for instance. Depending on the location of the sun or moon, animals are active or inactive. Many creatures, including humans, are diurnal, which means they prefer to be active throughout the day. Bats and possums, for example, are nocturnal species that prefer to forage at night. Crepuscular animals grow in the dark light of dawn and dusk but are dormant during the day.

Chronobiologists are fascinated by the circadian rhythm in humans. This is the whole cycle that our bodies are designed to go through over the course of a 24-hour day. Aside from sleeping at night and waking up during the day, each cycle is influenced by a variety of elements such as blood pressure and body temperature fluctuations. Everyone's circadian rhythm is different. 'Night folks,' for example, frequently explain how they struggle to function in the morning but become aware and focused by the evening. A chronotype is a benign variation in circadian rhythms.

Long-term changes in chronobiological demands are difficult for scientists to achieve. Artificial light machines and melatonin injection, for example, are recent medicinal advances for humans that can reset our circadian rhythms, but our bodies can recognize the difference, and our health suffers when we disrupt these natural rhythms for long periods of time. Plants appear to be no more pliable in this regard, studies reveal that vegetables grown in season and ripened on the tree have significantly more important elements than those grown in greenhouses and ripened by laser.

Understanding chronobiological trends can have a variety of practical implications in our everyday lives. While modern life may appear to subjugate biology - after all, who needs circadian rhythms when we have caffeinated pills, energy drinks, shift work, and cities that never nap? – It's crucial to get in touch with our bodies. The average city resident, for instance, wakes up around 6.04 a.m., which specialists believe is far too early. Even getting up at 7:00 a.m. has detrimental health repercussions, according to one study, unless it is followed by 30 minutes of activity. The optimal time was found to be 7.22 a.m. when participants in the study had the least muscle aches, headaches, and mood fluctuations.

Questions 1- 5

Do the following statements agree with the information given in the Reading Passage?

Write

YES if the statement agrees with the claims of the writer

NO, if the statement contradicts the claims of the writer

NOT GIVEN if it is impossible to say what the writer thinks about this

  1. Chronobiology is the research of one of the oldest processes.
  2. Marine life is unaffected by tidal patterns.
  3. Chronobiologists are fascinated by the circadian rhythm in humans.
  4. Scientists can achieve the long-term changes in chronobiological demands with ease.
  5. According to a study, waking up around 5 am is the best time for humans

Check answer for this exercise

Attempt this free IELTS academic reading yes/no/not given mock test

IELTS academic reading yes/no/not given practice question 3

Answer questions 1- 6 which are based on the reading passage below.

Is it better to believe in nature or nurture?

Stanley Milgram of Yale University conducted one of the most fascinating and disturbing experiments in behavioral psychology a few years ago, testing 40 people from all walks of life for their willingness to obey instructions given by a 'leader' in a situation where the subjects might dislike the actions they were required to perform. Milgram explained to each volunteer 'teacher-subject' that the experiment was being conducted for the sake of education and that the goal was to see if punishing students for their mistakes would improve their ability to learn.

The teacher-subject was placed in front of a panel of thirty switches with labels ranging from '15 volts’ of electricity to '450 volts ' in steps of 15 volts each. When the teacher-subject supplied the erroneous response to a question, the teacher-subject was notified that a shock would be applied, starting at the lowest level and escalating in severity with each subsequent wrong answer. Milgram engaged an actor to imitate the shocks by producing a variety of groans, cries, and writhings, as well as a variety of remarks and expletives criticizing both the experiment and the experimenter. Milgram instructed the teacher-subject to ignore the pupil's emotions and administer whatever intensity of shock was required according to the rules controlling the current experimental circumstance.

As the experiment progressed, the student would purposefully give incorrect answers to questions asked by the teacher, resulting in a variety of electrical punishments, up to and including 300 volts and beyond. Many of the teacher-subjects objected to the increasing degrees of punishment and approached Milgram with questions and/or complaints about the experiment's continuation. Milgram gently emphasized that in these cases, the teacher-subject was to disregard the pupil's screams for compassion and continue with the experiment. If the participant was still hesitant, Milgram explained that it was critical for the experiment's success that the procedure is carried out to the finish. 'You don't have any other option,' he concluded. 'You must continue.' The number of teacher-subjects prepared to give the highest levels of shock, even in the face of strong resistance, was what Milgram was looking for. And, moral outrage at the experiment's principles and conditions.

