Delivering the goods Reading Answers

  • By Kanan Team
  • 21-05-2022
Delivering the goods IELTS Reading Answers

Find Delivering the goods reading answers provided below for your reference. 

solution for delivering the goods

After checking your answers, try some other question types for further practice. We have included a reading passage on the same topic with three different question types. Try them for a better understanding.

Delivering the goods reading answers mentioned above are taken from the Cambridge 6 Test 1 Reading passage 2. This passage with three or four different question types will be given to test your English language reading skills. Practicing this passage will help you to know better about the IELTS reading test. 

Delivering the goods reading passage is completely about the global economy, growing businesses, productivity, transportation, etc. Try the three different question types based on the reading passage given here and check your answers instantly with the Delivering the goods reading answers. You can also check the other IELTS reading question types.

  • IELTS reading locating information
  • IELTS reading true/false/not given
  • IELTS reading summary completion

8 thoughts on “Delivering the goods” passage usage and its importance

Read the below points clearly to know about the significance of the passage (Delivering the goods) and what skills are tested using this passage. 

  • This passage is all about the production and delivery of goods, the growth of businesses, and so on. 
  • Number, years, and small information given in this passage to check your concentration and reading skills.
  • Delivering the goods reading answers with location takes you to the spot where you can find the answers.
  • Three different question types with more questions are given in this blog. Read the whole passage and answer all the questions for self-evaluation.
  • Delivering the goods reading answers pdf added in this article for your later practice purposes.
  • Develop your skimming, scanning, understanding, focusing, and quick answering abilities using this passage.
  • After answering all the questions, you can verify your answers immediately with the given Delivering the goods reading answers. 
  • Delivering the goods reading answers with location helps you to know the answers easily and quickly.

By reading the above points, you would have recognized why this passage (Delivering the goods) is repeated in the IELTS reading practice test. 

Before attempting to write the Delivering the goods reading answers, check the IELTS reading tips

Click here to get the Delivering the goods reading answers pdf

IELTS reading passage -  Delivering the goods

Read the below given reading passage thoroughly to understand the main idea and try to answer all the questions (1 - 13). After completing, verify your answers with the Delivering the goods IELTS reading answers. 

Delivering the goods

The vast development of global trade owes greatly to a revolution in the movement of goods

  1. International trade is increasing at an incredible rate. As the world economy expands by more than 3% a year, the volume of trade is doubling at a compound annual pace. Foreign commodities, from meat to machinery, play a vital role in every economy of the world, and foreign markets are now encouraging businesses that are less concerned about sales beyond their own borders.
  2. What is behind this explosion in international trade? The general global drop in trade sanctions such as customs responsibilities and import quotas is definitely an explanation. The financial start of countries that have traditionally been small players is another. But a force behind the import-export boom, the rapidly dropping price of transporting goods to market, has passed unnoticed. Theoretically, in the business world, shipping charges are not a bar. Goods are assumed to move from place to place as soon as they are made, without cost. However, the whole world is full of friction. Cheap labour can make Chinese clothing more competitive in the United States, but if delays in exports build-up current capital and bring winter coats into the spring, trade could lose its benefits.
  3. At the beginning of the 20th century, agriculture and production were the two most vital sectors almost everywhere, accounting for about 70% of GDP in Germany, Italy, and France and 40-50% in the United States, Britain, and Japan. Thus global trade was dominated by raw materials such as wheat, wood, and iron ore or processed products such as meat and steel. But these types of items are heavy and bulky and the expense of carrying them is relatively high.
  4. Countries still trade in proportion with their geographical neighbours. Yet, over time, global output has become a commodity whose value is irrelevant to its size and weight. Today, finished products dominate the trade flow, and thanks to technological advances such as lightweight components, manufactured products themselves become lighter and less bulky. As a consequence, less than one dollar worth of imports or exports is needed for transportation.
  5. To notice how this affects business, think about the business of creating disk drives for computers. Most disk drive production around the globe is focused in Southeast Asia. This is only viable because disk drives are valuable but little and lightweight and low-cost to ship. If computer manufacturers in Japan or Texas import drive from Singapore instead of buying them in the domestic market, they will not face large freight rates. Thus, distance is not a barrier to the globalisation of the disk drive industry.
  6. This is even more correct in the quick-growing information industries. Films and compact discs are less expensive to carry even on an aeroplane. Computer software can be 'exported' without being shipped, and by sending telephone links from one country to another, shipment paces and inventory-handling tables are important factors in determining where the product is manufactured. Businesses can find out based on other concerns such as labour availability while being less concerned about the cost of delivering their output.
  7. In many countries, deregulation has aided to drive the process. But behind the scenes, a series of technical innovations, widely known as containerization and intermodal transportation, led to fast productivity advancements in cargo handling. Forty years ago, the export or import process involved many stages of handling so that parts of the ship could be damaged or stolen along the way. The invention of the container crane made it possible to load and unload containers without capsizing, and the acceptance of common container sizes permitted any container to be carried on any vessel. By 1967, dual-purpose ships were loading loose cargo and deck containers, leading to all container ships moving thousands of boxes at once.
  8. Ship Container has transformed marine shipping into a highly efficient, extremely competitive business. But the arrival of cargo at the dock is a separate story. National governments, by and large, had a much stronger hand on truck and rail fares than on freight. However, this began to change in the mid-1970s, when the United States began to regulate its transportation industry. First the airlines, then the road hauliers and the railways, were released from the restrictions of what they could carry, where they could be towed, and what they could charge. For instance, between 1985 and 1996, freight railways in the United States dramatically lowered their employment and tracks, while raising the amount of freight they carried. Europe's railways, though small, have shown progress in productivity.
  9. In the United States, the period of great productivity profits in transportation may be almost over, but in most countries, this method still has a long way to go. The state ownership of railways and airlines, the regulation of freight rates, and the tolerance of anti-competitive practices such as freight handling monopolies all keep shipping costs unnecessarily high and prevent international trade. Reducing these barriers will help global economies develop even closer.

