IELTS speaking test sample 6 - Culture

K

Kanan Team

Author

31-08-2023

ielts-speaking-test-sample-6-culture

This IELTS speaking test sample includes all three IELTS speaking sections. You can read through it again to get more practice in all three IELTS speaking parts. For IELTS speaking test sample 6 Culture, there are 7 part 1 questions and 7 follow-up questions, as well as a cue card. You may utilize them to boost your IELTS score and speaking capabilities. 

IELTS speaking test part 1 sample questions answers - Culture

1.What role does culture play in your life?
Answer: I believe that culture and tradition play an important role in the lives of all people because they teach a variety of life lessons and virtues.

2.What kinds of cultures exist in your home country?
Answer: My home country is India, and there are numerous religions, each with its own traditions, from north to south and west to east. In Gujarati culture, for example, it is mandatory to wear traditional attire on special occasions. There are also distinct cultures for Malayalam, Marathi, Punjabi, and Telugu people, among others.

3.Do people like learning about their culture and traditions?
Answer: Yes, people learn about their culture and traditions from their teachers, parents, and, most importantly, their grandparents. These lessons have helped people develop an appreciation for their cultures, and as a result, they value their traditions and cultures.

4.Do foreigners respect the cultures of their host countries?
Answer: Non-native peoples maintain their cultures and even celebrate in traditional ways. In the United States, for example, people celebrate Halloween, during which they dress up as characters from fairy tales and ghosts, carve pumpkins to resemble the face of a ghost, and leave chocolates on each neighbour's doorstep.

5.Which culture do you represent?
Answer: I am from a Gujarati family and follow the same culture.

6.How do you feel about different cultural groups?
Answer: I firmly believe that people who adhere to their cultures make me proud because there is no other culture that gives you positive vibrations, encourages you to learn new things, and, most importantly, brings you closer to your loved ones.

7.Do you like to dress in ethnic clothing?
Answer: Indeed, I enjoy wearing ethnic clothing because it is more comfortable and flattering than western clothing.

IELTS speaking test part 2 sample questions answers - Culture

Describe a culture in your country.

What is it?
Who takes part in it?
What activities there are?
And explain how you feel about it.
Give one model answer for the question as you write in the cue card

Introduction
India has a rich culture that has become a part of our identity. It has made us a colorful, rich, and diverse nation, whether in religion, art, intellectual achievements, or performing arts. Because of the prevalence of various religions and groups, India has a large number of festivals. Muslims celebrate Eid, Sikhs celebrate Baisakhi and Guru birthdays, Hindus celebrate Diwali and Holi, and the list goes on.

What exactly is it? and who is a part of it? What kinds of activities are there?
However, one thing I'd like to share is the culture of welcoming guests, which is shared by all of them. In India, the guest is considered to be god. Every Indian culture is defined by how we interact with others, how softly we react to various situations, and our understanding of ethical values and beliefs. The older generation passes on their beliefs and cultures to the next generation.

How do you feel about it?
As a result, every child who behaves well around others has already learned about their family's tradition from grandparents and parents. This is the main reason we have a popular saying like Atithi Devo Bhava.

Conclusion:
So, spiritual practice and humanity are the fundamental roots of our tradition.

IELTS speaking test part 3 sample questions answers - Culture

1.Do you think it's important to understand other cultures?
Answer: I believe that learning about other cultures is essential. Not only can you learn new things, but it also makes it easier to interact with those people if you happen to run into them. It also makes doing business with these cultures much easier. It is critical to be educated about the world and not confine oneself to one's own country.

2.What are the advantages of learning about other cultures?
Answer: Exposure to other cultures can help people in business, personal relationships, and self-improvement. It is critical in business to have a basic understanding of the culture with which you intend to work. Shaking hands with the left hand is considered extremely impolite in Muslim cultures. This could harm your business prospects if you were unaware of it. Furthermore, it is critical to better yourself by learning as much as possible, and culture is an excellent subject.

3.What, in your opinion, is the best way to learn about another culture?
Answer: Clearly, travelling to a culture and immersing oneself in it is the best way to learn about it. It will be much easier to learn the language if you can experience the culture firsthand. However, I believe that simply reading about other cultures can teach you a lot about them. Reading about other people's adventures in foreign lands is the next best thing to being there.

4.Do you believe that learning a foreign language can help you understand other cultures?
Answer: I'm not sure if learning a language is a good way to learn about a culture on its own, but the majority of places where you can learn a language will help you learn about the culture indirectly, so yes. Cultural benefits cannot be achieved solely through language. German, for example, is a harsh language, but Germans are not harsh. You must study much more than just the language to truly understand a culture.

5.Do you think it's better to learn a foreign language abroad or in your own country?
Answer: I believe that learning a language in its native country is preferable. This immerses you in the language and requires you to interact with it outside of class. Otherwise, you will only be exposed to the language in the classroom or while studying. It is easy to forget what one has learned when learning a foreign language in one's native country.

6.What is your take on the term "globalization"?
Answer: Globalisation, in my opinion, is the concept that the world is shrinking, allowing societies to interact and exchange culture more efficiently and effectively. Unfortunately, some cultures are more widely dispersed than others because some nations are wealthier and more influential than others. However, globalization is generally positive because it spreads not only culture but also useful things like information and medicine.

7.Do you think globalization is beneficial?
Answer: Yes, globalization has its drawbacks, but it benefits the vast majority of those involved. Some people disagree because they are concerned about the loss of culture, but I believe the benefits outweigh the drawbacks. People can treat diseases more effectively, produce food more efficiently, and purchase goods that make their lives easier now that they have more information.

IELTS speaking test sample for other topics 

Check the below IELTS speaking topics to practice more.

  1. IELTS speaking test sample 1 Internet
  2. IELTS speaking test sample 2 cooking
  3. IELTS speaking test sample 3 Crime
  4. IELTS speaking test sample 4 Transportation
  5. IELTS speaking test sample 5 Computer
  6. IELTS speaking test sample 7 Colour
  7. IELTS speaking test sample 8 Historical place
  8. IELTS speaking test sample 9 Business
  9. IELTS speaking test sample 10 pets
  10. IELTS speaking test sample 11 Role model
  11. IELTS speaking test sample 12 Parenting

Conclusion

You can practice and correct errors in all 3 IELTS speaking parts. This article IELTS speaking test sample 6 culture can help you enhance your speaking skills. We have also given references to extra speaking topics that you may use for your IELTS preparation.

kanan-logo1
kanan-ftr-fbkanan-ftr-igkanan-ftr-linkedinkanan-ftr-twitterkanan-ftr-youtube
kanan-ftr-phone1

+91 73555 73555

DMCA.com Protection Status
Mobile app
Mobile app

Global Headquarters

Kanan Int EdTech Inc

320 Bay Street, Suite 321 (Spaces), Toronto ON, Canada M5B 1N9

Indian Headquarters

Kanan International Pvt. Ltd.

D-wing, 2nd Floor, Trident Complex, Ellora Park Vadiwadi Road, Vadodara, Gujarat 390007

IT/ Digital Campus

Kanan International Pvt. Ltd

Old, New No 3, 2nd Floor, 1A, Dr Sadasivam Rd, T. Nagar, Chennai, Tamil Nadu 600017

Our branches

  • Bardoli
  • Bharuch
  • Chennai
  • Dehradun
  • Gurugram
  • Himatnagar
  • Karnal
  • Nadiad
  • Navsari
  • Palanpur
  • Rajkot
  • Vadodara
  • Valsad
  • Vallabh Vidyanagar
  • Vapi

Copyright © 2026 KANAN.CO All rights reserved.