IELTS general reading matching sentence endings practice questions

  • By Kanan Team
  • kanan-ftr-twitterkanan-ftr-facebookkanan-ftr-linkedinkanan-ftr

Table of content

  1. IELTS general reading matching sentence endings practice questions
  2. 2 IELTS general reading matching sentence endings practice questions & tips to solve them ( With Answer key)
  3. Matching sentence endings practice question 1
  4. Matching sentence endings practice question 2
  5. Answers for practice questions
  6. Matching sentence endings question list for practice
  7. Conclusion 

In the matching sentence endings task, you are asked to complete the incomplete sentences using the given list of possible endings. Read the question to identify the keyword. Compare it with the given passage to find the possible endings. Remember that the sentence must be grammatically and logically correct. Get 3 IELTS general reading matching sentence endings practice questions in this article to familiarise yourself with this question type. 

Matching sentence endings is one of the most vital IELTS general reading question types. To help you out, we’ve included at least five IELTS general reading matching sentence endings practice questions in this article. Practice all the given exercises to attain a good score in your IELTS general reading test. 

2 IELTS general reading matching sentence endings practice questions & tips to solve them ( With Answer key)

It is crucial to know some tips before answering the practice questions. First, read the given instructions properly. Then, scan the given passage and grasp the main idea. Don’t spend too much time reading the passage. Now, read the question and pick the proper keyword. Finally, choose the possible endings from the different options to complete the sentence.  

Also, read IELTS general reading tips

Matching sentence endings practice question 1

Answer questions 1- 5 which are based on the reading passage below.

Evening courses

Cooking for Today - These sessions are for those of you who can already cook a basic meal by following a simple recipe, but would like to branch out and use your creativity. We'll learn how to prepare wonderful family meals, such as how to convert basic recipes into creative dishes, as well as a few techniques and ideas to help you build confidence in the kitchen.

Entertaining the easy way - This course will provide you with enough ideas and suggestions for special events that you will love cooking, eating, and also being proud to serve. The recipes are flexible to your needs and lifestyle, and are created to help you develop your own cooking style by improving on your existing talents.

Cooking for the family - Would you like to feed your children better? This course is for parents who would like to learn how to prepare fun meals so that they may educate their children how to cook at home later. We'll discover a variety of delicious snack and picnic suggestions, as well as family favourites and dishes made with fresh fruits and vegetables, so you and your family can stay fit and healthy while enjoying your food.

Jewellery making - The purpose of this course is to educate students how to make silver jewellery. Your first task will be to create a silver ring, after which you will be able to work on another piece of your design. This is a beginner's course. Base metals are given free of cost. Please dress accordingly for the workshop and bring a notebook and pen.

Photography - This course will teach you how to get the most out of your digital camera. The classes will cover portrait, landscape, and still-life photography, and also the correct use of lenses and lighting. Students should have enough time between classes to read ahead to get the most out of the course.

Questions 1-5

Complete each sentence with the correct ending, A–G, below.
Write the correct letter, A-G, as your answer to each question. 

1. A few techniques and ideas to help you build

2. The recipes are created to help you develop your own cooking style by 

3. We will find a variety of delicious snack and 

4. The goal of this course is to teach students 

5. Students should have enough time between classes to read ahead to get the 

  1. lenses and lighting
  2. picnic suggestions
  3. improving on your existing talents
  4. most out of the course
  5. how to make silver jewellery
  6. confidence in the kitchen
  7. bring a notebook and pen

Check answer for this exercise

Check more IELTS general reading matching sentence endings exercise with answers

Matching sentence endings practice question 2

Answer questions 1- 5 which are based on the reading passage below.

Why does humanity make sense?

A person who loves his country may not be highly productive. On the flip side, it has been noticed that people who believe in national identity often know more about the country and have a higher level of political engagement. Most patriots have displayed contrasting trends. They are barely aware of what is going on in their country and are often disinterested in learning new things. Research has shown that patriotism is liable for narrowing the thoughts of individuals, making them rigid and inflexible to the idea of change. Philosophers like Howard Zinn and Corey Booker have repeatedly asserted that patriotic feelings generally create mistrust and generate negative feelings towards other countries and their citizens. This is commonly known as the ‘us and them mentality.

A number of theories have been formulated in favour of humanism allowing a better understanding of humans and their innate needs. Carl Rogers’ humanistic approach states that humanism was adopted as a rebellion against what was seen as limitations of behaviourist and psychodynamic psychology. Rogers stated that psychology is not a behaviour or dynamics of the unconscious mind. It is the innate need for humans to be free, to socialise with fellow humans that determine behaviour. Humanism is based on empirical evidence, whereas patriotism is based on blind belief. However, there are individuals who consider patriotism as an appropriate school of thought as it motivates people to act for their countries. Bertell Ollman, in his book Dance of the Dialectic, states that using patriotic symbols has a massive effect on the minds of the people. This can be construed from election results of political parties using patriotic symbols.

