IELTS Academic Reading True False Not Given

  • By Kanan Team
  • kanan-ftr-twitterkanan-ftr-facebookkanan-ftr-linkedinkanan-ftr

Table of Contents:

  1. IELTS Academic Reading True False Not Given
  2. IELTS Academic Reading True False Not Given - Strategies & Tips to Solve
  3. Challenges faced while answering the True False Not Given Question
  4. Skills required to answer True False Not Given Question
  5. True False Not Given Skill Building Exercise 1
  6. True False Not Given Skill Building Exercise 2
  7. True False Not Given Skill Building Exercise 3
  8. Answers For Skill Building Exercises
  9. Conclusion

In IELTS Academic Reading True False Not Given, you are required to judge whether the information given in the question statement is True, False or Not Given according to the passage. The key part here is to understand the passages clearly and choose the correct answer. To do well in this task, you must need a good amount of attention and comprehensive capability. Proper tips and practice can help you to get used to this task.

In the True False Not given question type you have to read the passage to identify whether the given statement is true or not based on the given passage.To tackle the True False Not Given question type well, you need to be aware of the following points. Read the statements and understand it carefully before trying to answer. And, Don’t put “Yes” in the place of “True” and “No” in the place of “False”. 

IELTS Academic Reading True False Not Given is one of the most important and trickiest IELTS academic reading question types in the reading section. In this article, we provide you with a complete understanding about this task, the tips and exercises required to enhance your ability to perform well in IELTS academic reading true false not given question.

IELTS Academic Reading True False Not Given - Strategies & Tips to Solve

On this page, we are giving you 13 IELTS Academic Reading True False Not Given tips and strategies which were used by numerous students who have achieved high band scores. These tips are recommended by experts, who have a detailed understanding on IELTS Academic True False Not Given and they are as follows

  • Read the question statement. Identify the keywords that can help you to locate relevant information in the passage. Also, read the statement carefully to understand the meaning.

  • Go to the passage and find the location with the help of keywords. Remember, in most cases, you will not get the exact keyword. Look for words or phrases with similar meanings.

  • Single word can alter the entire meaning of the sentence. So that, Give an extra amount of attention if you find the words like some, often, occasionally, never, all.

  • Read this portion of text carefully and get the meaning. If the text agrees with what is said in the question statement, the answer is True. If it contradicts, the answer is False. If the information is not sufficient to decide, the answer is Not Given. Remember, to raise the difficulty level, the question statements will be paraphrased, i.e. the sentences will be written differently.

  • The question statements follow the order of the passage. This is called the progressive order of questions.

  • Do not apply your knowledge about the topic to decide the answers. They must be based on the information provided in the passage.

  • Follow the instructions. Do not write ‘Yes’ in place of ‘True’ or ‘No’ in place of ‘False’.

  • Avoid overthinking about the question statement. It may lead you to add your own knowledge about the topic and will affect your answer in a negative way.

  • Paraphrase the statement in the question. Paraphrasing helps you to understand the meaning of the statement in a precise manner, precisely. It makes the task a little bit easier.

  • Take note of the keywords in the sentence. Keywords navigate you to locate the appropriate portion in the passage.

  • Use the Skimming techniques to comprehend the gist of the passages.

  • Make use of Scanning technique - the ability to locate individual words or short phrases. Scanning with the keywords in mind is a good strategy. 
  • Not Given means the meaning of the statement is not found in the passage. Keywords might be there but not the full meaning of the statement. Therefore, double check if you’re answering Not Given to the question.

We hope these IELTS academic reading true false not given tips and strategies will be helpful for you.  

Also read: IELTS academic reading tips

Challenges faced while answering the True False Not Given Question 

  • You may search for information that is not actually there in the text for Not Given ones. This could consume your time.
  • You can’t find the exact words in the passage which you found in the question statement because those words could be paraphrased in the passage.
  • Some students match the keywords rather than matching the meaning while answering the questions.

