IELTS general reading flow chart completion

  • By Kanan Team
  • kanan-ftr-twitterkanan-ftr-facebookkanan-ftr-linkedinkanan-ftr

IELTS general reading flow chart completion is a simple question but a bit tricky in the IELTS general reading exams. To get this question right, read the instructions carefully and use the necessary skills and strategies. Flow chart completion questions come like a process or sequence of happenings or events with blanks. You are asked to fill in the blanks with the test from the paragraph.  

Flow chart completion is the frequently asked question in both the IELTS general and academic reading tests. In this task, your responsibility is to fill in the blanks by knowing the flow of the process given in the passage. Focus on the direction of arrows, dates, verbs, or adverbs to get the answers quickly. 

Among the other reading question types, flow chart completion is one of the most vital IELTS general reading question types. In this article, you will get everything you want to know about the IELTS general reading flow chart completion. Flow chart completion question type is the one that aids you to enhance your IELTS general reading score In your final IELTS exam. 

IELTS general reading flow chart completion - Strategies & tips to solve

Find some expert proven IELTS general reading flow chart completion tips and strategies listed below to improve your abilities in answering the flow chart completion question in the IELTS general reading test. 

  1. Pay attention to the instruction before answering the questions to follow the word limit mentioned. 
  2. Do not forget that the words must be taken from the given reading passage.
  3. Read the question and identify the keyword to search for the relevant area in the passage. 
  4. Focus on the arrows, dates, verbs or action verbs, or adverbs to get the answers easily.
  5. Try to identify the sequence of the events or processes to find the answer flow in the passage. Focus on the specific passage to follow the flow.
  6. The statements in the flowchart may not be in sequential order to make the task more challenging. So, focus is very important here.
  7. Predict the word that suits the gap with grammatical accuracy and logic. With the help of your assumption, try to find the answer from the passage.  
  8. Read each and every statement of the question to get the main idea of the sequence of the question
  9. Identify the kind of word suits in the blank. It can be a noun, verb, adjective or adverb. It will help you to spot the correct answer in less time.
  10. Once you find the exact location, write the word/words that complete the statement based on the passage information.
  11. Remember that you should not change the word form and also do not repeat the word already given in the question in reworded form. 
  12. Understanding the structure of the flow chart can be helpful to know the concept and the content.
  13. Check your answers twice to verify whether it is correct grammatically as well as in spelling.

Even if you get a complex question in your final IELTS general reading exam, remembering all the IELTS general reading flow chart completion tips and strategies listed above will help you to effectively overcome this question type. 

Also, read IELTS general reading tips

Skills required to solve flow chart completion

  • Skimming
  • Quick grasping skills  
  • Grammar and logic abilities
  • Recognizing keywords, synonyms and phrases
  • Effective time planning

Common challenges faced while answering flow chart completion

  • Flow chart completion is generally a time consuming question compared to others.
  • Exceeding the word limit mentioned in the instructions in a rush.
  • Not recognizing the synonyms and paraphrasing. 
  • Not noticing the arrows and direction of the flow chart.

Flow chart completion skill building exercise 1

Answer questions 1-8 which are based on the reading passage below.

Calisthenics

Calisthenics has survived and flourished because of its elegance and usefulness, from the first caveman scaling a tree or swinging from a cliff face to the great armies of the Greco-Roman empires and the gymnasiums of present American high schools. Unlike strength training, which includes the use of weights, machines, or resistance bands, callisthenics mainly focuses on the body's natural weight.

With Herodotus' account of the Battle of Thermopolylae, Calisthenics reaches the historical record around 480 B.C. According to Herodotus, the god-king Xerxes sent a scout group to spy on his Spartan opponents before the battle. The scouts notified Xerxes that the Spartans, lead by King Leonidas, were participating in some strange, synchronised movements like a tribal dance. Xerxes was laughing uncontrollably. 

His army included over 120,000 warriors, whereas the Spartans numbered barely 300. Leonidas was told that if he would not retreat, he would be annihilated. The Spartans, on the other hand, did not retreat, and in the ensuing fight, they were capable of holding off Xerxes' huge army for a while until reinforcements reached. Their tribal dance, it turns out, was not a superstitious ritual, but a kind of callisthenics through which they gained amazing physical stamina and endurance.

