IELTS Reading Yes/No/Not Given

  • By Kanan Team
  • kanan-ftr-twitterkanan-ftr-facebookkanan-ftr-linkedinkanan-ftr

Table of content

  1. IELTS Reading Yes/No/Not Given
  2. Explanation about IELTS reading yes/no/not given
  3. IELTS reading yes/no/not given - strategies and tips to solve
  4. Skills required to solve the IELTS reading yes/no/not given questions
  5. Challenges faced while answering the IELTS reading yes/no/not given questions
  6. How will I answer the IELTS reading yes/no/not given
  7. Difference between academic yes/no/not given and general yes/no/not given
  8. Yes/no/not given skill building exercise 1 (academic)
  9. Yes/no/not given skill building exercise 2 (general)
  10. Conclusion

The IELTS reading yes/no/not given is the difficult question in the IELTS reading test. Focus is the key point in this task. Read the tips & strategies given here to crack this question type in a short time. Yes/no/not given question has a general passage with a set of questions. You need to check whether the question statement agrees with the author’s point or not. Your answer will be “YES”, “NO”, or “ NOT GIVEN”. 

Yes/no/not given is one of the frequently asked questions in the IELTS reading question types. So, do not miss this article as we covered everything about the IELTS reading yes/no/not given question type. This will help you to level up your overall IELTS reading score

Explanation about IELTS reading yes/no/not given

Yes/no not given question appears to assess your focusing and quick understanding abilities. This task includes reading passages with a set of questions to check your understanding skills. The questions will be framed to cover all the answer categories like “YES”, “NO” and “NOT GIVEN”. You need to understand the passage and question to find whether the statement matches the author's opinion or not. So, based on that you have to write the answer on your answer sheet.

IELTS reading yes/no/not given - strategies and tips to solve

Get some expert IELTS Reading yes/no/not given tips and strategies to solve this question effectively. Whatever the question type is, if you know the perfect tips and strategies you can solve the question easily. 

  1. Go through the given reading passage to grasp the main idea of the writer.
  2. Slow down while reading the passage. Also, don’t take more time to read the whole passage
  3. Remember that you are reading the passage only to get the author’s opinion
  4. Now, pay attention to the given instruction which is really important.
  5. Then, read the question thoroughly and highlight the important word which helps you in finding the correct answer.
  6. With the use of that word, try to find the exact text in the passage to know the author’s point of view on that particular information.
  7. Meanwhile, do not forget that your questions may be paraphrased or synonyms used to confuse you.
  8. After finding the correct portion in the passage, twice read the part to find whether it matches the question statement. If yes, your answer will be “YES”. If not, your answer will be “NO”. If you find the statement which is not at all spoken by the author, then your answer is “NOT GIVEN”
  9. Concentrate on the writer’s opinion on that particular question statement. Remember that, you will have at least one question for all the three answer types “YES”, “NO” and “NOT GIVEN”.
  10. One big advantage is that all your questions will be in the correct sequence. So, you need not get tense.
  11. Do not predict the answers on your own. Because it will not work here. Since your answers must be based on the author’s opinion.

The IELTS reading yes/no/not given tips and strategies provided above will really help you in your final IELTS exams. Remember all those to crack the questions quickly. 

Skills required to solve the IELTS reading yes/no/not given questions

  • Fast reading skills
  • Immediate grasping abilities
  • Recognizing the writer’s point of view
  • Identifying perfect keywords, synonyms, and paraphrasing
  • Time-management

Challenges faced while answering the IELTS reading yes/no/not given questions

  • Fail to follow the instructions
  • Reading the whole passage for the long time
  • Reading the question before reading the passage
  • Missing any one of the answer category “YES”, “NO”, or “NOT GIVEN”
  • No effective planning

How will I answer the IELTS reading yes/no/not given

  • Read the given passage to understand the writer’s main idea.
  • Then, read the instructions properly before going for the questions.
  • Read the first question carefully and understand the meaning to check whether the statement matches the author’s opinion.
  • Based on the that, write your answer as “YES”, “NO”, or “NOT GIVEN” 
  • Remember that you will get at least one question from all the three answer categories.
  • Repeat the same procedure for all the questions.

Difference between academic yes/no/not given and general yes/no/not given

IELTS academic yes/no/not given questions and IELTS general yes/no/not given question are somewhat similar. However, differences can be found in the title and content of a given reading passage. The Academy has a passage related to the basics of education for students who want to study abroad. The General has a paragraph on the general title for the person who wants to migrate.

You can find more details on IELTS academic reading yes/no/not given questions

Check here for more details on IELTS general reading yes/no/not given questions 

Yes/no/not given skill building exercise 1 (academic)

Answer questions 1-5 which are based on the reading passage below.

