IELTS General Reading True False Not Given Exercises with answers

  • By Kanan Team
  • kanan-ftr-twitterkanan-ftr-facebookkanan-ftr-linkedinkanan-ftr

Table of Contents

  1. IELTS General Reading True False Not Given Exercises with answers
  2. 3 2022 IELTS General Reading True False Not Given Exercises with answers
  3. IELTS General Reading True False Not Given Exercise 1
  4. IELTS General Reading True False Not Given Exercise 2
  5. IELTS General Reading True False Not Given Exercise 3
  6. Conclusion

These IELTS general reading true false not given exercises with answers is recommended by the IELTS trainers. In this task, you are required to identify whether the given statements are true, false or not by reading the given passages 

True false not given is found to be the one of most important IELTS general reading question types. In this blog, you will get 3 IELTS general reading true false not given exercises with answers to enhance your answering skills. It could help you to perform better in the IELTS general reading section.

3 2022 IELTS General Reading True False Not Given Exercises with answers

To solve the true false not given questions, you need to know the tips. Make sure you read the text properly to grasp the meaning. If you find the question statement agrees with the information in the passage, then it will be true. If you find the question statement contradicts the information in the passage, then it will be false. If you’re not able to find the information in the passage, then it will be marked as not given. You need to understand the question statements clearly because a single word can change the meaning.

Also read: IELTS general reading tips

IELTS General Reading True False Not Given Exercise 1

Answer questions 1-5 which are based on the reading passage below

Trees in Trouble

From an ecological point of view, Big trees are important. They can sustain numerous other species. It has so many benefits, some of them are following. Big trees provide shelter for animals, and their trunks and branches can be manifested into gardens, hung with green ferns, bromeliads and orchids. They can capture large amounts of energy as they have tall canopies.This in turn lets them produce immense crops of fruit, flowers and foliage that sustain most of the animals in the forest.

Tree species which have the genetic capacity to grow really big are only a small number.  Though the mightiest are native to North America, big trees grow all over the world, from the boreal forests of the high latitudes.Trees require three things in order to be in giant stature which are the appropriate place for seedling, growing conditions should be good and with low adult mortality. If one of them loses, the tree's growth will be disrupted or it will not reach its highest potential.

Populations of big trees are fading in some parts of the world because their seedlings are unable to survive or grow. An aggressive non-native shrub, Lantana camara, is entering into the floor of many forests in southern india. As Lantana grows in such a thick fashion that young trees are often unable to take root.

Questions 1- 5

Do the following statements agree with the information given in the reading passage?

Write

  • TRUE                if the statement agrees with the information
  • FALSE               if the statement contradicts the information
  • NOT GIVEN      if there is no information on this in the passage
  1. Big trees are important ecologically.
  2. Big trees don’t have any benefits for us and to the environment.
  3. Growing conditions should be good for trees in order to achieve great stature.
  4. Mythologically, Big trees are considered as a spot for peace and enlightenment. 
  5. As seedlings are unable to survive, numbers of big trees are diminished.

Answer for Exercise 1

(Note: The text in italics is from the reading passage and shows the location from where the answer is taken or inferred. The text in the regular font explains the answer in detail.)

1.True

Explanation: From an ecological point of view, Big trees are important

2.False

Explanation: Big trees provide shelter for animals, and their trunks and branches can be manifested into gardens, hung with green ferns, bromeliads and orchids. They can capture large amounts of energy as they have tall canopies.This in turn lets them produce immense crops of fruit, flowers and foliage that sustain most of the animals in the forest.

3.True

Explanation: Trees require three things in order to be in giant stature which are the appropriate place for seedling, growing conditions should be good and with low adult mortality.

4.Not Given
5.True

Explanation: Populations of big trees are fading in some parts of the world because their seedlings are unable to survive or grow.

Check more IELTS general reading true false not given practice questions 

IELTS General Reading True False Not Given Exercise 2

Answer questions 1-4 which are based on the reading passage below

Building houses out of earth

Mostly in  every continent, houses or other buildings made up of clay-bearing soil can be seen and dug up from the ground. Earth-building technologies have been used in some places. American Indian tribes such as the Pueblo people have built the earth houses and other structures of the earth for thousands of years. In China’s Xinjiang Province, entire villages have been found dating back over 2500 years by the archaeologists.

Growth has been renewed in the popularity of earth building in some places. Until the recent arrival of European settlers, this kind of practice did not exist in places such as Australia and New Zealand. It is estimated that more than 2100 houses are made of earth in Australia now and 35 percent of the buildings were built in the last 5 years. 

Why is the interest in earth building renewed? The building material itself is probably the reason. The reason is probably about the building material itself. Under our feet, we can see the earth, it is available anywhere. One of the impressive things about this is it does not have any chemical preservatives compared to other building materials.

Questions 1- 4

Do the following statements agree with the information given in the reading passage?

Write

  • TRUE                if the statement agrees with the information
  • FALSE               if the statement contradicts the information
  • NOT GIVEN      if there is no information on this in the passage
  1. The Earth houses and other structures of the earth have been built by African Indian Tribes for thousands of years.
  2. South Indian people live in wooden houses and earth houses.
  3. 2100 houses are made of earth in Australia. 
  4. Earth houses consist of chemical preservatives.

Answer for Exercise 2

(Note: The text in italics is from the reading passage and shows the location from where the answer is taken or inferred. The text in the regular font explains the answer in detail.)