Calisthenics was seen as a kind of military discipline and strength by the Greeks, as well as an artistic expression of action and an aesthetically perfect body. The term "callisthenics" is derived from the Greek terms "beautiful" and "strength." The ancient Olympians took callisthenics training seriously, according to historical accounts and pictures from pottery, mosaics, and statues from the time frame. They were praised for their mixture of athleticism and physical attributes, and they are still appreciated today. You might have overheard a friend sighing and commenting that someone "had the body of a Greek god." The source of this envy and admiration is the callisthenics method, which has spread through ages and regions.

Questions 1 - 8

Complete the flow chart below

Choose NO MORE THAN THREE WORDS for each answer

Check answer for this exercise

Check more IELTS general reading flowchart completion exercise with answers

Flow chart completion skill building exercise 2 

Answer questions 1-6 which are based on the reading passage below.

Neuroaesthetics

Neuroaesthetics is a growing field that seeks to bring scientific objectivity to the study of art, and it has already enhanced our knowledge of several masterpieces. The amygdala in the brain, for example, appears to be activated by the fuzzy imagery of Impressionist paintings. Because the amygdala is so essential in our emotions, this discovery could explain why so many people find these works so touching. Neuroaesthetics is a branch of psychology that seeks to bring scientific objectivity to the study of art. 

Neurological studies of the brain, for instance, show that Impressionist artworks have an emotional influence on all of us. Could the same technique be used to explain abstract twentieth-century works, including Mondrian's geometrical colour blocks and Pollock's seemingly chaotic formations of splashed paint on canvas? Skeptics suggest that students claim to like such works because they are well-known. We have a great proclivity to follow the crowd. 

When asked to make simple perceptual choices, like matching a form to its rotating picture, people routinely choose a clearly incorrect response if they witness others doing so. It's easy to see how this mindset would have an even bigger effect on a nebulous idea like art appreciation, since there are no right or wrong answers. Angelina Hawley-Dolan of Boston College, Massachusetts, answered to the argument by requesting volunteers to look at a pair of paintings, famous abstract artists' works or sketches of infants, chimps, and elephants. They had to choose which one they wanted. 

A third of the paintings seemed to have no captions, and many were classified incorrectly, leading volunteers to assume they were searching at a chimp's scribbles when they were actually looking at an acclaimed masterpiece. Volunteers liked the work of famous artists in each sequence of testing, even when they imagined it was made by an animal or a kid. Even if they can't explain why, it indicates that spectators can feel the artist's intention in paintings.

Questions 1 - 6

Complete the flow chart below

Choose NO MORE THAN THREE WORDS for each answer

Check answer for this exercise

Attempt this free IELTS general reading flowchart completion mock test

Check more IELTS general reading flowchart completion practice questions

Answers for skill building exercises

  • Answers for skill building exercise 1

(Note: The text in italics is from the reading passage and shows the location from where the answer is taken or inferred. The text in the regular font explains the answer in detail.)

1. elegance
2. usefulness (h6) ( 1 and 2 can be in any order)

Explanation: Paragraph 1 - Calisthenics has survived and flourished because of its elegance and usefulness, from the first caveman scaling a tree or swinging from a cliff face to the great armies of the Greco-Roman empires and the gymnasiums of present American high schools. 

3. natural weight

Explanation: Paragraph 1 - Unlike strength training, which includes the use of weights, machines, or resistance bands, callisthenics mainly focuses on the body's natural weight.

4. 480 B.C 

Explanation: Paragraph 2 - With Herodotus' account of the Battle of Thermopolylae, Calisthenics reaches the historical record around 480 B.C. 

5. King Leonidas

Explanation: Paragraph 2 - The scouts notified Xerxes that the Spartans, lead by King Leonidas, were participating in some strange, synchronised movements like a tribal dance.

6. huge army

Explanation: Paragraph 3 - The Spartans, on the other hand, did not retreat, and in the ensuing fight, they were capable of holding off Xerxes' huge army for a while until reinforcements reached.

