Tidal power Reading Answers

  • By Kanan Team
  • kanan-ftr-twitterkanan-ftr-facebookkanan-ftr-linkedinkanan-ftr

Here you can check your answers with ease by comparing the Tidal power reading answers mentioned below. 

All your answers got right? Perfect! Try a different passage with the same topic given here, and answer some extra questions as well to see your level of IELTS reading preparation. 

When you are done checking your answers with the Tidal power reading answers, you will get to know your performance level. Because all your basic and required skills will be tested using this passage. In the IELTS reading test, you will find different question types with various question types. 

Tidal power passage is about the marine turbines, their functions, and their uses. You will have the complete passage with a similar topic here. Try to answer all the three different questions given below the passage. Click to check other IELTS reading question types.

  • IELTS reading locating information
  • IELTS reading yes/no/not given
  • IELTS reading multiple choice questions

9 thoughts about the presence of Tidal power passage in most practice tests

Below are some primary reasons for the often existence of the passage - Tidal power in the IELTS practice test.

  • This passage contains the detailed information about the undersea turbine, its processes, and its uses,
  • It is important to pay close attention to the details as this passage has important information like numbers, distance, and name. Do not miss even a little information.
  • Attempting the different question types of the reading module will help you to perform better in the final IELTS reading test. 
  • In this article, you will have a passage on the same topic with three various question types involving some challenging questions. 
  • Tidal power reading answers with location are given here with the aim of developing your answering experience. 
  • Improve your preparation level by trying out all the questions given in this blog. Because it tests your focus, comprehension, and language skills.
  • You can find the Tidal power IELTS reading answers pdf file which includes the passage, questions as well as answers with explanation.
  • This entire passage and its solution are taken from the Cambridge 9, Test 3 reading answers. 
  • Tidal power reading answers with location will make you motivate yourself to achieve a good band score in the IELTS reading test. 

After reading the above points, you would have understood the significance of the passage of Tidal power. 

Before attempting to write the Nutmeg a valuable spice IELTS reading answers, check the IELTS reading tips

Click here to get the Tidal power reading answers practice test pdf

IELTS reading passage -  Tidal power

Read the given passage and answer all the questions (1 - 13). Then, verify your answers immediately with the Tidal power reading answers. 

Tidal Power

Undersea turbines that generate electricity from waves are becoming a major source of renewable energy for Britain. It is still too earlier to anticipate the extent of the consequence they may have, but there are all indications that they may play an important role in the future.

  1. Operating according to the same principle as wind turbines, the force of sea turbines comes from wave currents, which turn blades like propellers on ships, but, unlike wind, the waves are predictable and the power input is stable. The technology increases the possibility of Britain becoming self-sufficient in renewable energy and drastically lowers its carbon dioxide emissions. If tidal, wind and tidal power all grow, Britain will be able to close gas, coal, and nuclear power plants and export renewable energy to other parts of Europe. Not like wind power, which Britain first created and then quit 20 years later, letting the Dutch turn it into a large industry, submarine turbines could generate large export revenue for island nations like Japan and New Zealand.
  2. Tidal bases have already been determined that will deliver one-sixth or more of the UK's energy and reduce the cost of competing with current gas turbines and the already dilapidated nuclear industry. One site alone, Pentland Firth, between Orkney and Scotland's mainland, could generate 10% of the country's electricity from the shores of submarine turbines, and three times more than the 1,200 megawatts at Britain's biggest and unknown nuclear power plant on the Channel Islands, Alderney. , Sizewell B, in Suffolk. Further sites identified contain the Bristol Canal and the west coast of Scotland, especially between Campbelltown and Northern Ireland.
  3. Work on the plans for the latest turbine blades and bases is well underway at the University of Southampton's Sustainable Energy Research Committee. The first station is desired to be set up soon in Lynmouth, Devon, to test the technology in an effort to co-finance trade and industry and the EU. Abubakr Bahaj, who is the head of the Southampton study, says the potential for energy from tidal currents is much better than from wind because water flows are predictable and stable. Technology for dealing with seawater hostile salinity was formed in the North Sea oil industry and is already known for turbine blade design due to wind and ship propulsion. There are some technical issues, but I hope that in the next five to ten years we will establish commercial sea turbine farms. Southampton was awarded £ 215,000 over three years to build the turbines and is functioning with IT power subsidiary Marine Current Turbines on the Lynmouth project. EU research has now determined possible sites for 106 wave power, with 80% located around the UK coast. The finest sites are between islands or about more inland beaches where there are powerful tidal currents.
  4. A sea turbine blade should be only one-third the size of a wind turbine generator to deliver thrice as much power. The blades are about 20 meters in diameter, so about 30 meters of water is needed. Unlike wind energy, environmental resistance is unlikely. Fish and other creatures are thought to be less likely to be endangered by relatively slow-moving blades. Each turbine will be placed on a tower, which will be connected to the national power supply grid through undersea cables. The towers are designed to stick out of the water and burn, alert shipping, take it out of the water for maintenance, and to clean the sponge from blades.
  5. Dr. Bahaj has accomplished a lot of work on the Alderney site, where there are strong currents. The single-submarine turbine farm will create more power than the Channel Islands need, and most will be injected into the French grid and re-imported to Britain through cable under the channel.
  6. Technical difficulty is cavitation, where low pressure causes air bubbles behind the turning plate. These can generate vibrations and damage the blades of the turbines. Dr. Bahaj stated, 'We need to sample several blade types to prevent this from occurring or at least make sure it does not harm the turbines or lower performance. One more minor problem is the submerged waste floating on the blades. So far, we couldn’t get to know the level of consequence it might be. The turbines need to be made stronger because the sea is a hostile environment, but all indications are good that it can be done. 

