IELTS reading matching sentence endings

  • By Kanan Team
  • kanan-ftr-twitterkanan-ftr-facebookkanan-ftr-linkedinkanan-ftr

Table of content

  1. IELTS reading matching sentence endings
  2. Explanation about IELTS reading matching sentence endings
  3. IELTS reading matching sentence endings - strategies and tips to solve
  4. Skills required to solve the IELTS reading matching sentence endings questions
  5. Challenges faced while answering the IELTS reading matching sentence endings questions
  6. How will I answer the IELTS reading matching sentence endings
  7. Difference between academic matching sentence endings and general matching sentence endings
  8. Matching sentence endings skill building exercise 1
  9. Matching sentence endings skill building exercise 2 
  10. Conclusion

IELTS reading matching sentence endings is complicated to solve in the IELTS reading test. Read our tips and strategies given in this blog to solve matching sentence endings questions effortlessly. In this question, you will have two lists, one is a set of incomplete sentences taken from the given passage and another list is the set of possible endings. You need to understand the question and reading passage to match the possible ending. 

Professionals say that the IELTS reading matching sentence endings is one of the most significant IELTS reading question types in the IELTS reading test. Read the entire blog to know more about the IELTS reading matching sentence endings question type. We assure that this blog will be beneficial for you to get a higher IELTS reading score in the IELTS test.

Explanation about IELTS reading matching sentence endings

The IELTS reading matching sentence endings question appears with a paragraph and two lists. One is a set of sentences with no endings and another list is a set of possible endings named as A, B, C, etc. Number of possible ending options given will be more than questions only to confuse you. Your answers must be the letter of the correct option that completes the sentence.

IELTS reading matching sentence endings - strategies and tips to solve

Follow the given below IELTS reading matching sentence endings tips and strategies to solve this question type with no difficulties. 

  1. Read the instructions carefully before attempting the question.
  2. Skim the given reading paragraph to understand the main concept. This will help you find the answers later.
  3. Read the sentence with no ending and read the possible endings. Try to match the options based on the passage information.
  4. You will see some options that do not fit the incomplete sentences grammatically or logically, i.e. make no sense. Such options may be discarded at this point.
  5. Identify the keyword(s) from the question and understand the incomplete sentence to locate the exact text in the passage.
  6. Using keyword(s) and the logic, try to find the correct option based on the passage.
  7. In the list of possible endings options, you can see more than one option containing keywords or information. But, they may be somewhat inaccurate or inappropriate.
  8. Pay attention to keywords like dates, places, names ... This will help you find answers quickly.
  9. Do not spend too much time reading the options, it will ruin your time. Scan and see if it completes the sentence.
  10. Do not match the correct keyword(s) with the paragraph. Search for synonyms and phrases.
  11. The correct choice will complete the sentence grammatically and logically. Also the answer must be matched on the information in the passage.
  12. Repeat the process with all other questions. The questions are in or+der, but the options do not have to be orderly.

Note down all the IELTS reading matching sentence endings tips and strategies mentioned above to complete this question type in a short time.

Skills required to solve the IELTS reading matching sentence endings questions

  • Skimming and scanning
  • Keen understanding 
  • Knowledge of grammar and logic
  • Finding keyword(s), synonyms and phrases
  • Ability of eliminating the extra option

Challenges faced while answering the IELTS reading matching sentence endings questions

  • Even if the questions are in order, it will take time to locate the exact spot where the answer presents.
  • Extra possible ending in the options may confuse you.
  • You may face difficulties in finding synonyms and phrases
  • Presence of keyword(s) in more than one option may appear to trick you
  • Fails to follow the instructions

How will I answer the IELTS reading matching sentence endings

  • Read the instructions given first.
  • Skim read the given passage to get the main idea
  • Read the incomplete sentence and possible endings
  • Try to predict the second half of the sentence using the possible endings
  • Then, identify the keyword from the question
  • Locate the relevant area in the passage using keyword(s)
  • Recognize the synonyms, phrases instead looking for the exact keyword
  • Once you find the answer, write down the correct option in your answer sheet
  • The questions will be in order. So, you need not get confused.

Difference between academic matching sentence endings and general matching sentence endings

Academic matching sentence endings and general matching sentence endings are quite similar in all things except passage. For IELTS Academic, the passage topics will be taken from books, articles, magazines, etc. In the case of general, the passage will be given from some general topic. Compared to IELTS general matching sentence endings, Academic is harder to solve. 

