IELTS Academic Reading Flow chart Completion

  • By Kanan Team
  • kanan-ftr-twitterkanan-ftr-facebookkanan-ftr-linkedinkanan-ftr

Table of Contents

  1. IELTS Academic Reading Flow chart Completion
  2. IELTS Academic Reading Flow chart Completion - Strategies & Tips to Solve
  3. Challenges faced while answering Flow chart Completion
  4. Skills required for answering Flow chart Completion
  5. Flow chart Completion Skill Building Exercise 1
  6. Flow chart Completion Skill Building Exercise 2
  7. Flow chart Completion Skill Building Exercise 3
  8. Answers for Skill Building Exercises 
  9. Conclusion 

In IELTS Academic Reading Flow chart Completion, you will see a process or sequence of events presented as a flow chart. Your task is to identify the sequence and fill in the missing information by reading the text. The flow-chart may be descriptive or an illustration (diagram) where you have to name the different steps of a process. This task likely bewilders you with its illustrations, but it can become easier, with the help of proven tips and strategies. 

In Flow chart completion, the information both in the passage and in the questions remain the same, but it is likely to be paraphrased. Your answer should be taken from the passages. Use the skimming and scanning skills to excel in this task.

IELTS trainers allocate a separate time for teaching IELTS Academic Reading Flow chart Completion  to their students, compared to other IELTS academic reading question types as they believe that it is challenging to solve. From this article, You will get free tips, strategies and exercises to fill the missing information in flow chart and to perform well in the IELTS Academic Reading Test. 

IELTS Academic Reading Flow chart Completion - Strategies & Tips to Solve

Following 12 IELTS Academic Reading Flow chart Completion tips and strategies can help you to solve this task with less time. We got these tips from the topmost IELTS experts. 

  • Read the instructions carefully so that you do not exceed the word limit. And, keep in mind that words must be picked up from the passage. 
  • Read the questions and highlight the words that you feel are important. Skim the passages with the help of those words to identify the part in the passage where the information is present. 
  • Notice the arrows, dates, verbs or action words, or adverbs to go to the required information in the passage.
  • Skim the text with the purpose of finding a sequence of events or processes, it helps you to identify which part of the text we should focus on most. 
  • To make the task challenging, the statements in the flow chart may not be in passage order. So, be prepared for that.
  • Assume possible answers before reading to the passage so that you can pick the required word to suit the content as well as grammatical accuracy instead of hurriedly picking synonyms or the first word you read.
  • Read each statement presented, complete or incomplete, to understand the sequence.
  • Try to recognize what type of word is required to fill the blank. It could be a noun, a verb, an adjective or an adverb. It will help you to trace the perfect word for the answer. 
  • Pick up the word/words that make the statement complete and correct according to the information in the passage.
  • Take care not to write any word as your answer which is already present in the question statement in reworded form. Also, do not change the word form.
  • Understanding the layout of the flow chart will be useful to know the subject and the content. 
  • Double check your answers to check whether the grammar and spelling are correct. 

As it was already mentioned, these IELTS Academic Reading Flow chart Completion tips and strategies are recommended by the topmost IELTS experts. So, it has the potential to improve your answering ability. 

Also read: IELTS academic reading tips

Challenges faced while answering Flow chart Completion

  • Students, sometimes in a state of hurry exceed the word limit while answering the questions. 
  • Most often, Synonyms and Paraphrases will be used, so identifying the answer may be tedious. 
  • It normally takes more time compared to other question types.

Skills required for answering Flow chart Completion

  • Skimming and scanning skills
  • Time Management Skills
  • Ability to paraphrase the sentence
  • Ability to figure out the meaning of the sentence

Flow chart Completion Skill Building Exercise 1

Answer questions 1-8 which are based on the reading passage below.

Doll Restoration

This is a good example of how the average doll collector receives a doll. They will find a beautiful antique doll that does not look as beautiful as it should, but with proper restoration, she can be as beautiful as the day she was created. Here, there are two main problems, the eye mechanism has lost its original look, and it has a loose head. We removed the mohair wig and removed the eye system. Then we separated the head from the composition body and chemically cleaned the head, removing old dirt, and wax, but not harming the original artwork. We repaired the missing porcelain teeth by making duplicate porcelain teeth to match and reinserted them. Then we took the original eye system and reconditioned it. We then did the waxing of the eye mechanism and reset the eyebar so the eyebar would open and close as it originally did. What a wonderful difference to chemically clean and restyle the original mohair wig. Our seamstress took over point with suggestions from the owner on likes and dislikes using original period designs. She now looked, I'm sure, very much as she would have originally looked when the little child fell in love with her for the first time.