1.True

Explanation: American Indian tribes such as the Pueblo people have built the earth houses and other structures of the earth for thousands of years.

2.Not Given
3.True

Explanation: It is estimated that more than 2100 houses are made of earth in Australia now and 35 percent of the buildings were built in the last 5 years

4.False

Explanation: One of the impressive things about this is it does not have any chemical preservatives compared to other building materials.

Attempt this free IELTS general reading true false not given mock test 

IELTS General Reading True False Not Given Exercise 3

Answer questions 1-4 which are based on the reading passage below

Bumblebee conservation

Bumblebees are considered as a major pollinators of our flora. If bumblebees continue to disappear, these plants will produce less seed, potentially resulting in gradual but sweeping changes to the countryside. The extinction of bumblebees will affect those plants, it will bring the biggest shift to the countryside. It may ultimately become dominated by an entirely different suite of plants that do not require bumblebee pollination. Completely different kinds of plants will be seen in the countryside which do not require bumblebee pollination. 

Rare plants such as clovers, vetche might disappear. This process is actually starting to happen. These changes could bring immense bad effects for other wildlife dependent on these plants. It has often been argued that bumblebees are keystone species and regarded as a conservation priority.  

Bumblebees also have commercial importance, which are important to the agriculture industry.  Bumblebees pollinate a variety of horticultural crops to varied degrees. Some plants, such as oil seed rape, might have produce enough seed without bumblebees if there are enough honeybees, but others still reliant on them such as raspberries and some varieties of beans; without them, there would be little or no crop to harvest.

There is already evidence that lack of bumblebees can lower the crop yields in some areas with big fields and few hedgerows (where bumblebee queens feed in the spring and make their eggs).

Questions 1- 4

Do the following statements agree with the information given in the reading passage?

Write

  • TRUE                if the statement agrees with the information
  • FALSE               if the statement contradicts the information
  • NOT GIVEN      if there is no information on this in the passage
  1. Bumblebees are in the family of Apidae.
  2. As bumblebees decrease, no change will occur in the countryside. 
  3. Bumblebees are considered as keystone species and regarded as conservation priority. 
  4. Raspberries can’t survive without bumblebees.

Answer for Exercise 3

(Note: The text in italics is from the reading passage and shows the location from where the answer is taken or inferred. The text in the regular font explains the answer in detail.)

1.Not Given
2.False

Explanation: The extinction of bumblebees will affect those plants, it will bring the biggest shift to the countryside. It may ultimately become dominated by an entirely different suite of plants that do not require bumblebee pollination.

3.True

Explanation: It has often been argued that bumblebees are keystone species and regarded as a conservation priority.  

4.True

Explanation: Some plants, such as oil seed rape, might have produce enough seed without bumblebees if there are enough honeybees, but others still reliant on them such as raspberries and some varieties of beans;

Also check IELTS general reading true false not given tips

Conclusion

These true false not given exercises with answers helped thousands of students to secure high band scores in their IELTS exam. Use these exercises to increase your performance rate. 

Kanan Blog

The latest tips and news from Kanan International team

4

Making your study abroad planning exciting, bright and way more easier.

Sign up for a free 30-minute consultation

study abroad consulation

Making your study abroad planning exciting, bright and way more easier.

Sign up for a free 30-minute consultation

study abroad consulation

Global Headquarters

Kanan Intl EdTech Inc

Ph-1, 220, George Street, Toronto Ontario, Canada M5A 2N1

India Headquarters

Kanan International Pvt. Ltd.

D-wing, 2nd Floor, Trident Complex, Ellora Park Vadiwadi Road, Vadodara, Gujarat 390007

IT/ Digital Campus

Chennai Office

132, Habibullah Rd, Satyamurthy Nagar, T. Nagar, Chennai, Tamil Nadu 600017. Ph: +91 73051 21113

kanan-ftr-phone+91 63570 12000

kanan-ftr-phoneadmissions@kanan.co

kanan-ftr-fbkanan-ftr-twitterkanan-ftr-youtube

About Kanan International

A truly global higher education partner to learners and education institutions. Supports learners at every point in their global education journey with its reliable services, products and solutions.

kanan-ftr-logo

Copyright © 2022 KANAN INT EDTECH INC. All rights reserved.

Global Headquarters

Kanan Intl EdTech Inc

Ph-1, 220, George Street, Toronto Ontario, Canada M5A 2N1

India Headquarters

Kanan International Pvt. Ltd.

D-wing, 2nd Floor, Trident Complex, Ellora Park Vadiwadi Road, Vadodara, Gujarat 390007

IT/ Digital Campus

Chennai Office

132, Habibullah Rd, Satyamurthy Nagar, T. Nagar, Chennai, Tamil Nadu 600017

kanan-ftr-phone+91 63597 73959

kanan-ftr-phoneadmissions@kanan.co

kanan-ftr-fbkanan-ftr-twitterkanan-ftr-youtube

Locations

Navsari|Ahmedabad|Surat|Vadodara|Vallabh VidyanagarChennai|Dehradun|Vapi|Nadiad|Thrissur|Karnal|Indore|Bardoli

About Kanan International

A truly global higher education partner to learners and education institutions. Supports learners at every point in their global education journey with its reliable services, products and solutions.

Copyright © 2022 KANAN INT EDTECH INC. All rights reserved.