Collecting as a hobby Reading Answers

  • By Kanan Team
  • kanan-ftr-twitterkanan-ftr-facebookkanan-ftr-linkedinkanan-ftr

Searching for the right Cambridge 12 test 5 reading answers? Here we’ve given the collecting as a hobby reading answers from the valid source. Look at the response you’ve given and these answers to get a proper understanding of where you’ve lacking at.

Try collecting as a hobby passage with different question types. In this article, we’ve given three major question types for you to do the practice. Also, we’ve given the answers with explanations to make you understand better.

Collecting as a hobby reading answers given in the article will help you to figure out how you need to present the answer for each question type. The IELTS reading section has different question types to practice which helps you to perform well in the actual exam.

That’s why we’ve provided the collecting as a hobby reading answers with explanation and with three question types. From the 14 types of IELTS reading question types, we’ve discussed the following question types.

  • IELTS reading sentence completion
  • IELTS reading True False Not Given
  • IELTS reading multiple choice questions

8 thoughts on collecting as a hobby passage

With collecting as a hobby IELTS reading answers and passages you can develop your reading skills. Check out the below points, how the passages help you in improving your reading ability.

  • You can use the given collecting as a hobby IELTS reading answers with explanation to know how the question and the answer can be framed.
  • From the passage you can learn new words that are related to the topic/subject that is discussed by the writer.
  • Note down the words that are difficult to understand in the passage and find the synonyms and its meaning.
  • The collecting as a hobby IELTS reading answers with location given in the article will help you to understand the pattern of the reading section.
  • To manage and answer the questions within the time, you have to jot down the key points from the passage which you might feel relevant to the given questions.
  • You’ll not get additional time for transferring the answers, practice with the collecting as a hobby IELTS reading answers with location given here to know how to figure out the answer better.
  • Focus on the different types of collections given here in the passage, so that you can search for answers in the exact paragraph.
  • There are more possibilities to ask questions related to the years, centuries that are mentioned in the passage, so keep an eye on it.

There are some of the important points that you can look into in the passage and in the collecting as a hobby IELTS reading answers. 

If you want to understand collecting as a hobby IELTS reading answers better, check out our IELTS reading tips and techniques that are suggested by the experts to get a high band score.

Use the collecting as a hobby IELTS reading answers pdf given here

IELTS reading passage - Collecting as a hobby

Practise the passage to develop your reading skills and check the following collecting as a hobby IELTS reading answers to evaluate your performance. 

Collecting as a hobby

  1. There are many forms of collecting that come with a technical name. An arctophile collects teddy bears, a philatelist collects postage stamps, and a deltiologist collects postcards. Gathering hundreds and thousands of postcards, chocolate wrapper and others, takes much time, energy and money that will end-up in using your productivity. Although there are millions of collectors over there throughout the world. Why do they do it?
  2. Some become collectors because they want to make money, those are meant as an instrumental reason for collecting, that means to an end. These collectors were looking for antiques which they could buy cheaply and sell for a profit. It has a psychological element too, buying cheap and selling it high gives them a triumph feel. Also, selling it online is more easy, that makes most of the people joining in.
  3. Many become collectors to get into the social life, attend meetings with other collectors, exchange facts about the collection. This is similar while joining a club or gym which gathers like-minded people and develops connections. Another motive to collect the items is the desire to find special items or any specific reason with the collected item like a rare recording of a famous singer.
  4. Some people may spend their whole life hunting for rare or unique items. By seeing psychologically it gives a purpose for one’s life or else it’s aimless. It also has a negative effect, if they only concentrate on what they look for instead of celebrating the success, they will end-up feeling empty which makes them lose the focus on the goal.
  5. If you think about the collection of postage stamps, the main reason and the result of collecting is, it gives educational value. Collecting postage stamps will give a great opportunity to know about the different countries, plants, animals or famous people that are in the stamps.
  6. In the 19th century, many of them collected fossils, animals and plants across the globe. Those collections provided a great knowledge about the natural world. Only with those collections, our understanding towards it developed.
  7. A popular form of collecting, trainspotting was particularly made by boys and men in the past and even nowadays to some extent. It is something that involves exploring every locomotive of the particular type with the published data which is identified by each person, and checking off each engine after seeing it. These people exchange information through mobile phones these days, so they can plan accordingly to see a particular engine. As a by-product, they gain more knowledge about the railway operations or the technical aspects of each type of the engines.
  8. Similarly, the doll collectors go beyond not only collecting, they develop an interest with the making of the dolls and the materials used in it. Back in the 16th century, in Europe the wooden dolls were standard, in later centuries it turned into wax and porcelain and now it became plastic. Also collectors are inspired in knowing how dolls reflect what children think or ought to like.
  9. Not all collectors will be interested in learning from their hobby, though as a psychological reason it gives a sense of control and helps with dealing with insecurity. For instance, stamp collectors arrange their stamps in albums neatly and organise it based on certain principles such as countries in alphabetical order, or grouping it based on the people, birds, and so on.
  10. It might be done consciously or not, the one reason why someone chooses to collect is to show their individualism. For instance, someone who decides to collect dog collars conveys that they themselves are interesting to know. Believe it or not, there is at least one dog collar museum that existed as it started as a personal collection.
  11. It’s known that all hobbies give pleasure, but in collecting the common factor is passion. In collecting, people will get more personal satisfaction and also seek attention than performing any other hobbies, and here pleasure plays a mild role. For non-collectors it may look like an eccentric way of spending time, but really collecting involves a lot in it.

