Climate change and the Inuit Reading Answers

  • By Kanan Team
  • kanan-ftr-twitterkanan-ftr-facebookkanan-ftr-linkedinkanan-ftr

Get the correct Climate change and the Inuit reading answers below and verify your answers to correct your errors. 

By verifying your answers, you would have come to know your preparation level. If you are interested in trying other question types, attempt the exercise given in this article.

Are you done checking Climate change and the Inuit reading answers? Do not skip this blog, since it has some challenging questions for your IELTS reading preparation. Read the given reading passage given here and try to answer all the questions to increase your band score in the IELTS reading test. 

This passage contains information about the Arctic region, Inuit people, climate changes, and their living conditions. We’ve included the full passage with three different question types here. Attempt and check your answers with the climate change and the Inuit reading answers instantly. 

  • IELTS reading matching sentence endings
  • IELTS reading summary completion
  • IELTS reading short answer question 

Also, check other IELTS reading question types

9 thoughts on passage - Climate change and the Inuit significance

You will find this passage - Climate change and the Inuit often in the IELTS reading practice tests due to some major reasons which are listed below. 

  • This passage is about climate change, Inuit people, Thule people, the arctic region, hunting, etc. 
  • Focus on names, year, kilometers, date, location to find the answers easily and quickly in the IELTS reading test.
  • Climate change and the Inuit reading answers with location drives you to locate the answers in a short time.
  • You can find the reading passage along with three different question types in this blog. Attempt the questions and check your answers instantly.
  • Climate change and the Inuit reading answers pdf also included here to offer you the better answering experience. 
  • Your skills will be tested using this passage in your final IELTS reading exam. Do constant practice to develop all your required abilities. 
  • Once you are done answering, check the Climate change and the Inuit reading answers with explanations to recognize your errors.
  • Climate change and the Inuit reading answers with location gives you more confidence and courage to face the actual IELTS exams.
  • You can find this passage and its solution in Cambridge 6, Test 1, Reading passage 3.

Remember the importance of the passage - Climate change and the Inuit. Practice the reading passage number of times until you feel confident. 

Before attempting to write the Climate change and the Inuit reading answers, check the IELTS reading tips

Click here to get the Climate change and the Inuit reading answers practice test pdf

IELTS reading passage -  Climate change and the Inuit

Read the below given reading passage thoroughly to answer all the questions (1 - 13). After answering, compare and check your answers with the given Climate change and the Inuit reading answers.

Climate change and the Inuit

The threat posed by climate change in the Arctic and the troubles facing the Inuit people of Canada

Extraordinary events are being reported throughout the Arctic. Inuit families traveling on snowmobiles to organize summer hunting camps soon found themselves cut off from their houses by a sea of ​​mud following the thaw. As the ice drops and cools, the igloo loses its insulating properties, the lakes drain into the sea as the permanent ice melts, and the sea ice breaks earlier than expected, carrying seals beyond the reach of hunters. Climate change may still be a brief idea for most of us, but in the Arctic, if the summer ice continues to shrink at its current rate, the Arctic Ocean will soon become almost ice-free in the summer. Knock-on effects contain warming, cloudy skies, raised rainfall, and high sea levels. Scientists are increasingly interested in finding out what is happening because they think the Arctic region to be a 'canary in the mine' for global warming, an alert of what awaits the rest of the world.

Inuit problem is urgent. They live in a dangerous balance in one of the most difficult environments on earth. Climate change, whatever its reasons, is a direct threat to their way of life. The Arctic and locals do not know anyone, which is why they are not satisfied with the retreat, allowing external experts to tell what is happening. In Canada, in Nunavut, the country's new territory, the Inuit people are jealousy waiting for their autonomy, believing that their best hope for survival in this changing environment lies in combining their ancestral knowledge with modern science. This in itself is a challenge.

The Canadian Arctic is an extensive, treeless polar desert that is covered by snow for most of the year. Entering this landscape, you will get some ideas about the difficulties encountered by anyone who calls this house. Agriculture is questionable and nature offers meagre harvests. Humans first settled in the Arctic 4,500 years ago, enduring by exploiting marine mammals and fish. The atmosphere tested them to the limit, sometimes the colonialists succeeded, and sometimes they failed and disappeared. But about a thousand years ago, a group formed uniquely to deal with the Arctic environment. The Thule individuals brought kayaks, sleds, dogs, pottery, and iron tools from Alaska. They are the ancestors of today's Inuit people.

