Flying Tortoises Reading Answers

  • By Kanan Team
  • 21-05-2022
 Flying Tortoises Reading Answers

Flying tortoises reading answers given in the table below. Find the answers and compare them with yours.

Solution for Flying tortoises

Checked the answers? Now, you would have realized your mistakes. Try a few more questions to improve your skills and understanding. Attempt the questions given here and verify the answers right away. 

Hope that the Flying Tortoises Reading Answers given here would have helped you. This passage appears in the reading module to assess your all talents and proficiency. Try this reading passage to familiarize yourself with the IELTS reading test paper pattern and difficulties.

Flying tortoise passage is all about saving the endangered Galapagos tortoise. We’ve included the whole passage with three distinct question types here. Finish answering and check your answers with the given Flying tortoises reading answers instantly. 

  • IELTS reading multiple choice questions
  • IELTS reading note completion
  • IELTS reading sentence completion

Click to check other IELTS reading question types

9 thoughts on why the “Flying Tortoises” passage is repeated in the IELTS practice test

These are a few major reasons why the Flying Tortoises reading answers’ passage is considered to be highly important.

  • This passage includes information about the endangered Galapagos tortoise and protecting them.
  • Focus on kilometers, numbers, years, and locations mentioned in the reading passage since it helps you locate answers in a short time.
  • Flying tortoises reading answers with location takes you to the spot where you can find the answers.
  • Flying tortoises reading answers with explanation will let you know the justification for the chosen answers.
  • Read the given passage and answer the three different question types given in this article.
  • Find Flying tortoises reading answers pdf included in this blog for your better practice experience.
  • According to IELTS experts, this passage has the capabilities of testing your various required skills and knowledge.
  • Flying tortoise reading answers with location supports you to find the answers effectively. 
  • Flying tortoises reading answers taken from Cambridge 12, Test 3/7, Reading passage 1. 

Remembering all the above points will help you at the time of IELTS reading preparation. Do not miss practicing this passage (Flying tortoises).

Before attempting to write the Flying tortoises reading answers, check the IELTS reading tips

Click here to get the Flying tortoises reading answers practice test pdf

IELTS reading passage -  Flying Tortoises

Read the complete reading passage and try to answer all the questions (1 - 13) given here. Then, check your answers with the Flying Tortoises IELTS reading answers. 

Flying tortoises

An airborne reintroduction program has supported conservationists to take important measures to save the endangered Galapagos tortoise.

Spiny cacti forests cover the most uneven volcanic plains that divide the interior of Isabella's Galapagos Island from the Pacific Ocean. With its five different volcanoes, the island and lunar landscape are similar. Only the dense vegetation in the skirt of the peak-covered peak of the Sierra Negra rests from the barren landscape below.

This unfriendly environment is house to the huge Galapagos tortoise. About five million years after the birth of the Galapagos, the islands were occupied by one or more turtles off the mainland of South America. As these ancestral turtles settled on separate islands, distinct peoples developed at least 14 different subspecies to suit their unique environments. Island life agreed with them. In the absence of important predators, they grew into the biggest and longest turtles on the planet, weighing more than 400 kilograms, sometimes 1.8 meters long, and living for more than a century.

Before humans arrived, the archipelago had millions of turtles. From the 17th century, pirates took some for food, but with the arrival of whale ships in the 1790s, this exploitation increased exponentially. The turtles, which are relatively unmoving and capable of surviving for months without food or water, were transported on these ships to serve as food items during lengthy sea journeys. Sometimes, their bodies were processed into top-quality oil.

In total, 200,000 animals were taken from the archipelago before the 20th century. This recorded exploitation then intensified when immigrants arrived on the islands. They hunted turtles and killed their habitat to empty the land for agriculture. They also introduced alien species that could hunt or lay eggs and hurt or kill their habitat, ranging from livestock, pigs, goats, rats, and dogs to plants and ants.

Today, only 11 of the actual subspecies survive, many of which are highly endangered. In 1989, work started on a turtle breeding center outside the city of Puerto Villamil in Isabela, dedicated to saving the island's turtle population. The center's captive breeding program proved to be very successful, and it finally had to deal with a large population issue.

The issue was also stressful. Captive turtles cannot be reintroduced into the wild until they are at least five years old and weigh at least 4.5 kilograms, at which time their size and weight and the toughened shells are capable of saving them from predators. But if people wait too long after that, the turtles will ultimately become too big to carry.

For many years, on long, treacherous walks on narrow paths, turtles were carried in small numbers, carried on the backs of males. But in November 2010, Godfrey Merlin, an environmentalist and liaison officer for Galapagos National Park, and the visiting private motorboat captain and helicopter pilot assembled around a table in a small cafe on the island of Santa Cruz in Puerto Ayora to perform a more ambitious reintroduction. The purpose was to transport the 300 turtles from the breeding center to different places near the Sierra Negra by helicopter.

This remarkable action was made by the owners of the 67-meter White Cloud boat, who used the helicopter and its professional pilot and boat, as well as the logistics help of its captain and crew, for free to Galapagos National Park. First, an air ambulance, the boat's helicopter has a rear dual door and a big interior space very appropriate for cargo, so a custom crate is created to hold 33 turtles with a total weight of 150 kilograms. With this weight, fuel, pilot, and four crew, the helicopter's full payload was approaching, and there were times when it was undoubtedly on the border of the helicopter's capacities. For three days, a team of volunteers from the breeding center worked 24 hours a day to prepare young turtles for transport. At the same time, park keepers landed prematurely in remote locations and removed landing sites with dense brush, cacti, and volcanic rocks.

