Anesthesiology Reading Answers

  • By Kanan Team
  • kanan-ftr-twitterkanan-ftr-facebookkanan-ftr-linkedinkanan-ftr

The Anesthesiology reading answers are provided below with three distinct question types. Solve them and verify your answers. 


Even after solving the Anesthesiology reading answers, your level is not adequate, you can keep practising tests to enhance your reading skills. Note the reading passage given below, attempt all the questions and verify your answers instantly.

The Anesthesiology reading answers given above are taken from the academic practice test.To improve your reading and language skills practise this reading passage. The IELTS reading is one of the difficult modules in the IELTS exams.

The passage - Anesthesiology provides information about the usage of different plants and chemicals used for anesthesia purposes along with the advancements in the anesthesia field. Read the complete passage and answer the three distinct question types for practice. Use the Anesthesiology reading answers to verify your answers after attempting all of the questions.

  • IELTS Reading True/False/Not given
  • IELTS Reading Short answer questions
  • IELTS Reading Matching features

Also, check other IELTS reading question types

7 thoughts on the passage “Anesthesiology”

Know some notable points of why IELTS experts consider the passage important before starting to find the Anesthesiology reading answers.

  • Anesthesiology reading passage and the solution are taken from Cambridge practice test 8,Reading passage 3.  
  • The passage Anesthesiology has information about the Anesthesia methods, their usage in past times and its development and alternatives since its usage. 
  • This passage contains years and places, which you need to highlight, which might be useful to find the anesthesiology reading answer easily.
  • To develop your reading abilities and to score better in IELTS answer all the questions based on the reading passage given below. The anesthesiology reading answers with explanation will guide you in this. 
  • Along with the Anesthesiology passage and questions this article also consists of anesthesiology reading answers with locations so that you can locate your mistakes and can rectify that error.
  • For your future practice purpose kindly get the Anesthesiology reading pdf which is enclosed with this article.
  • Skim and locate the portion of the passage where you need to slow down and read more patiently to understand to get a better idea of the main section. 

Consider all of the above points as they will help you to concentrate in finding the anesthesiology reading answers before the end of the test.  

Before attempting the passage Anesthesiology IELTS reading answers and questions kindly read the IELTS reading tips.

Check the Anesthesiology reading pdf, attached here.

IELTS reading passage -  Anesthesiology

To attempt further questions (1-13) you must read the reading passage. Then, verify your answers with the given Anesthesiology reading answers with explanation.

Anesthesiology

  1. Man has pursued natural medication for pain, since the beginning of time. Between the 40 and 60 A.D medicinal properties of plants and minerals were studied by a Greek physician, Dioscorides who travelled with Roman armies. For physicians his book De materia which was published in five volumes and translated into at least seven languages was the fundamental reference source for over Sixteen centuries. Anesthesiology has evolved from a list of medicinal plants and makeshift treatments to one of the most significant fields in medicine.
  2. Many of the early pain medications were based on superstitions and did little to alleviate an ill or injured person's misery. One of the first plants to be used as an anesthetic was the mandragora (now known as the mandrake plant). People in the Middle Ages believed that the person who plucked the mandrake from the ground would either die or go insane because of the plant's apparent wailing when it was dragged from the ground. This myth may have arisen because the mandrake's split root resembled a human figure. In order to draw it from the ground the plant collector would loosen the root and connect the stem to an animal. It was believed  that uprooting a mandrake was safer when done in the moonlight, and that the best animal to utilise was a black dog. In his manual, Dioscorides recommended boiling the root with wine and having a man drink the potion to remove sensation before cutting his flesh or burning his skin. Later, to induce sleep prior to painful procedures or to alleviate the agony of disease Opium and Indian hemp were used. Other treatments, such as cocaine, caused more harm than help to the patient, with many people dying as a result of their addictions . President Ulysses S. Grant became addicted to cocaine before he died of throat cancer in 1885.
  3. The modern field of anesthetics dates to the incident when nitrous oxide (more commonly known as laughing gas) was accidentally discovered.  A discovery was made by Humphrey Davy, the inventor of the Miner's lamp,that inhaling the deadly substance caused a weird exhilaration, followed by fits of laughter, weeping, and sometimes unconsciousness. Laughing gas first came into use to ease pain during a tooth extraction by Horace Wells, a dentist from the United States in the year 1844. After two years the first anesthetic machine was invented by Dr. William Morton. This device was a simple glass globe with an ether-soaked sponge inside. Because the numbing effect of ether lasted far longer than that of nitrous gas, Morton thought it was a good alternative to nitrous oxide. Whenever the pain became severe, his device permitted the patient to inhale vapours. Likewise, A tumour was effectively removed from a man's jaw area while he was anesthetised with Morton's machine during a trial experiment in Boston in 1846.
  4. The first use of anesthesia in the obstetric field  was employed  by Dr. James Simpson in Scotland. To reduce pain of childbirth Simpson administered chloroform instead of ether, which he considered irritating to the eyes. Simpson sprinkled chloroform on a handkerchief and permitted labouring women to inhale the fumes voluntarily. Following this, Queen Victoria agreed to use chloroform during the delivery of her eighth child in 1853. Soon thereafter, the use of chloroform during childbirth became acceptable and even fashionable. However, as chloroform grew in popularity as an anesthetic its knowledge of its toxicity emerged, and it was soon rendered obsolete.
  5. Numerous advancements were made in the field of anesthetics after World War II. Previously inconceivable surgical procedures were then being performed with minimal or no pain felt by the patient. Rather than physicians or nurses who administered pain relief as part of their profession, anesthesiologists became specialists in suppressing consciousness and alleviating pain. Today, anesthesiologists are categorised as perioperative physicians, which means they care for patients before, during, and after surgical procedures. An anesthesiologist must complete over eight years of schooling and four years of residency before being qualified to practise in the United States. These professionals have been trained to administer general, local, and regional anesthetics. General anesthesia is used to induce temporary unconsciousness in a patient. Moreover, only the affected area is treated with local anesthetic, which causes a loss of sensation. Regional anesthesia is used to numb a larger portion of the body's sensations and possibly its movement. In addition to controlling the patient's pain levels before and during an operation, anesthesiologists are responsible for monitoring and regulating the patient's vital functions during the procedure and evaluating the patient's medical needs in the post-operative room.
  6. The number of anesthesiologists and the success of operative care have doubled since the 1970s  in the United States. In addition, anesthesiology-related complications have decreased dramatically.Over 40 million anesthetic procedures are performed annually in the United States, with only 1 in 250,000 resulting in death.