7. endurance

Explanation: Paragraph 3 - Their tribal dance, it turns out, was not a superstitious ritual, but a kind of callisthenics through which they gained amazing physical stamina and endurance.

8. athleticism

Explanation: Paragraph 4 - They were praised for their mixture of athleticism and physical attributes, and they are still appreciated today. 

  • Answers for skill building exercise 2

(Note: The text in italics is from the reading passage and shows the location from where the answer is taken or inferred. The text in the regular font explains the answer in detail.)

1. art 

Explanation: Paragraph 1 - Neuroaesthetics is a growing field that seeks to bring scientific objectivity to the study of art, and it has already enhanced our knowledge of several masterpieces. 

2. psychology

Explanation: Paragraph 1 - Neuroaesthetics is a branch of psychology that seeks to bring scientific objectivity to the study of art. 

3. emotional influence

Explanation: Paragraph 2 - Neurological studies of the brain, for instance, show that Impressionist artworks have an emotional influence on all of us.

4. art appreciation

Explanation: Paragraph 3 - It's easy to see how this mindset would have an even bigger effect on a nebulous idea like art appreciation, since there are no right or wrong answers. 

5. paintings

Explanation: Paragraph 4 - A third of the paintings seemed to have no captions, and many were classified incorrectly, leading volunteers to assume they were searching at a chimp's scribbles when they were actually looking at an acclaimed masterpiece. 

6. paintings

Explanation: Paragraph 4 - Volunteers liked the work of famous artists in each sequence of testing, even when they imagined it was made by an animal or a kid. 

Also check IELTS general reading yes/no/not given

Click the following link to practice flow chart completion with other question types to enhance your reading skills and check the answers:

Conclusion

The tips, strategies, and exercises provided in this blog will enhance your abilities and confidence in solving the IELTS general reading flow chart completion question. Check out this blog while you practice. It will support you to attain a higher band score in the IELTS general reading exam.

Kanan Blog

The latest tips and news from Kanan International team

4

Making your study abroad planning exciting, bright and way more easier.

Sign up for a free 30-minute consultation

study abroad consulation

Making your study abroad planning exciting, bright and way more easier.

Sign up for a free 30-minute consultation

study abroad consulation

Global Headquarters

Kanan Intl EdTech Inc

Ph-1, 220, George Street, Toronto Ontario, Canada M5A 2N1

India Headquarters

Kanan International Pvt. Ltd.

D-wing, 2nd Floor, Trident Complex, Ellora Park Vadiwadi Road, Vadodara, Gujarat 390007

IT/ Digital Campus

Chennai Office

132, Habibullah Rd, Satyamurthy Nagar, T. Nagar, Chennai, Tamil Nadu 600017. Ph: +91 73051 21113

kanan-ftr-phone+91 63570 12000

kanan-ftr-phoneadmissions@kanan.co

kanan-ftr-fbkanan-ftr-twitterkanan-ftr-youtube

About Kanan International

A truly global higher education partner to learners and education institutions. Supports learners at every point in their global education journey with its reliable services, products and solutions.

kanan-ftr-logo

Copyright © 2022 KANAN INT EDTECH INC. All rights reserved.

Global Headquarters

Kanan Intl EdTech Inc

Ph-1, 220, George Street, Toronto Ontario, Canada M5A 2N1

India Headquarters

Kanan International Pvt. Ltd.

D-wing, 2nd Floor, Trident Complex, Ellora Park Vadiwadi Road, Vadodara, Gujarat 390007

IT/ Digital Campus

Chennai Office

132, Habibullah Rd, Satyamurthy Nagar, T. Nagar, Chennai, Tamil Nadu 600017

kanan-ftr-phone+91 63597 73959

kanan-ftr-phoneadmissions@kanan.co

kanan-ftr-fbkanan-ftr-twitterkanan-ftr-youtube

Locations

Navsari|Ahmedabad|Surat|Vadodara|Vallabh VidyanagarChennai|Dehradun|Vapi|Nadiad|Thrissur|Karnal|Indore|Bardoli

About Kanan International

A truly global higher education partner to learners and education institutions. Supports learners at every point in their global education journey with its reliable services, products and solutions.

Copyright © 2022 KANAN INT EDTECH INC. All rights reserved.