Milgram presented his idea to a group of 39 psychiatrists before conducting the experiment, asking them to guess the average percentage of people in the general population who would be ready to deliver the greatest shock level of 450 volts. Almost all of the teacher-subjects refused to obey the experimenter, according to the overwhelming majority. The psychiatrists predicted that "most patients would not go beyond 150 volts" and that "just 4% of subjects would go up to 300 volts." Furthermore, they believed that the highest shock of 450 volts would be delivered by a lunatic fringe of around one in 1.000.

Questions 1- 6 

Do the following statements agree with the information given in the Reading Passage?

Write

YES if the statement agrees with the claims of the writer

NO, if the statement contradicts the claims of the writer

NOT GIVEN if it is impossible to say what the writer thinks about this

  1. Yale University's Stanley Milgram conducted the most interesting experiment in behavioral psychology.
  2. Over 60 % of the teacher-subjects continued to follow Milgram up to the 450-volt limit
  3. Milgram told each volunteer 'teacher-subject' that the experiment was being conducted for the sake of punishing students.
  4. Milgram instructed the teacher-subject to consider the pupil's reactions
  5. Many of the teacher-subjects objected to the minimizing degrees of punishment.
  6. All of the teacher-subjects refused to obey the experimenter.

Check answer for this exercise

IELTS academic reading yes/no/not given practice question 4

Answer questions 1- 5 which are based on the reading passage below.

Artificial Intelligence is returning

After years of obscurity, the phrase "artificial intelligence" (AI) appears to be making a comeback. In the 1980s, artificial intelligence was all the rage, but by the 1990s, it had faded away. With the debut of Al, a film about a robot youngster, it re-entered the popular mind. This has sparked a public debate about AI, but the phrase is also being used in the computer business once more. Without irony or inverted commas, researchers, executives, and marketers are now adopting the phrase. And it isn't always glitz and glam. The word is being used, for some reason, to describe goods that rely on technology produced by AI researchers. To be sure, the term rehabilitation has a long way to go, and some businesses still choose not to use it. However, the fact that others are beginning to use it again indicates that AI has progressed from its reputation as an overly ambitious and underperforming field of study.

At a meeting in 1956, a group of researchers including Marvin Minsky, John McCarthy, Herbert Simon, and Alan Newell, all of whom went on to become key players in the area, founded the discipline, and created the phrase "artificial intelligence." The phrase served as a catchy but instructive moniker for a study program that brought together previously diverse subjects like operations research, cybernetics, logic, and computer science. Their common goal was to use machines to capture or duplicate human talents. However, diverse groups of academics approached different problems in different ways, from speech recognition to chess-playing; AI merely unified the discipline in a name. However, it was a term that sparked much interest.

Most experts feel that AI reached its pinnacle around 1985. An audience used to science-fiction films and enthralled by the increasing capability of computers had high hopes. For years, AI experts have hinted that a breakthrough was on the horizon. In 1967, Marvin Minsky predicted that the problem of creating artificial intelligence would be solved in a generation. Medical-diagnosis programs and speech recognition software prototypes appeared to be progressing. It turned out to be a ruse. When thinking computers and home robots did not materialize, there was a backlash. 'There was an overabundance of optimism in the early 1980s,' says David Leaky, an Indiana University scholar. ‘ Then there was a retrenchment when people realized these were difficult difficulties.

Questions 1- 5

Do the following statements agree with the information given in the Reading Passage?

Write

YES if the statement agrees with the claims of the writer

NO, if the statement contradicts the claims of the writer

NOT GIVEN if it is impossible to say what the writer thinks about this

  1. In the 1980s, artificial intelligence was all the rage, but by the 1990s, it had faded away.
  2. Researchers, Executives, and Marketers are now adopting AI.
  3. Rehabilitation has a long way to go, and businesses are choosing to use it.
  4. As per Dr. Leaky, HNC is emphasizing the use of AI is itself an impressive development.
  5. Most experts feel that AI has still not reached its peak.

Check answer for this exercise

 

Answers for practice questions

  • Answers for practice questions 1
1. Yes

Explanation: Paragraph 1 -  In the corporate world, it is regarded as a necessary tool for modern businessmen as they travel the globe drumming up business for themselves or a company.

2. No 

Explanation: Paragraph 2 - A person who is insecure, for example, finds it difficult to share knowledge with others and cannot bring people together, especially friends, is not a good networker.

3. Yes 

Explanation: Paragraph 3 - According to legend, if you know eight people, you have contact with everyone on the globe. 

