IELTS general reading yes/no/not given

  • By Kanan Team
  • kanan-ftr-twitterkanan-ftr-facebookkanan-ftr-linkedinkanan-ftr

Table of contents

  1. IELTS general reading yes/no/not given
  2. IELTS general reading yes/no/not given - Strategies & tips to solve
  3. Skills required to solve yes/no/not given
  4. Common challenges faced while answering yes/no/not given
  5. Yes/no/not given skill building exercise 1
  6. Yes/no/not given skill building exercise 2
  7. Conclusion

IELTS general reading yes/no/not given is the hard enough question in the IELTS general reading test. Utilize the tips and strategies given here to solve this question type effectively. Yes/no/not given question appears with a general reading passage and set of questions taken from the passage. Your responsibility is to compare the question with the reading passage to identify whether it suits the writer’s opinion or not.   

Yes/no/not given is the general question that appears in the IELTS reading exams to assess your grasping and focusing skills. You will have a passage with the set of questions given to match the author’s opinion. You need to read the passage and the questions thoroughly before giving your answers as Yes, No, or Not given.

If the information matches the writer’s opinion - YES
If the information doesn’t match the writer’s opinion - NO
If the information is not found in the given passage - NOT GIVEN

IELTS general reading yes/no/not given is one of the inevitable questions in the IELTS general reading question types. So, we’ve covered everything about IELTS general reading yes/no/not given question type in this blog. Read the entire blog thoroughly to increase your IELTS general reading score. 

IELTS general reading yes/no/not given - Strategies & tips to solve

These are some master IELTS general reading yes/no/not given tips and strategies to solve the particular question type with no difficulties. Go through each and every tip which will really help you in your final IELTS exams.

  1. Skim the reading passage given to understand the primary concept of the author. 
  2. Do not read the given passage in a hurry. At the same time, do not spend too much time reading the whole passage.
  3. Read the given passage only to understand the writer’s point of view.
  4. Read the instructions carefully before answering the questions. 
  5. Understand the question and identify the proper keyword(s) which helps you to locate the correct spot in the passage. 
  6. Now, using the keyword(s), find the relevant text in the passage to find the writer’s opinion.
  7. Remember that you may not find the exact word. So, look for synonyms, paraphrasing, etc.
  8. Once you find the correct portion, read the text carefully to get the idea. If the text matches the question statement, the answer is “Yes”. If it contradicts, the answer is “No”. If the information is not present in the passage, then it is “Not Given”. 
  9. Be focused on the author’s point of view about the particular information. Note that you will get at least one answer in all the answer types “ YES, NO, and NOT GIVEN”. If you miss any one of them, then you may have gone wrong somewhere. 
  10. To make the task more difficult, the questions may be paraphrased with the same meaning.
  11. The questions will be provided in the correct sequence presented in the passage. So, you need not be worried. 
  12. Predictions will not work here. Because your answers must be written based on the author’s opinion.

Hopefully, all the IELTS general reading yes/no/not given tips and strategies given above will be useful for you to prepare for your IELTS exams.

Also, read IELTS general reading tips

Skills required to solve yes/no/not given

  • Skimming and scanning skills
  • Quick understanding of the author’s point of view
  • Focus and proper recognizing skills
  • Identification of keywords, paraphrasing

Common challenges faced while answering yes/no/not given

  • Skipping the instructions
  • Spending too much time reading the passage
  • Reading the whole passage - just skim for the writer’s main idea
  • Not having much concentration
  • Not able to identify the correct synonyms, paraphrasing

Yes/no/not given skill building exercise 1

Answer questions 1-5 which are based on the reading passage below.

Snake oil

In the days of the Wild West of America, when cowboys wandered the boundaries and people were seized up in gunfights, a new phrase - 'snake oil' - entered the language. It is the word for rejecting the patented drugs sold by travel dealers that always claim miracle treatments for everything from baldness to snakebite.

Selling 'snake oil' was as dangerous a business as stealing livestock, If your certain drug, as you have realized, fails to comply with its claims, you may leave the city. As a consequence, brilliant 'snake oil' sellers leave the city before their clients have more opportunity to estimate the 'quality' they have purchased.