Collecting as a hobby IELTS reading questions

Questions (1-6)

Complete the sentences below

Choose ONE WORD ONLY from the passage for each answer

  1. The writer specifies the collection of _____________ as one of the examples for making money.
  2. By buying and selling items, collectors will get a feeling of _________________.
  3. Joining clubs makes the collectors get the opportunity to improve _____________.
  4. Collecting special items may turn into a lifetime _______________.
  5. Collection of stamps provide __________ about different countries.
  6. A hobby mostly done by male is _________.

Explore more details about IELTS reading sentence completion question type.

Questions (7-11)

Do the following statements match the information with the passage?

Write

TRUE if the statement agrees with the views of the writer

FALSE if the statement contradicts the views of the writer

NOT GIVEN if it is impossible to say what the writer thinks about this

7. Throughout the centuries a number of people started buying dolls.
8. European dolls in the 16th century were made with wax.
9. The less common method in the stamp collection is arranging the stamps by size.
10. The collectors of the unusual items want to show them as unusual
11. Unlike any other hobby, collecting will inspire you.

Do check the other IELTS reading True False Not given exercises to practice.

Questions (12-15)

Choose the correct letter, a, b, c or d

12. What did they collect in the 19th century?

  1. Dolls
  2. Stamps
  3. Fossils, animals, plants
  4. Antiques

13. Who collects the postage stamps?

  1. Trainspotters
  2. Philatelist
  3. Hunters
  4. None of the above 

14. How does collecting negatively affect?

  1. Showing individualism
  2. Getting personal satisfaction
  3. Feeling empty
  4. Seeking attention

15. What do they do beyond collecting with their hobby?

  1. Learn from their hobby
  2. Organise it
  3. Start museum
  4. Check off the activities

Spend some more time practising the IELTS reading multiple choice questions.

Collecting as a hobby IELTS reading answers with explanation

Check out the given collecting as a hobby IELTS reading answers with explanation to get the proper understanding of how the answers will be presented.

(Note: The text in italics from the reading passage shows the location from where the answer is taken or inferred. The text in the regular font explains the answer in detail)

1. Antique

Explanation: These collectors were looking for antiques which they could buy cheaply and sell for a profit - This statement clearly shows the example for making money.

2. Triumph

Explanation: It has a psychological element too, buying cheap and selling it high gives them a triumph feel - This line shows the feeling of the collectors.

3. Facts 

Explanation: Many become collectors to get into the social life, attend meetings with other collectors, exchange facts about the collection - The statement clearly shows that the social gatherings help collectors to exchange facts.

4. Hunt 

Explanation: Some people may spend their whole life hunting for rare or unique items - This line shows that collectors will spend their whole life on hunting the special items.

5. Education 

Explanation: If you think about the collection of postage stamps, the main reason and the result of collecting is, it gives educational value - This explains that collection of stamps will give educational value to the collectors.

6. Trainspotting

Explanation: A popular form of collecting, trainspotting was particularly made by boys and men in the past and even nowadays for some extent - This statement shows that trainspotting is the popular one done by boys.

