Nutmeg A Valuable Spice Reading Answers - Cambridge 15, Reading Test 1, Reading passage 1

  • By Kanan Team
  • kanan-ftr-twitterkanan-ftr-facebookkanan-ftr-linkedinkanan-ftr

You can verify your solutions by finding the Cambridge 15, Reading Test 1, Reading passage 1 - Nutmeg a valuable spice reading answers provided below.
.

We believe that the above provided solutions would be beneficial for you. In Addition to that, we’ve added some other question types and passage with the same topic. Try to answer them and evaluate your preparation by verifying with the provided answer key

Check your solutions right away with the Nutmeg a valuable spice reading answers after practicing the often asked passage which has been taken from Cambridge 15, Reading Test 1, Reading passage 1. Try this reading passage to increase your level of confidence and knowledge while you write your solutions in the answer sheet.  This aids you to increase your score on the IELTS reading test.

The reading passage Cambridge 15, Reading Test 1, Reading passage 1 - Nutmeg a valuable spice is all about the Nutmeg and it has a rich feature of testing all your abilities. Attempt the exercise with the same topic given here and verify your solutions with Nutmeg a valuable spice IELTS reading answers. You can also view the other IELTS reading question types.

  • IELTS reading Note completion
  • IELTS reading True/false/not given
  • IELTS reading Table completion

9 thoughts on why the passage “Nutmeg - A Valuable Spice” is often repeated

Find below some main points for why the passage Cambridge 15, Reading Test 1, Reading passage 1 - Nutmeg a valuable spice, is frequently asked for the IELTS practice test. 

  • This passage completely explains about the Nutmeg, its history and many more. It has more ability to evaluate your skills.
  • While you write your solutions in the answer sheet, you need to focus more on noting the years, numbers, locations, etc. So, by using this passage your concentration will be tested.
  • Practicing this kind of passage will enhance your understanding, courage, language skills, and so on.
  • In this blog, you will find the passage with the same topic and three different question types with tricky questions. Try them and know your preparation level.
  • Nutmeg a valuable spice reading answers with location, is mentioned in this post. Answer all the questions and check your answers right away.
  • Practice tests are for your preparation progress. So, keep practicing, it will help you to improve your all potential skills. 
  • Nutmeg a valuable spice reading answers pdf added to this blog for your better practice experience.
  • Nutmeg a valuable spice passage and the solutions given at the beginning are taken from Cambridge 15, Reading Test 1, Reading passage 1.
  • Level up your experience in attempting the test by trying Nutmeg a valuable spice IELTS reading answers with location.

IELTS experts believe that this passage has more capability to test required skills and knowledge. So we’ve included the complete passage with the same topic - Nutmeg a valuable spice for your practice purpose.

Before attempting to write the Nutmeg a valuable spice IELTS reading answers, check the IELTS reading tips

Click here to get the Nutmeg a valuable spice reading pdf

IELTS reading passage -  Nutmeg - A Valuable Spice

Read the complete passage given below to answer all the questions ( 1 - 15). Once finished answering the questions, check your answers with Nutmeg a valuable spice reading answers instantly. 

Nutmeg - A Valuable Spice

An extensive evergreen tree native to Southeast Asia, is a nutmeg tree, Myristica fragrans. It grew only in one area in the globe, a little group of islands in the Banda Sea, the Moluccas or the Spice Islands in northeastern Indonesia. The tree has thick branches with thick leaves of dense, dark green oval leaves, and delivers little, yellow, bell-shaped flowers and light yellow pear-shaped fruits. The fruit is attached to a fleshy husk. Once the fruit is ripe, the husk divides into two parts along a ridge along the length of the fruit. Inside is a purple-brown glossy seed, 2-3 cm long and 2 cm across, covered by a lacy red or crimson sheath called 'aril'. These are the two spice sources of nutmeg and spices, the former being produced from dried seeds and the latter from rice.

Nutmeg was a very valuable and valuable ingredient in European cuisine in the Middle Ages and was used as a flavoring, medicinal and preservative agent. Throughout this period, the Arabs were the exclusive importers of spices to Europe. They sold nutmeg to merchants in Venice at more costs, but they never disclosed the accurate location of the source of these most valuable products. The domination of the Arabian-Venetian trade ultimately came to an end in 1512, when the Portuguese reached the Banda Islands and started to exploit its special resources.

Always at risk of rivalry with neighboring Spain, the Portuguese started to subcontract their supply of spices to Dutch merchants. Profits started to flow into the Netherlands, and the Dutch merchant fleet quickly expanded into one of the biggest in the world. The Dutch quietly acquired control of the shipping and trade of most of the spices in northern Europe. Then, in 1580, Portugal slipped under Spanish rule, and by the end of the 16th century, the Dutch had expelled themselves from the market. As the prices of pepper, nutmeg, and other spices soared across Europe, they determined to fight back.