What is remarkable about the many drugs that were then dismissed as 'snake oil' is that they failed to comply with the excessive claims made for them - harmless colored water was positively harmful. Significantly, some or all of these remedies have been found to contain at least some of their reality, most of which are plant-based.

For one, Echinacea finally became more powerful than its original advertiser claimed. Echinacea preferably seemed in 'The Mayor's Purification of the Blood', which was written by a Dr. HCF. Mayor - An ordinary doctor with no medical qualifications. 'Myers Blood Purifier' not only heals snakebite but also cures many diseases.

Native to North America, the origins of echinacea or purple conifer were utilized for all types of diseases by the plains Indians long before the mayor came. Its poultice was used for wounds and stings, utilized to treat teeth and gums, and made into a tea to treat everything from colds to measles to arthritis. They even used it for snake bites.

Questions 1- 5

Do the following statements agree with the information given in the Reading Passage?
Write

YES if the statement agrees with the claims of the writer
NO, if the statement contradicts the claims of the writer
NOT GIVEN if it is impossible to say what the writer thinks about this

1. Selling 'snake oil' was as dangerous a business as stealing livestock

2. Brilliant 'snake oil' sellers never leave the city before their clients estimate the 'quality' they bought.

3. some or all of these remedies have been found to contain at least some of their reality

4. Echinacea finally became more powerful than its original advertiser claimed.

5. Most European studies have used liquid concentrates extracted from the tops of plants.

Check answer for this exercise

Check more IELTS general reading yes/no/not given exercise with answers

Yes/no/not given skill building exercise 2

Answer questions 1-5 which are based on the reading passage below.

Wildfires

Wildfires are usually the result of human negligence. About 90% of humans start wildfires and the other 10% are caused by lightning. Typical causes of wildfires include arson, campfire, throwing cigarettes, burning trash, and playing with firecrackers or matches. Once, a wildfire can spread at speeds of up to 23 km / h, and as it spreads over a terrain, it can make a living for itself - doing various things to pursue itself, throwing cinders for miles and creating other flames.

Three components are needed to start a fire, oxygen, fuel and heat. All three form the "fire triangle" and firefighters often talk about it when trying to put out a fire. The approach is that if firefighters can eliminate one of the triangular pillars, they can control it and finally put out the fire.

The speed at which wildfires spread relies on the fuel near them. Fuel is a living or dead substance that burns. Fuel types include everything from trees, brushes and lawns to homes. The amount of combustible material around a fire is called the "fuel load" and is determined by the quantity of fuel available per unit area, usually tons per acre. The dryness of the fuel can also affect how the fire operates. When the fuel is too dry, it burns very fast and creates a fire that is very difficult to control.

The basic fuel properties that affect a fire are size and shape, arrangement and humidity, but in the case of wildfires where the fuel generally contains homogeneous substances, the ratio of the total area of ​​the fuel is the main factor affecting the ignition time. Since the area of ​​a tree branch is not larger than its volume, it ignites faster. Yet, the area of ​​a tree is much smaller than its size, so it takes more time to warm up before ignition.

Questions 1- 5

Do the following statements agree with the information given in the Reading Passage?
Write

YES if the statement agrees with the claims of the writer
NO, if the statement contradicts the claims of the writer
NOT GIVEN if it is impossible to say what the writer thinks about this

1. Wildfires are usually the result of human negligence

2. Three components are needed to start a fire, oxygen, fuel and heat

3. If firefighters can add one of the triangular pillars, they can control it and finally put out the fire.

4. Backfires are created by fire fighters and burn towards the main fire incinerating any potential fuel in its path

5. Fuel is a living or dead substance that burns.

Check answer for this exercise

Attempt this free IELTS general reading yes/no/not given mock test

Check more IELTS general reading yes/no/not given practice questions

Answers for skill building exercises

  • Answers for skill-building exercise 1

(Note: The text in italics is from the reading passage and shows the location from where the answer is taken or inferred. The text in the regular font explains the answer in detail.)

1. Yes

Explanation: Paragraph 2 - Selling 'snake oil' was as dangerous a business as stealing livestock, If your certain drug, as you have realized, fails to comply with its claims, you may leave the city. 