4. No 

Explanation: Paragraph 4 - Unfortunately, while creating new business or social contacts might lead to success, it can also lead to troubles. 

5. Not given 

Explanation: The particular information is not available in the passage

6. No 

Explanation: Paragraph 4 - This isn't necessarily a bad thing, but it increases the pressure on the networker by requiring him to maintain a broader circle of contacts. 

7. Yes 

Explanation: Paragraph 4 - When dealing with an insecure boss, jealousy and envy may be extremely harmful, since this person may try to hinder or even entirely stop someone's growth.

  • Answers for practice questions 2
1. Yes 

Explanation: Paragraph 1 - Chronobiology may sound pretty futuristic like something out of a science fiction novel, maybe but it's actually a branch of research that focuses on one of the planet's earliest processes, short-term time rhythms, and their impact on flora and wildlife.

2. No 

Explanation: Paragraph 1 - Marine life is affected by tidal patterns, for instance.

3. Yes 

Explanation: Paragraph 2 -  Chronobiologists are fascinated by the circadian rhythm in humans.

4. No 

Explanation: Paragraph 3 - Long-term changes in chronobiological demands are difficult for scientists to achieve. 

5. Not given 

Explanation: The particular information is not found in the passage.

  • Answers for practice questions 3 
1. Yes 

Explanation: Paragraph 1 - Stanley Milgram of Yale University conducted one of the most fascinating and disturbing experiments in behavioral psychology a few years ago,... 

2. Not given

Explanation: The particular information is not found in the given passage

3. No

Explanation: Paragraph 1 - Milgram explained to each volunteer 'teacher-subject' that the experiment was being conducted for the sake of education…  

4. No 

Explanation: Paragraph 3 -  Milgram instructed the teacher-subject to ignore the pupil's emotions and administer whatever intensity of shock was required according to the rules controlling the current experimental circumstance.

5. No 

Explanation: Paragraph 4 - Many of the teacher-subjects objected to the increasing degrees of punishment and approached Milgram with questions and/or complaints about the experiment's continuation.

6. Yes 

Explanation: Paragraph 4 - Almost all of the teacher-subjects refused to obey the experimenter, according to the overwhelming majority.

  • Answers for practice questions 4
1. Yes 

Explanation: Paragraph 1 -  In the 1980s, artificial intelligence was all the rage, but by the 1990s, it had faded away. 

2. Yes 

Explanation: Paragraph 1 - Without irony or inverted commas, researchers, executives, and marketers are now adopting the phrase.

3. No 

Explanation: Paragraph 1 - To be sure, the term rehabilitation has a long way to go, and some businesses still choose not to use it. 

4. internet/computer 

Explanation: The mentioned information is not found in the passage.


5. No

Explanation: Paragraph 3 - Most experts feel that AI reached its pinnacle around 1985.

Also, check the IELTS academic reading yes/no/not given tips

IELTS academic reading yes/no/not given question list for practice

Answer questions 1- 6 which are based on the reading passage below.

Physician sales

 

Kim Schaefer, a sales representative for a small worldwide pharmaceutical business, stepped into a New York medical center a few months ago with information and free samples of her company's newest medications. She was fortunate that day since a doctor was available to see her. 'The previous representative offered me a trip to Florida.' 'What do you have?' the doctor inquired. He was only half-joking when he said that.

A set of tickets to a New York musical were up for grabs that day. But on any given day, Schaefer has a car trunk full of promotional gifts and gadgets, a budget that could buy a small county's worth of lunches and dinners, hundreds of free drug samples, and the freedom to pay a physician $200 to prescribe her new drug to the next six patients who fit the drug's profile. She also has a couple of $1,000 honoraria up for grabs in exchange for doctors' participation at her firm's next instructive talk.

Selling pharmaceuticals requires ethical judgment daily. Salespeople like Schaefer dance a fine line between bribing doctors to prescribe their drugs and purchasing a prospect's attention with a complimentary supper. They work in an industry that has been chastised for its sales and marketing techniques, but they're caught in the middle of the age-old chicken-or-egg debate: corporations won't utilize ineffective strategies, so are doctors to blame for the pharmaceutical industry's growing extravagance? Is it the industry's obligation to set the boundaries, or is it the role of the government?