    Skills required to answer True False Not Given Question

  • Ability to Comprehend the passages.
  • Ability to paraphrase the statement.
  • Good Repertoire of  Vocabulary.

True False Not Given Skill Building Exercise 1

Answer questions 1-7 which are based on the reading passage below.

A Secret Well Kept 

Political leaders in the days before the internet and 24-hour cable news were not subjected to the intense media scrutiny that their modern counterparts face. It was possible to rise to power and stay in office despite having skeletons in the closet that would now see one disgraced in a scandal. One of the best examples of keeping damaging secrets from the public was Canadian Prime Minister, Lyon Mackenzie King, (almost always referred to as Mackenzie King).

Mackenzie King was born in 1874 with the proverbial silver spoon. He accumulated five university degrees, including a PhD from Harvard in economics, a subject he went on to teach at that institute. In addition to being a professor and an economist, King was a lawyer and a journalist. He was also a civil servant and was appointed as Canada's first Minister of Labour. He was elected to Parliament as a Liberal and would go on to become Canada’s, and the Commonwealth's longest-serving prime minister, serving for nearly 22 years.

Mackenzie King cut his political teeth as a labour negotiator. He was successful in part because he mastered the art of conciliation. Conciliation, along with half measures, would become his trademark. "Do nothing by halves that can be done by quarters,” one detractor wrote of him. And so, King sought the middle ground in order to keep the country’s many factions together. He would go out of his way to avoid debate and was fond of saying "Parliament will decide," when pressed for an answer. He was pudgy, plodding, wooden and cold, and his speeches were slumber-inducing. Unloved, but practical and astute, he has been called Canada's greatest prime minister. He created old age pensions, unemployment insurance, and family allowance, and he left the country in much better shape than when he inherited it.

Mackenzie King died in 1950, thus passing into the mildly-interesting annals of Canadian history. Then, during the seventies, his diaries (all 30,000 pages of them) were published, and millions of Canadian jaws dropped. It turns out that King, that monotonous embodiment of Presbyterian morals, was a dedicated occultist who communicated with the dead, including his mother (who he revered), former President Roosevelt, Leonardo da Vinci, and his dogs. And he did this almost every evening for the last 25 years of his life.

King used a Ouija board and owned a crystal ball. He read tea leaves. He employed mediums and consulted a psychic. He visited palmists. He was a numerologist, always sensitive to what the numbers 7 and 17 were attempting to reveal to him. He thought that when he looked at the clock and found both hands in alignment, someone from the other side must have been watching over him. King was careful not to reveal any of his "psychical research" to the public, his departed mother having warned him that people wouldn't understand.

(Adapted from a passage in "A Sort of Homecoming - In Search of Canada' by Troy Parfitt)

Questions 1-7

Do the following statements agree with the information given in the reading passage?

Write

  • TRUE                if the statement agrees with the information
  • FALSE               if the statement contradicts the information
  • NOT GIVEN     if there is no information on this in the passage
  1. Mackenzie King came from a privileged background.
  2. He taught economics at Harvard University.
  3. Mackenzie King was known for his stubbornness and extreme political views.
  4. Mackenzie was not liked by his people and did nothing for their welfare.
  5. His diaries were published when he was in his seventies.
  6. He communicated with dead political leaders to get their advice on handling problems.
  7. He regarded seeing the hands of a clock together as an auspicious sign.


Check answer for this exercise 

Check more IELTS academic reading true false not given exercise with answers

True False Not Given Skill Building Exercise 2

Answer questions 1-7 which are based on the reading passage below.

Have Researchers Created Synthetic Life at the J. Craig Venter Institute

Researchers often insert a gene or two into an organism to make it do something unique. For example, researchers inserted the insulin gene into bacteria to make them produce human insulin. However, researchers at the J. Craig Venter Institute (JCVI) in Rockville, MD, have now created organisms that contain a completely synthetic genome. This synthetic genome was designed by computer, resulting in the "first self-replica project species … parent is a computer," as stated by Dr Venter, the lead scientist on this project.

