IELTS Reading Note Completion Questions

  • By Kanan Team
  • kanan-ftr-twitterkanan-ftr-facebookkanan-ftr-linkedinkanan-ftr

Table of Contents

  1. IELTS Reading Note Completion
  2. Explanation about IELTS reading Note Completion
  3. IELTS Reading Note Completion - Strategies and Tips to solve
  4. Skills required to solve the IELTS reading note completion questions
  5. Challenges faced while answering the IELTS reading note completion questions
  6. How will I answer the IELTS reading note completion ?
  7. Difference between academic note completion and general note completion
  8. Note Completion Skill Building Exercise 1 (academic)
  9. Note Completion Skill Building Exercise 2 (general)
  10. Summary

IELTS reading note completion asks you to answer the questions within the word limit. You must know the expert-proven tips to answer the questions with less amount of time. In this question type, you will be given a set of incomplete notes taken from the reading passages. You are required to complete the notes by choosing the suitable words from the reading passages.

Note completion is one of the time consuming IELTS reading question types. In this article, you will get enough information about IELTS reading note completion required for answering the questions. It will help you to perform well and get a high IELTS reading score. 

Explanation about IELTS reading Note Completion

In Note Completion, you will be presented with a set of incomplete notes along with the reading passages. You are required to answer the questions with the help of the information in the passages. The word limit will be mentioned in the instructions and the words must be picked from the reading passages. The answers will not always be in the same order as in the text. 

IELTS Reading Note Completion - Strategies and Tips to solve

Read the following IELTS reading note completion tips and strategies to crack the questions effectively. These tips are suggested by topmost IELTS experts. 

  1. In note completion, you will be given a set of incomplete notes derived from the reading passages. 
  2. You will be asked to complete the notes with the help of information in the passages. You are required to choose the appropriate words from the passages. 
  3. Note completion is similar to both table and flowchart completion. Therefore, the answering process will be the same. 
  4. Sometimes, incomplete notes do not necessarily follow the order as in the passage to make the task more challenging. 
  5. You must read the instructions attentively to prevent the basic errors while answering the questions. 
  6. You should not write more than the mentioned word limit. It could reduce your marks. 
  7. Take note of the headings and subheadings, it helps you to navigate through the passages. Note the headings and subheadings given in the incomplete notes to locate the relevant portion in the passage. 
  8. Read the passage and questions with utmost attention to understand it well. It will help you to make the answering process easier. 
  9. Underline the important words in the incomplete notes set to identify the appropriate portion in the passage. 
  10. Do not change the word form when you are answering the questions. It must be the exact word form given in the passage. 
  11. Check the grammar in your answers because marks will be reduced if your answer is grammatically wrong. 
  12. Most probably, you will not find exact words in the passages, which you have found in the question notes. So, think of possible synonyms of the keywords in the passages and look for the related portion in the passage. 
  13. Predict the word which could complete the sentence. 

You can implement these IELTS reading note completion tips and strategies to answer the questions while you are preparing for the IELTS exam. It will help you to complete the IELTS exam within a reasonable time. 

Skills required to solve the IELTS reading note completion questions

  • You must read the instructions with utmost attention.  
  • Mind should be in clarity while reading the questions. It will help you grasp the questions as it is. 
  • Time management skills are needed to complete the task on time. You must be skilled in managing your time. 
  • Ability to spot out the relevant portion in the passage where you can get the answers. 

Challenges faced while answering the IELTS reading note completion questions

  • Being in a state of hurry while answering the questions. 
  • You might not identify the proper keywords. 
  • Changing the word form will lead to errors. 
  • You might not know the synonyms of the words. 

How will I answer the IELTS reading note completion ?

  1. Read the instructions carefully and take note of the word limit. It will be given in the following manner: Write NO MORE THAN TWO WORDS from the passage for each answer
  2. Go through the passage and understand what it is all about and try to dissect or categorize the passage by recognizing the common theme. For example: Imagine, you are given a passage about cats, which contains four paragraphs. You can categorize the first two paragraphs talking about cat’s behaviour. And, the last two paragraphs talk about wild cats. 
  3. Now, read the headings and subheadings in the given set of incomplete notes. Understand the subject matter of the notes.
  4. Identify which category that given set of notes belongs to. And, choose the appropriate words as an answer to the given questions. 
  5. Check whether you have written the exact word form contained in the passage and grammatical structure of the sentences. 

Difference between academic note completion and general note completion

Students who are trying to pursue undergraduate or postgraduate courses in English speaking countries will encounter academic note completion questions. It will test their reading skills based on the academic context. General note completion is made for those who want to work or migrate in English speaking countries like Canada or US. 