Delivering the goods IELTS reading questions

Question (1-5)

This reading passage has nine paragraphs, A–I.
Which paragraph contains the following information?
Write the correct letter, A-I, as your answer to each question.
Note: You may use any letter more than once. 

1. Agriculture and production were the two most vital sectors almost everywhere.

2.  The volume of trade is doubling at a compound annual pace as the world economy expands by more than 3% a year.

3. The financial start of countries that have traditionally been small players is another.

4. Cheap labour can make Chinese clothing more competitive in the United States.

5. Foreign markets are now encouraging businesses that are less concerned about sales beyond their own borders.

Click to know more about IELTS reading locating information

Question (6 - 9)

Do the following statements agree with the information given in the Reading Passage?
Write

  • TRUE if the statement agrees with the information
  • FALSE if the statement contradicts the information
  • NOT GIVEN if there is no information on this

6. Global output has become a commodity whose value is irrelevant to its size and weight.

7. More than one dollar worth of imports or exports is needed for transportation.

8. Mini computer and laptop components are made in Germany.

9. Distance is a barrier to the globalisation of the disk drive industry.

Click to know more about IELTS reading true/false/not given

Question (10 - 13)

Complete the summary below.

Write NO MORE THAN TWO WORDS from the passage for each answer.

10 __________ and compact discs are less expensive to carry even on an aeroplane. Businesses can find out based on other concerns such as labour availability while being less concerned about the 11 ________ of delivering their output. The export or import process involved many stages of handling so that parts of the ship could be damaged or stolen along the way, 12 ____________ ago.  Europe's railways, though small, have shown progress in 13 ______________. 

Click to know more about IELTS reading summary completion

Delivering the goods IELTS reading answers with explanations

Delivering the goods IELTS reading answers with detailed explanations provided below for your reference.

(Note: The text in italics is from the reading passage and shows the location from where the answer is taken or inferred. The text in the regular font explains the answer in detail.)

1. Paragraph C

Explanation: At the beginning of the 20th century, agriculture and production were the two most vital sectors almost everywhere, accounting for about 70% of GDP in Germany, Italy, and France and 40-50% in the United States, Britain, and Japan.

2. Paragraph A

Explanation: As the world economy expands by more than 3% a year, the volume of trade is doubling at a compound annual pace.

3. Paragraph B

Explanation: The financial start of countries that have traditionally been small players is another. But a force behind the import-export boom, the rapidly dropping price of transporting goods to market, has passed unnoticed. 

4. Paragraph B

Explanation: Cheap labour can make Chinese clothing more competitive in the United States, but if delays in exports build-up current capital and bring winter coats into the spring, trade could lose its benefits.

5. Paragraph A

Explanation: Foreign commodities, from meat to machinery, play a vital role in every economy of the world, and foreign markets are now encouraging businesses that are less concerned about sales beyond their own borders.

6. Yes

Explanation: Paragraph 4 - Yet, over time, global output has become a commodity whose value is irrelevant to its size and weight.

7. No

Explanation: Paragraph 4 -  As a consequence, less than one dollar worth of imports or exports is needed for transportation.

8. Not Given

Explanation: The particular statement is not mentioned in the reading passage by the writer.

9. No

Explanation: Paragraph 5 - If computer manufacturers in Japan or Texas import drive from Singapore instead of buying them in the domestic market, they will not face large freight rates. Thus, distance is not a barrier to the globalisation of the disk drive industry.

10. Films

Explanation: Paragraph 6 - This is even more correct in the quick-growing information industries. Films and compact discs are less expensive to carry even on an aeroplane. 

11. cost

Explanation: Paragraph 6 - Businesses can find out based on other concerns such as labour availability while being less concerned about the cost of delivering their output.

12. Forty years

Explanation: Paragraph 7 -  Forty years ago, the export or import process involved many stages of handling so that parts of the ship could be damaged or stolen along the way.

13. productivity

Explanation: Paragraph 8 - For instance, between 1985 and 1996, freight railways in the United States dramatically lowered their employment and tracks, while raising the amount of freight they carried. Europe's railways, though small, have shown progress in productivity.

Check the other reading passages (h4)

Click to check the other important reading passages listed below,

Conclusion

Crack all the questions based on the reading passage provided in this blog. Verify your answers with “Delivering the goods reading answers” right away. The more questions you practice the more your skills will improve. 

Subscribe and get our weekly updates straight in your inbox.

A truly global higher education partner to learners and education institutions Support learners at every point in their global education journey with reliable services, products and solutions.

Global Headquarters

Kanan Intl EdTech Inc

229, Yonge Street Suite 450 Toronto Ontario, Canada M5B 1N9

Indian Headquarters

Kanan International Pvt. Ltd.

D-wing, 2nd Floor, Trident Complex, Ellora Park Vadiwadi Road, Vadodara, Gujarat 390007

IT/ Digital Campus

Chennai Office

132, Habibullah Rd, Satyamurthy Nagar, T. Nagar, Chennai, Tamil Nadu 600017

kanan-ftr-phone+91 63570 12000

kanan-ftr-phoneadmissions@kanan.co

kanan-ftr-fbkanan-ftr-igkanan-ftr-twitterkanan-ftr-youtubekanan-ftr-linkedin

Copyright © 2022 KANAN.CO All rights reserved.