2. No

Explanation: Paragraph 2-  As a consequence, brilliant 'snake oil' sellers leave the city 
before their clients have more opportunity to estimate the 'quality' they have purchased.

3. Yes

Explanation: Paragraph 3 - Significantly, some or all of these remedies have been found to contain at least some of their reality, most of which are plant-based.

4. Yes

Explanation: Paragraph 4 - Echinacea finally became more powerful than its original advertiser claimed. 

5. Not given

Explanation: The particular information is not found in the passage.

  • Answers for skill-building exercise 2

(Note: The text in italics is from the reading passage and shows the location from where the answer is taken or inferred. The text in the regular font explains the answer in detail.)

1. Yes

Explanation: Paragraph 1 - Wildfires are usually the result of human negligence. About 90% of humans start wildfires and the other 10% are caused by lightning.

2. Yes 

Explanation: Paragraph 2 - Three components are needed to start a fire, oxygen, fuel and heat. All three form the "fire triangle" and firefighters often talk about it when trying to put out a fire. 

3. No

Explanation: Paragraph 2 - The approach is that if firefighters can eliminate one of the triangular pillars, they can control it and finally put out the fire.

4. Not Given

Explanation: The particular statement is not available in the passage

5. Yes

Explanation: Paragraph 3 - The speed at which wildfires spread relies on the fuel near them. Fuel is a living or dead substance that burns. 

Also, check IELTS general reading table completion

The below mentioned reading passages let you know the significance of the yes/no/not given question type. Check them for more practice.

Conclusion

The tips, strategies, and exercises provided in this blog will increase your knowledge and confidence level to attempt the IELTS general reading yes/no/not given question. Hopefully, this blog will be useful for you to achieve an 8+ band score in the IELTS general reading task.

Kanan Blog

The latest tips and news from Kanan International team

4

Making your study abroad planning exciting, bright and way more easier.

Sign up for a free 30-minute consultation

study abroad consulation

Making your study abroad planning exciting, bright and way more easier.

Sign up for a free 30-minute consultation

study abroad consulation

Global Headquarters

Kanan Intl EdTech Inc

Ph-1, 220, George Street, Toronto Ontario, Canada M5A 2N1

India Headquarters

Kanan International Pvt. Ltd.

D-wing, 2nd Floor, Trident Complex, Ellora Park Vadiwadi Road, Vadodara, Gujarat 390007

IT/ Digital Campus

Chennai Office

132, Habibullah Rd, Satyamurthy Nagar, T. Nagar, Chennai, Tamil Nadu 600017. Ph: +91 73051 21113

kanan-ftr-phone+91 63570 12000

kanan-ftr-phoneadmissions@kanan.co

kanan-ftr-fbkanan-ftr-twitterkanan-ftr-youtube

About Kanan International

A truly global higher education partner to learners and education institutions. Supports learners at every point in their global education journey with its reliable services, products and solutions.

kanan-ftr-logo

Copyright © 2022 KANAN INT EDTECH INC. All rights reserved.

Global Headquarters

Kanan Intl EdTech Inc

Ph-1, 220, George Street, Toronto Ontario, Canada M5A 2N1

India Headquarters

Kanan International Pvt. Ltd.

D-wing, 2nd Floor, Trident Complex, Ellora Park Vadiwadi Road, Vadodara, Gujarat 390007

IT/ Digital Campus

Chennai Office

132, Habibullah Rd, Satyamurthy Nagar, T. Nagar, Chennai, Tamil Nadu 600017

kanan-ftr-phone+91 63597 73959

kanan-ftr-phoneadmissions@kanan.co

kanan-ftr-fbkanan-ftr-twitterkanan-ftr-youtube

Locations

Navsari|Ahmedabad|Surat|Vadodara|Vallabh VidyanagarChennai|Dehradun|Vapi|Nadiad|Thrissur|Karnal|Indore|Bardoli

About Kanan International

A truly global higher education partner to learners and education institutions. Supports learners at every point in their global education journey with its reliable services, products and solutions.

Copyright © 2022 KANAN INT EDTECH INC. All rights reserved.