Tidal Power IELTS reading questions

Question (1 - 5)

This reading passage has six paragraphs, A–F.
Which paragraph contains the following information?
Write the correct letter, A-F, as your answer to each question.
Note: You may use any letter more than once. 
 
1. Other sites identified contain the Bristol Canal and the west coast of Scotland.

2.  Technology raises the chance of Britain becoming self-sufficient in renewable energy and drastically lowers its carbon dioxide emissions.

3. Unlike wind power, which Britain first created and then quit 20 years later.

4. Pentland Firth, between Orkney and Scotland's mainland, could generate 10% of the country's electricity from the shores of submarine turbines.

5.  The force of sea turbines comes from wave currents, which turn blades like propellers on ships.

Click to know more about IELTS reading locating information

Question (6 - 9)

Do the following statements agree with the information given in the Reading Passage?

Write

YES if the statement agrees with the claims of the writer

NO, if the statement contradicts the claims of the writer

NOT GIVEN if it is impossible to say what the writer thinks about this

6. Work on the plans for the old turbine blades and bases is well underway at the University of Southampton's Sustainable Energy Research Committee. 

7. Southampton was awarded £ 216,000 over three years to build the turbines 

8. Undersea turbines can replace all other types of energy in the UK.

9. The best sites are between islands or more inland beaches where there are powerful tidal currents.

Click to know more about IELTS reading yes/no/not given

Question (10 - 13)

Choose the correct letter, A - D

10. The blades are about 20 meters in diameter, so about 

A. 20 meters of water required
B. 25 meters of water needed
C. 30 meters of water is needed.
D. 10 meters of water is needed

11.  Each turbine will be placed on a tower, connected to the national power supply grid through 

A. undersea cables
B. channel
C. turning plate
D. turbine blades

12. Towers take out of the water for maintenance, and to clean the 

A. turbine
B. cables
C. sea
D. sponge from blades

13. One more minor drawback is the submerged waste 

A. floating on the blades.
B. found in the sea
C. observed by the turbine
D. stuck in the blades

Click to know more about IELTS reading multiple choice questions

Tidal power IELTS reading answers with explanations

Get the Tidal power IELTS reading answers key with precise explanations given below for your reference. 

(Note: The text in italics is from the reading passage and shows the location from where the answer is taken or inferred. The text in the regular font explains the answer in detail.)

1. Paragraph B

Explanation: Further sites identified contain the Bristol Canal and the west coast of Scotland, especially between Campbelltown and Northern Ireland.

2. Paragraph A

Explanation: The technology increases the possibility of Britain becoming self-sufficient in renewable energy and drastically lowers its carbon dioxide emissions.

3. Paragraph A 

Explanation: Not like wind power, which Britain first created and then quit 20 years later, letting the Dutch turn it into a large industry, submarine turbines could generate large export revenue for island nations like Japan and New Zealand.