Visual Symbols and the Blind

From several recent studies, it has become clear that the blind may enjoy the use of externalities and views to define the structure of objects and other surfaces in space. But the images are more than direct representations. This reality was dramatically brought to my attention when a blind woman in one of my studies decided to draw it while spinning the wheel of her own initiative. To show this movement, she found a curve inside the circle. I was shocked, as she used the lines of movement, the most recent invention in the history of the parable. In fact, as art scholar David Gunsley points out, Wilhelm Bush, a nineteenth-century cartoonist who created a trend, did not use any moving lines in his famous image until about 1877.

When listening to many other blind study lessons to draw the spinning wheel, a particularly brilliant presentation reappeared, many lessons showed the spokes of the wheel as curved lines. When asked about these curves, they defined them all as symbolic ways of suggesting movement. The majority rule argues that this device somehow implies good operation. I decided to try whether the different lines of movement are appropriate ways to show movement or whether they are just unique markers. Also, I wanted to find out if there are any differences between how the visually impaired and the sighted interpret the lines of motion.

To find these answers, I made elevated-line maps of five different wheels, drawing curved, curved, oscillating, lines and spokes with lines extending beyond the circumference of the wheel. I asked eighteen blind volunteers to feel the wheels and allocate one of the following movements to each wheel, swinging, fast rotation, steady rotation, jerking, or braking. My control group consisted of eighteen visionary undergraduates from the University of Toronto.

All but one of the blind gave unique movements to each wheel. Most guessed that the curved spokes meant that the wheel was spinning smoothly. They thought the wavy spokes were a sign that the wheel was swinging and the curved spokes were taken as a sign that the wheel was beating. Lessons show that spokes extending beyond the circumference of the wheel indicate that the wheel is operating the brakes, and dashed spokes indicate that the wheel is spinning faster.

Questions 1- 5

Do the following statements agree with the information given in the Reading Passage?
Write

YES if the statement agrees with the claims of the writer
NO, if the statement contradicts the claims of the writer
NOT GIVEN if it is impossible to say what the writer thinks about this

1. One man, who had been blind since birth, scored extremely well. 

2. Blind may appreciate the use of externalities and views to define the structure of objects and other surfaces in space

3. A nineteenth-century cartoonist who created a trend, using any moving lines in his famous image until about 1877.

4. When asked about these curves, they defined them all as symbolic ways of suggesting movement.

5. All the blind people gave unique movements to each wheel.

Answer for the skill building exercise

(Note: The text in italics is from the reading passage and shows the location from where the answer is taken or inferred. The text in the regular font explains the answer in detail.)

1. Not given

Explanation: The particular statement is missing in the passage.

2. No 

Explanation: Paragraph 2-  As a consequence, brilliant 'snake oil' sellers leave the city 
before their clients have more opportunity to estimate the 'quality' they have purchased.

3. No 

Explanation: Paragraph 1 - In fact, as art scholar David Gunsley points out, Wilhelm Bush, a nineteenth-century cartoonist who created a trend, did not use any moving lines in his famous image until about 1877.

4. Yes

Explanation: Paragraph 2 - When asked about these curves, they defined them all as symbolic ways of suggesting movement.

5. No

Explanation: Paragraph 4 - All but one of the blind gave unique movements to each wheel. Most guessed that the curved spokes meant that the wheel was spinning smoothly. 

Check more for IELTS academic reading yes/no/not given exercise with answer

Yes/no/not given skill building exercise 2 (general)

Answer questions 1-5 which are based on the reading passage below.

Secrets of the swarm 

The humans are always at a distance from the insects, birds and fish. These creatures do not engage in any human-like behaviour like the other mammals. Though the simile marching like worker ants might be commonly used by the city commuters, it is used in a negative sense more than a positive feel. The importance given to these swarms or flocks are always less. However, a new school of scientific theory has suggested that humans have a lot to learn from these swarms. 

Peter Miller, an American author explains, “I used to think that individual ants are capable of understanding where they are commuting and know what their role is when they reach there. But Deborah Gordon, a biologist at Stanford University has proved it wrong and showed that ants can be considered only in the terms of their colony. Similarly, our individual work is not enough to serve the company or the community we live in. it is to be noted, ants are not intelligent when they are considered individually, but as a colony, they are able to make wise decisions. Also in her studies, Gordon found out that there is no individual ant that gives instruction or makes decisions”. 
For example, you can consider the food collecting process. No single ant will instruct,” as there is a lot of food today, some members of the colony should go to collect them”. Instead, when the forager ants find any food, they gather the food and take it to their nest. They brush the reserve foragers a go out signal at the entrance indicating them about the food. The foragers come back faster indicating the presence of food and makes others go out to gather the food until the food is over. An organic calculation will be made to find the number of foragers required for the colony. And if there is any mishap, like the prowling of a hungry lizard, a rush of ants without any food returns to give the Don't go out signal to the reserves. 