You can find more details on IELTS academic reading matching sentence endings questions

Check here for more details on IELTS general reading matching sentence endings questions 

Matching sentence endings skill building exercise 1 (academic)

Answer questions 1- 4 which are based on the reading passage below.

Fat

Unsaturated fat, which can be liquid at room temperature and might beautify blood ldl cholesterol tiers, relieve inflammation, normalize cardiac rhythms, and carry out a number of different functions, are taken into consideration wholesome fat. Unsaturated fat is generally determined in plant-primarily based total meals inclusive of vegetable oils, nuts, and seeds.

The majority of human beings eat inadequate quantities of wholesome unsaturated fat. The American Heart Association recommends that polyunsaturated fat account for 8-10% of every day calories, and there may be proof that changing saturated fats with polyunsaturated fats (as much as 15% of every day calories) can lessen the hazard of coronary heart disease. 

The results of carbohydrates and one-of-a-kind fat on blood lipid tiers had been studied in 60 experiments through Dutch researchers. In research that used polyunsaturated and monounsaturated fat in place of carbs, the wholesome fat decreased risky LDL and boosted shielding HDL tiers. More recently, the Optimal Macronutrient Intake Trial for Heart Health (OmniHeart) determined that switching from a carbohydrate-heavy food plan to at least one wealthy in unsaturated fat, mainly monounsaturated fat, lowers blood pressure, improves lipid tiers, and lowers anticipated cardiovascular hazard. 

Question 1-4

Complete each sentence with the correct ending A-E

Write the correct letter A-E as your answer to each question


1.  Unsaturated fat is generally determined in plant-primarily based total meals inclusive of

2. The majority of human beings eat inadequate quantities of

3. The results of carbohydrates and one-of-a-kind fat on blood lipid tiers had been studied in

4. polyunsaturated and monounsaturated fat in place of carbs, the wholesome fat decreased 

  1. wholesome unsaturated fat
  2. relieve inflammation, normalize cardiac rhythms
  3. risky LDL and boosted shielding HDL tiers
  4. lowers anticipated cardiovascular hazard
  5. vegetable oils, nuts, and seeds
  6. 60 experiments through Dutch researchers
  7. hazard of coronary heart disease. 
Answer for the skill building exercise

(Note: The text in italics is from the reading passage and shows the location from where the answer is taken or inferred. The text in the regular font explains the answer in detail.)

1. E 

Explanation: Paragraph 1 -  Unsaturated fat is generally determined in plant-primarily based total meals inclusive of vegetable oils, nuts, and seeds.

2. A

Explanation: Paragraph 2 - The majority of human beings eat inadequate quantities of wholesome unsaturated fat.

3. F 

Explanation: Paragraph 3 - The results of carbohydrates and one-of-a-kind fat on blood lipid tiers had been studied in 60 experiments through Dutch researchers. 

4. C

Explanation: Paragraph 3 - In research that used polyunsaturated and monounsaturated fat in place of carbs, the wholesome fat decreased risky LDL and boosted shielding HDL tiers. 

Check more for IELTS academic reading matching sentence endings exercise with answer

Matching sentence endings skill building exercise 2 (general)

Answer questions 1- 5 which are based on the reading passage below.

Music clubs

Whitehay Youth Music is for anyone aged 6 to 14 who wishes to play in front of an audience. At any set moment, the club has a limit of 30 members, and there is a waiting list for membership. Every year, two concerts are conducted, in which every member takes part. Members must have achieved an intermediate level of competency on their instrument. During the academic year, the group gathers in the Jubilee Hall on Wednesday evenings for practices and workshops where members learn how to better their playing.

Whitehay Music Club attracts music fans from all over the district together for fun evenings of food and music. We gather together once a month at members' houses for a buffet lunch and to listen to recordings of well-known and lesser-known music. The music is followed by a short overview of the composers and the music. We plan a coach trip to a musical event within a 50-kilometer radius every few months.

The Whitehay Philharmonic was started in 1954 as an amateur orchestra. It presents a broad range of music to huge and enthusiastic crowds in the town's Jubilee Hall 2 to 3 times a year. New members are always welcome to join and can join in rehearsals, even though not everyone will be able to perform in the concerts. As the orchestra only partially supports its performances via ticket sales, members with sales techniques are specially invited to help boost ticket sales.