4. Paragraph B 

Explanation:  One site alone, Pentland Firth, between Orkney and Scotland's mainland, could generate 10% of the country's electricity from the shores of submarine turbines,... 

5. Paragraph A 

Explanation: Operating according to the same principle as wind turbines, the force of sea turbines comes from wave currents, which turn blades like propellers on ships, but, unlike wind, the waves are predictable and the power input is stable.

6. No 

Explanation: Paragraph 3 - Work on the plans for the latest turbine blades and bases is well underway at the University of Southampton's Sustainable Energy Research Committee. 

7. No 

Explanation: Paragraph 3 - Southampton was awarded £ 215,000 over three years to build the turbines and is functioning with IT power subsidiary Marine Current Turbines on the Lynmouth project. 

8. Not Given 

Explanation: The particular claim about tidal power is not mentioned by the writer.

9. Yes 

Explanation: Paragraph 3 - The finest sites are between islands or more inland beaches where there are powerful tidal currents.

10. C. 30 meters of water is needed 

Explanation: Paragraph 4 - The blades are about 20 meters in diameter, so about 30 meters of water is needed.

11. A. undersea cables

Explanation: Paragraph 4 - Each turbine will be placed on a tower, which will be connected to the national power supply grid through undersea cables. 

12. D. sponge from blades

Explanation: Paragraph 4 -  The towers are designed to stick out of the water and burn, alert shipping, take it out of the water for maintenance, and to clean the sponge from blades.

13. A. floating on the blades 

Explanation: Paragraph 6 - One more minor problem is the submerged waste floating on the blades. So far, we couldn’t get to know the level of consequence it might be.

Check the other reading passages (h4)

Click to check the other important reading passages listed below,

Conclusion

Ultimately, practice is the major key to success. So, keep practicing. Hopefully, “Tidal power reading answers” and the exercise given in this blog will be beneficial for you to increase your score on the IELTS reading test.

Kanan Blog

The latest tips and news from Kanan International team

4

Making your study abroad planning exciting, bright and way more easier.

Sign up for a free 30-minute consultation

study abroad consulation

Making your study abroad planning exciting, bright and way more easier.

Sign up for a free 30-minute consultation

study abroad consulation

Global Headquarters

Kanan Intl EdTech Inc

Ph-1, 220, George Street, Toronto Ontario, Canada M5A 2N1

India Headquarters

Kanan International Pvt. Ltd.

D-wing, 2nd Floor, Trident Complex, Ellora Park Vadiwadi Road, Vadodara, Gujarat 390007

IT/ Digital Campus

Chennai Office

132, Habibullah Rd, Satyamurthy Nagar, T. Nagar, Chennai, Tamil Nadu 600017. Ph: +91 73051 21113

kanan-ftr-phone+91 63570 12000

kanan-ftr-phoneadmissions@kanan.co

kanan-ftr-fbkanan-ftr-twitterkanan-ftr-youtube

About Kanan International

A truly global higher education partner to learners and education institutions. Supports learners at every point in their global education journey with its reliable services, products and solutions.

kanan-ftr-logo

Copyright © 2022 KANAN INT EDTECH INC. All rights reserved.

Global Headquarters

Kanan Intl EdTech Inc

Ph-1, 220, George Street, Toronto Ontario, Canada M5A 2N1

India Headquarters

Kanan International Pvt. Ltd.

D-wing, 2nd Floor, Trident Complex, Ellora Park Vadiwadi Road, Vadodara, Gujarat 390007

IT/ Digital Campus

Chennai Office

132, Habibullah Rd, Satyamurthy Nagar, T. Nagar, Chennai, Tamil Nadu 600017

kanan-ftr-phone+91 63597 73959

kanan-ftr-phoneadmissions@kanan.co

kanan-ftr-fbkanan-ftr-twitterkanan-ftr-youtube

Locations

Navsari|Ahmedabad|Surat|Vadodara|Vallabh VidyanagarChennai|Dehradun|Vapi|Nadiad|Thrissur|Karnal|Indore|Bardoli

About Kanan International

A truly global higher education partner to learners and education institutions. Supports learners at every point in their global education journey with its reliable services, products and solutions.

Copyright © 2022 KANAN INT EDTECH INC. All rights reserved.