Questions 1 - 8

Complete the flow chart below

Choose NO MORE THAN THREE WORDS for each answer

Check answer for this exercise

Check more IELTS academic reading flow chart completion exercise with answers

Flow chart Completion Skill Building Exercise 2

Answer questions 1-4 which are based on the reading passage below.

A Brief (and Tasty) History of Chocolate

The first records that chronicle the manufacture and consumption of chocolate originate from about 200-950 A.D., during the Classic Period of Mayan culture Glyphs and ancient Vessels provide the first evidence that the Theobroma cacao a tree that grows in the tropical rainforest - was harvested for its cacao seeds. The Mayan culture was spread over vast Mesoamerican territory, covering what is now southern Mexico, Belize, Guatemala, Honduras, and part of El Salvador.

Not only were cacao trees harvested in the wild, but Mayans also grew the trees near their homes, in their own backyard gardens. After the cacao pods were picked, the seeds found inside were fermented and dried. The seeds would then be roasted over a fire, followed by grinding between two large stones. The resulting paste was mixed with water, chilli peppers, cornmeal and other ingredients. This final concoction made the cacao paste Ginto a spicy, frothy, and rather bitter drink. With sugar unknown to the Mayans, if chocolate were sweetened at all, the sweetener would have been honey or flower nectar.

The Mayan culture reached its zenith during the Classic period, followed by centuries of (decline. By 1400, the Aztec empire dominated much of the Mesoamerican landscape. The Aztecs not only adopted the cacao seeds as a dietary staple but also as a form of currency. (Cacao seeds were used to pay for items, and also given as tribute by conquered peoples. While in the Mayan culture many people could drink chocolate, at least occasionally, in Aztec culture the chocolate was reserved mostly for royalty, priests, and upper echelons of society. The priests would also present cacao seeds as offerings to the gods, serving chocolate drinks during sacred ceremonies, one reason for our calling chocolate the 'elixir of the gods'.

During the conquest of Mexico by the Spaniards in 1521, Europe became aware of chocolate for the first time. Spaniards had observed the Aztec royalty and priesthood making and drinking the dark concoction, and quickly came to like it as well. Cacao seeds were shipped back to Spain in bulk, where the paste was mixed with spices like cinnamon and sugar, thus {taking the edge off their bitterness. An expensive import, only the Spanish elite could afford to purchase chocolate, and for the next 300 years, chocolate was treated as a status symbol. Spain continued to import and manufacture its chocolate in secret for at least a hundred years before the rest of Europe caught wind of the delicious brew. Once out, chocolate became one of the greatest fads to hit the continent.

Production of both cacao beans and sugar were labour-intensive and time-consuming processes. To keep up with demand for both items, many European countries set plantations in the New World for the cultivation of these two crops. Wage labourers and slaves were used to grow the crops, then process them, for export to and sale in Europe.

It was not until the 1800s that mechanisation speeded up the process of chocolate-making making chocolate cheaper, more plentiful , and thus available to the public at large. With the advent of the steam engine, cacao beans could be ground automatically. Bakers and cheese seized the opportunity to work with this suddenly available medium, establishing shops to the exclusive manufacture of chocolate, especially in countries like Belgium, Switzerland, Germany, and France. Lindt & Sprungli, of Switzerland, showed up in 1845, and Neuhaus Master Chocolate Makers, of Belgium, in 1857.

Different chocolate manufacturing processes were also invented along the way. One of the three biggest processes to change the way in which chocolate was made and consumed was the addition of milk, instead of water, to chocolate. This idea, credited to Sir Hans Sloane, further reduced cacao bitterness and improved taste. Sir Sloane kept his discovery trade secret for some time before selling the recipe to a London apothecary (which later on became the property of the Cadbury brothers). Condensed and powdered milk eventually replaced whole milk, allowing for a smoother and far sweeter product than before; milk chocolate is by far the most popular chocolate item in America today.

Another improvement in manufacturing came with the making of liquid chocolate into semi-solid edible bars, allowing the item to become much more portable and not as perishable (solid chocolate has a shelf-life of about a year). The secret to bar-making comes from cacao butter, the fatty part of the cacao bean. When the bean is ground up, about 55% of the resulting paste is cacao butter. This fat percentage, though seemingly high, is still too low to make soft (and edible) bar chocolate, yet way too high for powdered chocolate (such as is used to make hot chocolate). Heavy-duty presses are used to remove about half of the cacao butter from the paste, after which the purified butter is added into "untouched” raw paste, making bar chocolate that is about 75% cacao butter, and semi-solid at room temperature. The stripped paste, devoid of about half of its fat content, solidifies into a hard cake that is pulverised into cacao powder.