You can find more details on IELTS academic reading note completion questions

Check here for more details on IELTS general reading note completion questions 

Note Completion Skill Building Exercise 1 (academic)

Answer questions 1- 6 which are based on the reading passage below.

Fasting 

Fasting is an element of several religions' practices, including Islam, Judaism, and Christianity. Many people today are attempting to unearth the benefits of fasting. Some people fast for spiritual reasons, while others fast to discipline their bodies physically. Fasting has been scientifically proven to provide enormous health benefits, whatever the reasons may be. 

For starters, fasting is thought to aid in the detoxification of the body. Detoxification is the natural process of the colon, liver, kidneys, lungs, lymph glands, and skin to eliminate or neutralize toxins. When you fast, this process begins. Food is no longer ingested, and the body must rely on fat reserves for energy. Excess glucose and carbs were not used for energy or growth, were not eliminated, and were converted to fat, resulting in these fat reserves. When fat reserves are used for energy during a fast, compounds from the fatty acids are released into the system, which is then removed through the body organs, resulting in total body cleaning.

Another well-known advantage of fasting is the visible healing process that occurs in the body while fasting. Due to the lack of usage of the digestive system, energy is shifted to the metabolism and immune system during fasting. The body's search for energy sources aids the healing process during a fast. Abnormal growths in the body, such as tumours, do not receive full support from the body's supply and are thus more likely to fade away.

Fasting also results in a sense of rejuvenation and a longer lifespan. This could be related to fasting's detoxifying impact. Earthworms were studied in order to see if fasting may extend their lives. In the 1930s, the experiment was carried out by isolating one worm and putting it on a fasting and feeding cycle. The single worm outlived the other worms by 19 generations while retaining its young and physiological traits.

Questions 1- 7

Complete the notes below.

Write NO MORE THAN TWO WORDS from the passage for each answer.

  • 1. __________ is an element of several religions' practices.
  • Fasting has been scientifically proven to provide enormous 2 __________.
  • Detoxification is the natural process to remove or neutralize 3 _________
  • Excess glucose and 4 ________ were not used for energy or growth.
  • The best advantage of fasting is the visible 5 ___________ process 
  • Fasting also results in a sense of rejuvenation and a longer 6 _________.
Answer for the Skill Building Exercise 1

(Note: The text in italics is from the reading passage and shows the location from where the answer is taken or inferred. The text in regular font explains the answer in detail.)

1. Fasting

Explanation: Paragraph 1- Fasting is an element of several religions' practices, including Islam, Judaism, and Christianity. 

2. health benefits

Explanation: Paragraph 1- Fasting has been scientifically proven to provide enormous health benefits, whatever the reasons may be. 

3. toxins

Explanation: Paragraph 2 - Detoxification is the natural process of the colon, liver, kidneys, lungs, lymph glands, and skin to eliminate or neutralize toxins. 

4. carbs

Explanation: Paragraph 2 - Excess glucose and carbs were not used for energy or growth, were not eliminated and were converted to fat, resulting in these fat reserves. 

5. healing

Explanation: Paragraph 3 - Another well-known advantage of fasting is the visible healing process that occurs in the body while fasting. 

6. lifespan

Explanation: Paragraph 4 - Fasting also results in a sense of rejuvenation and a longer lifespan. 

Check more for IELTS academic reading note completion exercise with answer

Note Completion Skill Building Exercise 2 (general)

The Cloud Messenger

The audience who heard the speech of Luke Howard nearly for an hour enters in a state of excitement gradually. The Plough Court Laboratory was in uproar when uttered the concluding words of his address. All the audience realized the importance of what they heard and all their mood set into confirmation by their friends and neighbours in the room. During the course of the past hour, they not only learned new explanations of the formation and lifespan of clouds as well as a poetic new terminology: ‘Cirrus’, ‘Stratus’, ‘Cumulus’, ‘Nimbus’, and several other names including the names of intermediate compounds and modified forms, based on altitude, air temperature and the shaping powers of upward radiation it differs from each other. There are more things to take on board. 
Everyone knows that clouds make their way on an endless compensating journey between the earth and the fruitful sky, as a consequence, it is being a staging post in the rise and fall of water. Yet, it is puzzling to the observers, how it is actually constructed, vesicular or bubble theory dominates the meteorological thinking on this subject for a part of century. The speculations and assumptions about clouds are mostly forgotten or it is perceived as a historical account to be glanced at. Howard, firmy says that the falling of temperature results in a lower atmosphere which condenses the solid drops of water and ice from their vaporous forms, which in turn, form the clouds. 
During the 1780s, Balloon pioneers continued to see how cold it could get in the face of the clouds. As they ascend, temperatures get down some 6.5″C for every thousand metres. After a certain point of time, the middle of a major cumulus cloud had reached where the temperature went down below freezing, simultaneously the oxygen concentration of the air began to thin dangerously. ‘Dizzy heights’ is the term given to it by the balloonists. 