The rise in the number of salesmen in the Reid, as well as the amount of money spent to promote their causes, necessitates a closer look at the pressures, influences, and interactions that exist between drug reps and doctors. Physicians benefit from the information and education that salespeople supply. The colorful brochures, article reprints, and prescriptions they distribute are frequently the major sources of drug education for healthcare providers. Because of the industry's significant investment in face-to-face marketing, salespeople have effectively become specialists in one medicine or group of drugs, giving them a significant advantage in capturing the attention of busy doctors in need of immediate information.

Questions 1- 7

Do the following statements agree with the information given in the Reading Passage?

Write

YES if the statement agrees with the claims of the writer

NO, if the statement contradicts the claims of the writer

NOT GIVEN if it is impossible to say what the writer thinks about this

  1. Kim Schaefer, a sales representative for a small worldwide pharmaceutical business.
  2. Unfortunately, no doctors were there to see her.
  3. Selling pharmaceuticals doesn’t require ethical judgment daily.
  4. Pharmaceutical companies have the right to make profits and will continue to find new ways to increase sales.
  5. Salespeople work in a business that is penalized for sales and marketing techniques.
  6. Salespeople have effectively become specialists due to the industry's significant investment in face-to-face marketing.
Answers 
1. Yes

Explanation: Paragraph 1 - Kim Schaefer, a sales representative for a small worldwide pharmaceutical business, stepped into a New York medical center a few months ago… 

2. No

Explanation: Paragraph 1 - She was fortunate that day since a doctor was available to see her. 

3. No

Explanation: Paragraph 3 - Selling pharmaceuticals requires ethical judgment daily.  

4. Not given

Explanation: The particular sentence is not available in the passage.

5. Yes

Explanation: Paragraph 3 - They work in an industry that has been chastised for its sales and marketing techniques, but they're caught in the middle of the age-old chicken-or-egg debate… 

6. Yes 

Explanation: Paragraph 4 - Because of the industry's significant investment in face-to-face marketing, salespeople have effectively become specialists in one medicine or group of drugs,... 

Conclusion 

We have provided you with enough IELTS academic reading yes/no/not given practice questions in this blog to help you prepare for this question type. You can easily solve the yes/no/not given question in your final test if you are familiar with the question type. Practice well and increase your score on the IELTS academic reading tests.

Kanan Blog

The latest tips and news from Kanan International team

4

Making your study abroad planning exciting, bright and way more easier.

Sign up for a free 30-minute consultation

study abroad consulation

Making your study abroad planning exciting, bright and way more easier.

Sign up for a free 30-minute consultation

study abroad consulation

Global Headquarters

Kanan Intl EdTech Inc

Ph-1, 220, George Street, Toronto Ontario, Canada M5A 2N1

India Headquarters

Kanan International Pvt. Ltd.

D-wing, 2nd Floor, Trident Complex, Ellora Park Vadiwadi Road, Vadodara, Gujarat 390007

IT/ Digital Campus

Chennai Office

132, Habibullah Rd, Satyamurthy Nagar, T. Nagar, Chennai, Tamil Nadu 600017. Ph: +91 73051 21113

kanan-ftr-phone+91 63570 12000

kanan-ftr-phoneadmissions@kanan.co

kanan-ftr-fbkanan-ftr-twitterkanan-ftr-youtube

About Kanan International

A truly global higher education partner to learners and education institutions. Supports learners at every point in their global education journey with its reliable services, products and solutions.

kanan-ftr-logo

Copyright © 2022 KANAN INT EDTECH INC. All rights reserved.

Global Headquarters

Kanan Intl EdTech Inc

Ph-1, 220, George Street, Toronto Ontario, Canada M5A 2N1

India Headquarters

Kanan International Pvt. Ltd.

D-wing, 2nd Floor, Trident Complex, Ellora Park Vadiwadi Road, Vadodara, Gujarat 390007

IT/ Digital Campus

Chennai Office

132, Habibullah Rd, Satyamurthy Nagar, T. Nagar, Chennai, Tamil Nadu 600017

kanan-ftr-phone+91 63597 73959

kanan-ftr-phoneadmissions@kanan.co

kanan-ftr-fbkanan-ftr-twitterkanan-ftr-youtube

Locations

Navsari|Ahmedabad|Surat|Vadodara|Vallabh VidyanagarChennai|Dehradun|Vapi|Nadiad|Thrissur|Karnal|Indore|Bardoli

About Kanan International

A truly global higher education partner to learners and education institutions. Supports learners at every point in their global education journey with its reliable services, products and solutions.

Copyright © 2022 KANAN INT EDTECH INC. All rights reserved.