A third, and major, improvement in chocolate manufacturing came with the discovery of the conching method - the mixing of chocolate over a period of several days in order to allow volatiles and moisture to evaporate, resulting in a more pleasing, smoother taste to the final product. Conching is credited to Rudolph Lindt (of Lindt & Sprungli fame), who found out that a batch of chocolate left mixing for several days became much smoother in texture and taste than allowed to solidify immediately.

Despite modern improvements to the processing of chocolate, the actual harvesting of the cacao bean has remained virtually unchanged since the days of the Mayans and Aztecs and is still cultivated in tropical climates, within 10 to 20 degrees of the Equator.

Questions 1 - 4

Complete the flow chart below.

Choose NO MORE THAN TWO WORDS from the passage for each answer.

Harvesting and Consumption of Cacao in Mayan Culture

Check answer for this exercise

Attempt this free IELTS academic reading flow chart completion mock test

Flow chart Completion Skill Building Exercise 3

Answer questions 1-7 which are based on the reading passage below.

LIBERATING THE GPS

On May 2, 2000, by the order of President Bill Clinton, the US government discontinued the use of Selective Availability (SA) making the Global Positioning System (GPS) more responsive towards commercial and civil users worldwide. Selective Availability was an intentional limitation of GPS signals implemented for national security reasons. It limited the precision of GPS signals for non-military users. The military reserved the highest quality signal for their use, and deliberately blurred the signals for security purposes. William Perry, US Secretary of Defence, proposed to remove the restriction owing to the widespread growth of Global Positioning System services and intended to improve civilian accuracy. The government made the switch over at midnight of 1st May 2000 and 2nd May was the first day when the non-military system discovered an improved positioning precision from 330 to 66 feet. Thus, GPS became available for both military and peaceful purposes. Gradually, the GPS became more accurate and cheaper.

The GPS project was introduced in 1973 by the US Department of Defense for military purposes only. It became fully functional in 1993 with 24 satellites. It was allowed for civil use in the 1980s by the then President Ronald Regan, however, during the 1990s, the GPS quality was degraded by applying Selective Availability. In September 2007, the US government decided to obtain the future generation of GPS satellites (GPS III). These satellites are without Selective Availability and this decision was taken to ensure reliability in GPS performance which had been a concern to civil GPS users globally.

GPS has become indispensable today. It is an embedded technology in automobiles, personal computers, military munitions, weather tracking systems, electronic receivers, and other technical products. Started as a military project, it later emerged as an awareness platform for a broader range of public and its further use has given birth to other technologies which in turn benefited humanity. Activities related to commerce, scientific purposes, surveillance and tracking can be accurately done using GPS as it has turned into an extensively deployed and useful tool. The online tracking system determines the location of a person, and it also enables a person to move from one place to another with guidance. The facility of tracking is also done using the same so that one may get the accurate location of the automobile being tracked. The system created by the US defence has also made it possible to create a map of the world as well as it brought precision of timings around the globe.

Questions 1-7

Complete the flow chart below.

Write NO MORE THAN TWO WORDS AND/OR A NUMBER from the passage for each answer.

Check answer for this exercise

Check more IELTS academic reading flow chart completion practice questions 

Answers for Skill Building Exercises

  • Answer for Skill Building Exercise 1 

(Note: The text in italics is from the reading passage and shows the location from where the answer is taken or inferred. The text in the regular font explains the answer in detail.)

1.(the) eye mechanism
2.(a) loose head

( 1 and 2 can be in any order)

Explanation: Here, there are two main problems, the eye mechanism has lost its original look, and it has a loose head.

3.separated

Explanation: Then we separated the head from the composition body

4.old dirt
5.wax

Explanation: … and chemically cleaned the head, removing old dirt, and wax, but not harming the original artwork.

6.original eye system

Explanation: Then we took the original eye system, and reconditioned it.

7.(original) mohair wig

Explanation: At this point, we only had to chemically clean and restyle the original mohair wig.

8.clothing designs

Explanation: Our seamstress took over, at this point with suggestions from the owner on likes and dislikes using original period clothing designs.

Answer for Skill Building Exercise 2

(Note: The text in italics is from the reading passage and shows the location from where the answer is taken or inferred. The text in the regular font explains the answer in detail.)