In essence, the JCVI scientists took the genome of one bacterial species, M.mycoides, synthesised it from scratch, and then transplanted it into a different bacterial species, M.capricolum. The DNA was synthesised as a series of cassettes, or pieces, spanning roughly 1,080 bases (the chemical units that make up DNA) each. These cassettes were then painstakingly assembled together and slowly input into the M.capricolum species.

The JCVI researchers also included several "watermarks" in the synthetic genome. Because DNA contains introns, which are non-expressed spans of DNA, as well as exons, which are expressed spans of DNA, much of the code can be altered without affecting the final organism. Also, the four bases of the DNA code - A, C, G, and T- can combine into tripleTS to code for the 20 amino acids (the chemical units of which protein is composed), as well as start and stop instructions for gene expression. These amino acids are designated by single alphabetical letters; for example, tryptophan is designated by the letter W. Thus, by using the amino acid "alphabet," the JCVI researchers were able to insert sequences of DNA that
were specifically designed to spell out the names of the study authors, project contributors, web addresses, and even include quotations from James Joyce, and Richard Feynman. Such engineering helped clarify that the M.capricolum genome is entirely synthetic and not a product of natural bacterial growth and replication.

Over one million total bases were inserted into M.capricolum. The final result was a bacterial cell that originated from M. capricolum, but behaved like and expressed the proteins of M.mycoides. This synthetic M.mycoides bacterium was also able to self-replicate, fundamental quality of life.

The demonstration that completely synthetic genomes can be used to start synthetic life promises other exciting discoveries and technologies. For example, photosynthetic algae could be transplanted with genomes that would enable these organisms to produce biofuel. In fact, the ExxonMobil Research and Engineering Company has already worked out an agreement with Synthetic Genomics, the company that helped fund the JCVI research team, to start just such a project.

While some researchers agree that the technical feat of the JCVI team is astounding, detractors point to the difficulty of creating more complicated organisms from scratch. Other researchers point to the fact that some biofuels are already being produced by microorganisms via the genetic engineering of only a handful of genes. And Dr David Baltimore, a leading geneticist at CalTech, has countered the significance of the work performed by the JCVI research team, stating that its lead researcher, Dr Venter, ".. has not created life, only mimicked it."

Questions 1-7

Do the following statements agree with the information given in the reading passage?

Write

  • TRUE               if the statement agrees with the information
  • FALSE              if the statement contradicts the information
  • NOT GIVEN    if there is no information on this in the passage
  1. DNA was also injected into animals.
  2. Bacteria have been made to produce insulin.
  3. The artificial genome is left with some signs to identify its creators.
  4. Tryptophan is one example of an amino acid.
  5. Production of biofuel from genetically altered algae will be a solution to world energy problems.
  6. The research team was financially supported by ExxonMobil.
  7. There is no dispute regarding the importance of the achievement of the JCVI team in creating a synthetic genome.

  
Check answer for this exercise

Attempt this free  IELTS academic reading true false not given mock test  

True False Not Given Skill Building Exercise 3

Answer questions 1 - 8 which are based on the reading passage below.

Coral Triangle

The Philippines is part of the so-called coral triangle, which spans eastern Indonesia, parts of Malaysia, Papua New Guinea, Timor Leste and the Solomon Islands. It covers an area that is equivalent to half of the entire United States.

Although there are 1,000 marine protected areas (MPAs) within the country, only 20 percent are functioning, the update said. MPAs are carefully selected areas where human development and exploitation of natural resources are regulated to protect species and habitats.

In the Philippines, coral reefs are important economic assets, contributing more than US$1 billion annually to the economy. "Many local, coastal communities do not understand or know what a coral reef actually is, how its ecosystem interacts with them, and why it is so important for their villages to preserve and conserve it," Southeast Asian Centre of Excellence (SEA CoE) said in a statement.

