IELTS general reading multiple choice questions practice questions

  • By Kanan Team
  • 19-05-2022
  • kanan-ftr-twitterkanan-ftr-facebookkanan-ftr-linkedinkanan-ftr

Table of contents

  1. IELTS general reading multiple choice questions practice questions
  2. 2 IELTS general reading multiple choice questions practice questions & tips to solve them(With Answer Key)
  3. Multiple choice questions practice question 1
  4. Multiple choice questions practice question 2
  5. Answers for practice questions
  6. IELTS general reading multiple choice questions list for practice
  7. Conclusion

You will find 3 IELTS general reading multiple choice questions practice questions in this article. In multiple choice question tasks, you are asked to pick the correct option from the given different choices. Be aware of instructions before answering the questions. Read the questions carefully to identify the keyword from questions or from given choices. This will help you to find the correct answer from the passage. 


In the IELTS general reading question types, multiple choice questions type is one of the complex ones. Since knowing the difficulties of this question type, we’ve included enough exercises in this article. Get 3 IELTS general reading multiple choice questions practice questions and prepare well to achieve a good IELTS general reading score in the final IELTS exams.

2 IELTS general reading multiple choice questions practice questions & tips to solve them (With Answer Key)

Learn some tips and strategies to solve the IELTS general reading multiple choice questions practice questions. Regardless of the question type, it is important to know the instructions clearly. Read the question first and identify the proper keywords from questions or given choices. Compare it with the passage to find the correct answer from the given options. 

Also, read IELTS general reading tips

Multiple choice questions practice question 1

Answer questions 1- 5 which are based on the reading passage below.

Patriotism vs Humanism

As Corey Booker once said, “Patriotism is the love of country. But you can’t love your country without loving your countrymen and countrywomen. We don’t always have to agree, but we must empower each other, we must find common ground and we must build bridges across our differences to pursue the common good.” The common good that Booker refers to here is humanity. Patriotism is the feeling towards the nation - one of pride and belonging. But, what we have to understand is that humanism is the embodiment of benevolence towards other human beings.

Humanity has to be placed above patriotism. Compassion towards fellow humans, irrespective of caste, creed, gender, and nationality is the crux of humanity. The main aim of patriotism should be to inculcate a genuine feeling of oneness as people and the willingness to withstand the test of the ever-changing world together. Sadly, a large number of people in modern times construe the word abrasively, valuing aggressive patriotism, not humanity, without realising that patriotic feelings are an intrinsic feature of humanity. Patriotism is not blind love for one’s country. It is love for the country by loving its people. Corliss Lamont, a philosopher, stated in his works on Humanism that the true ambit of patriotism involves the death of altruism and promotes a school of thinking. Intense feelings of patriotism have killed genuine self-sacrifice. Everyone is busy promoting self-interest.

On the other hand, there are individuals like John Davis, a blogger who writes about the US military and its veterans and is also an ardent supporter of patriotism, saying patriotism is sacred. It leads you to form a bond with your neighbour, makes you loyal to the country, and creates a special bond with the ‘motherland”. He further elucidates that it makes people more sensitive to the needs of their country.

Today, self-conceit, arrogance and boastfulness have become the essence of patriotism. The modern-day concepts of patriotic feelings have divided our globe into multiple countries, each of which has water-tight security measures to ensure that it does not let a ‘foreigner’ enter without a tedious process. It is thereby implied that everyone living in a particular country has to fight, kill and ultimately die in an attempt to retain the country’s greatness. People give speeches about abnegating bloodshed and genocide, yet they choose to remain absolutely reticent when such untoward incidents take place in other countries. George Bernard Shaw has articulately explained this situation, he states that patriotism is an individual’s conviction that the country is superior to all countries because one is born in it. This innate superiority complex has raised many global issues.

Question 1 - 5

Choose the correct letter, A - D.

1. We must find common ground and we must build bridges across our differences 

A. to retain the country’s greatness
B. to fight
C. to pursue the common good
D. makes people more sensitive

2. We have to understand is that humanism is the embodiment of benevolence towards 

A. other human beings
B. other families
C. other colleagues
D. other animals

Question 3 & 4

Compassion towards fellow humans, irrespective of caste, creed, 

Choose TWO letters, A - D.