The lives of the descendants of the Thule people are even grimmer. Nunavut is 1.9 million square kilometers of rock and ice and a few islands near the North Pole. It presently has a population of 2,500, with the exception of a few tribal Inuits. For the past 40 years, most people have abandoned their nomadic ways and settled in the area's 28 isolated communities, but they still depend heavily on nature to offer food and clothes. Items available at local stores must be shipped to Nunavut via one of the world's most expensive airline networks, or delivered by snow-free supply ship during the summer months. It costs about £ 7,000 a year to replace the meat a family obtains from hunting with imported meat. Economic chances are low, and for many, the only benefit is government advantages.

If hunting and trapping are reduced by climate change, although the Inuit may not actually be starving, it definitely has an effect on people’s health. Obesity, heart disease, and diabetes are starting to emerge as issues that have never been seen before. The identity crisis has arisen as traditional skills such as hunting, trapping and tanning have started to vanish. In Nunavut's 'Igloo and Email' community, adults born in Igloo have kids who never come out of the ground, and there are more depressing events.

Being so endangered, Inuit is determined to play a critical part in unraveling the riddles of climate change in the Arctic. Having lived there for centuries, they think that the wealth of standard knowledge is essential to work. Western scientists have begun to draw on this wisdom, referred to as 'Inuit Qaujimajatuqangit' or IQ. In the earlier days, scientists ignored us when we came here to learn anything. These people do not know much, so they thought we would not ask them, 'says John Amagolik, Inuit leader and politician. 'But IQ has become more reliable and weighty in recent years.' In reality, for anyone seeking permission to do analysis, it is now necessary to consult with communities to help set up a research agenda that reflects their most significant concerns. They may reject applications from scientists who think they are acting against their interests or study projects that have a greater impact on their daily lives and standard activities.

Some scientists question the importance of standard knowledge because the Arctic occupation did not go far enough back. Others, yet, point out that the first weather stations in the far north were 50 years old. There are still massive gaps in our environmental knowledge, and despite the scientific result, many predictions do not exceed the most suitable guesses. It can help narrow the IQ gap and address the greatest uncertainty about how much natural capriciousness we see and the effect of human activity.

Climate change and the Inuit IELTS reading questions

Question (1-5)

Complete each sentence with the correct ending, A–G, below.

Write the correct letter, A-G, as your answer to each question. 

1. Inuit families traveling on snowmobiles to 

2. The igloo loses its insulating properties 

3. If the summer ice continues to shrink at its current rate, the Arctic Ocean will 

4. Inuit live in a dangerous balance in 

5. Climate change is a direct threat to 

  1. become almost ice-free in the summer
  2. during the summer months
  3. organize summer hunting camps
  4. their way of life for any reason
  5. the rest of the world
  6. due to the ice drops and cools
  7. one of the most difficult environments on earth

Click to know more about IELTS reading matching sentence endings

Question (6 - 10)

Complete the summary below.

Write NO MORE THAN TWO WORDS from the passage for each answer.

Inuit people are jealousy waiting for their 6 _________, believing that their best hope for 7 __________. Treeless polar desert that is covered by snow for most of the year in the 8 ____________.  Agriculture is questionable and nature offers 9 ___________ harvests. A group formed uniquely to deal with the Arctic environment, almost a 10 ____________ years ago. 

Click to know more about IELTS reading summary completion

Question (11 - 13)

Answer the questions below.

Choose NO MORE THAN THREE WORDS from the passage for each answer.

11. How many people are there in Nunavut now?

12. How much does it cost per year for a family to replace imported meat with hunting meat?

13. What is IQ referred to as?

Click to know more about IELTS reading short answer question

Climate change and the Inuit IELTS reading answers with explanations 

Find the Climate change and the Inuit IELTS reading answers key with clear explanations given below.

(Note: The text in italics is from the reading passage and shows the location from where the answer is taken or inferred. The text in the regular font explains the answer in detail.)

1. C 

Explanation: Paragraph 1 -  Inuit families traveling on snowmobiles to organize summer hunting camps soon found themselves cut off from their houses by a sea of ​​mud following the thaw. 

2. F 

Explanation: Paragraph 1 - As the ice drops and cools, the igloo loses its insulating properties, the lakes drain into the sea as the permanent ice melts, and the sea ice breaks earlier than expected, carrying seals beyond the reach of hunters.

3. A 

Explanation: Paragraph 1 - Climate change may still be a brief idea for most of us, but in the Arctic, if the summer ice continues to shrink at its current rate, the Arctic Ocean will soon become almost ice-free in the summer. 