Anesthesiology reading questions

Questions (1 - 7)

Do the following statements agree with the information given in the Reading Passage?
Write

TRUE if the statement agrees with the information
FALSE if the statement contradicts the information
NOT GIVEN if there is no information on this

1.  Dioscorides' book, De materia medica, fell out of use after 60 A.D.

2. Mandragora was used as an anesthetic during the Middle Ages.

3. Nitrous oxide can cause the user to both laugh and cry.

4. During the second half of the 19th century, most dentists used anesthesia.

5. Anesthesiologists in the United States are required to have 12 years of education and training.

6. There are lower anesthesiologists in the United States now than in the past.

7.  In order to extract mandrake from the ground, the plant collector would affix the root and stem to an animal.

Click to know more about IELTS reading true/false/not given

Questions (8 - 10)

Answer the questions below. 

Write NO MORE THAN THREE WORDS AND/ OR A NUMBER from the passage for each answer.

8. Which sort of anesthetic was administered to a single body part?

9. How many years of schooling and residency must an anesthesiologist complete before becoming qualified to practise in the United States?

10. Which alternative was offered by Morton due to nitrous oxide's shorter anesthetic effect?

Click to know more about IELTS reading short answer questions

Questions (11 - 13)

Look at the following 11 to 13 and the list of statements below. 
Match each statement with the correct one.

Write the correct letter A-E on your answer sheet.

  1. General Anesthetic
  2. Chloroform
  3. Nitrous Oxide
  4. Opium
  5. Mandrake

11. used by sprinkling on a handkerchief 

12. used by boiling with wine 

13. used first during a dental procedure 

Click to know more about IELTS reading matching features

Anesthesiology reading answers

1.False 5. True 9. Eight, Four 13. C
2. True 6. False 10. Ether  
3. True 7. False 11. B  
4. Not given 8. Local Anesthetic 12. E  

Anesthesiology reading answers with explanations

We have given the Anesthesiology reading answers with explanations to guide you in your preparation. 

(Note: The text in italics is from the reading passage and shows the location from where the answer is taken or inferred. The text in the regular font explains the answer in detail.)

1. False

Explanation: As it is clearly mentioned in the 2nd and 3rd line of Paragraph A that, between 40 and 60 A.D, Dioscorides who travelled with the Roman troops wrote the ''De materia medica'', the book was written in five volumes and translated later into at least seven languages. It was considered as the primary reference source for physicians for over sixteen centuries. Thus, the statement is False.

2. True

Explanation: According to the 2nd and 3rd line of Paragraph B, the Mandragora which is known as Mandrake plant was one of the first plants to be used as an anaesthetic during the Middle Ages. As the people in the Middle Ages had some strange myth associated with this plant. So, the statement is True.

3. True

Explanation: As it is clearly expressed in the 1st and 2nd line of paragraph C that from the discovery of the Humphrey Davy inhaling toxic has been identified with immense compound that causes.

4. Not given 

Explanation: No explanation as it is not given in the passage.