A. gender
B. nationality
C. colour
D. religion

5. The modern-day concepts of patriotic feelings have divided our globe into 

A. four countries
B. eight countries
C. two countries
D. multiple countries

Check answer for this exercise

Check more IELTS general reading multiple choice questions exercise with answers

Multiple choice questions practice question 2

Answer questions 1- 5 which are based on the reading passage below.

Medical Marijuana

According to WebMD, a popular e-magazine, a study has concluded that nearly 10% of the people using marijuana are likely to be addicted to the plant. Consumption of marijuana for recreation often ends up in overuse to such an extent that it is often called abusing pot. Then, why is it that winds of change regarding marijuana have begun to blow?
Use of this psychoactive substance, marijuana, has been a debatable issue across the world. The use of this unusual plant dates back to 4000 BC- used for medicinal purposes in ancient China. More recently it has been banned. But, the debate continues to rage. People supporting the use of marijuana for medical purposes say that it can be helpful to alleviate pain while there are others who believe that marijuana should be completely banned. 

It may be useful to understand the chemical composition of marijuana leaves that attribute to its analgesic properties. There are two active chemicals, which are of interest for researchers: Cannabidiol (CBD) which causes the high and Tetrahydrocannabinol (THC) which results in the removal of pain. Dronabinol, which is a THC pill, can be used for the same benefits. Since these pills are in a concentrated form, they are more effective than smoked marijuana in a few ways.

Marijuana strains that are rich in Cannabidiol can be used to treat severe disorders such as Dravet Syndrome, known to cause developmental delays. The sufferer is racked with numerous seizures. When this strain was used on one patient, it was found that the number of seizures reduced from 300 in a week to only once in 7 days. Approximately 40 children are being treated for this disease in the United States of America, and marijuana seems to work. Cannabidiol from the plant creates interaction between brain cells to cut down excessive activity, causing a reduction in the number of these seizures. It is surprising to note that, until 1937, the extract called Cannabis Sativa was among the top three medicines prescribed by doctors in the United States of America. However, once its usage was criminalised, medical uses of marijuana were put on hold. 

Marijuana has also been known to prevent and treat the eye disease Glaucoma, caused by increased pressure in the eyeball then damaging the optic nerve and causing blindness. Marijuana is known to decrease pressure inside the eye. Studies from the early 1970s have shown that marijuana, when ingested via smoke, reduces intraocular pressure (IOP). From a study published in the Journal of The American Medical Association in 2012, it was found that marijuana does not impair the functioning of the lungs. It was also seen after this research that while tobacco smokers lost lung function, over time, marijuana users demonstrated increased lung capacity.

Question 1 - 5

Choose the correct letter, A - D.

1. According to the study, nearly 10% of the people using marijuana are likely 

A. to be not addicted to the plant
B. to be addicted to the plant
C. to be using to decrease the stress
D. to be using to boost the energy

2. Most of the people supporting the use of marijuana for 

A. its quality
B. its quantity
C. the energy it gives
D. medical purposes

3.  Cannabidiol from the plant creates interaction between brain cells to cut down 

A. excessive activity
B. excessive energy
C. the stress
D. the fatigue

4. Glaucoma, caused by increased pressure in the eyeball then damaging the optic nerve and 

A. irritation
B. redness in the eye
C. causing blindness
D. blurred vision

5. Tobacco smokers lost lung function, over time, marijuana users proved

A. energy growth
B. increased lung capacity
C. increased heart function
D. decreased lung function

Check answer for this exercise

Attempt this free IELTS general reading multiple choice questions mock test

Answers for practice questions

  • Answers for practice questions 1

(Note: The text in italics is from the reading passage and shows the location from where the answer is taken or inferred. The text in the regular font explains the answer in detail.)