Unknowingly, coral reefs – touted to be the tropical rainforest of the sea – attract a diverse array of organisms in the ocean. They provide a source of food and shelter for a large variety of species including fish, shellfish, fungi, sponges, sea anemones, sea urchins, turtles and snails. A single reef can support as many as 3,000 species of marine life. As fishing grounds, they are thought to be 10 to 100 times as productive per unit area as the open sea. In the Philippines, an estimated 10-15 percent of the total fisheries come from coral reefs. Not only do coral reefs serve as home to marine fish species, but they also supply compounds for medicines. The Aids drug AZT is based on chemicals extracted from a reef sponge while more than half of all new cancer drug research focuses on marine organisms.

Unfortunately, these beautiful coral reefs are now at serious risk from degradation. According to scientists, 70 percent of the world's coral reefs may be lost by 2050. In the Philippines, coral reefs have been slowly dying over the past 30 years. The World Atlas of Coral Reefs, compiled by the United Nations Environment Program (UNEP), reported that 97 percent of reefs in the Philippines are under threat from destructive fishing techniques, including cyanide poisoning, overfishing, or from deforestation and urbanisation that result in harmful sediment spilling into the sea.

Last year, Reef Check, an international organisation assessing the health of reefs in 82 countries, stated that only five percent of the country's coral reefs are in excellent condition. These are the Tubbataha Reef Marine Park in Palawan, Apo Island in Negros Oriental, Apo Reef in Puerto Galera, Mindoro, and Verde Island Passage off Batangas.

About 80-90 per cent of the incomes of small island communities come from fisheries. "Coral reef fish yields range from 20 to 25 metric tons per square kilometre per year for healthy reefs," said Angel C. Alcala, former environment secretary. Alcala is known for his work in Apo Island, one of the world-renowned community-run fish sanctuaries in the country. It even earned him the prestigious Ramon Magsaysay Award. Rapid population growth and the increasing human pressure on coastal resources have also resulted in the massive degradation of the coral reefs. Robert Ginsburg, a specialist on coral reefs working with the Rosenstiel School of Marine and Atmospheric Science at the University of Miami, said human beings have a lot to do with the rapid destruction of reefs. "In areas where people are using the reefs or where there is a large population, there are significant declines in coral reefs," he pointed out.

"Life in the Philippines is never far from the sea," wrote Joan Castro and Leona D'Agnes in a new report. "Every Filipino lives within 45 miles of the coast, and every day, more than 4,500 new residents are born." Estimates show that if the present rapid population growth and declining trend in fish production continue, only 10 kilograms of fish will be available per Filipino per year by 2010, as opposed to 28.5 kilograms per year in 2003.

Questions 1- 8


Do the following statements agree with the information given in the Reading Passage?

Write

  • TRUE if the statement agrees with the information
  • FALSE if the statement contradicts the information
  • NOT GIVEN if there is no information on this
  1. The Coral Triangle spreads over half of the United States.
  2. The natural resources in twenty percent of the marine protected areas are still exploited.
  3. The Philippines' economy relies largely on coral reefs.
  4. Coral reefs shelter a wider range of species compared to tropical rainforests.
  5. Coral reefs make better fishing areas than the open sea.
  6. All the coral reefs in the Philippines will be destroyed by 2050.
  7. Experts consider humans as one key factor for the decreasing size of coral reefs.
  8. Available fish resources in the Philippines are expected to reduce by more than 50% over a period of seven years.

Check answer for this exercise 

Check more IELTS academic reading true false not given  practice questions 

Answers For Skill Building Exercises

  • Answers For Skill Building Exercise 1 - (A Secret Well Kept)

(Note: The text in italics is from the reading passage and shows the location from where the answer is taken or inferred. The text in the regular font explains the answer in detail.)

