IELTS Reading Summary Completion

  • By Kanan Team
  • kanan-ftr-twitterkanan-ftr-facebookkanan-ftr-linkedinkanan-ftr

Table of content

  1. IELTS Reading Summary Completion
  2. Explanation about IELTS Reading Summary Completion
  3. IELTS Reading Summary Completion - Strategies and Tips to solve
  4. Skills required to solve the IELTS reading summary completion questions
  5. Challenges faced while answering the IELTS reading summary completion questions
  6. How will I answer the IELTS reading summary completion
  7. Difference between academic summary completion and general summary completion
  8. Summary Completion Skill building exercise 2 (general)&

IELTS Reading Summary Completion measures your ability to understand the specific details in the text and main ideas of the passages. In this task, you will be given a reading text and summarized version of it or some part of the text with incomplete gaps. You are required to complete the gaps with text from the reading passage. It will take time without proven tips and strategies. 

Summary Completion is regarded as one of the crucial IELTS reading question types. In this blog, you will get all the essential information about IELTS reading summary completion with 13 tips and strategies to elevate your ability to answer the questions. This will help you to attain a high band score in the IELTS reading test


 

Explanation about IELTS Reading Summary Completion

In IELTS reading summary completion task, the reading text and summary of the text will be given. Normally, summary will be a certain portion of the text rather than the whole text. There are two main things to keep in your mind. First, the word limit will be given in the instructions itself, For example: Write “NO MORE THAN THREE WORDS'' from the passage for each answer. Second, you must pick the words from the passages or from the list of options to answer the questions.

IELTS Reading Summary Completion - Strategies and Tips to solve

Implementing the following 13 IELTS reading summary completion tips and strategies will be helpful for you to answer the questions well. IELTS experts ensured that these tips and strategies can make the answering process a little bit easier. 

  • Instructions must be read properly. Understand the structure and organisation of the summary, this can help you to locate which portion is to look for in the passage. 
  • Underline the words which are near to the blanks. You can easily identify these words in the passages.
  • Note the signpost words in the passage. Words such as “In addition/and/also and However/though/In contrast etc. denotes the shifts and continuation in the information in the passages. This piece of advice will navigate you through the passages.
  • Generate possible answers in your mind to choose the appropriate word to answer. It could also help you to consider the necessary grammatical accuracy. Basic grammar concepts and vocabulary will be tested in this task. 
  • Scan the text to locate the words which you have highlighted. 
  • Don’t spend too much time on a single question. Skip the question and move on to answer the other questions. Return back to the question that you have not answered
  • Check your answers whether it is grammatically correct or not. If it is not correct, it will affect your score. 
  • In this question type, your task is to complete a summary with words and/or a number from the reading passage.
  • Make sure you do not exceed the given word limit.
  • Read the heading of the summary and skim the passage to understand  what it is about. It also helps you to understand whether the summary covers a part of the passage or the entire passage. 
  • Try to recognise what type of information is required to fill the blank. It can be a noun, an adjective, etc.,
  • Do not write your own answer to the question. You have to pick the words from the reading passages. 
  • Make sure you do not change the word form. It needs to be exactly the same as presented in the passage. 

Using these IELTS reading summary completion tips and strategies in your preparation routine will help you to boost up your answering skills. 

Skills required to solve the IELTS reading summary completion questions

  • Able to scan the passages to identify the required information. 
  • Able to find the keywords in the passages.
  • Able to paraphrase the passae
  • Predicting words which are appropriate to fill the incomplete gaps. 

Challenges faced while answering the IELTS reading summary completion questions

  • You may not read the instructions carefully. It will lead you to exceed the given word limit. 
  • You may alter the grammatical structure of the sentence which will lose your marks. 
  • Spending too much time to answer the single question. 

How will I answer the IELTS reading summary completion

  1. Read the instructions and take note of the mentioned word limit, usually it will be around 1 to 3 words. 
  2. Before reading the text, skim the summary to get a general idea. It will help you to navigate through the passages
  3. After, read the summary in detail and the gaps in it. Try to understand what type of word is required for filling the gaps. It could be noun, verb, adjective etc., 
  4. Now, go through the reading text and identify the portion which relates to the general idea of the summary. 
  5. Pick the words as an answer to the question using the knowledge you have gained by doing the third step. Double check the spelling of the words and grammatical structure of the sentences. 

Difference between academic summary completion and general summary completion

The prime difference in academic summary completion and general summary completion is the kind of passage used in the test. In academic reading, passages will be taken from journals, magazines, books and newspapers. In general training reading, passages will be extracted from books, magazines, notices, advertisements, guidelines and company handbooks. 

You can find more details on IELTS academic reading summary completion questions 

Check here for more details on IELTS general reading summary completion questions

Summary Completion Skill building exercise 1 (academic)

Answer questions 1-8 which are based on the reading passages below.