In 1602, Dutch merchants launched VOC, a trading company known as the Dutch East India Company. By 1617, VOC was the richest trading activity in the world. With a private army of 30,000 men and a navy of 200 ships, it had 50,000 personnel worldwide. Meantime, lots of people across Europe were dying of the plague, a highly infectious and deadly illness. Doctors were pessimistic about a way to prevent the spread of the disease, and they determined to heal nutmeg. Everyone loved nutmeg and many were ready to spend any money to get it. Nutmeg, accepted for a few pennies in Indonesia, sold for 68,000 times more than its actual price on the streets of London. The shortage was the only problem. That is where the Dutch got their chance.

The Banda Islands were led by local sultans who demanded maintaining a neutral trade policy toward foreign forces. This permitted them to avoid the existence of Portuguese or Spanish troops on their soil, but this did not protect them from other invaders. In 1621, the Dutch came and captured it. Once under Pandas' control, the Dutch set out to secure their new investment. They piled all the nutmeg production in a few smoothly protected places and uprooted and destroyed the trees outside the plantation zones. Those caught growing nutmeg seedlings or taking seeds without valid authority were harshly punished. In addition, all the shipped nutmeg was wrapped with lime, leaving no possibility of leaving a fertile seed island that could be grown elsewhere. There was only one barrier to Dutch domination. One of the Banda Islands, a sliver of land called Run, 3 km long and less than 1 km wide, was under British control. After decades of battling for control of this small island, the Dutch and British arrived at a compromise in 1667 called the Treaty of Preta. In an effort to maintain their grip on each nutmeg-producing island, the Dutch presented a trade that if the British gave them a run island, they would offer Britain the farthest and least valuable island in North America. The British agreed. That other island is Manhattan, which is why New Amsterdam evolved into New York. The Dutch now had a monopoly on the nutmeg trade, which would stay for another century.

Then, in 1770, a Frenchman called Pierre Poivre successfully smuggled nutmeg to the island of Mauritius off the coast of Africa. Some of these were later shipped to the Caribbean, where they thrived, particularly on the island of Grenada. Next, in 1778, a volcanic explosion in the Banda area caused a tsunami that destroyed half the nutmeg groves. Ultimately, in 1809, the British came back to Indonesia and forcibly settled in the Banda Islands. They came back to the islands to the Dutch in 1817, but not before planting hundreds of nutmeg seedlings in orchards in many places across South Asia. The Dutch nutmeg monopoly was finished.

Today, nutmeg is raised in Indonesia, the Caribbean, India, Malaysia, Papua New Guinea, and Sri Lanka, and world nut production is calculated to average 10,000 to 12,000 tons per year.

Nutmeg a valuable spice IELTS reading questions

Question (1 - 5)

Complete the notes below.

Write NO MORE THAN TWO WORDS from the passage for each answer.

  • Nutmeg grew only in one place in the world, until 1 ________ century
  • The Nutmeg tree has thick branches with 


- thick leaves of dense, 
- dark green 2 ________ leaves, and 
- delivers little, 
- yellow, 
- bell-shaped flowers and 
- light yellow 3 ___________ fruits.

  • The two spice sources are produced from 4 __________ and the latter from 5 ____________

Click to know more about IELTS reading note completion

Question (6 - 10)

Do the following statements agree with the information given in the reading passage?

Write

TRUE                if the statement agrees with the information
FALSE              if the statement contradicts the information
NOT GIVEN      if there is no information on this in the passage

6.  Nutmeg was not very valuable in European cuisine in the Middle times.

7. The Arabs were the exclusive importers of spices to Europe.

8. Portuguese started to subcontract their supply of spices to Dutch merchants.

9. With a private army of 20,000 men and a navy of 300 ships, it had 50,000 personnel worldwide.

10. Dutch merchants launched VOC in 1602, which is the first trading firm in the world.

Click to know more about IELTS reading true/false/not given

Question (11 - 15)

Complete the table below.

Choose NO MORE THAN THREE WORDS from the reading passage for each answer.

Year Events
1617 VOC was the richest 11 ______ activity in the world
12 __________ After decades of battling for control of this small island, the Dutch and British arrived at a compromise called the Treaty of Preta
1770 A Frenchman called 13 ________successfully smuggled nutmeg to the island of Mauritius off the coast of Africa.
14 ___________ The British came back to 15 ________ and forcibly settled in the Banda Islands.

Click to know more about IELTS reading table completion

Nutmeg a valuable spice IELTS reading answers with explanations

Check the Nutmeg a valuable spice IELTS reading answers key with detailed explanations given below.

(Note: The text in italics is from the reading passage and shows the location from where the answer is taken or inferred. The text in the regular font explains the answer in detail.)