One can say that patriotism has inhibited our ability to think about the long run. It has blinded us with feelings of pride, selfishness, and ultra-nationalism and in the process, we tend to forget our basic traits and duties toward other human beings. Human knowledge demands upgrading because the world is dynamic in nature. Humanism embraces this aspect which allows flexibility and tolerance. Patriotism has clouded this vision of ours. We do not need an alien invasion to unite us and to make us think as one race instead of a cluster of groups, to give up bickering and confusion about what we truly want.

Questions 1-5

Complete each sentence with the correct ending, A–G, below.
Write the correct letter, A-G, as your answer to each question. 

1. A person who loves his country may not be 

2. Research has shown that patriotism is liable for narrowing the 

3. Humanism is based on empirical evidence, whereas patriotism is 

4. One can say that patriotism has inhibited our ability to think 

5. Human knowledge demands upgrading because the world is 

  1. dynamic in nature
  2. thoughts of individuals
  3. about the long run
  4. what we truly want
  5. based on blind belief
  6. highly productive
  7. allows flexibility and tolerance

Check answer for this exercise 

Attempt this free IELTS general reading matching sentence endings mock test

Answers for practice questions

  • Answers for practice questions 1

(Note: The text in italics is from the reading passage and shows the location from where the answer is taken or inferred. The text in the regular font explains the answer in detail.)

1. F

Explanation: Paragraph 1 -  We'll learn how to prepare wonderful family meals, such as how to convert basic recipes into creative dishes, as well as a few techniques and ideas to help you build confidence in the kitchen. 

2. C

Explanation: Paragraph 2 - The recipes are flexible to your needs and lifestyle, and are created to help you develop your own cooking style by improving on your existing talents.

3. B

Explanation: Paragraph 3 - We'll discover a variety of delicious snack and picnic suggestions, as well as family favourites and dishes made with fresh fruits and vegetables, so you and your family can stay fit and healthy while enjoying your food.

4. E

Explanation: Paragraph 4 - The purpose of this course is to educate students how to make silver jewellery. 

5. D 

Explanation: Paragraph 5 - Students should have enough time between classes to read ahead to get the most out of the course.

  • Answers for practice questions 2

(Note: The text in italics is from the reading passage and shows the location from where the answer is taken or inferred. The text in the regular font explains the answer in detail.)

1. F

Explanation: Paragraph 1 - A person who loves his country may not be highly productive.

2. B

Explanation: Paragraph 1 - Research has shown that patriotism is liable for narrowing the thoughts of individuals, making them rigid and inflexible to the idea of change. 

3. E

Explanation: Paragraph 2 - Humanism is based on empirical evidence, whereas patriotism is based on blind belief. 

4. C

Explanation: Paragraph 3 - One can say that patriotism has inhibited our ability to think about the long run.

5. A

Explanation: Paragraph 3 -  Human knowledge demands upgrading because the world is dynamic in nature.

Also, check IELTS general reading matching sentence endings tips

Matching sentence endings question list for practice

Answer questions 1- 5 which are based on the reading passage below.

Legalisation of Medical Marijuana

Many doctors started recommending the usage of marijuana to treat medical ailments. Phillip Denny, a reputed MD, and Physician, says, “I have found in my study of these patients that Cannabis is really a safe, effective and non-toxic alternative to many standard medications. There is no such thing as an overdose. We have seen very minimal problems with abuse or dependence, which at worst are equivalent to dependence on caffeine. While a substance may have some potential for misuse, in my opinion, that’s a poor excuse to deny its use and benefit to everyone else.”

There has been a sizable growth in the number of people supporting the use of marijuana in the United States. A majority 53% opine that the drug should be legalised. Back in 1969, when the question was first asked, only 12% of America wanted cannabis to be legalised. 7 out of 10 people in the United States feel that alcohol is more harmful than marijuana. Around 15% of the population believes that marijuana is harmful. After another study was conducted, it was found that if cannabis was as easily available as alcoholic drinks, 63% of the population would still believe alcohol to be more harmful. While there has been a substantial increase in supporters for legalisation of marijuana, around 62% of Americans stated that they would be bothered by the use of marijuana in public, even if it happened to be legal. But, 57% of the people said that they would not be hassled if there were a marijuana dispensary or any other legal business selling cannabis in their neighbourhood. 

The main reason for this increase in support for the drug is that it is proving to be an effective cure in many cases. It has been found that people suffering from nightmares as a result of Post-Traumatic Stress Disorder (PTSD) have had much better sleep cycles after consumption of marijuana. It has also been noticed that marijuana is a better sleep aid than medicines and alcohol currently used widely across the world. It has lesser side effects as compared to sleeping pills sold commercially. Although marijuana for recreational use will remain illegal, therapeutic use of extracts should be allowed to alleviate patients' suffering. Mike Whiter, a citizen of the United States, and a war veteran says that Cannabis helped him out of the hole of depression resulting from PTSD. After he began using marijuana, he was able to interact normally with people, and also experienced a reduction in social anxiety. He also stated that he was being “numbed” by the pills he was prescribed.