  1. True
    Explanation: Paragraph 2 - Mackenzie King was born in 1874 with the proverbial silver spoon.
  2. True
    Explanation: Paragraph 2 - He accumulated five university degrees, including a PhD from Harvard in economics, a subject he went on to teach at that institute.
  3. False
    Explanation: Paragraph 3 - He was successful in part because he mastered the art of conciliation… And so, King sought the middle ground in order to keep the country’s many factions together.
  4. False
    Explanation: Paragraph 3 - Unloved, but practical and astute, he has been called Canada’s greatest prime minister. He created old age pensions, unemployment insurance, and family allowance, and he left the country in much better shape than when he inherited it.

    The first part of the statement agrees with the information in the passage but the second part contradicts the information.
  5. False
    Explanations: Paragraph 4 - Mackenzie King died in 1950,...Then, during the seventies, his diaries (all 30,000 pages of them) were published, and millions of Canadian jaws dropped.

    King’s diaries were published after his death. The seventies means 1970s.
  6.  Not given
    Explanation: Paragraph 4 mentions that King communicated with mentions that communicated with the dead, including his mother (who he revered) and former President Roosevelt but nothing is mentioned about the purpose of communication.
  7. True 
    Explanation: Paragraph 5 - He thought that when he looked at the clock and found both hands in alignment, someone from the other side must have been watching over him.
  • Answers for Skill Building Exercise 2 - (Have Researchers Created Synthetic Life at the J. Craig Venter Institutesummary completion?)

(Note: The text in italics is from the reading passage and shows the location from where the answer is taken or inferred. The text in the regular font explains the answer in detail.)

  1. Not Given
    Explanation: Paragraph 1 states that researchers often insert a gene or two into an organ to make it do something unique, but there is no mention of whether that includes an an or not.
  2. True
    Explanation: Paragraph 1 - For example, researchers inserted the insulin gene into bacteria to make them produce human insulin.
  3. True 
    Explanation: Paragraph 3 - The JCVI researchers also included several "watermarks" in synthetic genome...Thus, by using the amino acid "alphabet," the JCVI researchers were to insert sequences of DNA that were specifically designed to spell out the names of study authors, project contributors, …
  4. True
    Explanation: Paragraph 3 - These amino acids are designated by single alphabetical; For example, tryptophan is designated by the letter W.
  5. Not Given
    Explanation: Paragraphs 5 and 6 give information about the production of biofuel from genetically altered algae, but there is no mention regarding the world's energy problems.
  6.  False
    Explanation: Paragraph 5 - In fact, the ExxonMobil Research and Engineering Company has already worked out an agreement with Synthetic Genomics, the company that helped fund the JCVI research team, to start just such a project.

    Synthetic Genomics funded the research team. So, False.

  7. False
    Explanation: Paragraph 6 - And Dr David Baltimore, a leading geneticist at CalTech, has countered the significance of the work performed by the JCVI research team, stating that its lead researcher, Dr Venter, ".. has not created life, only mimicked it.”
  • Answers for Skill Building Exercise 3 - (Coral Triangle)

(Note: The text in italics is from the reading passage and shows the location from where the answer is taken or inferred. The text in the regular font explains the answer in detail.)

  1. False (h6)
    Explanation: Paragraph 1- The Philippines is part of the so-called coral triangle, which spans eastern Indonesia, parts of Malaysia, Papua New Guinea, Timor Leste and the Solomon Islands. It covers an area that is equivalent to half of the entire United States.

    The geographical location of the coral triangle is stated in the above lines taken from the text, and it does not cover any part of the USA. The text mentions the USA to give an idea about the size of the coral triangle.
  2. False
    Explanation: Paragraph 2- Although there are 1,000 marine protected areas (MPAs) within the country, only 20 percent are functioning, the update said.

