Nature or nurture Reading Answers

  • By Kanan Team
  • 24-05-2022
Nature or nurture Reading Answers

Here the Nature or nurture reading answers presented in the table below for your reference.

solution for nature or nurture

Do not exit once you are done checking the above given solutions. Since we’ve included the reading passage along with some tricky questions. Try them to level up your IELTS reading preparation.

After verifying Nature or nurture reading answers, you would have noticed your mistakes. To improve your skills and confidence, you can use the reading passage and three different question types given here. Practice is the only thing that will help you to increase your score on the IELTS reading test. 

The reading passage Nature or nurture involves the information about the balance between the two competing factors - genetics (nature) and environment (nurture). Realizing the importance of this paragraph, we’ve included the entire paragraph with challenging questions, and Nature or Nurture reading answers.

  • IELTS reading locating information
  • IELTS reading multiple choice questions
  • IELTS reading true/false/not given

Click to check the other IELTS reading question types

8 thoughts on the passage “Nature or Nurture?” significance

Get some clear points about the passage Nature or Nurture importance and reasons for choosing it for the IELTS practice tests. 

  • This passage is about the two factors, genetics (nature) and environment (nurture), and the balance between them. 
  • This passage will test your many skills like quick reading, language skills, vocabulary, grammar, focus, logical thinking, etc.
  • Make sure you are noting the numbers, percentage, volts, writer’s opinion, and so on. Since they will be really helpful for you.
  • Nature or Nurture reading answers with location allow you to recognize your silly mistakes while answering.
  • To know more about the IELTS reading test pattern, find the passage and the questions given here.
  • Also, you can find the Nature or Nurture reading answers pdf which is enclosed in this article. 
  • Nature or Nurture reading answers with location take you to the exact place of the correct answers.
  • The passage Nature or Nurture? and the solutions are taken from the Cambridge 5 Test 1 Reading passage 2.

The above points clearly convey why the passage - Nature or Nurture? is often asked in the IELTS reading tests.

Before attempting to write the Nature or Nurture reading answers, check the IELTS reading tips

Click here to get the Nature or Nurture reading answers practice test pdf

IELTS reading passage - Nature or Nurture?

Read the below passage carefully and answer all the questions (1 - 13) provided below. Once finished answering, compare and check your answers with the Nature or Nurture reading answers.

Nature or Nurture?