Once they are released, the young turtles quickly spread to their ancestral territory, exploring their new environment and eating the plants. Finally, a small tortoise saw a full-grown giant who had been cutting down a tree for a hundred years around the island. The two stood side by side, a strong sign of the regeneration of an ancient race.

Flying tortoises IELTS reading questions

Question (1-4)

Choose the correct letter, A - D.

1. Most uneven volcanic plains that separate the interior of Isabella's Galapagos Island from the

A. South America
B. Sierra Negra
C. Santa Cruz
D. Pacific Ocean

2. To suit their unique environments. distinct peoples developed at least 

A. 12 different subspecies
B. 14 different subspecies
C. 12 similar subspecies
D. 14 similar subspecies

3. The archipelago had millions of turtles, before

A. humans arrived
B. turtles came
C. the arrival of species
D. subspecies arrived

4. The bodies of turtles were sometimes processed into 

A. medicine
B. alcohol
C. high quality oil
D. caffeine

Click to know more about IELTS reading multiple choice questions

Question (5 - 9)

Complete the notes below.

Write NO MORE THAN TWO WORDS from the passage for each answer.

  • Before the 5 ___________ century, 200,000 animals were taken from the 6 _____________
  • Immigrants hunted turtles and killed their habitat to empty the land for 7 ___________
  • In 8 ____________, work started on a turtle breeding center.
  • Ultimately, the turtle breeding center had to deal with a 9 _________________ issue.

Click to know more about IELTS reading note completion

Question (10 - 13)

Complete the sentences below.

Write ONE WORD ONLY from the passage for each answer.

10. Captive turtles above ______________ and at least five years old only can be reintroduced into the wild.

11. A custom box is made to hold ___________ with a total weight of 150 kilograms.

12. A team of volunteers from the breeding center worked ____________ a day to prepare young turtles for transport.

13. A small tortoise saw a full-grown giant who had been cutting down a tree for a _______________ around the island.

Click to know more about IELTS reading sentence completion

Flying tortoises IELTS reading answers with explanations

Find the Flying tortoises reading answers with clear explanations for the above different question types. 

(Note: The text in italics is from the reading passage and shows the location from where the answer is taken or inferred. The text in the regular font explains the answer in detail.)

1. D. Pacific ocean

Explanation: Paragraph 2 - Spiny cacti forests cover the most uneven volcanic plains that divide the interior of Isabella's Galapagos Island from the Pacific Ocean. 

2. B. 14 different species

Explanation: Paragraph 3 - As these ancestral turtles settled on separate islands, distinct peoples developed at least 14 different subspecies to suit their unique environments.

3. A. humans arrived

Explanation: Paragraph 4 -  Before humans arrived, the archipelago had millions of turtles. From the 17th century, pirates took some for food, but with the arrival of whale ships in the 1790s, this exploitation increased exponentially.

4. C. high quality oil

Explanation: Paragraph 4 - The turtles, which are relatively unmoving and capable of surviving for months without food or water, were transported on these ships to serve as food items during lengthy sea journeys. Sometimes, their bodies were processed into top-quality oil.

5. 20th
6. archipelago

Explanation: Paragraph 5 - In total, 200,000 animals were taken from the archipelago before the 20th century. This recorded exploitation then intensified when immigrants arrived on the islands.

7. agriculture

Explanation: Paragraph 5 - This recorded exploitation then intensified when immigrants arrived on the islands. They hunted turtles and killed their habitat to empty the land for agriculture. 

8. 1989

Explanation: Paragraph 6 - In 1989, work started on a turtle breeding center outside the city of Puerto Villamil in Isabela, dedicated to saving the island's turtle population.

9. large population

Explanation: Paragraph 6 - The center's captive breeding program proved to be very successful, and it finally had to deal with a large population issue.

10. 4.5 kilograms

Explanation: Paragraph 7 - Captive turtles cannot be reintroduced into the wild until they are at least five years old and weigh at least 4.5 kilograms, at which time their size and weight and the toughened shells are capable of saving them from predators.

11. 33 turtles

Explanation: Paragraph 9 - First, an air ambulance, the boat's helicopter has a rear dual door and a big interior space very appropriate for cargo, so a custom crate is created to hold 33 turtles with a total weight of 150 kilograms.

12. 24 hours 

Explanation: Paragraph 9 - For three days, a team of volunteers from the breeding center worked 24 hours a day to prepare young turtles for transport.

13. hundred years

Explanation: Paragraph 10 - Finally, a small tortoise saw a full-grown giant who had been cutting down a tree for a hundred years around the island.

Check the other reading passages

Click to check the other important reading passages listed below,

Conclusion

Hopefully, the given “Flying Tortoises reading answers” and exercise will be useful for you. Try to answer all the provided question types to evaluate your IELTS reading preparation.

Subscribe and get our weekly updates straight in your inbox.

A truly global higher education partner to learners and education institutions Support learners at every point in their global education journey with reliable services, products and solutions.

Global Headquarters

Kanan Intl EdTech Inc

229, Yonge Street Suite 450 Toronto Ontario, Canada M5B 1N9

Indian Headquarters

Kanan International Pvt. Ltd.

D-wing, 2nd Floor, Trident Complex, Ellora Park Vadiwadi Road, Vadodara, Gujarat 390007

IT/ Digital Campus

Chennai Office

132, Habibullah Rd, Satyamurthy Nagar, T. Nagar, Chennai, Tamil Nadu 600017

kanan-ftr-phone+91 63570 12000

kanan-ftr-phoneadmissions@kanan.co

kanan-ftr-fbkanan-ftr-igkanan-ftr-twitterkanan-ftr-youtubekanan-ftr-linkedin

Copyright © 2022 KANAN.CO All rights reserved.