The evidence is overwhelming, showing that marijuana can be used as a remedy to cut down pain and in some cases prevent the onset of disease. What differentiates marijuana from conventional medicine is that its healing potential comes with remarkable levels of safety. Indeed, it is much safer and less toxic as compared to what doctors usually prescribe. Prescribed quantities of marijuana are not only therapeutic but also render the user a degree of serenity, without any fatal outcomes.

Questions 1-5

Complete each sentence with the correct ending, A–G, below.
Write the correct letter, A-G, as your answer to each question. 

1. Many doctors started recommending the usage of marijuana 

2. We have seen very minimal problems with abuse or dependence, which at worst are equivalent to 

3. A majority 53% opine that the drug

4. Nearly 62% of Americans stated that they would be bothered by 

5. Prescribed quantities of marijuana are not only therapeutic but also render the user a degree of serenity,

  1. by the pills he was prescribed.
  2. the use of marijuana in public
  3. to treat medical ailments
  4. pills sold commercially
  5. should be legalised
  6. without any fatal outcomes
  7. dependence on caffeine
Answers

(Note: The text in italics is from the reading passage and shows the location from where the answer is taken or inferred. The text in the regular font explains the answer in detail.)

1. C

Explanation: Paragraph 1 - Many doctors started recommending the usage of marijuana to treat medical ailments. 

2. G

Explanation: Paragraph 1 - We have seen very minimal problems with abuse or dependence, which at worst are equivalent to dependence on caffeine.  

3. E

Explanation: Paragraph 2 -  A majority 53% opine that the drug should be legalised. 

4. B

Explanation: Paragraph 2 - While there has been a substantial increase in supporters for legalisation of marijuana, around 62% of Americans stated that they would be bothered by the use of marijuana in public, even if it happened to be legal.

5. F

Explanation: Paragraph 4 - Prescribed quantities of marijuana are not only therapeutic but also render the user a degree of serenity, without any fatal outcomes.

Conclusion

Set a goal and motivate yourself to achieve it. Try all the practice questions given to improve your knowledge and abilities. We believe this article will help you to perform better in your IELTS general exam.

Kanan Blog

The latest tips and news from Kanan International team

4

Making your study abroad planning exciting, bright and way more easier.

Sign up for a free 30-minute consultation

study abroad consulation

Making your study abroad planning exciting, bright and way more easier.

Sign up for a free 30-minute consultation

study abroad consulation

Global Headquarters

Kanan Intl EdTech Inc

Ph-1, 220, George Street, Toronto Ontario, Canada M5A 2N1

India Headquarters

Kanan International Pvt. Ltd.

D-wing, 2nd Floor, Trident Complex, Ellora Park Vadiwadi Road, Vadodara, Gujarat 390007

IT/ Digital Campus

Chennai Office

132, Habibullah Rd, Satyamurthy Nagar, T. Nagar, Chennai, Tamil Nadu 600017. Ph: +91 73051 21113

kanan-ftr-phone+91 63570 12000

kanan-ftr-phoneadmissions@kanan.co

kanan-ftr-fbkanan-ftr-twitterkanan-ftr-youtube

About Kanan International

A truly global higher education partner to learners and education institutions. Supports learners at every point in their global education journey with its reliable services, products and solutions.

kanan-ftr-logo

Copyright © 2022 KANAN INT EDTECH INC. All rights reserved.

Global Headquarters

Kanan Intl EdTech Inc

Ph-1, 220, George Street, Toronto Ontario, Canada M5A 2N1

India Headquarters

Kanan International Pvt. Ltd.

D-wing, 2nd Floor, Trident Complex, Ellora Park Vadiwadi Road, Vadodara, Gujarat 390007

IT/ Digital Campus

Chennai Office

132, Habibullah Rd, Satyamurthy Nagar, T. Nagar, Chennai, Tamil Nadu 600017

kanan-ftr-phone+91 63597 73959

kanan-ftr-phoneadmissions@kanan.co

kanan-ftr-fbkanan-ftr-twitterkanan-ftr-youtube

Locations

Navsari|Ahmedabad|Surat|Vadodara|Vallabh VidyanagarChennai|Dehradun|Vapi|Nadiad|Thrissur|Karnal|Indore|Bardoli

About Kanan International

A truly global higher education partner to learners and education institutions. Supports learners at every point in their global education journey with its reliable services, products and solutions.

Copyright © 2022 KANAN INT EDTECH INC. All rights reserved.