5. True 

Explanation: As it is clearly expressed in the 5th line of paragraph E that it takes over eight years of schooling and four years of residency, i.e altogether twelve years of education and training to become a qualified and professional Anesthesiologist to practise in the United States. Thus the statement is True.

6. False

Explanation: As the 1st line of Paragraph F illustrates that due to the improvement and success of operative care and treatment the number of anesthesiologists in the United States has more than doubled since the 1970s. Hence, the statement is False.

7. False

Explanation: As the 7th line states,” The plant collector would remove the root and connect the stem to an animal in order to draw it from the ground.”Thus the root is removed and the stem is connected to an animal if mandrake has to be removed.

8. Local Anesthetic

Explanation: As it is clearly mentioned in the 11th line of  Paragraph E that local anesthetic was used only at one specific part of the body which caused the loss of sensation of that area. Hence the correct answer is Local Anesthetic.

9. Eight, Four

Explanation: As it is clearly mentioned in the 7th line of  Paragraph E that An anesthesiologist must complete over eight years of schooling and four years of residency before being qualified to practise in the United States.

10. Ether

Explanation: As it is clearly mentioned in the 9th line of Paragraph C that the device was a simple glass globe with an ether-soaked sponge inside. Because the numbing effect of ether lasted far longer than that of nitrous gas, Morton thought it was a good alternative to nitrous oxide.

11. B

Explanation:  It is clearly expressed in the 3rd line of paragraph D that Dr. Simpson sprinkled chloroform on a handkerchief and used it as an anesthetic element to the treatment of the labouring women, as they inhale the fumes at their own discretion. So, it is clear that chloroform is used by sprinkling on a handkerchief by the medical professionals. Thus the correct answer is B. 

12. E

Explanation:  According to the Paragraph B, line 6 and 7, the safest time to uproot the Mandrake was in the moonlight and It was suggested by Dioscorides in his manual that to remove sensation before cutting the affected area of the body boiling the Mandrake root with wine and having the patient to drink the liquid is useful. Thus the correct answer is E.

13. C

Explanation: According to the Paragraph C, line 3, Nitrous oxide which is known as laughing gas was first used anaesthetic during a dental procedure. In 1844 U.S. Thus the answer is C.

Check the other reading passages

Click to check the other important reading passages listed below,

Conclusion

You can save this “Anesthesiology reading answers” article.This will be helpful for your IELTS reading test preparation. Moreover, it will strengthen your reading and language skills so that you can score better in your IELTS exam.

Kanan Blog

The latest tips and news from Kanan International team

4

Making your study abroad planning exciting, bright and way more easier.

Sign up for a free 30-minute consultation

study abroad consulation

Making your study abroad planning exciting, bright and way more easier.

Sign up for a free 30-minute consultation

study abroad consulation

Global Headquarters

Kanan Intl EdTech Inc

229, Yonge Street Suite 450 Toronto Ontario, Canada M5B 1N9

India Headquarters

Kanan International Pvt. Ltd.

D-wing, 2nd Floor, Trident Complex, Ellora Park Vadiwadi Road, Vadodara, Gujarat 390007

IT/ Digital Campus

Chennai Office

132, Habibullah Rd, Satyamurthy Nagar, T. Nagar, Chennai, Tamil Nadu 600017. Ph: +91 73051 21113

kanan-ftr-phone+91 63570 12000

kanan-ftr-phoneadmissions@kanan.co

kanan-ftr-fbkanan-ftr-twitterkanan-ftr-youtube

About Kanan International

A truly global higher education partner to learners and education institutions. Supports learners at every point in their global education journey with its reliable services, products and solutions.

kanan-ftr-logo

Copyright © 2022 KANAN INT EDTECH INC. All rights reserved.

Global Headquarters

Kanan Intl EdTech Inc

229, Yonge Street Suite 450 Toronto Ontario, Canada M5B 1N9

India Headquarters

Kanan International Pvt. Ltd.

D-wing, 2nd Floor, Trident Complex, Ellora Park Vadiwadi Road, Vadodara, Gujarat 390007

IT/ Digital Campus

Chennai Office

132, Habibullah Rd, Satyamurthy Nagar, T. Nagar, Chennai, Tamil Nadu 600017

kanan-ftr-phone+91 63597 73959

kanan-ftr-phoneadmissions@kanan.co

kanan-ftr-fbkanan-ftr-twitterkanan-ftr-youtube

Locations

Navsari|Ahmedabad|Surat|Vadodara|Vallabh VidyanagarChennai|Dehradun|Vapi|Nadiad|Thrissur|Karnal|Indore|Bardoli

About Kanan International

A truly global higher education partner to learners and education institutions. Supports learners at every point in their global education journey with its reliable services, products and solutions.

Copyright © 2022 KANAN INT EDTECH INC. All rights reserved.