1. C. to pursue the common good

Explanation: Paragraph 1 - We don’t always have to agree, but we must empower each other, we must find common ground and we must build bridges across our differences to pursue the common good

2. A. other human beings

Explanation: Paragraph 1 - But, what we have to understand is that humanism is the embodiment of benevolence towards other human beings

3 & 4. A,B gender, nationality (in any order)

Explanation: Paragraph 2 -  Compassion towards fellow humans, irrespective of caste, creed, gender, and nationality is the crux of humanity. 

5. D. multiple countries

Explanation: Paragraph 4 - The modern-day concepts of patriotic feelings have divided our globe into multiple countries, each of which has water-tight security measures to ensure that it does not let a ‘foreigner’ enter without a tedious process.

  • Answers for practice questions 2

(Note: The text in italics is from the reading passage and shows the location from where the answer is taken or inferred. The text in the regular font explains the answer in detail.)

1. B. to be addicted to the plant

Explanation: Paragraph 1 - According to WebMD, a popular e-magazine, a study has concluded that nearly 10% of the people using marijuana are likely to be addicted to the plant. 

2. D. medical purposes

Explanation: Paragraph 2 - People supporting the use of marijuana for medical purposes say that it can be helpful to alleviate pain while there are others who believe that marijuana should be completely banned. 

3. A. excessive activity

Explanation: Paragraph 2 -  Cannabidiol from the plant creates interaction between brain cells to cut down excessive activity, causing a reduction in the number of these seizures. 

4. C. causing blindness

Explanation: Paragraph 3- Marijuana has also been known to prevent and treat the eye disease Glaucoma, caused by increased pressure in the eyeball then damaging the optic nerve and causing blindness. 

5. B. increased lung capacity 

Explanation: Paragraph 4 -  It was also seen after this research that while tobacco smokers lost lung function, over time, marijuana users demonstrated increased lung capacity.

Also, check IELTS general reading multiple choice questions tips

IELTS general reading multiple choice questions list for practice

Answer questions 1- 5 which are based on the reading passage below.

Is bilingualism a crime?

Immigrants encounter the chance of culture being lost along with the language, as their kids no longer desire to speak, in New Zealand. Tiffany’s mother, Susanne Dvorak, has undergone this. When she and her husband Dieter vacated Germany six years ago to begin a fresh life in New Zealand, they felt it would be the ideal chance to raise their two-year-old as a bilingual. After all, bilingual Turkish families in Germany were normal and Susanne had read all the books she could discover on the topic.

The concept was to have a house with a German-language environment and for Tiffany to learn English at nursery school. But when Tiffany moved to nursery school she stopped talking totally. She was silent for nearly two or three months. Then, when she brought up speaking again, it was only in English. Concerned for her language growth, Dieter began speaking English to his daughter while Susanne continued in German. Today, when Susanne speaks to her daughter in German, she still responds in English. ‘Or sometimes she speaks half and half. I checked with her teacher and she very rarely mixes up German and English at school. She speaks English like a New Zealander. 

Professor Halford, also a mother of two bilingual children, says, ‘It’s usual for children to deny speaking their mother tongue at the stage when they begin to socialise with other children in kindergarten or school’. But, she says, this relies a lot on the perspectives of the societies in question. In monolingual societies, like New Zealand, ‘ children desire to be like all the others and sometimes use bilingualism as one of the battlefields for discovering their own uniqueness in contrast to that of their parents.’

She supports Susanne’s method of not pressuring her daughter. ‘Never force the child to use a particular language, just keep using it yourself. The child will accept that. There is usually a time when children or teenagers will need to show their own individuality as different from their schoolmates and they may use their other language to do so.’ Cathie Elder believes immigrant parents should only talk English to their kids if they are able to use English well themselves. ‘What parents should do is provide rich language knowledge for their kids in whatever language they speak well. They may feel like strangers and want to speak the local language, but it is more important for the child’s language growth to provide a lot of language knowledge in any language.’

Question 1 - 5

Choose the correct letter, A - D.