  1. A few years ago, in one of the most fascinating and confusing experiments in behavioral psychology, Stanley Milgram of Yale University tested 40 subjects from all walks of life for the desire to follow the instructions given by a 'leader'. They may feel a personal aversion to the actions they are called to do. In particular, Milgram said the test was aimed at the classic purpose of education for each volunteer 'teacher-subject' and was created to test whether punishing students for their errors would have a positive impact on students' learning ability.
  2. Milgram's test system involves putting the teacher's lesson in front of a group of thirty switches with labels ranging from '15 volts 'to '450 volts to 15 volts each'. The teacher's lesson was described to provide a shock whenever a student gives an incorrect answer to a question, starting at a low level and raising the intensity of each incorrect answer. The so-called 'student' was actually an actor hired by Milgram, who simulated getting shocked and emitting various statements and explosives denouncing both the shouts, the screams, and the twists and turns of the test and the experimenter. Milgram told the teacher to ignore the students' reactions to the lesson and to manage any level of trauma called on the rule governing the test situation of the moment.
  3. When the test comes out, the student will intentionally give incorrect answers to the questions asked by the teacher, thereby bringing various electrical penalties up to the danger level of 300 volts and beyond. Many teacher subjects prevent the imposition of excessive penalties, and the question of continuing the trial returns to Milgram with locks and/or complaints. Under these circumstances, Milgram casually explained that the teacher's lesson was to ignore the students' cries for mercy and continue the experiment. Milgram said it was important to follow the procedure until the end because of the experiment if he was reluctant to continue the lesson. His conclusive argument was, ‘You have no choice. You must proceed. ‘Milgram sought to find the number of teacher-subjects who were willing to manage the highest level of trauma, despite strong personal and moral resentment against the terms and conditions of the experiment.
  4. Before carrying out the experiment, Milgram described his opinion to a team of 39 psychiatrists and asked them to estimate the average percentage of people who would be willing to give a 450-volt vibration level in a normal population. The majority consensus is that almost all teacher-subjects refuse to follow the experimenter. Psychiatrists considered that 'most subjects do not go above 150 volts', and they expected only four percent to go up to 300 volts. Also, they believed that only a crazy margin of 1.000 would give 450 volts more shock.
  5. What are the real results? Well, more than 60 percent of teacher subjects consistently obey Milgram up to the 450 volt limit ! In repeated experiments in other countries, the percentage of appreciative teacher-subjects was even higher, reaching 85 percent in one country, and how do we calculate this broad discrepancy that peaceful, rational, intelligent people predict for the convenience of their study? Stress, and palpitations in a real-life lab, but what do co-editors do?
  6. One’s first inclination might be to argue that there must be some kind of inbuilt animal attack intuition that was started by the experiment and that Milgram’s teacher- subjects were just obeying a genetic need to release this pent-up first urge onto the student by providing the electrical shock. A current hard sociologist can say that this aggressive instinct evolved into a positive trait that our ancestors valued in the struggle against the hardships of life on the plains and in caves, finally discovering its way into our genetic make-up as a remnant of our old animal ways.
  7. As an alternative to this idea of genetic programming, the teacher should glance at the actions of the subjects as an outcome of the social context in which the experiment was performed. Milgram, he himself pointed out. Most of the subjects in the experiment look at their behavior in a larger context that is beneficial and useful to the community in pursuing scientific truth. The Psychology Lab has a powerful claim to legitimacy and inspires confidence and trust in those who operate there. The act of shocking the victim, while seemingly evil in solitude, takes on a totally distinct meaning when placed in this setting.
  8. Thus, in this interpretation, the subject combines his individual personality and private and moral ethics with the larger organizational structures, handing over personal characteristics such as loyalty, self-sacrifice, and discipline to the service of evil power structures.
  9. Here are two completely distinct reasons why so many teacher-subjects were willing to relinquish their personal responsibility for the sake of an institutional authority figure. The issue for biologists, psychologists, and anthropologists is to sort out which of these two polar interpretations is most reliable. This is, in essence, the issue of modern social biology, which dictates the extent to which hard-wired genetic programming dictates how animals and humans interact with the environment, i.e., their behavior. Social biology is concerned with clarifying the biological basis of all behavior.

Nature or Nurture IELTS reading questions

Question (1-5)

This reading passage has nine paragraphs, A-I.
Which paragraph contains the following information?
Write the correct letter, A-I, as your answer to each question.

Note: You may use any letter more than once. 

1. Milgram told the teacher to ignore the students' reactions to the lesson.

2. Milgram sought to find the number of teacher-subjects who were willing to manage the highest level of trauma.

3. Stanley Milgram of Yale University tested 40 subjects from all walks of life.

4. The teacher's lesson was described to provide a shock whenever a student gives an incorrect answer to a question

5. Many teacher subjects prevent the imposition of excessive penalties.

Click to know more about IELTS Reading Locating information

Question (6 - 9)

Choose the correct letter, A - D.

6. Before carrying out the experiment, Milgram described his opinion to a team of 

A. 40 experimenters
B. 39 psychiatrists
C. 39 experimenters
D. 29 psychiatrists

7. Majority consensus is that almost all teacher-subjects refuse to follow the

A. psychiatrists
B. Milgram
C. pupils
D. experimenter

8.  more than 60 percent of teacher subjects consistently obey Milgram up to the

A. 450 volt limit
B. 400 volt limit
C. 300 volt limit
D. 500 volt limit

9. The percentage of appreciative teacher-subjects was even higher, in repeated experiments in

A. all countries
B. other countries
C. many countries
D. some countries

Click to know more about IELTS reading multiple choice questions

Question (10 - 13)

Do the following statements agree with the information given in the reading passage?

