IELTS general reading multiple choice questions exercises with answers

  • By Kanan Team
  • kanan-ftr-twitterkanan-ftr-facebookkanan-ftr-linkedinkanan-ftr

Table of contents

  1. IELTS general reading multiple choice questions exercises with answers
  2. 3 2022 IELTS general reading multiple choice questions exercises with answers
  3. Multiple choice questions Exercise 1
  4. Multiple choice questions exercise 2
  5. Multiple choice questions exercise 3
  6. Conclusion

The IELTS general reading multiple choice questions exercises with answers are given in this blog for your practice. In multiple choice questions task, you will be asked to pick the correct option from the given choices. Skim the given passage and scan for the keyword taken from the question. This will help you find the correct answer. 

The multiple choice questions type is one of the most frequently asked types in the IELTS general reading question types. You will find at least three IELTS general reading multiple choice questions exercises with answers in this blog. Practising all the given exercises will help you to do your exam better and attain a high IELTS general reading scores.   

3 2022 IELTS general reading multiple choice questions exercises with answers

Before trying the IELTS general reading multiple choice questions exercises with answers you need to know some tips to solve them effectively. Read the question first and then try to find the answer in the passage using keywords. Don’t waste your time by reading the whole passage. Identifying the proper keyword from the question matters to find the correct option from the given choices.

Also, read IELTS general reading tips

Multiple choice questions Exercise 1

Answer questions 1- 5 which are based on the reading passage below.

Robots at work

The method of delivering newspapers has come a long way since the days when the paper was written, edited, typeset, and finally published in one building, with reporters working on the upper floors and printing presses on the base floor. These days the editor, subeditors, and reporters who put the paper together are likely to discover themselves in a completely separate building or maybe even in a different city. This is the condition that now stays in Sydney. The day-to-day writing is collected at the editorial offices, known as the prepress centre, but published at the printing centre in the outskirts. Here human beings are in the minority as much of the work is done by robotic machines handled by computers.

All of the pages are sent electronically from the prepress centre to the printing centre once the finished newspaper is available for the next morning's edition. The method of transmission is an update on the sophisticated page facsimile technique already in use in many other newspapers. An imagesetter at the printing centre produces the pages as movies. Each page takes less than a minute to deliver, although for colour pages four versions, once each for black, cyan, magenta, and yellow are transmitted. The pages are then processed into photographic negatives and the movie is used to deliver aluminium printing plates ready for the presses.

At the new printing centre where the Sydney Morning Herald is printed every day, a parade of robotic vehicles is in action. With lights blinking and alert horns honking, the robots look for all the globe like energetic machines from a science fiction movie, as they follow their own random directions around the plant actively getting on with their careers. This type of automation is now standard in all modern newspaper mills. The robots can notice unauthorised personnel and alert security attendants instantly if they encounter an “intruder”; not surprisingly, tall stories are already being spoken about the devices beginning to take on personalities of their own.

Question 1 - 5

Choose the correct letter, A - D.

Question 1 & 2

The method of delivering newspapers has come a long way since the days when the paper was written, 

A. published 
B. edited
C. printed
D. typeset

3. The daily writing is collected at the editorial offices, known as the 

A. newspaper mills
B. press centre
C. prepress centre
D. modern newspaper mills

4.  Each page takes less than a minute to deliver, although for colour pages four versions, once each for black, cyan, magenta, and yellow are 

A. transmitted
B. Absorbed
C. released
D. attracted

5. This type of automation is now standard in 

A. all newspaper industries
B. few newspaper mills
C. some newspaper plants
D. all modern newspaper mills

Answers for exercise 1

(Note: The text in italics is from the reading passage and shows the location from where the answer is taken or inferred. The text in the regular font explains the answer in detail.)

1 & 2. B,D edited, typeset (in any order)

Explanation: Paragraph 1 - The method of delivering newspapers has come a long way since the days when the paper was written, edited, typeset, and finally published in one building, with reporters working on the upper floors and printing presses on the base floor.

3. C. prepress

Explanation: Paragraph 1 - The day-to-day writing is collected at the editorial offices, known as the prepress centre, but published at the printing centre in the outskirts. 

4. A. transmitted

Explanation: Paragraph 2 -  Each page takes less than a minute to deliver, although for colour pages four versions, once each for black, cyan, magenta, and yellow are transmitted. 

5. D. all modern newspaper mills

Explanation: Paragraph 3-  This type of automation is now standard in all modern newspaper mills.