1. Immigrants encounter the chance of culture being lost along with the language, as their kids 

A. speaking the language with mistakes
B. not liked the language
C. forgot the language
D. no longer desire to speak

2.  They felt it would be the ideal chance to raise their two-year-old as a 

A. bilingual 
B. good soul
C. lawyer
D. brave girl

3. Tiffany was silent for nearly two or 

A. four months
B. four years
C. three years
D. three months

4. In monolingual societies, children desire to be like all the others and sometimes use 

A. only english
B. bilingualism
C. only their mother tongue
D. english and their mother tongue

5. It is more important for the child’s language growth to provide a lot of language knowledge

A. at any cost
B. at any situation
C. in any language
D. other than their known language

Answers 

(Note: The text in italics is from the reading passage and shows the location from where the answer is taken or inferred. The text in the regular font explains the answer in detail.)

1. D. no longer desire to speak 

Explanation: Paragraph 1 - Immigrants encounter the chance of culture being lost along with the language, as their kids no longer desire to speak, in New Zealand.

2. A. bilingual

Explanation: Paragraph 1 - When she and her husband Dieter vacated Germany six years ago to begin a fresh life in New Zealand, they felt it would be the ideal chance to raise their two-year-old as a bilingual.

3. D. three months 

Explanation: Paragraph 2 - But when Tiffany moved to nursery school she stopped talking totally. She was silent for nearly two or three months. 

4. B. bilingualism 

Explanation: Paragraph 3-  In monolingual societies, like New Zealand, ‘ children desire to be like all the others and sometimes use bilingualism as one of the battlefields for discovering their own uniqueness in contrast to that of their parents.’

5. C. in any language

Explanation: Paragraph 4 - They may feel like strangers and want to speak the local language, but it is more important for the child’s language growth to provide a lot of language knowledge in any language.’

Conclusion

Fix your goals and encourage yourself to study harder for your IELTS exams. Practising regularly will improve your reading skills. Try all the practice questions given in this blog to perform well in the IELTS general reading test. 

Kanan Blog

The latest tips and news from Kanan International team

4

Making your study abroad planning exciting, bright and way more easier.

Sign up for a free 30-minute consultation

study abroad consulation

Making your study abroad planning exciting, bright and way more easier.

Sign up for a free 30-minute consultation

study abroad consulation

Global Headquarters

Kanan Intl EdTech Inc

Ph-1, 220, George Street, Toronto Ontario, Canada M5A 2N1

India Headquarters

Kanan International Pvt. Ltd.

D-wing, 2nd Floor, Trident Complex, Ellora Park Vadiwadi Road, Vadodara, Gujarat 390007

IT/ Digital Campus

Chennai Office

132, Habibullah Rd, Satyamurthy Nagar, T. Nagar, Chennai, Tamil Nadu 600017. Ph: +91 73051 21113

kanan-ftr-phone+91 63570 12000

kanan-ftr-phoneadmissions@kanan.co

kanan-ftr-fbkanan-ftr-twitterkanan-ftr-youtube

About Kanan International

A truly global higher education partner to learners and education institutions. Supports learners at every point in their global education journey with its reliable services, products and solutions.

kanan-ftr-logo

Copyright © 2022 KANAN INT EDTECH INC. All rights reserved.

Global Headquarters

Kanan Intl EdTech Inc

Ph-1, 220, George Street, Toronto Ontario, Canada M5A 2N1

India Headquarters

Kanan International Pvt. Ltd.

D-wing, 2nd Floor, Trident Complex, Ellora Park Vadiwadi Road, Vadodara, Gujarat 390007

IT/ Digital Campus

Chennai Office

132, Habibullah Rd, Satyamurthy Nagar, T. Nagar, Chennai, Tamil Nadu 600017

kanan-ftr-phone+91 63597 73959

kanan-ftr-phoneadmissions@kanan.co

kanan-ftr-fbkanan-ftr-twitterkanan-ftr-youtube

Locations

Navsari|Ahmedabad|Surat|Vadodara|Vallabh VidyanagarChennai|Dehradun|Vapi|Nadiad|Thrissur|Karnal|Indore|Bardoli

About Kanan International

A truly global higher education partner to learners and education institutions. Supports learners at every point in their global education journey with its reliable services, products and solutions.

Copyright © 2022 KANAN INT EDTECH INC. All rights reserved.