    According to the text, only 20 percent MPAs are being protected. The rest are being exploited.
  3. Not Given
    Explanation: Though Paragraph 3 mentions that coral reefs are important economic assets for the Philippines, it does not mention that it is the major contributor to the Philippines’ economy.
  4. Not Given
    Explanation: Paragraph 4 mentions that coral reefs are considered as the tropical rainforests of the sea, but there is no comparison regarding the range of species found.
  5. True
    Explanation: Paragraph 4- As fishing grounds, they are thought to be 10 to 100 times as productive per unit area as the open sea.
  6. Not Given
    Explanation: Paragraph 5 mentions that 70 percent of the world's coral reefs may be lost by 2050 and the Philippines’ coral reefs are also dying gradually. But there is no such prediction for the Philippines.
  7. True
    Explanation: Paragraph 7- Robert Ginsburg, a specialist on coral reefs working with the Rosenstiel School of Marine and Atmospheric Science at the University of Miami, said human beings have a lot to do with the rapid destruction of reefs. "In areas where people are using the reefs or where there is a large population, there are significant declines in coral reefs," he pointed out.
  8. True
    Explanation: Paragraph 8- Estimates show that if the present rapid population growth and declining trend in fish production continue, only 10 kilograms of fish will be available per Filipino per year by 2010, as opposed to 28.5 kilograms per year in 2003.

Also check IELTS academic reading multiple choice questions

Click the following link to practice true false not given with other question types to improve your answering skills and check the answers for feedback:

Conclusion

The tips, strategies and skill building exercises offered on this page will help you to tackle the IELTS True False Not Given question type in an effective way. In addition, it also could improve your band score in the IELTS Reading test.

Kanan Blog

The latest tips and news from Kanan International team

4

Making your study abroad planning exciting, bright and way more easier.

Sign up for a free 30-minute consultation

study abroad consulation

Making your study abroad planning exciting, bright and way more easier.

Sign up for a free 30-minute consultation

study abroad consulation

Global Headquarters

Kanan Intl EdTech Inc

Ph-1, 220, George Street, Toronto Ontario, Canada M5A 2N1

India Headquarters

Kanan International Pvt. Ltd.

D-wing, 2nd Floor, Trident Complex, Ellora Park Vadiwadi Road, Vadodara, Gujarat 390007

IT/ Digital Campus

Chennai Office

132, Habibullah Rd, Satyamurthy Nagar, T. Nagar, Chennai, Tamil Nadu 600017. Ph: +91 73051 21113

kanan-ftr-phone+91 63570 12000

kanan-ftr-phoneadmissions@kanan.co

kanan-ftr-fbkanan-ftr-twitterkanan-ftr-youtube

About Kanan International

A truly global higher education partner to learners and education institutions. Supports learners at every point in their global education journey with its reliable services, products and solutions.

kanan-ftr-logo

Copyright © 2022 KANAN INT EDTECH INC. All rights reserved.

Global Headquarters

Kanan Intl EdTech Inc

Ph-1, 220, George Street, Toronto Ontario, Canada M5A 2N1

India Headquarters

Kanan International Pvt. Ltd.

D-wing, 2nd Floor, Trident Complex, Ellora Park Vadiwadi Road, Vadodara, Gujarat 390007

IT/ Digital Campus

Chennai Office

132, Habibullah Rd, Satyamurthy Nagar, T. Nagar, Chennai, Tamil Nadu 600017

kanan-ftr-phone+91 63597 73959

kanan-ftr-phoneadmissions@kanan.co

kanan-ftr-fbkanan-ftr-twitterkanan-ftr-youtube

Locations

Navsari|Ahmedabad|Surat|Vadodara|Vallabh VidyanagarChennai|Dehradun|Vapi|Nadiad|Thrissur|Karnal|Indore|Bardoli

About Kanan International

A truly global higher education partner to learners and education institutions. Supports learners at every point in their global education journey with its reliable services, products and solutions.

Copyright © 2022 KANAN INT EDTECH INC. All rights reserved.