4. G 

Explanation: Paragraph 2 - Inuit problem is urgent. They live in a dangerous balance in one of the most difficult environments on earth. 

5. D 

Explanation: Paragraph 2 - Climate change, whatever its reasons, is a direct threat to their way of life. The Arctic and locals do not know anyone, which is why they are not satisfied with the retreat, allowing external experts to tell what is happening.

6. autonomy 
7. survival 

Explanation: Paragraph 2 -  In Canada, in Nunavut, the country's new territory, the Inuit people are jealousy waiting for their autonomy, believing that their best hope for survival in this changing environment lies in combining their ancestral knowledge with modern science.

8. Canadian Arctic 

Explanation: Paragraph 3 - The Canadian Arctic is an extensive, treeless polar desert that is covered by snow for most of the year.

9. meagre 

Explanation: Paragraph 3 - Agriculture is questionable and nature offers meagre harvests. Humans first settled in the Arctic 4,500 years ago, enduring by exploiting marine mammals and fish.

10. thousand 

Explanation: Paragraph 3 -  But about a thousand years ago, a group formed uniquely to deal with the Arctic environment. The Thule individuals brought kayaks, sleds, dogs, pottery, and iron tools from Alaska.

11. 2,500 

Explanation: Paragraph 4 - The lives of the descendants of the Thule people are even grimmer. Nunavut is 1.9 million square kilometers of rock and ice and a few islands near the North Pole. It presently has a population of 2,500, with the exception of a few tribal Inuits.

12. £ 7,000

Explanation: Paragraph 4 - It costs about £ 7,000 a year to replace the meat a family obtains from hunting with imported meat. Economic chances are low, and for many, the only benefit is government advantages.

13. Inuit Qaujimajatuqangit 

Explanation: Paragraph 6 - Having lived there for centuries, they think that the wealth of standard knowledge is essential to work. Western scientists have begun to draw on this wisdom, referred to as 'Inuit Qaujimajatuqangit' or IQ. 

Check the other reading passages

Click to check the other important reading passages listed below,

Conclusion 

Try the reading passage given in this article and verify your answers with the “Climate change and the Inuit reading answers” with ease. We believe that this blog will be helpful for your IELTS preparation progress.

Kanan Blog

The latest tips and news from Kanan International team

4

Making your study abroad planning exciting, bright and way more easier.

Sign up for a free 30-minute consultation

study abroad consulation

Making your study abroad planning exciting, bright and way more easier.

Sign up for a free 30-minute consultation

study abroad consulation

Global Headquarters

Kanan Intl EdTech Inc

Ph-1, 220, George Street, Toronto Ontario, Canada M5A 2N1

India Headquarters

Kanan International Pvt. Ltd.

D-wing, 2nd Floor, Trident Complex, Ellora Park Vadiwadi Road, Vadodara, Gujarat 390007

IT/ Digital Campus

Chennai Office

132, Habibullah Rd, Satyamurthy Nagar, T. Nagar, Chennai, Tamil Nadu 600017. Ph: +91 73051 21113

kanan-ftr-phone+91 63570 12000

kanan-ftr-phoneadmissions@kanan.co

kanan-ftr-fbkanan-ftr-twitterkanan-ftr-youtube

About Kanan International

A truly global higher education partner to learners and education institutions. Supports learners at every point in their global education journey with its reliable services, products and solutions.

kanan-ftr-logo

Copyright © 2022 KANAN INT EDTECH INC. All rights reserved.

Global Headquarters

Kanan Intl EdTech Inc

Ph-1, 220, George Street, Toronto Ontario, Canada M5A 2N1

India Headquarters

Kanan International Pvt. Ltd.

D-wing, 2nd Floor, Trident Complex, Ellora Park Vadiwadi Road, Vadodara, Gujarat 390007

IT/ Digital Campus

Chennai Office

132, Habibullah Rd, Satyamurthy Nagar, T. Nagar, Chennai, Tamil Nadu 600017

kanan-ftr-phone+91 63597 73959

kanan-ftr-phoneadmissions@kanan.co

kanan-ftr-fbkanan-ftr-twitterkanan-ftr-youtube

Locations

Navsari|Ahmedabad|Surat|Vadodara|Vallabh VidyanagarChennai|Dehradun|Vapi|Nadiad|Thrissur|Karnal|Indore|Bardoli

About Kanan International

A truly global higher education partner to learners and education institutions. Supports learners at every point in their global education journey with its reliable services, products and solutions.

Copyright © 2022 KANAN INT EDTECH INC. All rights reserved.