But will this work out in the human organisation? In Texas, a gas company has successfully implemented this ant colony behaviour to its factories and to optimise its truck routes. Miller pointed out, “ if the ant colonies use this as a liable way to identify the correct route between the nest and the colony, this can be also used by the managers to figure out the best ways to succeed”. Thus a computer model was developed based on the self-organising principle of an ant colony. Datas like number of deliveries to be made the next day, and other conditions like weather, are all feeded into the computer model and the system will give the best route for the delivery lorries. 

Questions 1- 5

Do the following statements agree with the information given in the Reading Passage?

Write

YES if the statement agrees with the claims of the writer
NO, if the statement contradicts the claims of the writer
NOT GIVEN if it is impossible to say what the writer thinks about this

  1. The humans are not very much interested in spending their time on insects, birds and fish.
  2. Individual ants have the capability to make the decisions.
  3. In the food collecting process, the group will decide on where and how to store the food.
  4. The number of foragers to be sent out are made based on the organic calculations.
  5. The Texas gas company as not able to identify the best routes using the computer simulated model
Answer for the skill building exercise

(Note: The text in italics is from the reading passage and shows the location from where the answer is taken or inferred. The text in the regular font explains the answer in detail.)

1. Yes

Explanation: Paragraph 1 - The humans are always at a distance from the insects, birds and fish. These creatures do not engage in any human-like behaviour like the other mammals. 

2. No 

Explanation: Paragraph 1 -  Also in her studies, Gordon found out that there is no individual ant that gives instruction or makes decisions”. 

3. Not given

Explanation: The particular statement is missing in the passage.

4. Yes

Explanation: Paragraph 3 -  An organic calculation will be made to find the number of foragers required for the colony. And if there is any mishap, like the prowling of a hungry lizard, a rush of ants without any food returns to give the Don't go out signal to the reserves. 

5. No 

Explanation: Paragraph 5 -  Datas like number of deliveries to be made the next day, and other conditions like weather, are all feeded into the computer model and the system will give the best route for the delivery lorries.

Check more for IELTS general reading yes/no/not given exercise with answer

To know more about the yes no not given question types, refer to the links below.

Conclusion

IELTS reading yes/no/not given questions has the ability to elevate your overall IELTS reading score. So, motivate yourself to do your best in your final IELTS reading exams. 

Kanan Blog

The latest tips and news from Kanan International team

4

Making your study abroad planning exciting, bright and way more easier.

Sign up for a free 30-minute consultation

study abroad consulation

Making your study abroad planning exciting, bright and way more easier.

Sign up for a free 30-minute consultation

study abroad consulation

Global Headquarters

Kanan Intl EdTech Inc

Ph-1, 220, George Street, Toronto Ontario, Canada M5A 2N1

India Headquarters

Kanan International Pvt. Ltd.

D-wing, 2nd Floor, Trident Complex, Ellora Park Vadiwadi Road, Vadodara, Gujarat 390007

IT/ Digital Campus

Chennai Office

132, Habibullah Rd, Satyamurthy Nagar, T. Nagar, Chennai, Tamil Nadu 600017. Ph: +91 73051 21113

kanan-ftr-phone+91 63570 12000

kanan-ftr-phoneadmissions@kanan.co

kanan-ftr-fbkanan-ftr-twitterkanan-ftr-youtube

About Kanan International

A truly global higher education partner to learners and education institutions. Supports learners at every point in their global education journey with its reliable services, products and solutions.

kanan-ftr-logo

Copyright © 2022 KANAN INT EDTECH INC. All rights reserved.

Global Headquarters

Kanan Intl EdTech Inc

Ph-1, 220, George Street, Toronto Ontario, Canada M5A 2N1

India Headquarters

Kanan International Pvt. Ltd.

D-wing, 2nd Floor, Trident Complex, Ellora Park Vadiwadi Road, Vadodara, Gujarat 390007

IT/ Digital Campus

Chennai Office

132, Habibullah Rd, Satyamurthy Nagar, T. Nagar, Chennai, Tamil Nadu 600017

kanan-ftr-phone+91 63597 73959

kanan-ftr-phoneadmissions@kanan.co

kanan-ftr-fbkanan-ftr-twitterkanan-ftr-youtube

Locations

Navsari|Ahmedabad|Surat|Vadodara|Vallabh VidyanagarChennai|Dehradun|Vapi|Nadiad|Thrissur|Karnal|Indore|Bardoli

About Kanan International

A truly global higher education partner to learners and education institutions. Supports learners at every point in their global education journey with its reliable services, products and solutions.

Copyright © 2022 KANAN INT EDTECH INC. All rights reserved.