Check more IELTS general reading multiple choice questions practice questions

Multiple choice questions exercise 2

Answer questions 1- 5 which are based on the reading passage below.

Tips for self-study

Whatever it takes to manage your timetable, saving a part of your day to learning and attaching to it will pay off in the long term. It's important to plan your time on a weekly basis, leaving sufficient time for recreational activities or just being 'with' yourself, such as reading a book or watching a TV show.

Think precisely what you have to do in that week as part of your weekly plan, and make certain that you complete the most essential duties first, leaving the easier or less critical aspects of your job for later. On a physical level, confirm that you have a study space. Don't just do it anywhere. You will discover it simpler to mentally adapt to the activity when you enter that location if you constantly study in the same place, preferably in your own room. You should have everything you might possibly require on hand.

Ensure that all of your physical tools, such as your desk and chair, are at a comfortable height for you. If you use a private computer, the government has a wealth of information on posture, angles, lighting, and other cases. Consult these to avoid the common pains and discomforts of students.

If you're working on a long article or study project that includes the usage of library books or other publications, keeping the way of the titles and writers on little cards in a card box can be helpful. It's also a good concept to arrange them alphabetically so you can locate them quickly, similar to how you'd manage phone numbers. It's all too simple to read something and then lose the path of where it came from.

Create benefits of the tools you have at your hands. It is necessary to make a duplicate of the relevant pages before exiting the library if you discover a helpful article. Then, when you return to your study, you can mark the essay and write any mentions in the margin.

Question 1 - 5

Choose the correct letter, A - D.

1. It's important to plan your time on a weekly basis, leaving sufficient time for recreational activities or just being 'with' yourself, such as reading a book or

A. writing an article
B. watching a TV show
C. watching a movie
D. watching series

2. On a physical level, confirm that you have a

A. time
B. study space
C. materials
D. books

3. Ensure that all of your physical tools, such as your desk and chair, are at 

A. a comfortable place
B. your preferred place
C. a comfortable height for you.
D. your wished location

Question 4 & 5

If you use a private computer, the government has a wealth of information on posture, 

A. angles
B. place
C. time
D. lighting

Answers for exercise 2

(Note: The text in italics is from the reading passage and shows the location from where the answer is taken or inferred. The text in the regular font explains the answer in detail.)

1. B. watching a TV show

Explanation: Paragraph 1 -  It's important to plan your time on a weekly basis, leaving sufficient time for recreational activities or just being 'with' yourself, such as reading a book or watching a TV show.

2. B. study space

Explanation: Paragraph 2 -  On a physical level, confirm that you have a study space.

3. C. a comfortable height for you

Explanation: Paragraph 3 -  Ensure that all of your physical tools, such as your desk and chair, are at a comfortable height for you.

4 & 5. A, D. angles, lighting (in any order)

Explanation: Paragraph 3-   If you use a private computer, the government has a wealth of information on posture, angles, lighting, and other cases.

Attempt this free IELTS general reading multiple choice questions mock test

Multiple choice questions exercise 3

Answer questions 1- 5 which are based on the reading passage below.

Professional Credentials - Advice for Immigrants

As an immigrant to North America, you'll need to make certain that employers and institutions like schools and universities recognise your global certifications. These could be trade credentials, but they could also be fully or partially completed educational qualifications like degrees or diplomas.

It's normal for employing personnel to have small or no background in assessing academic credentials accumulated outside of North America. Employers, on the other hand, value formal education when creating recruiting decisions. Although education is a necessity for 60% of job prospects, 40% of human resources workers state that if they don't know much about the worth of documents acquired elsewhere, they won't recognize them.

Based on the study, immigrants sometimes begin with lesser pay than somebody who has finished their training in North America. You might like to apply for jobs with organisations whose workers are aware of your trouble or, more especially, who know where to send you to receive your North American certificates. Apprenticeships guiding to professional trades are in high demand if you need to conclude your training in North America.

Internship training is a practical program that has around 10% classroom environment at community colleges and 90% in-work training. Working for an employer and making money during the training term is part of the training. There is occasionally a five-year training limit. This training may be applied to college or university credits or education. After finishing internship training, there is a promising possibility of long-period job security.

If you acquired your papers outside of North America, you will be required to keep them translated in order to work or study in the United States. When applying for employment, it's essential that your education be evaluated by an accredited examination provider, specifically if the job portrayal defines an education demand. It is also suggested that you attach a report copy to your cover letter. It is instructed that you offer this information ahead of time, rather than waiting until you meet with the employer.