1.backyard gardens 

Explanation: Paragraph 2 - Not only were cacao trees harvested in the wild, but Mayans also grew the trees near their homes, in their own backyard gardens.

2.grinding
3.paste 

Explanation: Paragraph 2 - The seeds would then be roasted over a fire, followed by grinding between two large stones. The resulting paste was mixed with water,...

4.bitter 

Explanation: Paragraph 2 - The final concoction made the cacao paste into a spicy, frothy, and rather bitter drink.

  • Answer for Skill Building Exercise 3 

(Note: The text in italics is from the reading passage and shows the location from where the answer is taken or inferred. The text in the regular font explains the answer in detail.)

1.military/ military purposes


Explanation: Paragraph 2 - The GPS project was started in 1973 by the US Department of Defense for military purposes only.


2.24 satellites


Explanation: Paragraph 2 - It became fully functional in 1993 with 24 satellites


3.precision


Explanation: Paragraph 1 - Selective Availability was an intentional limitation of GPS signals implemented for national security reasons. It limited the precision of GPS signals for non-military users.


4.civilian accuracy


Explanation: Paragraph 1 - William Perry, US Secretary of Defence, proposed to remove the restriction owing to the widespread growth of Global Positioning System services and intended to improve civilian accuracy

5.discontinued


Explanation: Paragraph 1 - On May 2, 2000, by the order of President Bill Clinton, the US government discontinued the use of Selective Availability (SA) making the Global Positioning System (GPS) more responsive towards commercial and civil users worldwide.


6.positioning


Explanation: Paragraph 1 - The government made the switch over at midnight of 1st May 2000 and 2nd May was the first day when the non-military system discovered an improved positioning precision from 330 to 66 feet.


7.GPS III 


Explanation: Paragraph 2 - In September 2007, the US government decided to obtain the future generation of GPS satellites (GPS III). 

Also check IELTS Academic Reading Yes No Not Given

Click the following link to practice flow chart completion with other question types to enhance your reading skills and check the answers:

Conclusion

To ace in the IELTS Reading section you require time and effort. The tips and strategies provided in this article will help you to answer the flow chart completion questions with a minimal effort and time. Familiarising yourself with this question may save your time for answering other questions.

Kanan Blog

The latest tips and news from Kanan International team

4

Making your study abroad planning exciting, bright and way more easier.

Sign up for a free 30-minute consultation

study abroad consulation

Making your study abroad planning exciting, bright and way more easier.

Sign up for a free 30-minute consultation

study abroad consulation

Global Headquarters

Kanan Intl EdTech Inc

Ph-1, 220, George Street, Toronto Ontario, Canada M5A 2N1

India Headquarters

Kanan International Pvt. Ltd.

D-wing, 2nd Floor, Trident Complex, Ellora Park Vadiwadi Road, Vadodara, Gujarat 390007

IT/ Digital Campus

Chennai Office

132, Habibullah Rd, Satyamurthy Nagar, T. Nagar, Chennai, Tamil Nadu 600017. Ph: +91 73051 21113

kanan-ftr-phone+91 63570 12000

kanan-ftr-phoneadmissions@kanan.co

kanan-ftr-fbkanan-ftr-twitterkanan-ftr-youtube

About Kanan International

A truly global higher education partner to learners and education institutions. Supports learners at every point in their global education journey with its reliable services, products and solutions.

kanan-ftr-logo

Copyright © 2022 KANAN INT EDTECH INC. All rights reserved.

Global Headquarters

Kanan Intl EdTech Inc

Ph-1, 220, George Street, Toronto Ontario, Canada M5A 2N1

India Headquarters

Kanan International Pvt. Ltd.

D-wing, 2nd Floor, Trident Complex, Ellora Park Vadiwadi Road, Vadodara, Gujarat 390007

IT/ Digital Campus

Chennai Office

132, Habibullah Rd, Satyamurthy Nagar, T. Nagar, Chennai, Tamil Nadu 600017

kanan-ftr-phone+91 63597 73959

kanan-ftr-phoneadmissions@kanan.co

kanan-ftr-fbkanan-ftr-twitterkanan-ftr-youtube

Locations

Navsari|Ahmedabad|Surat|Vadodara|Vallabh VidyanagarChennai|Dehradun|Vapi|Nadiad|Thrissur|Karnal|Indore|Bardoli

About Kanan International

A truly global higher education partner to learners and education institutions. Supports learners at every point in their global education journey with its reliable services, products and solutions.

Copyright © 2022 KANAN INT EDTECH INC. All rights reserved.