Whitehay Music Society is mainly a fundraising club that organises a range of events to raise money, including such street collections and seeking sponsorship from local companies. The funds raised are used to help professional musicians who are unable to earn an income due to sickness. As a member, you will receive a monthly newsletter explaining our activities and giving information about local and national concerts, operas, and other performances. Everyone is invited to join the group, but children and their parents are extremely welcome.

Questions 1-5

Complete each sentence with the correct ending, A–G, below.

Write the correct letter, A-G, as your answer to each question. 

1. The club has a limit of 30 members, and there is a

2. The group gathers in the Jubilee Hall on Wednesday evenings 

3. The music is followed by a short overview of 

4. Whitehay Philharmonic presents a broad range of music to huge and enthusiastic crowds in the 

5. The funds raised are used to help professional musicians who are unable to earn an 

  1. their parents are extremely welcome
  2. for practices and workshops 
  3. income due to sickness
  4. waiting list for membership
  5. town's Jubilee Hall 2 to 3 times a year
  6. invited to join the group
  7. the composers and the music
Answer for the skill building exercise

(Note: The text in italics is from the reading passage and shows the location from where the answer is taken or inferred. The text in the regular font explains the answer in detail.)

1. D

Explanation: Paragraph 1 -  At any set moment, the club has a limit of 30 members, and there is a waiting list for membership. 

2. B

Explanation: Paragraph 1 - During the academic year, the group gathers in the Jubilee Hall on Wednesday evenings for practices and workshops where members learn how to better their playing.

3. G

Explanation: Paragraph 2 - The music is followed by a short overview of the composers and the music. 

4. E

Explanation: Paragraph 3 - It presents a broad range of music to huge and enthusiastic crowds in the town's Jubilee Hall 2 to 3 times a year.

5. C 

Explanation: Paragraph 4 - The funds raised are used to help professional musicians who are unable to earn an income due to sickness. 

Check more for IELTS general reading matching sentence endings exercise with answer 

The reading answers for other passages are as follows:

Conclusion

Hopefully, this blog will help you to get the complete knowledge about the IELTS reading matching sentence endings question. Practice more and develop your skills to achieve a good band score in the IELTS reading exams.

Kanan Blog

The latest tips and news from Kanan International team

4

Making your study abroad planning exciting, bright and way more easier.

Sign up for a free 30-minute consultation

study abroad consulation

Making your study abroad planning exciting, bright and way more easier.

Sign up for a free 30-minute consultation

study abroad consulation

Global Headquarters

Kanan Intl EdTech Inc

Ph-1, 220, George Street, Toronto Ontario, Canada M5A 2N1

India Headquarters

Kanan International Pvt. Ltd.

D-wing, 2nd Floor, Trident Complex, Ellora Park Vadiwadi Road, Vadodara, Gujarat 390007

IT/ Digital Campus

Chennai Office

132, Habibullah Rd, Satyamurthy Nagar, T. Nagar, Chennai, Tamil Nadu 600017. Ph: +91 73051 21113

kanan-ftr-phone+91 63570 12000

kanan-ftr-phoneadmissions@kanan.co

kanan-ftr-fbkanan-ftr-twitterkanan-ftr-youtube

About Kanan International

A truly global higher education partner to learners and education institutions. Supports learners at every point in their global education journey with its reliable services, products and solutions.

kanan-ftr-logo

Copyright © 2022 KANAN INT EDTECH INC. All rights reserved.

Global Headquarters

Kanan Intl EdTech Inc

Ph-1, 220, George Street, Toronto Ontario, Canada M5A 2N1

India Headquarters

Kanan International Pvt. Ltd.

D-wing, 2nd Floor, Trident Complex, Ellora Park Vadiwadi Road, Vadodara, Gujarat 390007

IT/ Digital Campus

Chennai Office

132, Habibullah Rd, Satyamurthy Nagar, T. Nagar, Chennai, Tamil Nadu 600017

kanan-ftr-phone+91 63597 73959

kanan-ftr-phoneadmissions@kanan.co

kanan-ftr-fbkanan-ftr-twitterkanan-ftr-youtube

Locations

Navsari|Ahmedabad|Surat|Vadodara|Vallabh VidyanagarChennai|Dehradun|Vapi|Nadiad|Thrissur|Karnal|Indore|Bardoli

About Kanan International

A truly global higher education partner to learners and education institutions. Supports learners at every point in their global education journey with its reliable services, products and solutions.

Copyright © 2022 KANAN INT EDTECH INC. All rights reserved.