Timber

Timber was most likely one of the first, if not the first, materials employed by humans for construction. With it, he constructed a shelter from the weather, as well as fuel and food, and the first bridge was fashioned by a tree chopped down and thrown across a creek. He also fashioned his "dug-out" from it to travel along and over the rivers of the district where he lived, and lumber has remained one of the most widely used of nature's resources for shipbuilding and construction purposes until our own day.

Despite the fact that wood has been used for such a long time and in so many places, there is still a startling lack of understanding of its nature, not only among ordinary workers but also among people who should know about its features. As a result, it is often and inefficiently used. Experience has been nearly the only instructor, and the workman has been guided by theories sometimes correct, sometimes incorrect rather than well-founded facts.

One explanation for this imperfect understanding is that wood is not a homogeneous substance, but rather a complex structure with such a wide range of behavior that even when cut from the same tree, one piece would react significantly differently from another. Not only does the wood of one species differ from that of another, but the butt cut differs from that of the top log, the heartwood differs from the sapwood, and the wood of a quickly-grown sapling in an abandoned field differs from that of a slowly-grown, old king of the forest. The way the tree was cut and preserved has an impact on its quality and behavior. Thus, studying the material in order to create universal laws is quite challenging.
The skilled woodsman will seek for straight-grained, long-fibred woods that are free of bothersome resinous and coloring matter, knots, and other irregularities, and will readily distinguish the more porous red or black oaks from the less porous white species, Quercus alba. It goes without saying that the inspection should look for faults and unhealthy circumstances (typically indicated by color). It is hardly necessary to point out that knots, even the tiniest ones, are flaws that for particular applications render the material useless. However, it is less well understood that "season-checks," even those that have closed due to subsequent shrinkage, are still aspects of weakness; however, there can be no mistake about this, because these, the intimate connections of the wood fibers, are never repaired once broken.


Questions 1- 8

Complete the summary below.

Choose NO MORE THAN TWO WORDS AND/OR A NUMBER from the passage for each answer.

One of the first, if not the first, materials employed by humans for construction was 1 __________. He also fashioned his 2 ___________ from it to travel along and over the rivers of the district where he lived,... There is still a startling lack of understanding of its 3 ____________, not only among ordinary workers but also among people who should know about its features. The workman has been guided by 4 ___________ sometimes correct, sometimes incorrect rather than well-founded facts. wood is not a 5 _____________ substance, but rather a complex structure with such a wide range of behavior that even when cut from the 6 __________tree,...The skilled woodsman will seek for 7 ___________, long-fibred woods that are free of bothersome resinous and coloring matter, knots, and other irregularities,...however, there can be no mistake about this, because these, the intimate connections of the 8 _____________, are never repaired once broken.

Answer for the skill building exercise

(Note: The text in italics is from the reading passage and shows the location from where the answer is taken or inferred. The text in the regular font explains the answer in detail.)

1. TImber

Explanation: Paragraph 1 - Timber was most likely one of the first, if not the first, materials employed by humans for construction. 

2. dug-out

Explanation: Paragraph 1 - He also fashioned his "dug-out" from it to travel along and over the rivers of the district where he lived,...

3. nature

Explanation: Paragraph 2 - Despite the fact that wood has been used for such a long time and in so many places, there is still a startling lack of understanding of its nature, not only among ordinary workers but also among people who should know about its features.

4. theories 

Explanation: Paragraph 2 - Experience has been nearly the only instructor, and the workman has been guided by theories sometimes correct, sometimes incorrect rather than well-founded facts.

5. homogeneous
6. same

Explanation: Paragraph 3 - One explanation for this imperfect understanding is that wood is not a homogeneous substance, but rather a complex structure with such a wide range of behavior that even when cut from the same tree,...

7. straight-grained

Explanation: Paragraph 4 - The skilled woodsman will seek straight-grained, long-fibred woods that are free of bothersome resinous and coloring matter, knots, and other irregularities,...

8. wood fibers

Explanation: Paragraph 4 - however, there can be no mistake about this, because these, the intimate connections of the wood fibers, are never repaired once broken.

Summary Completion Skill building exercise 2 (general)

Answer questions 1-6 which are based on the reading passages below.

Optimism and Health

When confronted with a year of falling economics and mounting human hardship, having a cheerful outlook may seem delusory and Pollyannaish. But this is when we run into optimism and indecisiveness. "Optimists are unrealistic," said Brice Pitt, an emeritus professor of psychiatry of old age at Imperial College in London. Depression causes people to perceive things as they are, which is a disadvantage from an evolutionary standpoint. Optimism is a tool that has helped us get through millennia of setbacks."

Optimism is a good quality to acquire. In other words, if you can persuade yourself that things will improve, your chances of it happening will increase if you keep playing the game. According to Martin Seligman, a psychology professor and author of Learned Optimism, optimism "is a habitual technique of explaining your setbacks to oneself." When things become bad, optimists outperform pessimists: they perform better at work, adapt better to stress, have fewer depressive episodes, and achieve more personal goals, according to the research.