Write

TRUE           -     if the statement agrees with the information
FALSE          -    if the statement contradicts the information
NOT GIVEN  -   if there is no information on this in the passage

10. The current difficult sociologist can say that this aggressive instinct developed into a negative trait.

11. Most of the pupils are psychology students at Yale University.

12. Psychology Lab has a powerful claim to legitimacy and inspires confidence and trust.

13.  The issue for biologists, psychologists, and anthropologists is to sort out which of these two polar interpretations is less reliable. 

Click to know more about IELTS Reading True/false/not given

Nature or Nurture IELTS reading answers with explanations

Check your answers with the Nature or Nurture IELTS reading answers which is given below with detailed explanations

(Note: The text in italics is from the reading passage and shows the location from where the answer is taken or inferred. The text in the regular font explains the answer in detail.)

1. Paragraph B

Explanation:  Milgram told the teacher to ignore the students' reactions to the lesson and to manage any level of trauma called on the rule governing the test situation of the moment.

2. Paragraph C

Explanation: Milgram sought to find the number of teacher-subjects who were willing to manage the highest level of trauma, despite strong personal and moral resentment against the terms and conditions of the experiment.

3. Paragraph A

Explanation: A few years ago, in one of the most fascinating and confusing experiments in behavioral psychology, Stanley Milgram of Yale University tested 40 subjects from all walks of life for the desire to follow the instructions given by a 'leader'. 

4. Paragraph B

Explanation: The teacher's lesson was described to provide a shock whenever a student gives an incorrect answer to a question, starting at a low level and raising the intensity of each incorrect answer.

5. Paragraph C

Explanation: Many teacher subjects prevent the imposition of excessive penalties, and the question of continuing the trial returns to Milgram with locks and/or complaints. 

6. B. 39 psychiatrists

Explanation: Paragraph 4 - Before carrying out the experiment, Milgram described his opinion to a team of 39 psychiatrists and asked them to estimate the average percentage of people who would be willing to give a 450-volt vibration level in a normal population. 

7. D. experimenter

Explanation: Paragraph 4 - The majority consensus is that almost all teacher-subjects refuse to follow the experimenter.

8. A. 450 volt limit

Explanation: Paragraph 5 -  Well, more than 60 percent of teacher subjects consistently obey Milgram up to the 450 volt limit ! 

9. B. other countries

Explanation: Paragraph 5 - In repeated experiments in other countries, the percentage of appreciative teacher-subjects was even higher, reaching 85 percent in one country,... 

10. False

Explanation: Paragraph 6A current hard sociologist can say that this aggressive instinct evolved into a positive trait that our ancestors valued in the struggle against the hardships of life on the plains and in caves,...

11. Not given

Explanation: The particular information is not spoken by the writer in the passage.

12. True

Explanation: Paragraph 7 The Psychology Lab has a powerful claim to legitimacy and inspires confidence and trust in those who operate there. 

13. False

Explanation: Paragraph 9 The issue for biologists, psychologists, and anthropologists is to sort out which of these two polar interpretations is most reliable. 

Check the other reading passages

Click to check the other important reading passages listed below,

Conclusion

We believe you find this article  “Nature or Nurture reading answers” beneficial for you as you prepare for the final IELTS reading test. Practice the exercises given and do not miss the other important reading passages given above.

Subscribe and get our weekly updates straight in your inbox.

A truly global higher education partner to learners and education institutions Support learners at every point in their global education journey with reliable services, products and solutions.

Global Headquarters

Kanan Intl EdTech Inc

229, Yonge Street Suite 450 Toronto Ontario, Canada M5B 1N9

Indian Headquarters

Kanan International Pvt. Ltd.

D-wing, 2nd Floor, Trident Complex, Ellora Park Vadiwadi Road, Vadodara, Gujarat 390007

IT/ Digital Campus

Chennai Office

132, Habibullah Rd, Satyamurthy Nagar, T. Nagar, Chennai, Tamil Nadu 600017

kanan-ftr-phone+91 63570 12000

kanan-ftr-phoneadmissions@kanan.co

kanan-ftr-fbkanan-ftr-igkanan-ftr-twitterkanan-ftr-youtubekanan-ftr-linkedin

Copyright © 2022 KANAN.CO All rights reserved.