Howard was not the only one insisting that clouds have their own substance and essential properties which obey the same laws governing the rest of the natural world. Many people who are endowed with scientific minds also accept that clouds need to be studied despite their distance and intangibility, like any other objects of inquiry. 

Questions 1 - 5

Complete the notes below.

Write NO MORE THAN THREE WORDS AND/ OR A NUMBER from the passage for each answer.

About Clouds

  • Luke Howard gave names to intermediate compounds and modified forms based on altitude, 1_______, and the shaping powers of upward radiation
  • 2______ theory dominates the meteorological thinking on the subject of clouds
  • Howard, stubbornly says that the lower atmosphere which condenses the 3______ of water and ice from their 4________ by the falling of temperature, which in turn, form the clouds
  • At the middle of major cumulus clouds, the 5_____ concentration of the air is being thin dangerously
Answer for Skill Building Exercise 2

(Note: The text in italics is from the reading passage and shows the location from where the answer is taken or inferred. The text in the regular font explains the answer in detail.)

1.   Air temperature

Explanation: ‘Cirrus’, ‘Stratus’, ‘Cumulus’, ‘Nimbus’, and several other names including the names of intermediate compounds and modified forms, based on altitude, air temperature and the shaping powers of upward radiation it differs from each other.

2.   vescular/ bubble

Explanation: Yet, it is puzzling to the observers, how it is actually constructed, vesicular or bubble theory dominates the meteorological thinking on this subject for a part of century.

3.   Solid drops
4.   Vaporous forms

Explanation: Howard, firmy says that the falling of temperature results in a lower atmosphere which condenses the solid drops of water and ice from their vaporous forms, which in turn, form the clouds. 

5.   Oxygen

Explanation: After a certain point of time, the middle of a major cumulus cloud had reached where the temperature went down below freezing, simultaneously the oxygen concentration of the air began to thin dangerously.

Check more for IELTS general reading note completion exercise with answer

The below mentioned reading passages let you know the significance of the note completion question type. Check them for more practice.

Summary

In this blog, we provided lots of information and resources on IELTS reading note completion which helps you to understand the question type and how the answering process works. It will help you to tackle the questions in an even more efficient manner.

Kanan Blog

The latest tips and news from Kanan International team

4

Making your study abroad planning exciting, bright and way more easier.

Sign up for a free 30-minute consultation

study abroad consulation

Making your study abroad planning exciting, bright and way more easier.

Sign up for a free 30-minute consultation

study abroad consulation

Global Headquarters

Kanan Intl EdTech Inc

Ph-1, 220, George Street, Toronto Ontario, Canada M5A 2N1

India Headquarters

Kanan International Pvt. Ltd.

D-wing, 2nd Floor, Trident Complex, Ellora Park Vadiwadi Road, Vadodara, Gujarat 390007

IT/ Digital Campus

Chennai Office

132, Habibullah Rd, Satyamurthy Nagar, T. Nagar, Chennai, Tamil Nadu 600017. Ph: +91 73051 21113

kanan-ftr-phone+91 63570 12000

kanan-ftr-phoneadmissions@kanan.co

kanan-ftr-fbkanan-ftr-twitterkanan-ftr-youtube

About Kanan International

A truly global higher education partner to learners and education institutions. Supports learners at every point in their global education journey with its reliable services, products and solutions.

kanan-ftr-logo

Copyright © 2022 KANAN INT EDTECH INC. All rights reserved.

Global Headquarters

Kanan Intl EdTech Inc

Ph-1, 220, George Street, Toronto Ontario, Canada M5A 2N1

India Headquarters

Kanan International Pvt. Ltd.

D-wing, 2nd Floor, Trident Complex, Ellora Park Vadiwadi Road, Vadodara, Gujarat 390007

IT/ Digital Campus

Chennai Office

132, Habibullah Rd, Satyamurthy Nagar, T. Nagar, Chennai, Tamil Nadu 600017

kanan-ftr-phone+91 63597 73959

kanan-ftr-phoneadmissions@kanan.co

kanan-ftr-fbkanan-ftr-twitterkanan-ftr-youtube

Locations

Navsari|Ahmedabad|Surat|Vadodara|Vallabh VidyanagarChennai|Dehradun|Vapi|Nadiad|Thrissur|Karnal|Indore|Bardoli

About Kanan International

A truly global higher education partner to learners and education institutions. Supports learners at every point in their global education journey with its reliable services, products and solutions.

Copyright © 2022 KANAN INT EDTECH INC. All rights reserved.