Inviting for a job interview is more than half of the job search process, and you want to make certain that firms are filtering you 'in' rather than 'out' with an evaluation report. Although launching a business in North America is hard, corporations do think that integrating immigrants into the crew is helpful to the workplace mosaic. Employers are making great strides in enhancing workplace diversity.

Question 1 - 5

Choose the correct letter, A - D.

1. Employers, on the other hand, value formal education when creating 

A. job profiles
B. job descriptions
C. recruiting decisions
D. roles and responsibilities

2. Immigrants sometimes begin with lesser pay than somebody who has finished their training in

A. North America
B. South America
C. New zealand
D. England

3. Working for an employer and making money during the training term is part of the

A. internship
B. diploma
C. education
D. training 

4.  It is instructed that you offer this information ahead of time, rather than waiting until you meet with the

A. manager
B. employer
C. incharge
D. employee

5. Launching a business in North America is hard, corporations do think that integrating immigrants into the crew is helpful to the 

A. workplace mosaic
B. employee
C. newcomer
D. experienced

Answers for exercise 2

(Note: The text in italics is from the reading passage and shows the location from where the answer is taken or inferred. The text in the regular font explains the answer in detail.)

1. C. recruiting decisions

Explanation: Paragraph 2 - Employers, on the other hand, value formal education when creating recruiting decisions. 

2. A. North America

Explanation: Paragraph 3 -  Based on the study, immigrants sometimes begin with lesser pay than somebody who has finished their training in North America.

3. D. training

Explanation: Paragraph 4 - Working for an employer and making money during the training term is part of the training. 

4 . B. employer

Explanation: Paragraph 5 -   It is instructed that you offer this information ahead of time, rather than waiting until you meet with the employer.

5 . A. workplace mosaic

Explanation: Paragraph 6 - Although launching a business in North America is hard, corporations do think that integrating immigrants into the crew is helpful to the workplace mosaic.

Also, check IELTS general reading multiple choice questions tips

Conclusion

All the exercises given in the blog are the samples of the IELTS general reading multiple choice questions type. Trying all those questions will definitely help you in your actual IELTS general reading test. An endless practice will make you achieve your expected score.

Kanan Blog

The latest tips and news from Kanan International team

4

Making your study abroad planning exciting, bright and way more easier.

Sign up for a free 30-minute consultation

study abroad consulation

Making your study abroad planning exciting, bright and way more easier.

Sign up for a free 30-minute consultation

study abroad consulation

Global Headquarters

Kanan Intl EdTech Inc

Ph-1, 220, George Street, Toronto Ontario, Canada M5A 2N1

India Headquarters

Kanan International Pvt. Ltd.

D-wing, 2nd Floor, Trident Complex, Ellora Park Vadiwadi Road, Vadodara, Gujarat 390007

IT/ Digital Campus

Chennai Office

132, Habibullah Rd, Satyamurthy Nagar, T. Nagar, Chennai, Tamil Nadu 600017. Ph: +91 73051 21113

kanan-ftr-phone+91 63570 12000

kanan-ftr-phoneadmissions@kanan.co

kanan-ftr-fbkanan-ftr-twitterkanan-ftr-youtube

About Kanan International

A truly global higher education partner to learners and education institutions. Supports learners at every point in their global education journey with its reliable services, products and solutions.

kanan-ftr-logo

Copyright © 2022 KANAN INT EDTECH INC. All rights reserved.

Global Headquarters

Kanan Intl EdTech Inc

Ph-1, 220, George Street, Toronto Ontario, Canada M5A 2N1

India Headquarters

Kanan International Pvt. Ltd.

D-wing, 2nd Floor, Trident Complex, Ellora Park Vadiwadi Road, Vadodara, Gujarat 390007

IT/ Digital Campus

Chennai Office

132, Habibullah Rd, Satyamurthy Nagar, T. Nagar, Chennai, Tamil Nadu 600017

kanan-ftr-phone+91 63597 73959

kanan-ftr-phoneadmissions@kanan.co

kanan-ftr-fbkanan-ftr-twitterkanan-ftr-youtube

Locations

Navsari|Ahmedabad|Surat|Vadodara|Vallabh VidyanagarChennai|Dehradun|Vapi|Nadiad|Thrissur|Karnal|Indore|Bardoli

About Kanan International

A truly global higher education partner to learners and education institutions. Supports learners at every point in their global education journey with its reliable services, products and solutions.

Copyright © 2022 KANAN INT EDTECH INC. All rights reserved.