Studies have also shown that faith can help people cope with financial difficulties. "The ones who feel wealthiest, and those who feel lowest, actually have about the same amount of money at their disposal," according to Chad Wallens, a social forecaster at the Henley Centre who studied middle-class Britons' attitudes about income. Both their attitudes and behaviour patterns, on the other hand, are very different."

Optimists have another reason to be cheerful: they are more resilient in general. For example, Yale University psychologist Dr Becca Levy discovered that thinking positively adds an average of seven years to your life in a study of 660 volunteers. Another American study claims to have discovered a physical mechanism that explains this. The optimists have much higher lung function, according to a Harvard Medical School research of 670 males. Dr. Rosalind Wright, the study's principal author, feels that having a positive mindset helps the immune system. "Preliminary studies on heart patients suggest that changing a person's perspective can help them live longer," she says.

Questions 1-6

Complete the summary below.

Write NO MORE THAN TWO WORDS from the passage for each answer.
According to 1________, a psychology professor and author of 2_______, optimism "is a habitual technique of explaining your setbacks to oneself." It is found that when things become out of control, optimists 3_______ pessimists. Even, studies say that faith can help people to cope up with their 4______. Chad Wallens claims that both of their attitudes and 5___________ are very different. Dr. Rosalind Wright says that having a positive mindset helps the 6_________.

Answer for the skill building exercise

(Note: The text in italics is from the reading passage and shows the location from where the answer is taken or inferred. The text in the regular font explains the answer in detail.)

1.   Martin Seligman

Explanation: According to Martin Seligman, a psychology professor and author of Learned Optimism, optimism "is a habitual technique of explaining your setbacks to oneself". 

2.   Learned Optimism

Explanation:  According to Martin Seligman, a psychology professor and author of Learned Optimism, optimism "is a habitual technique of explaining your setbacks to oneself."

3.   Outperform 

Explanation: When things become bad, optimists outperform pessimists: they perform better at work, adapt better to stress, have fewer depressive episodes, and achieve more personal goals, according to the research.

4.   Financial Difficulties

Explanation: Studies have also shown that faith can help people cope with financial difficulties.

5.  Behaviour patterns

Explanation:  …according to Chad Wallens, a social forecaster at the Henley Centre who studied middle-class Britons' attitudes about income. Both their attitudes and behaviour patterns, on the other hand, are very different."

6.   Immune system

Explanation: Dr. Rosalind Wright, the study's principal author, feels that having a positive mindset helps the immune system. 

Check more for IELTS academic reading summary completion exercise with answer

Check more for IELTS general reading summary completion exercise with answer

Below are the reading answers for other passages.

Summary

IELTS reading summary completion questions measures both skimming and scanning skills. Sharpen your answering skills with the summary completion practice questions, which you can find in this website or in this article itself. Hope this article gave you enough information about the summary completion question type. 

Kanan Blog

The latest tips and news from Kanan International team

4

Making your study abroad planning exciting, bright and way more easier.

Sign up for a free 30-minute consultation

study abroad consulation

Making your study abroad planning exciting, bright and way more easier.

Sign up for a free 30-minute consultation

study abroad consulation

Global Headquarters

Kanan Intl EdTech Inc

229, Yonge Street Suite 450 Toronto Ontario, Canada M5B 1N9

India Headquarters

Kanan International Pvt. Ltd.

D-wing, 2nd Floor, Trident Complex, Ellora Park Vadiwadi Road, Vadodara, Gujarat 390007

IT/ Digital Campus

Chennai Office

132, Habibullah Rd, Satyamurthy Nagar, T. Nagar, Chennai, Tamil Nadu 600017. Ph: +91 73051 21113

kanan-ftr-phone+91 63570 12000

kanan-ftr-phoneadmissions@kanan.co

kanan-ftr-fbkanan-ftr-twitterkanan-ftr-youtube

About Kanan International

A truly global higher education partner to learners and education institutions. Supports learners at every point in their global education journey with its reliable services, products and solutions.

kanan-ftr-logo

Copyright © 2022 KANAN INT EDTECH INC. All rights reserved.

Global Headquarters

Kanan Intl EdTech Inc

229, Yonge Street Suite 450 Toronto Ontario, Canada M5B 1N9

India Headquarters

Kanan International Pvt. Ltd.

D-wing, 2nd Floor, Trident Complex, Ellora Park Vadiwadi Road, Vadodara, Gujarat 390007

IT/ Digital Campus

Chennai Office

132, Habibullah Rd, Satyamurthy Nagar, T. Nagar, Chennai, Tamil Nadu 600017

kanan-ftr-phone+91 63597 73959

kanan-ftr-phoneadmissions@kanan.co

kanan-ftr-fbkanan-ftr-twitterkanan-ftr-youtube

Locations

Navsari|Ahmedabad|Surat|Vadodara|Vallabh VidyanagarChennai|Dehradun|Vapi|Nadiad|Thrissur|Karnal|Indore|Bardoli

About Kanan International

A truly global higher education partner to learners and education institutions. Supports learners at every point in their global education journey with its reliable services, products and solutions.

Copyright © 2022 KANAN INT EDTECH INC. All rights reserved.