7. Not given

Explanation: The passage has specified that throughout the centuries the materials used in the dolls vary but the statement in the question doesn’t match.

8. False

Explanation: Back in the 16th century, in Europe the wooden dolls were standard - THis statement shows that in the 16th century the dolls were made in wooden not in wax and porcelain.

9. Not Given 

Explanation: For instance, stamp collectors arrange their stamps in albums neatly and organise it based on certain principles such as countries in alphabetical order, or grouping it based on the people, birds, and so on - In this paragraph, there is no such statement given here.

10. True 

Explanation: It might be done consciously or not, the one reason why someone chooses to collect is to show their individualism - Collectors want to show their individuality by gathering the unusual items.

11. True

Explanation: In collecting, people will get more personal satisfaction and also seek attention than performing any other hobbies - This statement explains that than any other hobby, collecting gives personal satisfaction.

12. C 

Explanation: In the 19th century, many of them collected fossils, animals and plants across the globe - The statement shows the collection happened in the 19th century.

13. B 

Explanation: An arctophile collects teddy bears, a philatelist collects postage stamps, and a deltiologist collects postcards - This line reveals the collector’s technical name of the postage stamps.

14. C

Explanation: It also has a negative effect, if they only concentrate on what they look for instead of celebrating the success, they will end-up feeling empty which makes them lose the focus on the goal - This statement shows the negative impact that collectors may attain.

15. A 

Explanation: As a by-product, they gain more knowledge about the railway operations or the technical aspects of each type of the engines - Other than doing the collection as a hobby, they gain knowledge from it.

Check the other reading passages 

Looking for any other passages to practice? Check out the below passages to develop your reading skills and try to achieve a high band score.

Conclusion

Hope this article will help you to understand how the “collecting as a hobby reading answers” look like and how you can use the passage to improve your reading ability to perform well in the IELTS exam.

Kanan Blog

The latest tips and news from Kanan International team

4

Making your study abroad planning exciting, bright and way more easier.

Sign up for a free 30-minute consultation

study abroad consulation

Making your study abroad planning exciting, bright and way more easier.

Sign up for a free 30-minute consultation

study abroad consulation

Global Headquarters

Kanan Intl EdTech Inc

Ph-1, 220, George Street, Toronto Ontario, Canada M5A 2N1

India Headquarters

Kanan International Pvt. Ltd.

D-wing, 2nd Floor, Trident Complex, Ellora Park Vadiwadi Road, Vadodara, Gujarat 390007

IT/ Digital Campus

Chennai Office

132, Habibullah Rd, Satyamurthy Nagar, T. Nagar, Chennai, Tamil Nadu 600017. Ph: +91 73051 21113

kanan-ftr-phone+91 63570 12000

kanan-ftr-phoneadmissions@kanan.co

kanan-ftr-fbkanan-ftr-twitterkanan-ftr-youtube

About Kanan International

A truly global higher education partner to learners and education institutions. Supports learners at every point in their global education journey with its reliable services, products and solutions.

kanan-ftr-logo

Copyright © 2022 KANAN INT EDTECH INC. All rights reserved.

Global Headquarters

Kanan Intl EdTech Inc

Ph-1, 220, George Street, Toronto Ontario, Canada M5A 2N1

India Headquarters

Kanan International Pvt. Ltd.

D-wing, 2nd Floor, Trident Complex, Ellora Park Vadiwadi Road, Vadodara, Gujarat 390007

IT/ Digital Campus

Chennai Office

132, Habibullah Rd, Satyamurthy Nagar, T. Nagar, Chennai, Tamil Nadu 600017

kanan-ftr-phone+91 63597 73959

kanan-ftr-phoneadmissions@kanan.co

kanan-ftr-fbkanan-ftr-twitterkanan-ftr-youtube

Locations

Navsari|Ahmedabad|Surat|Vadodara|Vallabh VidyanagarChennai|Dehradun|Vapi|Nadiad|Thrissur|Karnal|Indore|Bardoli

About Kanan International

A truly global higher education partner to learners and education institutions. Supports learners at every point in their global education journey with its reliable services, products and solutions.

Copyright © 2022 KANAN INT EDTECH INC. All rights reserved.