1. 18th

Explanation: Paragraph 1 - Until the late 18th century, it grew only in one place in the world, a little group of islands in the Banda Sea, the Moluccas or the Spice Islands in northeastern Indonesia. 

2. oval
3. pear-shape

Explanation: Paragraph 1 - The tree has thick branches with thick leaves of dense, dark green oval leaves, and delivers little, yellow, bell-shaped flowers and light yellow pear-shaped fruits.

4. Dried seeds 
5. rice 

Explanation: Paragraph 1 - These are the two spice sources of nutmeg and spices, the former being produced from dried seeds and the latter from rice.

6. False 

Explanation: Paragraph 2 - Nutmeg was a very valuable and valuable ingredient in European cuisine in the Middle Ages and was used as a flavoring, medicinal and preservative agent. 

7. True 

Explanation: Paragraph 2 - Throughout this period, the Arabs were the exclusive importers of spices to Europe. 

8. True

Explanation: Paragraph 3 - Always at risk of rivalry with neighboring Spain, the Portuguese started to subcontract their supply of spices to Dutch merchants.

9. False 

Explanation:  Paragraph 4 - By 1617, VOC was the richest trading activity in the world. With a private army of 30,000 men and a navy of 200 ships, it had 50,000 personnel worldwide. 

10. Not given

Explanation: The particular information is not spoken by the author.

11. trading 

Explanation: Paragraph 4 - In 1602, Dutch merchants launched VOC, a trading company known as the Dutch East India Company. By 1617, VOC was the richest trading activity in the world. 

12. 1667 

Explanation: Paragraph 5 - After decades of battling for control of this small island, the Dutch and British arrived at a compromise in 1667 called the Treaty of Preta. 

13. Pierre Poivre

Explanation: Paragraph 6 - Then, in 1770, a Frenchman called Pierre Poivre successfully smuggled nutmeg to the island of Mauritius off the coast of Africa. 

14. 1809 
15. Indonesia 

Explanation: Paragraph 6 - Ultimately, in 1809, the British came back to Indonesia and forcibly settled in the Banda Islands.

Check the other reading passages

Click to check the other important reading passages listed below,

Conclusion

“Nutmeg a valuable spice reading answers” inspired from Cambridge 15, Reading Test 1, Reading passage 1, and the exercise given here will be beneficial for your IELTS reading preparation. Constant practicing will help you to attain your expected band score. 

Kanan Blog

The latest tips and news from Kanan International team

4

Making your study abroad planning exciting, bright and way more easier.

Sign up for a free 30-minute consultation

study abroad consulation

Making your study abroad planning exciting, bright and way more easier.

Sign up for a free 30-minute consultation

study abroad consulation

Global Headquarters

Kanan Intl EdTech Inc

Ph-1, 220, George Street, Toronto Ontario, Canada M5A 2N1

India Headquarters

Kanan International Pvt. Ltd.

D-wing, 2nd Floor, Trident Complex, Ellora Park Vadiwadi Road, Vadodara, Gujarat 390007

IT/ Digital Campus

Chennai Office

132, Habibullah Rd, Satyamurthy Nagar, T. Nagar, Chennai, Tamil Nadu 600017. Ph: +91 73051 21113

kanan-ftr-phone+91 63570 12000

kanan-ftr-phoneadmissions@kanan.co

kanan-ftr-fbkanan-ftr-twitterkanan-ftr-youtube

About Kanan International

A truly global higher education partner to learners and education institutions. Supports learners at every point in their global education journey with its reliable services, products and solutions.

kanan-ftr-logo

Copyright © 2022 KANAN INT EDTECH INC. All rights reserved.

Global Headquarters

Kanan Intl EdTech Inc

Ph-1, 220, George Street, Toronto Ontario, Canada M5A 2N1

India Headquarters

Kanan International Pvt. Ltd.

D-wing, 2nd Floor, Trident Complex, Ellora Park Vadiwadi Road, Vadodara, Gujarat 390007

IT/ Digital Campus

Chennai Office

132, Habibullah Rd, Satyamurthy Nagar, T. Nagar, Chennai, Tamil Nadu 600017

kanan-ftr-phone+91 63597 73959

kanan-ftr-phoneadmissions@kanan.co

kanan-ftr-fbkanan-ftr-twitterkanan-ftr-youtube

Locations

Navsari|Ahmedabad|Surat|Vadodara|Vallabh VidyanagarChennai|Dehradun|Vapi|Nadiad|Thrissur|Karnal|Indore|Bardoli

About Kanan International

A truly global higher education partner to learners and education institutions. Supports learners at every point in their global education journey with its reliable services, products and solutions.

Copyright © 2022 KANAN INT EDTECH INC. All rights reserved.